Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
pimmkie

#1 Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Planirala sam aBd upisati anglistiku, pa me zanima ukoliko imate vise informacija od onih koje se mogu pronaci na ioficijelnoj stranici FF-a... Da ih podijelite sa mnom. Zanimaju me konkretno prijemni ispit, ili neki linkovi na kojima mogu pronaci vise informacija... I ako ima neko ko vec studira anglistiku, pa da "podijeli iskustva" :)

Unaprijed thankful :thumbup:
pimmkie

#2 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by pimmkie »

Trazila sam na njihovoj stranici ali nisam nista mogla pronaci. Ili sam ja smotana ili stvarno nema... Pa bih opet molila, ako neko ima neki link... :)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mIRCerka »

pimmkie wrote:Trazila sam na njihovoj stranici ali nisam nista mogla pronaci. Ili sam ja smotana ili stvarno nema... Pa bih opet molila, ako neko ima neki link... :)
nema dusho na onoj stranici nista osim adrese i telefona fakulteta da ti je od koristi...nazalost....
rekosmo ti ovdje sve sto znamo
Subject: Filozofski fakultet u Sarajevu
pimmkie wrote:Vec dvanaest godina ucim engleski, mislim da mi dobro ide (skromnost mi je vrlina, ha :) ), ali cujem razne price o tome kako je na engleskom puno 'stele', kako se skroz tesko upisat onako, 'na znanje'. Moram priznati da me pocinje biti malo strah, trema me hvata :(

:D
Subject: Filozofski fakultet u Sarajevu
alica.k wrote:
pimmkie wrote:A je l' ima neko kind enough da mi prisapne kakav je prijemni na Filozofskom, engleski jezik? :)
evo ti svjeze od prosle godine, imas prvo pravopis bosanskog, pa onda drugi dan engleski gramatika i esej. usmenog vise nema.
NE TREBA STELA. ja sam upisala bez stele. treba samo dobro uraditi prijemni. i jos jednom, NE.TREBA.STELA.
melb26sa

#4 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by melb26sa »

AnchyVamp wrote:Svi testovi su pismeni (mislim da ih možeš skinut u pdf sa stranice). Prijemni imaš prvo test pravopisa iz maternjeg jezika, tj. B/H/S. Ako to položiš, ideš dalje, polažeš sutradan duži test iz engleske gramatike, pravopisa i razumijevanja teksta, a poslije toga radiš sastav na engleskom na jednu od tri ponuđene teme (prilično su lagane, ja sam imala nešto tipa "my future profession", "GB - monarchy or not", i "favourite book"). To je to.
Što se tiče studiranja, nije strašno teško, meni su najteži na prvoj godini bile historija VB i književnost, ali kad to usporedim sa historijom SAD-a na drugoj godini (na kojoj sam sad), čini mi se čak i lagano. :-) Na prvoj godini u oba semestra radiš po esej iz književnosti od 4 strane, plus portfolio iz savremenog eng. u grupama po troje (4 teme iz raznih područja). Na drugoj godini isto imaš portfolije i eseje iz književnosti (8 strana), plus esej iz historije SAD-a u 4. semestru, isto od 8 strana. Otprilike bi to bilo ono najbitnije. :D
@AnchyVamp,
ne znam ko sada predaje americku historiju ali je meni to bilo dva puta lakse od VB historije. Ja sam imala Jim Hicks kao gostujuceg predavaca? i Kseniju za americku.
alica.k

#5 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

stvarno pimmkie, ponavljas se. da ti bar nismo odgovorili pa hajde.
iskustva su ti ista kao i za svaki fakultet, ako ces uciti onda i upisi. svi misle engleski je sasa jer ga eto svi "znaju". al ovdje se ne uci samo "hi, my name is...", ima isto teorije ko i na biologiji. samo ona na biologiji ima smisla.

ima na stranici jedna jako vazna informacija a to je:
Obavještavamo sve zainteresirane srednjoškolce i buduće studente da će biti organiziran

DAN OTVORENIH VRATA
FILOZOFSKOG FAKULTETA SARAJEVO

17.4. 2009. godine u 10 sati
na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Franje Račkog 1.

Manifestacija će teći prema sljedećem programu:
...
Ovom aktivnošću želimo osnažiti kontakte na relaciji srednješkolskog i sveučilišnog obrazovanja, olakšati profesionalno opredjeljenje budućih akademskih građana Bosne i Hercegovine, te promovirati dodatne vidove suradnje sa različitim društvenim subjektima značajnim za odgojno-obrazovni rad.
ko hoce da upise, najbolje bi bilo da dodje, mozda se natrefi neko da ga pitate sve sto vas zanima.
i mislim stvarno ljudi, hiljadu puta kazem i jos toliko puta cu reci - NIJE TO SREDNJA SKOLA. ne mozes ti doci na forum i pitati za fakultet ajme sta kako i jel ima stele, ocekivati da ce drugi se brinuti o tvom studiju. to nije ono sto bi odrasla osoba zrela za fakultet trebala da radi.
na kraju krajeva imas telefon, nazovi raspitaj se. dodji na fakultet i popricaj sa sekretarom odsjeka.

e, da, uzmi procitaj ovaj pdf, pa vidi isplati li ti se upisivati.
mIRCerka

#6 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mIRCerka »

melb26sa wrote:
AnchyVamp wrote:Svi testovi su pismeni (mislim da ih možeš skinut u pdf sa stranice). Prijemni imaš prvo test pravopisa iz maternjeg jezika, tj. B/H/S. Ako to položiš, ideš dalje, polažeš sutradan duži test iz engleske gramatike, pravopisa i razumijevanja teksta, a poslije toga radiš sastav na engleskom na jednu od tri ponuđene teme (prilično su lagane, ja sam imala nešto tipa "my future profession", "GB - monarchy or not", i "favourite book"). To je to.
Što se tiče studiranja, nije strašno teško, meni su najteži na prvoj godini bile historija VB i književnost, ali kad to usporedim sa historijom SAD-a na drugoj godini (na kojoj sam sad), čini mi se čak i lagano. :-) Na prvoj godini u oba semestra radiš po esej iz književnosti od 4 strane, plus portfolio iz savremenog eng. u grupama po troje (4 teme iz raznih područja). Na drugoj godini isto imaš portfolije i eseje iz književnosti (8 strana), plus esej iz historije SAD-a u 4. semestru, isto od 8 strana. Otprilike bi to bilo ono najbitnije. :D
@AnchyVamp,
ne znam ko sada predaje americku historiju ali je meni to bilo dva puta lakse od VB historije. Ja sam imala Jim Hicks kao gostujuceg predavaca? i Kseniju za americku.
joj Hicks...kako me zivciraooooo....a VB istorija mi je bila super, bila ona cvaknuta Noreen :D radimo istoriju jedne od najjacih sila na svijetu, a mi to ko sapunicu...ko je koga s kim ko nije dao ko se previse davao :D

A Kesnchi mi je bila extra...sjecam se da mi je sveska za istoriju imala 4 stranice potrosene...cisto mi bilo uzivanje slusat je...
mIRCerka

#7 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mIRCerka »

AnchyVamp wrote:Ksenija se pooštrila, čujem i ja da je bila super prije, ali kaže Amila da joj je "presvisnulo"... :? I da sad ljudi ne izlaze na morfosintaksu zbog historije (što je istina). Učimo iz Enduring Vision po dva chaptera od po 50 strana svake sedmice za usmene vježbe i ispiti su previše detaljni, ne znam kako je prije bilo, ali nama (da ne bude da se samo ja žalim :D) je ovo sad teže nego svi ostali predmeti zajedno. Predavanje je samo jednom sedmično 45 minuta i tad nam samo kaže na šta da obratimo pažnju kad pripremamo poglavlja. Meni je sve kod Sanje bilo triput lakše nego kod Xene. :-) Ali ne dam se. :D
zao mi je to cuti...njena predavanja su bila mrak...ja sam kod nje radila seminarski, i nisam isla na konsultacije nikako, samo donijela gotov rad :D i za kaznu sam ga morala braniti pred svim kolegama sa godine, i kad sam pokazivala pozu u kojoj je Asata Shakur bila kad su je hapsili (na koljenima sa rukama na potiljku) upao je prof. Dizdar u sobu 257 da pita KSendzu nesto, i samo otkolutao ocima i izasao...:D:D:D:D nije prekoracio prag...

bijahu to dani...
Post Reply