UPI banka pljacka gradjane

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
saviola

#1 UPI banka pljacka gradjane

Post by saviola »

stara otvorila devizni racun u UPI banci prije 3 mjeseca, jer ocekuje neku lovu na racun u eurima.
nije joj jos nista stiglo, ali je zato stigao izvjestaj iz pomenute banke da duguje 5,50KM, iako su joj rekli da se otvaranje deviznog racuna ne placa, te da nece slati izvjestaje o stanju na racunu.
kad je otisla da ugasi racun, rekli su joj da mora da uplati jos 5KM (znaci ukupno 10,50KM) da bi mogla ugasiti racun. :roll: :x
xon_sa

Post by xon_sa »

Stani malo. Zasto uopste mora zatvarati racun? Nek digne sve sto ima na njemu i zdravo, nek ga oni drze 100 godina otvorenog ako hoce...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

xon_sa wrote:Stani malo. Zasto uopste mora zatvarati racun? Nek digne sve sto ima na njemu i zdravo, nek ga oni drze 100 godina otvorenog ako hoce...
100 godina puta 12 mjeseci je 1200 KM ya odrzavanje racuna :D
karanana

Post by karanana »

xon_sa wrote:Stani malo. Zasto uopste mora zatvarati racun? Nek digne sve sto ima na njemu i zdravo, nek ga oni drze 100 godina otvorenog ako hoce...
Zato sto svaki mjesec uzimaju markicu ili nesto tako za "odrzavanje" racuna. Za 100 godina, stvorio bi se minus i mamim dug od 1.200 KM plus kamate za overdraft. Karinashi.
xon_sa

Post by xon_sa »

mIRCerka wrote:
Stani zar jos uvijek neko naplacuje odrzavanje racuna? Razumijem za karticu i izvjestaje, ovo, ono, ali za "odrzavanje racuna" mi je bas bezveze...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

xon_sa wrote:
mIRCerka wrote:
Stani zar jos uvijek neko naplacuje odrzavanje racuna? Razumijem za karticu i izvjestaje, ovo, ono, ali za "odrzavanje racuna" mi je bas bezveze...
uzmu...uzme ti i Rejfina banka pola marke na uplatu, neki dan mi uplatili uzeli onaj izvod sa bankomata, usli u banku uplatili pare, sacekali 2 i po sata da pare legnu (da, toliko treba da budu aktivne pare na racunu) i opet izvadili izvod na istom bankomatu, kad manjak 50 feninga...
:D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

:x :x joj slicnu temu sam mislio pokrenuti
ali reće neko da sam škrtica

već 2 puta odjavljujem slanje POŠTOM izvoda koje naplate jednu marku
+ održavanje računa 1.5 KM

a kamate na nekoliko plaća mi dođu oko 40 feninga
sram da ih bude ... :x

i tako ja već 2 puta odjavljujem primanje izvještaja putem pošte i nikad da dobijem napismeno ili barem ispriku što su mi marku ukrali :x

ma banke su najveće zlo... a gledao sam i dokumentarac u kome se tvrdi da većina ratova nastaje zbog krupnog bankarskog kapitala :x :x
xon_sa

Post by xon_sa »

Pa dobro, pazi, kamate na novac na tekucem racunu i ne mogu biti vece. Ako zelis malo vise onda ih malo oroci.

Fakat mi je perverzija naplacivati otvaranje deviznog racuna. Razumijem kad ti naplate neku proviziju za slanje izvjestaja, pretplatu za kreditnu karticu i slicne stvari, ali ti otvaras racun da bi ti novac stizao na njihov racun. Valjda im je to u interesu?! Kakvo odrzavanje racuna?! Bas mi ne ide u glavu sta oni to odrzavaju. Nisam siguran da bas sve banke to rade, ok za tekuci racun na koji ti stize plata, pa onda ti salju izvjestaj i to, tu ima posla, jos ako imas karticu i sl.

I onda jos kao slag na tortu naplate ti zatvaranje racuna! Mislim da se to cak protivi zakonu o zastiti potrosaca.
explorer

Post by explorer »

khm, khm.....

Manje-vise sve banke uzimaju naknadu za odrzavanje racuna (ca. 1 KM mjesecno). Takodjer, prema cjenovnicima/tarifama, za zatvaranje racuna se takodjer placa naknada (5-10 KM u zavisnosti o kojoj se banci radi). Ali ovo vrijedi samo za tekuce racune. Mislim da ako se otvori stedni racun, da onda nema naknada za odrzavanje racuna. :D

Ili drzati racun neaktivnim (bez prometa po racunu) jednu godinu, nakon cega ga banka sama ukida zbog neaktivnosti. Naravno, pisma iz banke u kojima informisu da trebate platiti X KM za odrzavanje racuna ignorisati. A da ce vas tuziti za 10 KM... valjda nisu toliki debili, ionako vas oderu sa kamatama :D
saviola

Post by saviola »

xon_sa wrote:Pa dobro, pazi, kamate na novac na tekucem racunu i ne mogu biti vece. Ako zelis malo vise onda ih malo oroci.

Fakat mi je perverzija naplacivati otvaranje deviznog racuna. Razumijem kad ti naplate neku proviziju za slanje izvjestaja, pretplatu za kreditnu karticu i slicne stvari, ali ti otvaras racun da bi ti novac stizao na njihov racun. Valjda im je to u interesu?! Kakvo odrzavanje racuna?! Bas mi ne ide u glavu sta oni to odrzavaju. Nisam siguran da bas sve banke to rade, ok za tekuci racun na koji ti stize plata, pa onda ti salju izvjestaj i to, tu ima posla, jos ako imas karticu i sl.

I onda jos kao slag na tortu naplate ti zatvaranje racuna! Mislim da se to cak protivi zakonu o zastiti potrosaca.

da, sve i nekako mogu da svarim, al' da traze 5KM za zatvaranje racuna... to je cisti bezobrazluk. :x
floki

Post by floki »

explorer wrote:khm, khm.....

Ili drzati racun neaktivnim (bez prometa po racunu) jednu godinu, nakon cega ga banka sama ukida zbog neaktivnosti.

A da ce vas tuziti za 10 KM... valjda nisu toliki debili, ionako vas oderu sa kamatama :D
Raiffeisen Bank , štovana plejada diplomiranih bankara uzima i šakom i kapom. Moj muž i ja imamo otvoren račun u istoj i kada ga ni nakon pet godina ne kristimo jer plaću primamo preko drugih, oni uredno šalju izvod na kojem piše da smo u minusu 10 km zbog reizdavanja kartica koje btw nismo tražili. Ne treba spomenuti da se nakon pet godina kamatnog deranja iznos popeo na 15 KM, tako da ni ne korištenje računa ne pije vode.
A što se tiče tužbe , budi siguran da će sa tužbom dosegnuti i do tvog unučeta...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

zlo su zlo su apsolutno :(

kontam nešto...

ostaviš nulu na računu i dobiješ nogu na poslu...

zaboraviš na račun zaposliš se negdje drugdje i promijeniš adresu...

oni će mjesecima slati izbveštaje 2.5x 12
recimo

bićeš u minusu 30 maraka... i na to će dodavati kamate zbog duga

pa bilo je u latinici kako su ljudi postali ogromni dužnici baš zbog vakih birokratskih sranja... godinama se kamate na bezvezni dug gomilale...
malte ne do 100 000 kuna naraslo

da mi ih je kako sjebat :x
atko

Post by atko »

I mene strasno nerviraju te otimacine ovdje 5 onde 10 KM reizdavanje, odrzavanje bla bla :x

Jedino donekle mozes imati korektno stanje u BBI kod njih je uslov da na racunu moras imati min. 10 KM a ako ih pokusas podigunuti onda je to automatsko zatvaranje za sta trebas 10 KM :D al bar ti u 97 godini zivota nece doci dug po racunu od 1 234 643 KM :D :D :D
Klodovik

Post by Klodovik »

Dajte neka neko od vas osnuje banku i nemojte naplaćivati bilo kakve provizije.
starii

Post by starii »

ja sam prije par dana imao probelm sa reifeisen bankom...kod njih sam imao rcaun i primao platu(plastificirana kartica)..i sve je bilo dure kad zovu oni hocul kreditnu visa karticu (to je kartica za VIP korisnike)..i ja njima fino velim ne treba mi ne koritisim kreditne kartice i ona navalila,neka glupaca i ja joj kazem ma radi sta hoces meni to svakako ne treba....i odem ja da dignem platu kad plate nigdje,niko ne zna gdje je plata..odem u svoje finansije kad reifeisen banka ti je poslala dopis mojoj firmi da mi sad uplacuju platu na novi racun a mene niko ne pita hocul ja da sad tako primam..e ne da mi je puko film..je*** sam ih sve po spisku..
odem u reifeisen banku narednim da se sad vrati plata u moju firmu i otvorim racun kod hvb banke da mi tu uplacuju platu...toliko su bezobrazni,haj kartica ko kartica ali da ti neko ne javi da ti mjenjanju racun gdje se plata uplacuje je neposlovno i nekorektno.. :x
atko

Post by atko »

starii wrote: i ona navalila,neka glupaca i ja joj kazem ma radi sta hoces meni to svakako ne treba....
Pa zar joj nisi rekao da radi sta hoce :D
Salim se, to im je posao... da nas navlace na kojekakve "pogodnosti" :-)

Bankarima i pravnicima uvijek odgovaraj sa DA-NE inace te smotaju
sl@ven

Post by sl@ven »

cuj UPI... pljackaju sve mamu im...

non stop nesto skidaju, uzimaju.... :x
Better Man

#18 Re: UPI banka pljacka gradjane

Post by Better Man »

saviola wrote:stara otvorila devizni racun u UPI banci prije 3 mjeseca, jer ocekuje neku lovu na racun u eurima.
nije joj jos nista stiglo, ali je zato stigao izvjestaj iz pomenute banke da duguje 5,50KM, iako su joj rekli da se otvaranje deviznog racuna ne placa, te da nece slati izvjestaje o stanju na racunu.
kad je otisla da ugasi racun, rekli su joj da mora da uplati jos 5KM (znaci ukupno 10,50KM) da bi mogla ugasiti racun. :roll: :x
Imam otvoren devizni račun u UPI banci i nisam ni marke morao da platim za otvaranje računa, niti su mi poslije šta naplatili. Takođe preko UPI banke primam platu i nemam nikavih primjedbi. Ne znam šta Vam toliko naplaćuju održavanje računa, meni se to nedešava. Po pitanju kredita mislim da je UPI banka trenutno najpovoljnija, jer kad sam kupovao auto gledao sam kod svih jačih banaka i UPI banka je imala najmanju stopu.
saviola

#19 Re: UPI banka pljacka gradjane

Post by saviola »

Better Man wrote:
saviola wrote:stara otvorila devizni racun u UPI banci prije 3 mjeseca, jer ocekuje neku lovu na racun u eurima.
Imam otvoren devizni račun u UPI banci i nisam ni marke morao da platim za otvaranje računa, niti su mi poslije šta naplatili. Takođe preko UPI banke primam platu i nemam nikavih primjedbi. Ne znam šta Vam toliko naplaćuju održavanje računa, meni se to nedešava. Po pitanju kredita mislim da je UPI banka trenutno najpovoljnija, jer kad sam kupovao auto gledao sam kod svih jačih banaka i UPI banka je imala najmanju stopu.

pa jel ti stizu izvjestaji za devizni racun? ako ti stizu (a trebalo bi da stizu), sigurno ti se odbija sa racuna.
a i mozda se prema tebi korektnije ponasaju, jer primas platu preko nihove banke. :roll:
Better Man

#20 Re: UPI banka pljacka gradjane

Post by Better Man »

saviola wrote:
Better Man wrote:

pa jel ti stizu izvjestaji za devizni racun? ako ti stizu (a trebalo bi da stizu), sigurno ti se odbija sa racuna.
a i mozda se prema tebi korektnije ponasaju, jer primas platu preko nihove banke. :roll:
Dobar prijatelj mi radi u UPI banci i kad sam god otvarao kakav račun potrefi se on na šalteru i u sekundi mi završi sve šta mi treba. Vjerovatno ima to što primam platu preko njih, a možda ima i veze što mi prijatelj tu radi , pa mi omogući da neke stvari lakše završim.
Post Reply