Update o Sarajevu, jel ima sta novo ????

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ake

#1 Update o Sarajevu, jel ima sta novo ????

Post by ake »

da se malo odmorimo od politike kao sto je red :-D
dobih ovaj stari mail, kako to vec kruzi, pa da pitam sa lica mjesta,
ima li kakvih novih desavanja 8)

Za mog i tvog imaginarnog, ili stvarnog, prijatelja/icu, koji nisu tu...

Hoces update? Evo ovako... Otvorili su se Boemi kao novi jazz klub, atmosfera je poprilicno prijatna, nema kockastih glava, ima raje, lijepo i privlacno izgleda. Bivsi Internet se sad zove _the bar_ i vikendom se ulaz placa deset kermi, puno je stranaca i homosexualaca
(eki rimuVA se). Kod Tope, naseg komandanta, u kafe-basti star boy
ces naci scenu mladih narkomana grada sarajeva, a preko
puta, u Lori, pacijente za Gogu i Broj jedan. To su kafici
izgubljenih djecaka Petra Pana - sve raja ranih tridesetih
ili kasnih dvadesetih koji se "smekaju" s trebama i "kuliraju", bez dinara
(eventualno tri kerma da plate fantu s kojom ce da se kocopere cijelu noc
), ali zato obucene u bar milju i po maraka...

Zaboravi da ces odigrati pristojnu partiju bilijara u gradu - radi samo Black & White u Skenderiji a i to ne do kasno i bezze je oprema...

Ako hoces da cujes zivu muziku tipa yu-popa od ranije sa gitaricama
- zaboravi, ovde se u zivo slusa samo Koke (nesto ko Sinan) i Zisko (jambolija iz Gorazda)...

Sto se alternativne scene tice, prekosutra svira Neno Belan na Stageu. To je komad parkinga preko puta Skupstine sto je jos jedna od fus kafana (?) grada... Dobru kafu, ili Gordons gin ces ipak popiti kod Goge na ciglanama, cak i poprilicno kasno (za Sarajevske uvjete to je iza ponoci), a dobru uzinu mozes po danu da pojedes u Kogu.

Malta izgleda kao Bronx (mislim ipak da Bronx ovih godina izgleda i bolje) a na Dobrinji i Alipasinu je sve okrenuto unutra, sebi...
Ako stanes na vjecnu vatru, i broji sve prolaznike redom, od fizionomija
ces locirati 96.7% istocne i inih Bosnia, i manje od 1 (slovima: jedan) % (procenat) onoga sto zovemo gradskom, iliti starom sarajevskom rajom.

Svi u gradu samo kontaju kako koga da izrade ili prepricavaju ko je koga vec izradio za sta ( cast izuzecima), bulje tudzim djevojkama u grudi i cackaju nos pa brisu prste o "versace" majice...

Ja sa zavrsenom srednjom (dvije srednje doduse) imam platu vecu nego 95% clanova upravnih odbora u gradu (nisam lopov ni kriminalac,
nego je sve u qurtzu) a mojoj se majci sa 35 godina staza vise isplati da
ode u peMziju, nego da ide na posao, jer je skuplja karta i dorucak
nego sto dobije plate. Ne mogu da se skolujem, jer, Boze, ne mozes
da upises eljektrotehniku vanredno, a nema teorije da mama izdrzava
nas dvoje. Ne mogu da se ispalim jer niko nece da mi da pare
(nisam podoban, je8iga) da platim skolovanje (loan i investicija u kadar je
imaginacija u nasim zivotima) a na more kad idem moram da platim vizu... Kad odem kod tetke upisujem se u knjigu stranaca (i u Splitu, i u Beogradu).

Ljudi mi se smiju jer imam najludju vezu u ovom gradu, a mislim ni
balkanski ludaci mi ne bjeze puno...

Ako hoces da se obuces - ukus ostavi kod kuce, jer mozes: -
na Hepok pijacu i kupiti kinesko/madjarsko/bugarsko/fush-italijanski
asortiman za 20 marki sta god dohvatis, - ili sve isto sa Hepoka
u Skenderiji naravno tri do pet puta skuplje.... - mozes doduse da
nadjes u Benetonu nesto iz proslogodisnjih svjetskih
kolekcija Benetona, jer, Boze, svakako se ne isplati slati divljacima
zadnji krik mode, sta oni znaju...

Kad odes na Vrelo Bosne po danu dobro pazi da ne naletis na drustvo
koje je prije koju godinu zaklalo i pojelo labuda sa istog tog vrela. :D

Ako hoces da predjes ulicu, dooooobro pogledaj na sve strane,
jer kultura saobracaja ne postoji, ako bi htio da hodas po trotoaru (ajmo tamo ako nije daleko - cuvena izjava jedne "macke" koju
je frajer pitao da idu na trotoar jer su hodali cestom) - na trotoaru
moras da pazis na one sto odskakuju dok hodaju i grabe ko ludi
uz brdo a na asfalt su stali prvi put prije godinu-dvje...

Ispred moje zgrade, u "Dolini cupova", ljudi cuce po
parkingu u krugovima, a njihove zene izvedu djecu predvece
pa skupa sa svojim konama prostru deke tamo gdje je bio travnjak i ruzicnjak (da li je to, Boze, bilo u nekom mom proslom zivotu? Jeste, sigurno...)
pa ispijaju kahvu i prate ko ulazi-izlazi iz haustora (to im je jos uvijek preduga rijec , ulaz su i nekako naucili..).

Ulice grada ne znas vise, ja ne znam vise ni stare, ni nove... Stare, jer nijedan vise taksista (opet cast izuzetcima) ne zna kad kazes: "Do BB-a" - gdje je to bilo, ne daj boze Saloma Albaharija ili Radnicka...

Ljudi citaju Avaz koji je gori od sveske prvacica, toliko ima pravopisnih gresaka (nisam nikad vjerovao da cu imati afinitete vrsnog lingviste - a sad bi najradije crvenu olovku dok citam novine pa sve krizao, krizao, krizao...)

'Oces dalje? Vidim da sam razvukao, druze moj sarajevski...
Kao ne hvata te DEPRA (sto bi rekli mostarci) ili kompresija (visi stupanj
depresije). Mogu ja ovo i gore da predstavim, bio sam obziran,
pa nisam sve svojim ocima, nego sto sam mogao objektivnije...
micika

Post by micika »

Tebe ake izgleda uhvatila nostalgija?
Ma nije to tako lose kako se cini.
sorge_sa

Post by sorge_sa »

ake

prijatelju........ovo je staro 4-5 godina......

boemi su sad puni djece....i tih glava......
star cafe vec godinu dvije ne radi......

nema nekog pomaka....nabolje.....cak sta vise.....mislim da je puno gore....nego je tad bilo.....sve je manje para u gradu.....
taj sto je radio.....ne radi garant vise za strance......

ali.....zivjet se mora.........ima nekih drugih kafana.....
ljeto ce biti pakleno........na prve sunchane zrake....curice su se pochele opasno skidat.....sta ce biti tek poslije........

mislim da ce ovo biti izrazito ludo ljeto......u gradu.....stasale su neke nove generacije.....koje nemaju ogranicenja.....koje su dosadasnje imale.......

sve je vise droge u gradu.....sve je vise ovisnika.....

sve u svemu sve vishe lichimo na one gradove na koje ne zelimo lichiti......beograd.......

eto.....nema se reci nista ohrabrujuce.....a mozda i ima.......a bice da ja ipak samo starim.......pa da mi je sve onako bezzeze.... :D 8)
kijametdedo

Post by kijametdedo »

kao sto sorge rece, ovo sranje je staro jedno 5 godina...

samo meni se cini nekako da je ovo neko pismo po modelu aketovih istomisljenika, za potrebe tjesenja kad ih spuca nostalgija, pricom "sta cemo mi u sarajevu, ionako je sve u kurcu, nista ne valja, bolje nam je u nasem srpskom sarajevu i dijaspori"...

a ne mozes i da hoces ake. supak... :lol:
babba

Post by babba »

Nije mozda vec je sigurno da je supak i neka je kad je.

Nije lako biti supak.To podrazumijeva veliku odgovornost i obavezu.Mnogo puta sam bio u situaciji u kojoj sam slusao kako ljudi u Sarajevu jedni druge proglasavaju za supke bez nekog posebnog razloga, i kao sto svi jako dobro znamo, mnogo ljudi u Sarajevu je proglaseno za supke. Najcesce su to oni koji se po necemu isticu. Prosjecan sarajevski supak je obicno srednjeg rasta, izrazito razlicite garderobe u odnosu na ostatak sredine, obavezno ima nekakve veze sa kulturom ili sportom, solidnih prihoda, velikih ambicija, posjeduje visoko obrazovanje, uvijek je fin, pristojan i ugladjen i sa svima je korektan.

Najgori supci su umjetnici,glumci, pisci, muzicari i reziseri. Svaki od njih posjeduje sve supacke elemente. Na bilo koji nacin biti izdignut iznad sredine je najjaci preduslov na putu za supka. Niko ne moze biti postedjen od toga, bez obzira sta je pojedinac postigao. Jako cesto supci druge ljude proglasavaju za supke,
tako da se vremenom broj supaka povecava. Biti proglasen za supka je u sustini jedan cudan fenomen.

Zakljucak je da smo svi na kraju supci, na ovaj ili na onaj nacin, sa razlogom ili bez razloga.

(Par primjera:

Kao sto svi dobro znamo, u Sarajevu se ne smije ni po koju cijenu govoriti da si zauzet. To automatski podrazumijeva da si supcina i po, jer ako nemas vremena da za svakog poznanika koga sretnes na ulici odvojis 15 minuta vremena (ma koliko bio zauzet) podrazumijeva se da si itekako supak. Kad bi pojedinac izvadio kalendar i probao da ugovori neformalan sastanak za slijedecu sedmicu (sto je u ostatku svijeta apsolutno normalna stvar), e to bi vec bila uvreda. Niko ne smije tako da se ponasa.

Posebni supci su svi oni koji zive u inostranstvu i povremeno dolaze u Sarajevo. (Oni koji nikako ne dolaze oni nisu) Oni koji se usude sjesti u kafanu i ne platiti svima pice i ne saslusati lokalne zalopojke su posebni supci. Najgori supci iz inostr anstva su oni koji su uspjeli da nesto postignu i u inostranstvu i u Sarajevu. Ne smije se na bilo kakav nacin praviti konkurencija lokalnima. To je najgori supacki element. Siguran znak da ce neko biti proglasen za supka je pustanje glasina u stilu: "Sta on hoce?" ili "Ko je on? ili "...Sebi je, nije meni..!" ili "...Eto ga tamo, sto je dosao ovde nama da soli pamet..!". (Isto tako,dovoljno je ne nazvati nikog telefonom par mjeseci i eto ga.)

(Neki ljudi su zasluzili naslov supka, ali opet ce se i sa njima svi pozdraviti, stisnuti im ruku i pitati ih za zdravlje.)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Image

Sta ti mislis Ake jel se promjenilo?
Tamni vilajet i nije toliko taman :)
$

Post by $ »

babba, dobro ti je ovo. tacno.
bolno tacno :-?
DIVA

Post by DIVA »

Ake, hoces i ti na ovaj SUPAK PARTY sto pripremaju forumasi? :lol: :lol: :lol: :lol:
ake

Post by ake »

s obzirom na reakcije, i ako bajat, tekst je i dalje aktuelan :roll:
mozda treba promjeniti imena par kafana i to je to,
ali osim casnog izuzetka sorgea, nikoga drugog to ne brine :sad:

za ubicu me i ne cudi, on je to i stvarao, ali ostali :?
kijametdedo

Post by kijametdedo »

nevjerovatno je to koliko se ljudi mogu nekada izgubiti u sopstvenom bezobrazluku...

odjednom sam ja taj koji je sjebao sarajevo, doveo primitivce i natjerao aketa da se otcijepi u kanadu...

a ake, pizda mu materina, pa ko je onda srumbao pola grada granatama? ko je pobio trecinu stanovnistva, raznih uzrasta? ko je prvi zapucao po raji pred skupstinom? ko je natjerao tu bijedu iz istocne bosne u sarajevo? ko je toj istoj bijedi prethodno pobio dobar dio familije i spalio sve sto su imali?

kriv sam ja jelde, ja sam "ubica" jer se nisam poklopio usima i cekao da mi pokucaju na vrata?

tebi definitivno ake moze samo jedan dobar degenek pomoci da se trznes iz svog bezobrazluka i drskosti...

a ovaj baba, sto se fura da je gradsko dijete i kulturno izdignuta osoba, ocito je malo fulio temu. sjedi, jedan!
ake

Post by ake »

kijametdedo:
ko je pobio trecinu stanovnistva, raznih uzrasta?...
kad me vec pitas, jedna trecina je malo previse, ali jedan dio si i ti licno svojim rukama pobio,
a mozda si i onog labuda skratio za glavu :sad:
vrijeme degeneka, privodjenja u viktor bubanj je davno proslo, a mozda sam i jaci od tebe :roll:
zato se smiri i budi dobar :wink:

smisao teksta je malo zajebancije, a pored onog Update tu stoji i ima li sta novo, ako znas da citas :-?
babba

Post by babba »

Nije babba ni gradsko djete niti se fura da je kulturan ako bas tako hoces, izgleda jedini nacin da bi se normalno komuniciralo s tobom je da budem kao ti ili da bar mislim kao ti inace to je --(uvreda. Niko ne smije tako da se ponasa. Ne smije se na bilo kakav nacin praviti konkurencija lokalnima. To je najgori supacki element. )
A temu si ti pogresio a ne ja jer je tema o Sarajevskom mentalitetu.
Jeste i babba je supak.
kijametdedo

Post by kijametdedo »

eh sad je ramiz salcin, i vise ne privodimo "mi" vec drzavni sud. a za kolicinu degeneka ne znam, moraces se raspitati.

labuda ne skratih za glavu, nikad me nije privlacila ta egzoticna perad. mozda su srpski kinezi, oni ionako jedu pekinske patke, sta fali sarajevskim labudovima? :lol:

jelde ake, svi smo jednako krivi, ista je moja krivica kao obicnog vojnika koji je branio svoj grad i majmuna koji su zapucali maksuz iz sumadije da bacaju granate na pijace i da snajperima eliminisu djecu naoruzanu do zuba sanjkama...

aferim...
ake

Post by ake »

kijametdedo:
..i vise ne privodimo "mi" vec drzavni sud...
pa to sam ti ja i reko :evil:
jelde ake, svi smo jednako krivi,...
apsolutno pogresno, odakle ti to
sjeti se ljudi koje si licno pobio, sjeti se djece koju si napravio sirocadima :sad:
a ako si moro da ubijas, makar se ne hvali time, jer ce ljudi zazirati od tebe,
i ako ce ti u lice govoriti, evo naseg gazije, specijalca,
kad se okrenes, svojoj djeci ce govoriti, klonite se njega, nikad se ne zna :-?

i ne gnjavi me vise, gadis mi se :roll:
JBT

Post by JBT »

Ake....ake.... jel`de da ti se ja ne gadim?
ake

Post by ake »

ne, ako ti to ista znaci :?
JBT

Post by JBT »

A bio sam ubijedjen u suprotno. :sad:
babba

Post by babba »

Sta je pizde? Bjezite od teme? Ma ja najlakse je sklonit guzu u stranu ili skretat sa teme, te ovo te ono. Hajde sad da vas vidim internet-warriors!
Ili ste se umorili od mrznje i gadjenja?
Ajmo sad laganice 1,2,1,2,1,2...
Tisina

Post by Tisina »

Tekst je klasicna suplja.. najlakse je kukati i govoriti kako je nekada bolje bilo..i uvijek je nekome nekada ili negdje drugdje bolje..uvijek je ono sto nije tu i sto nemamo bolje...

Vidis ja nisam bogatas..nemam auto nekada cu skuckati mozda i za vozacku..nemam stalni posao,radim sve i svasta :) ali to ne znaci da mi je zivot sranje..naprotiv.licno mislim da mi zivot ima puno vise smisla od zivota mnogih zapadnjaka..Sarajevo jeste Sarajevo samo sto to mnogi ne znaju prepoznati,niti danas a ne bi znali ni da su prije sto godina ovdje bili ili bilo kada..Uvijek bi njima neko smetao,nesto bi im falilo..savrsenstvo ne postoji nigdje i to jeste cinjenica..ali postoji raja, zdrava zajebancija..koje ima itekako u Sarajevu,naravno ako i ti sam znas biti raja i znas se zdravo zajebavati..a to se ne uci..to se osjeca.. zivjela sam u Veneciji 2 godine nedavno,studirala radila.. i neka hvala..Ne bi moje drago Sarajevo mijenjala ni za sta..nigdje tako dobre raje i zezancije nema..
Lako je naic suplja mjesta ako trazis takva.. Ne znam, ne mogu reci da mi je dosadno..radim studiram idem u pozorista na koncerte u kino.. i nikad mi nije dosadno a i zasto bi bilo..pa da onda imam supljeg vremena da bih mogla kukati kako Sarajevo ne valja, i kako je sve bez veze..ma taman posla..

i kao sto rece Sarajlic.. ovo je mozda grad u kojem i nisam bio najsretniji ali u kojem i kisa kada pada nije prosto kisa.. i to je tako..uvijek ce se naci mjesta pod necijim kisobranom..i prozboriti koja :)
babba

Post by babba »

Bravo! Kakav tekst !!! Ovo je bez zezze pravi tekst i realan pa kome se svidi-svidi ! Jedina zdrava osoba ovdje. Ma samo gazi i nedaj se godinama moja Tisina.
Mala je Zmay!
Last edited by babba on 30/03/2004 20:17, edited 1 time in total.
kijametdedo

Post by kijametdedo »

ake se odlicno pravi glup. pitam se da li je u pitanju talent?

ja koliko znam drzavni sud prevazilazi i "nas" i "vas", a drzavni tuzilac je zdravko knezevic, jedan od onih ljudi od kojih supci poput tebe zaziru, nazivaju ih izdajnicima jer im ruse prosjek inteligencije. a po zdravkovom nalogu se vrse hapsenja...

inace, ja se nigdje ne pohvalih svojom ucinkovitoscu. jebiga, i ne mogu se bas hvalisati, ocito je da nisam bio dovoljno efikasan.

pitam se samo branitelju srpskih galaktickih interesa, prosipas li istu pricu po srpskosarajevskim forumima, pitas li njih sjecaju li se lica i zale li za djecom koju ostavise bez roditelja?

oh, da, ja sam zaboravio da su tvoje kolege mislile na sve unaprijed. oni su ubijali i djecu, kako bi izbjegli problem sirocadi. kako ingeniozno, zaista ste nebeski narod...

drago mi je da ti se gadim supak. znaci da sam ipak covjek...
kijametdedo

Post by kijametdedo »

p.s.

za ovu babu sto laprda sto na sat: historijat aketove titule supka je duzi od tvog angazmana na forumu, tako da nema apsolutno nikakve veze sa tvojim kompleksima kozmopolite.

radi se samo o principu da ako nesto i ne valja u sarajevu, a toga je mnogo, onda na to treba da ukazujemo mi koji zivimo u njemu, a ne smrad koji je zdusio u kanadu i otamo srebrenicu svodi na proste kalkulacije, te se pokriva plastom neutralnosti, neuspjesno prikrivajuci svoju stupidnost i nacionalizam.

alahimanet baba
Robin_Ud

Post by Robin_Ud »

ja sam konto da je tema zamisljena kao zajebancija :-? jer fakat jeste takvo stanje u gradu,da se fakat moras olesit,da ti se stvari ucine malo ljepsim nego sto jesu

ma ustvari,svakom je onako kako on hoce da mu bude...ako je neko sjeban u glavi svojoj,ne bi se taj snasao ni u onom studio54,sto je drmo nekad davno,gdje su provodi bili fenomenalni...gledao sam taj film,prije nekog vremena,jebote kud nisam rodjen u njujorku krajem pedesetih,da imam taman osamnaest za studio ;-)

a vi ga opet na politiku okrenuste Image
kijametdedo

Post by kijametdedo »

nesto ne bih rekao da je motiv bio cista zajebancija. ake je to...
babba

Post by babba »

Dedushka mojne tako naglo, popi apaurin i smiri se. Satira me ne interesuje nego nacin na koji se odrazava a jos vise posljedice. Termin "mi ovdje" stavljas pod istu kapu i time negiras slobodu misljenja a tvoj ton je smjesan. Komentar o Srebrenici je ok i netreba se zaboraviti mada nemoj misliti da si ti taj koji na to treba da nas podsjecas jer kako znamo Hag je taj koji se time bavi a ne ti i ja. Kodeksi ratovanja postoje a supci su ih prekrsili a njihov grjeh ce ih progoniti do kraja zivota. Ni ja ni ti ne uticemo na to niti mozemo biti sudije.
Ne politiziraj ovu temu jer je tema o zivotu u Sarajevu.
Za "supke" (moje prijatelje) koji su otisli mogu reci da su nam vrlo vrlo dobrodosli sa licnim misljenjima osim retardiranih nacionalista koji u konfuziji identiteta i kompleksa manjine u diaspori pokusavaju da budu veci patrioti nego i ti i Ake zajedno. Neznam sto se furate na rat i trujete ove mlade generacije.
Ili moramo se uopste furat na nesto?
Sto se covjek mora uvjek boriti za nesto ili priklanjati necijem interesu?
Valjda sto su vecina pizde pa se osjecaju sigurnije u svojim taborima.
Kad te covjek napadne kamenom ti mu uzvrati cvjetom. Jedino tako si veci covjek od njega jer sa idiotom se nevrjedi prepirati - prvo ce te spustiti na svoj nivo a onda pobjediti svojom gluposcu!
Ta kad smo mi popusili foru nemoraju ovi novi.
Svako dobro!
Last edited by babba on 31/03/2004 14:31, edited 1 time in total.
Post Reply