Unaprijed thankful
Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
- pimmkie
#1 Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
Planirala sam aBd upisati anglistiku, pa me zanima ukoliko imate vise informacija od onih koje se mogu pronaci na ioficijelnoj stranici FF-a... Da ih podijelite sa mnom. Zanimaju me konkretno prijemni ispit, ili neki linkovi na kojima mogu pronaci vise informacija... I ako ima neko ko vec studira anglistiku, pa da "podijeli iskustva"
Unaprijed thankful
Unaprijed thankful
- pimmkie
#2 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
Trazila sam na njihovoj stranici ali nisam nista mogla pronaci. Ili sam ja smotana ili stvarno nema... Pa bih opet molila, ako neko ima neki link... 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#3 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
nema dusho na onoj stranici nista osim adrese i telefona fakulteta da ti je od koristi...nazalost....pimmkie wrote:Trazila sam na njihovoj stranici ali nisam nista mogla pronaci. Ili sam ja smotana ili stvarno nema... Pa bih opet molila, ako neko ima neki link...
rekosmo ti ovdje sve sto znamo
Subject: Filozofski fakultet u Sarajevu
pimmkie wrote:Vec dvanaest godina ucim engleski, mislim da mi dobro ide (skromnost mi je vrlina, ha), ali cujem razne price o tome kako je na engleskom puno 'stele', kako se skroz tesko upisat onako, 'na znanje'. Moram priznati da me pocinje biti malo strah, trema me hvata
Subject: Filozofski fakultet u Sarajevu
alica.k wrote:evo ti svjeze od prosle godine, imas prvo pravopis bosanskog, pa onda drugi dan engleski gramatika i esej. usmenog vise nema.pimmkie wrote:A je l' ima neko kind enough da mi prisapne kakav je prijemni na Filozofskom, engleski jezik?
NE TREBA STELA. ja sam upisala bez stele. treba samo dobro uraditi prijemni. i jos jednom, NE.TREBA.STELA.
-
melb26sa
#4 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
@AnchyVamp,AnchyVamp wrote:Svi testovi su pismeni (mislim da ih možeš skinut u pdf sa stranice). Prijemni imaš prvo test pravopisa iz maternjeg jezika, tj. B/H/S. Ako to položiš, ideš dalje, polažeš sutradan duži test iz engleske gramatike, pravopisa i razumijevanja teksta, a poslije toga radiš sastav na engleskom na jednu od tri ponuđene teme (prilično su lagane, ja sam imala nešto tipa "my future profession", "GB - monarchy or not", i "favourite book"). To je to.
Što se tiče studiranja, nije strašno teško, meni su najteži na prvoj godini bile historija VB i književnost, ali kad to usporedim sa historijom SAD-a na drugoj godini (na kojoj sam sad), čini mi se čak i lagano.Na prvoj godini u oba semestra radiš po esej iz književnosti od 4 strane, plus portfolio iz savremenog eng. u grupama po troje (4 teme iz raznih područja). Na drugoj godini isto imaš portfolije i eseje iz književnosti (8 strana), plus esej iz historije SAD-a u 4. semestru, isto od 8 strana. Otprilike bi to bilo ono najbitnije.
ne znam ko sada predaje americku historiju ali je meni to bilo dva puta lakse od VB historije. Ja sam imala Jim Hicks kao gostujuceg predavaca? i Kseniju za americku.
- alica.k
#5 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
stvarno pimmkie, ponavljas se. da ti bar nismo odgovorili pa hajde.
iskustva su ti ista kao i za svaki fakultet, ako ces uciti onda i upisi. svi misle engleski je sasa jer ga eto svi "znaju". al ovdje se ne uci samo "hi, my name is...", ima isto teorije ko i na biologiji. samo ona na biologiji ima smisla.
ima na stranici jedna jako vazna informacija a to je:
i mislim stvarno ljudi, hiljadu puta kazem i jos toliko puta cu reci - NIJE TO SREDNJA SKOLA. ne mozes ti doci na forum i pitati za fakultet ajme sta kako i jel ima stele, ocekivati da ce drugi se brinuti o tvom studiju. to nije ono sto bi odrasla osoba zrela za fakultet trebala da radi.
na kraju krajeva imas telefon, nazovi raspitaj se. dodji na fakultet i popricaj sa sekretarom odsjeka.
e, da, uzmi procitaj ovaj pdf, pa vidi isplati li ti se upisivati.
iskustva su ti ista kao i za svaki fakultet, ako ces uciti onda i upisi. svi misle engleski je sasa jer ga eto svi "znaju". al ovdje se ne uci samo "hi, my name is...", ima isto teorije ko i na biologiji. samo ona na biologiji ima smisla.
ima na stranici jedna jako vazna informacija a to je:
ko hoce da upise, najbolje bi bilo da dodje, mozda se natrefi neko da ga pitate sve sto vas zanima.Obavještavamo sve zainteresirane srednjoškolce i buduće studente da će biti organiziran
DAN OTVORENIH VRATA
FILOZOFSKOG FAKULTETA SARAJEVO
17.4. 2009. godine u 10 sati
na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Franje Račkog 1.
Manifestacija će teći prema sljedećem programu:
...
Ovom aktivnošću želimo osnažiti kontakte na relaciji srednješkolskog i sveučilišnog obrazovanja, olakšati profesionalno opredjeljenje budućih akademskih građana Bosne i Hercegovine, te promovirati dodatne vidove suradnje sa različitim društvenim subjektima značajnim za odgojno-obrazovni rad.
i mislim stvarno ljudi, hiljadu puta kazem i jos toliko puta cu reci - NIJE TO SREDNJA SKOLA. ne mozes ti doci na forum i pitati za fakultet ajme sta kako i jel ima stele, ocekivati da ce drugi se brinuti o tvom studiju. to nije ono sto bi odrasla osoba zrela za fakultet trebala da radi.
na kraju krajeva imas telefon, nazovi raspitaj se. dodji na fakultet i popricaj sa sekretarom odsjeka.
e, da, uzmi procitaj ovaj pdf, pa vidi isplati li ti se upisivati.
-
mIRCerka
#6 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
joj Hicks...kako me zivciraooooo....a VB istorija mi je bila super, bila ona cvaknuta Noreenmelb26sa wrote:@AnchyVamp,AnchyVamp wrote:Svi testovi su pismeni (mislim da ih možeš skinut u pdf sa stranice). Prijemni imaš prvo test pravopisa iz maternjeg jezika, tj. B/H/S. Ako to položiš, ideš dalje, polažeš sutradan duži test iz engleske gramatike, pravopisa i razumijevanja teksta, a poslije toga radiš sastav na engleskom na jednu od tri ponuđene teme (prilično su lagane, ja sam imala nešto tipa "my future profession", "GB - monarchy or not", i "favourite book"). To je to.
Što se tiče studiranja, nije strašno teško, meni su najteži na prvoj godini bile historija VB i književnost, ali kad to usporedim sa historijom SAD-a na drugoj godini (na kojoj sam sad), čini mi se čak i lagano.Na prvoj godini u oba semestra radiš po esej iz književnosti od 4 strane, plus portfolio iz savremenog eng. u grupama po troje (4 teme iz raznih područja). Na drugoj godini isto imaš portfolije i eseje iz književnosti (8 strana), plus esej iz historije SAD-a u 4. semestru, isto od 8 strana. Otprilike bi to bilo ono najbitnije.
ne znam ko sada predaje americku historiju ali je meni to bilo dva puta lakse od VB historije. Ja sam imala Jim Hicks kao gostujuceg predavaca? i Kseniju za americku.
A Kesnchi mi je bila extra...sjecam se da mi je sveska za istoriju imala 4 stranice potrosene...cisto mi bilo uzivanje slusat je...
-
mIRCerka
#7 Re: Upis na Filozofski fakultet u Sarajevu
zao mi je to cuti...njena predavanja su bila mrak...ja sam kod nje radila seminarski, i nisam isla na konsultacije nikako, samo donijela gotov radAnchyVamp wrote:Ksenija se pooštrila, čujem i ja da je bila super prije, ali kaže Amila da joj je "presvisnulo"...I da sad ljudi ne izlaze na morfosintaksu zbog historije (što je istina). Učimo iz Enduring Vision po dva chaptera od po 50 strana svake sedmice za usmene vježbe i ispiti su previše detaljni, ne znam kako je prije bilo, ali nama (da ne bude da se samo ja žalim
) je ovo sad teže nego svi ostali predmeti zajedno. Predavanje je samo jednom sedmično 45 minuta i tad nam samo kaže na šta da obratimo pažnju kad pripremamo poglavlja. Meni je sve kod Sanje bilo triput lakše nego kod Xene.
Ali ne dam se.
bijahu to dani...