Sve ti je gore Amazonka odlicno napisala. Menadzment je samo jedan odsjek na ekonomiji, znaci studiraces ekonomiju na odsjeku menadzment a u 3. godini ces i birati smjer. Na ekonomiji ima matematika, statistika, kvantitativne metode u EiM, operaciona istrazivanja tako da ce ti vjerovatno svi ti predmeti stvarati probleme. Na VPS nema metoda. Prije su ovi sa VPS dobivali zvanje ekonomisti, sad ne znam tacno. Ako budes nekad zelio da upises magistarski a prije toga zavrsis VPS onda moras polagati metode, mikro i makroekonomiju. Menadzment je jako opsiran odsjek, nije to samo upravljanje ljudskim resursima, sto mnogi od vas i misle.skyhs0168 wrote:Nisi razumio moje pitanje...
Naravno da cu upisati sta zelim studirati, I ZNAM sta zelim studirati.. Hocu da studiram management
Ali vidim da I Management I VPS uce management... pa neznam koja je razlika izmedju njih dvoje.
Za management treba prijemni iz matematike a za VPS netreba.... a meni slabo ide matematika iako idem na pripreme.
Sad konkretno moje pitanje kako cu odluciti izmedju managementa i VPS tj. sta da gledam u obzir?
Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
- alibaba_i_30_godina
#101 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
-
skyhs0168
#102 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
ok... Hvala na odgovorima...
skonto sam otprilike sta su razlike,... na VPS je vise specijalizovano nego na managementu i nema metoda.
Ali sto kazes morat cu svjedno polagati metode ako zelim magistarski posle VPS, ali dobro mogu to tada da ucim..
Vazno je da sad nemam prijemni iz matematike...
skonto sam otprilike sta su razlike,... na VPS je vise specijalizovano nego na managementu i nema metoda.
Ali sto kazes morat cu svjedno polagati metode ako zelim magistarski posle VPS, ali dobro mogu to tada da ucim..
Vazno je da sad nemam prijemni iz matematike...
- Amazonka27
#103 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
visa srednja je dvogodisnji studij gdje dobijas fakultetsku diplomu a ne od univerziteta. VPS kao sto sam naziv kaze visoka škola....rade na promjeni naziva jer se mnogi kace na ovo "škola" pa ce se zvati poslovni menadzment. Ni na EiM ni na VPS neces dobiti zvanje diplomirani ekonomista jer to vise ne postoji nego ces dobiti novo zvanje BSc (Bachelor of Science) ili BA (Bachelor of Arts)..skyhs0168 wrote:Dobro... procitao sam i ja to sve i vidim da su skoro isti predmeti, ali onda u cemu je razlika?
Cujem jos i price da posle VPS-a nemas nikakvo zvanje dok kad zavrsis EiM budes diplomirani ekonomista, i takodjer cujem da VPS je malo nizi level od EiM, da je to kao "visa srednja" itd... mozes li mi reci malo o tome?
Konkretno moje pitanje je kako se ja mogu odluciti sta je bolje za mene management ili VPS???
Hvala...
ako bjezis od matematike, onda bjezi i od ekonomskog fakulteta...zaista ne vidim logiku zasto bi se zadrzavao na takvom fakultetu...VPS nema predmet koji se zove matematika ali ima druge predmete gdje se koriste formule...bejzis od matematike ali ne i od ideje da bi mozda nekada htjeo upisati master?
nije ok traziti brz odgovor koji je bitan za tvoju odluku obrazovanja (koja ne kosta malo) i onda reci "procitao sam" i ponovo postaviti pitanje iako je detaljno dat odgovor. Zbog takvih ljudi meni je mrsko pisati postove a i sto tako mi je uskracen odgovor kada meni nesto treba. Iako ti je mrsko bilo otici na web stranicu efsa, iako ti je mrsko bilo preroviti ovu temu, ja sam opet odvojila vremena i objasnila i tebi je mrsko bilo procitati i taj jedan post.
-
skyhs0168
#104 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Mislio sam da sam bio procitao taj post,.. a bio sam na stranici sto puta ali nisam bio naisao na to..
- alibaba_i_30_godina
#105 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ona u cemu je problem?! Skoro sve sto smo ti dosad napisali Amazonka i ja stoji u tom tekstu.skyhs0168 wrote:Procitao sam bio taj post 3 puta prije nego sto si mi je ti postavila i bio sam na stranici njihovoj sto puta.
A da ti ipak razmislis o upisu na fakultet?
-
skyhs0168
#106 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Dobro izvinite... razmislio sam dobro, razgovarao sam i sa tatom i sa jaranima sto su na tom fakultetu i odlucio sam upisat VPS. Necu vam vise smetat. Hvala
-
RS6_BI_TURBO
#107 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Mene interesuje slijedece, predmeti razlike koje polazu studenti VPS za daljni studij (master), koliko su teski i zahtjevni? Takodjer me interesuje jeli jos uvijek stoji ono da je 2 godine radnog iskustva potrebno za masters studij, ovo je takodjer pitanje samo za studente VPS-a?
Unaprijed hvala!
Unaprijed hvala!
- marketleader
#108 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ne treba vise nikome radno iskustvo. a polaze se matematika za ekonomiste, statistika u EiM, i kvantitativne metode. evo imas ovdje pise u odluci: http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/Od ... _10-11.pdfRS6_BI_TURBO wrote:Mene interesuje slijedece, predmeti razlike koje polazu studenti VPS za daljni studij (master), koliko su teski i zahtjevni? Takodjer me interesuje jeli jos uvijek stoji ono da je 2 godine radnog iskustva potrebno za masters studij, ovo je takodjer pitanje samo za studente VPS-a?
Unaprijed hvala!
Svaki predmet 200KM. Vidjecemo jesul teski, ma sve se moze
- alibaba_i_30_godina
#109 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ekonomski fakultet je trenutno najorganizovaniji fakultet u Sarajevu i vrlo su azurni sto se tice stranice fakulteta i objave informacija. Sve odgovore na vasa pitanja mozete naci tamo, a ukoliko nesto slucajno nema onda mozete nazvati studentsku sluzbu i pitati, ljudi koji rade su veoma ljubazni i uvijek pomognu. 
-
RS6_BI_TURBO
#110 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Hvala puno na brzom odgovoru.marketleader wrote:Ne treba vise nikome radno iskustvo. a polaze se matematika za ekonomiste, statistika u EiM, i kvantitativne metode. evo imas ovdje pise u odluci: http://www.efsa.unsa.ba/ef/dokumenti/Od ... _10-11.pdfRS6_BI_TURBO wrote:Mene interesuje slijedece, predmeti razlike koje polazu studenti VPS za daljni studij (master), koliko su teski i zahtjevni? Takodjer me interesuje jeli jos uvijek stoji ono da je 2 godine radnog iskustva potrebno za masters studij, ovo je takodjer pitanje samo za studente VPS-a?
Unaprijed hvala!
Svaki predmet 200KM. Vidjecemo jesul teski, ma sve se mozesky is the limit
@NeyDan, pa jedan od razloga sto hocu da ovih dana predam papire na EFSA i jesto zbog toga sto se cini dosta ozbiljnom i organiziranom ustanovom...
- marketleader
#111 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
A ima i ovako nas "letećih" koji možemo pomoći, al fkt dosta informacija imas na stranici faxa, a što nema oni u studentskoj znaju i samo ih zovneš na tel.NeyDan wrote:Ekonomski fakultet je trenutno najorganizovaniji fakultet u Sarajevu i vrlo su azurni sto se tice stranice fakulteta i objave informacija. Sve odgovore na vasa pitanja mozete naci tamo, a ukoliko nesto slucajno nema onda mozete nazvati studentsku sluzbu i pitati, ljudi koji rade su veoma ljubazni i uvijek pomognu.
-
doticna
#112 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Izgleda da je sada Računovodstvo na prvoj godini... 
- dharma
#113 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ovo za racunovodstvo sam i ja cula, i plus su mi rekli da ce i smjer ekonomija imati finansijsko racunvodstvo, obicno u "II semestru, a FR u III. Ove godine ce biti izmjena i izmjenja 
-
doticna
#114 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Hoće. Uvest će ga i na VPŠ
Tako da vjerovatno na Ekonomiju neće ići niko, jer su svi išli da bi izbjegli FR.
Može li se u trećoj god. uzeti smijer FR, ako nije položen taj predmet?
I ima li neki smijer za Računovodstvo na postdiplomskom?
Može li se u trećoj god. uzeti smijer FR, ako nije položen taj predmet?
I ima li neki smijer za Računovodstvo na postdiplomskom?
-
bullmastiff
#115 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
oni koji uzimaju odsjek ekonomija bjeze od FR..al ako uvedu i tu svi ce bjezati od faksa.
a super ce biti ako i na VPS uvedu FR..d ase izjednaci po tezini....
super ce biti i nam sto poducavamo studente FR-u
a super ce biti ako i na VPS uvedu FR..d ase izjednaci po tezini....
super ce biti i nam sto poducavamo studente FR-u
-
doticna
#116 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Neće svi bježati, nekome je to i interesantno.
Kolika je mogućnost polaganja FR-a na ljetnoj školi?
-
bullmastiff
#117 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
doticna wrote:Neće svi bježati, nekome je to i interesantno.![]()
pogledaj pp
-
LaCici
#118 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Zna li neko kada otprilike izlazi konkurs za upis na postdiplomski na Ekonomiji?
- marketleader
#119 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nekad poslije ljetne, ja mislim. Kako se sjecam tako je bilo prosle godine.LaCici wrote:Zna li neko kada otprilike izlazi konkurs za upis na postdiplomski na Ekonomiji?
-
snowflake_
#120 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
kad smo vec kod ekonomskog fakulteta, vecina asistenata je puna sebe, ponasaju se veoma neprofesionalno i bas zargonski receno bezveze. sto se tice profesora, svaka cast pojedincima. Ipak mislim da profesori moraju biti pristupacni studentima i da u svako doba ih mozete dobiti mailom, kad im na predavanju postavis pitanje (ili asistentima) da odgovore lijepo a ne da kazu "receno je to 100 puta". Sve u svemu nije los fax 
-
bullmastiff
#121 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
sto se tice assistenata...ufurani su ovi novi sto su mladji od studenata....oni malo stariji bas i nisu..cak sta vise dosta su pristupacni...al svakakvih ima naravno...
- alibaba_i_30_godina
#122 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ima racunovodstvo i revizija.doticna wrote: I ima li neki smijer za Računovodstvo na postdiplomskom?
-
ek0
#123 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
-
Last edited by ek0 on 09/11/2016 14:26, edited 1 time in total.
- marketleader
#124 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
I kao DL mozes ici na predavanja i vjezbe sa redovnim studentima, posto je to sve javno. A sa druge strane za razliku od redovnih imaces kvizove da radis na internetu i tako skupljas bodove. Nema ti neke razlike, kasnije neces ni ici vise na predavanja i vjezbe,posto znam dosta raje koja je redovna i tako to radi,a pogotovo vanredni oni...ek0 wrote:Evo da se malo prituzim![]()
U belaju sam, prvo sam planirao upisati fpn, odsjek na zurnalistici poslovna komunikacija tako nesto, i ja odem tamo jucer kad ka'e ona taj smjer se ukida od ove godine, sad samo ima obicna zurnalistika. E posto mene zurnalistika ne zanima, ja se pokupim i pravac na ekonomski. Naravno ima ono redovno, redovno samofinansirajuce i DL. Redovno sam odmah otpisao jer su mi i ocjene srednja zalost, a nisam se ni pripremao za prijemni jer sam mislio da cu na fpn a gore nema prijemnog. E sad ostaju redovni samofinasirajuci i DL. Posto i na ovom prvom ima prijemni, a ja ne mogu da se spremim za 3 dana i tu sam opciju otpisao, pa nesto kontam da idem kao DL jer tu ima na prijemnom samo engleski koji nece biti problem. Da zakljucim , da li je pametno ici kao DL iako zivim u sred Sarajeva ( da li ima neko 'ko je nesto slicno uradio ? ) i da li je velika razlika izmedju DL i redovnog ?
- dharma
#125 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Znam nekoliko osoba koje su na DL-u iako zive jako blizu fakulteta, i svi su ocistili godinu(ovi koje znam) bez problema nekih specijalnih. Ako ces raditi i uciti onda ti je isto, ako neces opet ti je isto kao i redovnim
U sustini kao sto neko vec napisa, i ovi koji su redovni rijetko dodju na predavanja, na svakoj liniji imas grupu( ne vise od 20 studenata) koji su redovni na predavanjima, a ostale vidis samo na ispitu ili ako su predavanja obavezna
Sretno u svakom slucaju
U sustini kao sto neko vec napisa, i ovi koji su redovni rijetko dodju na predavanja, na svakoj liniji imas grupu( ne vise od 20 studenata) koji su redovni na predavanjima, a ostale vidis samo na ispitu ili ako su predavanja obavezna
Sretno u svakom slucaju