Upis na Saobracajni fakultet.

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Muamer00

#1 Upis na Saobracajni fakultet.

Post by Muamer00 »

Zavrsna sam godina srednje Saobracajne škole u Tuzli i imam u planu upisati Saobracajni fakultet u Sarajevu. Dobio sam razna mišljenja od prijatelja i poznanika ali nisu bila dovoljna, zelim se detaljno informisati. Trazio sam sam nesto i po stranicam i forumima pa sam dobio neke informacije.
Ako neko zna ili ide na Saobracajni fax u Sarajevu, zelio bih znati sta i kako se radi tamo, znam da je tezak fax to mi svi govore.
Da li od prijemnog ispita zavisi da li ces biti primljen u redovne i koliko se plaća fax. Mozda se nisam bas najbolje izrazio al nadam se da cete me shvatiti. Koliko kosta skolarina za jednu godinu, jer to me ponajvise zanima jer u ovoj našoj Bosni svugdje ima posla pa naši očevi ne znaju kud s poslom i parama..
Svaki odgovor bi dobro dosao, HVALA unaprijed. :) :)
diff

#2 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by diff »

U svom gradu znam sigurno 12 saobraćajnih inženjera koji su završili fakultet prije 1, 2, 3, 4 godine. Među njima ima svih smjerova, koji imaju na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, pa čak i Zrakoplovni smjer, momak prva generacija, ali posla nema. Samo dvoje radi, jedan momak ima dobar posao zahvaljujuću poznanstvu, a drugi ima posao koji je plaćen plata+prevoz+topli=600 KM. Ostali se godinama bore da nađu bilo kakav posao, ali bezuspješno, ili rade poslove NK radnika. Vecina se uključila u stranke, ali ni to ne daje rezultata, jer su tu većinom djeca iz radničkih porodica, tako da im nema ko pomoći u stranačkim zapošljavanjima.

Ovo što sam ti napisao je ISTINA, a ti dobro razmisli da li ti odgovara fakultet, glede tvog budućeg zapošljavanja.
i_ja_na_forumu

#3 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by i_ja_na_forumu »

moj momak je zavrsio diplomski i master tamo.. prije 2 godine.. a nema posla.. eno neki dan predao za trgovca..

tuzno, ali istinito..
Muamer00

#4 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by Muamer00 »

Vjeruj prijatelju moj da se za to najvise i brinem, za tu budusnost, gdje šta i kako.. Ovo je nasa svakodnevnica i borba za opstanak. Moram gurat koliko mogu dalje, taj fax mi jedino paše i jedino sam za njega zainteresovan. Koliko ću imat srece da posle toga dobijem nekakav posao, ne mogu predvidjeti ali se mogu nadati. Znam da je situacija takva da ako imas nekog, ko je na visokom polozaju dobices posao i sa osnovnom skolom.
Štacu, tako je kako je.
silent hill

#5 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by silent hill »

završio saobraćajni smjer telekomunikacije po starom planu 2010. pa da kažem koju
upis je koliko znam 150 km(zajedno sa svim toškovima)
prijemni ti je glavni za upis,ako to prođeš upadaš

fax ko fax je težak ko i svaki drugi ali su profesori teški ko ni na jednom drugom

što se tiče posla kao što si i sam rekao i kao što svi kažu ako imaš štelu imaš i posao ako nemaš (kao ja) onda visiš na birou i po razno raznim konkursima

sad kad bih upisivao nikad ne bi upisao ovaj fax
newlevel

#6 Re: AW: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by newlevel »

Ne upisuj to drug. Cuo sam i ja da je potezak, a i za posao, da je katastrofa. Upisi radije masinstvo ru su negdje po tezini, a naci ces vrlo lako posao.

Sent from my Nokia 3310
monicikilikibikicica

#7 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by monicikilikibikicica »

Muamer00 wrote:Vjeruj prijatelju moj da se za to najvise i brinem, za tu budusnost, gdje šta i kako.. Ovo je nasa svakodnevnica i borba za opstanak. Moram gurat koliko mogu dalje, taj fax mi jedino paše i jedino sam za njega zainteresovan. Koliko ću imat srece da posle toga dobijem nekakav posao, ne mogu predvidjeti ali se mogu nadati. Znam da je situacija takva da ako imas nekog, ko je na visokom polozaju dobices posao i sa osnovnom skolom.
Štacu, tako je kako je.
Nitko od nas ne može znati kakva će potražnja za poslom biti za 5 godina koji god fakultet završili. Ja isto planiram ove godine upisati FSK iz istog razloga kao i ti. Kako bude, bit će :)
Desnik

#8 Re: AW: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by Desnik »

newlevel wrote:Ne upisuj to drug. Cuo sam i ja da je potezak, a i za posao, da je katastrofa. Upisi radije masinstvo ru su negdje po tezini, a naci ces vrlo lako posao.

Sent from my Nokia 3310
Mašinstvo je u odnosu na saobraćaj Arsenal u odnosu na fk Sarajevo,
po šansama za posao mislim.
newlevel

#9 Re: AW: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by newlevel »

Desnik wrote:
newlevel wrote:Ne upisuj to drug. Cuo sam i ja da je potezak, a i za posao, da je katastrofa. Upisi radije masinstvo ru su negdje po tezini, a naci ces vrlo lako posao.

Sent from my Nokia 3310
Mašinstvo je u odnosu na saobraćaj Arsenal u odnosu na fk Sarajevo,
po šansama za posao mislim.
S masinstvom moze vrlo lako naci posao, a ja ne znam nikog svoje generacije da je zavrsio saobracaj i da radi :-D

Sent from my Nokia 3310
[Emma]

#10 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by [Emma] »

Idem na saobraćajni fakultet i također kad bih opet upisivala, probala bih Mašinstvo ili ETF...fakultet sam po sebi je dosad bio srednje težine, međutim kolege koje su sada prva i druga godina su blago rečeno u očaju :D kriteriji su se mnogo pooštrili, a za isto truda možete završiti gore navedena dva fakulteta, a bit ćete priznatiji i imati veće šanse za posao.

I ove priče tipa, to mi se sviđa, to želim, slabo šta je na fakultetima onako kako vi to zamišljate. :-D
Kako god sretno svima, ako imate štele i bubice ovaj fakultet je raj za vas, jer pošteni ljudi se tu najmanje cijene.
dijana_19

#11 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by dijana_19 »

Milsim da je na saobracajnom jedino smjer drumski saobracaj onako iole perspektivan. Ostalo batali, posebno izmisljotinu zvana "Komunikacijske tehnologije". NI sami studenti ne znaju sto su zavrsili! :roll:
Kada si nesiguran u struku (a samim tim i svoju strucnost) tesko je uopce traziti posao.

Ja bih ti preporucila Masinski fakultet.

Edit: Isto tako je Masinstvo prije par godina dok sam ja studirala jos glasio za izuzetno neperspektivan studij. Prilike na trzistu se mijenjaju tako da ti je najbolje upisati ono sto te vise zanima. (Pravo i politicke nece ni za 10 godina biti perspektivni, tj. tu se mora vece cudo desiti da to odjednom "procvate"). Ekonomija ti isto nije los izbor. Ugl. se ljudi zaposljavaju. Sanse da odes vani su ipak vrlo male s ekonomskim fakultetom jer tog kadra u svakoj zemlji previse.
[Emma]

#12 Re: Upis na Saobracajni fakultet.

Post by [Emma] »

Sa mašinstvom će sigurno imati više posla, ja bih tu čak odabrala i najteži po mogućnosti smjer, odnosno onaj s kojim se najlakše zaposlit, pa i ako se obnovi koja, bolje godina na faksu nego na birou. Svakako preporuka mašinstvo i ETF i ljudi nemojte da budete kao ja, pa da se bojite da je to prevelik zalogaj za vas, kakvih sve znam što polažu na elektrotehnici bolje da ne pričam.
Post Reply