Upalio na -45 C

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
whow

#1 Upalio na -45 C

Post by whow »

Evo kod nas u Kanadi dosle articke hladnoce tako da se jutros u ovom djelu svjeta temperatura spusila do fantasticnih -45 C . Po nekoj nesreci na vozilu nemam ugraden grijac bloka motora zbog cinjenice da je blok aluminiski . Uglavnom posljepodne dok sam zurio prema parkingu bio sam siguran da cu morati zvati shlep sluzbu ili u najboljem slucaju morati vaditi kleme uglavnom kada sam vidio da je na parkingu masa automobila koji su bili propisno uplagani u struju a nisu mogli upaliti bio sam siguran da od starta nece biti nista tako da sam se pravo iznenadio kada je auto upalilo iz prve na nevjerovatnoj temperaturi od -45 C iako je citavih 8 sati bilo parkirano. Sta reci osim da se radi o VW koncernu koji ne zna za zimu i hladnocu i pali gdje se drugi gase. VW forever.
Cholina_Lokica

#2 Re: Upalio na -45 C

Post by Cholina_Lokica »

ma hajd sto je upalio... mene fascinira cinjenica da vi prezivite tu temperaturu :roll:
whow

#3 Re: Upalio na -45 C

Post by whow »

Dile wrote:ma hajd sto je upalio... mene fascinira cinjenica da vi prezivite tu temperaturu :roll:
ma jedva nekako , sve kontam da se vracam pa taman i gladan bio , ovo se ne da durati vise.
Joey Tribbiani

#4 Re: Upalio na -45 C

Post by Joey Tribbiani »

ajd majke ti napisi sta si imao na sebi jutros? Ja se maloprije vratio iz grada, ne znam, mozda da je vani -3 al sam se smrzo ko pitchka.
Cholina_Lokica

#5 Re: Upalio na -45 C

Post by Cholina_Lokica »

whow wrote:
Dile wrote:ma hajd sto je upalio... mene fascinira cinjenica da vi prezivite tu temperaturu :roll:
ma jedva nekako , sve kontam da se vracam pa taman i gladan bio , ovo se ne da durati vise.
meni pri samoj pomisli na -45 srce hoce da pukne, a ne da dozivim to :D na toj temp. pingvini traze kapute...
vnm

#6 Re: Upalio na -45 C

Post by vnm »

meni je svojevremeno, dok sam imao jettu, na -15 zaledilo gorivo u karburatoru. zivio energopetrol...
cyprus

#7 Re: Upalio na -45 C

Post by cyprus »

I meni je to fascinantno i moram reć da bi jednom volio probat na svojoj koži (al samo da vidim kako je :D ). Što reče Joey mi ovdje crkavamo od zime čim spadne ispod 0°C, zato ne mogu zamislit na šta to liči na tim temperaturama od -40 i kusur :roll: . A ima dosta ljudi i naroda koji sasvim normalno funkcionišu u tim uslovima. Kako? :oops:

PS Ovo mi je čini mi se prvi post na ovom podforumu :P
mostarac

#8 Re: Upalio na -45 C

Post by mostarac »

cyprus wrote:
I meni je to fascinantno i moram reć da bi jednom volio probat na svojoj koži (al samo da vidim kako je :D ). Što reče Joey mi ovdje crkavamo od zime čim spadne ispod 0°C, zato ne mogu zamislit na šta to liči na tim temperaturama od -40 i kusur :roll: . A ima dosta ljudi i naroda koji sasvim normalno funkcionišu u tim uslovima. Kako? :oops:

PS Ovo mi je čini mi se prvi post na ovom podforumu :P
i onda ih teleportiras u Mostar u julu :D

(i meni je ja mislim prvi post na ovom podforumu) :D

A jesi vidio svabe sto vergla i na -45 :D
Fudbal je igra 11 igraca i na kraju uvijek pobjede Nijemci mozemo prevest u "Zivot je igra koja traje u prosjeku 70-80 godina. Kad sve saberes uvijek su pobjedjivali Nijemci" :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#9 Re: Upalio na -45 C

Post by corolla02 »

whow wrote:Evo kod nas u Kanadi dosle articke hladnoce tako da se jutros u ovom djelu svjeta temperatura spusila do fantasticnih -45 C . Po nekoj nesreci na vozilu nemam ugraden grijac bloka motora zbog cinjenice da je blok aluminiski . Uglavnom posljepodne dok sam zurio prema parkingu bio sam siguran da cu morati zvati shlep sluzbu ili u najboljem slucaju morati vaditi kleme uglavnom kada sam vidio da je na parkingu masa automobila koji su bili propisno uplagani u struju a nisu mogli upaliti bio sam siguran da od starta nece biti nista tako da sam se pravo iznenadio kada je auto upalilo iz prve na nevjerovatnoj temperaturi od -45 C iako je citavih 8 sati bilo parkirano. Sta reci osim da se radi o VW koncernu koji ne zna za zimu i hladnocu i pali gdje se drugi gase. VW forever.
Pa zar nije ona olimpijada XV kod vas gore vec poodavno zavrsila :roll: mislim vakat kuci poc :?:
:mrgreen:
whow

#10 Re: Upalio na -45 C

Post by whow »

Joey Tribbiani wrote:ajd majke ti napisi sta si imao na sebi jutros? Ja se maloprije vratio iz grada, ne znam, mozda da je vani -3 al sam se smrzo ko pitchka.
Uniforma jarane ; majica , kosulja , prsluk + jakna dva sloja , po nesreci zaboravih duge gace . Kad se sve sabere citav dan napolju proveo proveo mozda 10 minuta i to od parkinga do posla 3 minute , dva puta znaci 6 minuta . Poslje rucka otiso kod rodaka dakle od auta do njegove kuce 45 sekundi x 2 dakle 1.5 minuta. Mozda jos dvije minute dok sam pricao sa komsijom o tome kako nemam grijac bloka motora i kako to nikako nije dobra situacija. Sutra kazu dolazi otopljenje bice -30C.
whow

#11 Re: Upalio na -45 C

Post by whow »

corolla02 wrote:
whow wrote:Evo kod nas u Kanadi dosle articke hladnoce tako da se jutros u ovom djelu svjeta temperatura spusila do fantasticnih -45 C . Po nekoj nesreci na vozilu nemam ugraden grijac bloka motora zbog cinjenice da je blok aluminiski . Uglavnom posljepodne dok sam zurio prema parkingu bio sam siguran da cu morati zvati shlep sluzbu ili u najboljem slucaju morati vaditi kleme uglavnom kada sam vidio da je na parkingu masa automobila koji su bili propisno uplagani u struju a nisu mogli upaliti bio sam siguran da od starta nece biti nista tako da sam se pravo iznenadio kada je auto upalilo iz prve na nevjerovatnoj temperaturi od -45 C iako je citavih 8 sati bilo parkirano. Sta reci osim da se radi o VW koncernu koji ne zna za zimu i hladnocu i pali gdje se drugi gase. VW forever.
Pa zar nije ona olimpijada XV kod vas gore vec poodavno zavrsila :roll: mislim vakat kuci poc :?:
:mrgreen:
Kasnis buraz ta je Olimpijada prosla prije 21 godinu sada je aktuelna ova u Vankuveru . Ja nekako kontam do sljedeu Zimsku Olimpijadu onu 2014 abd gledam preko TV-a iz Sarajeva .
johntra

#12 Re: Upalio na -45 C

Post by johntra »

da nisu u pitanju bili farenhajti :D zezam se...
svaka vam čast za te temperature....
Magarece_godine

#13 Re: Upalio na -45 C

Post by Magarece_godine »

Nije isto -45 u Kanadi i kod nas ... Vlaznost vazduha, atmosferski pritisak su drugaciji ... U svakom slucaju fascinantno je da si upalio auto ...
atko

#14 Re: Upalio na -45 C

Post by atko »

:lol: :lol: :thumbup: :thumbup:

I ja sam se odmah zapito ... kako si ti uposte uspio preci parking i doci do auta na -45 ... pa i voda u koljenu ledi na toj temp. :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#15 Re: Upalio na -45 C

Post by corolla02 »

johntra wrote:da nisu u pitanju bili farenhajti :D zezam se...
svaka vam čast za te temperature....
e nije :-D , fahrenheits su malo juznije dole preko crte :D kod nas u SAD; a inace skale sa celzijusima i fahrenheitsima se susrecu na tacki -40, tj. -40F = -40C
chuchumbamayumbe

#16 Re: Upalio na -45 C

Post by chuchumbamayumbe »

Ma samo sto vise layer-a (slojeva odjece) i nema zime. Dzaba ti mont jakna i nakurnjak, ako nemas vise slojeva odjece. 8-)
Nego, mene interesuje, koji antifriz koristite?!
Pretpostavljam Permant (Modrica)?! :D
The Nightwatchman

#17 Re: Upalio na -45 C

Post by The Nightwatchman »

ja mislim da kad bi hraknuo na -45 pretvorio bi se zelembać u kliker :D
Skyfox

#18 Re: Upalio na -45 C

Post by Skyfox »

atko wrote:
:lol: :lol: :thumbup: :thumbup:

I ja sam se odmah zapito ... kako si ti uposte uspio preci parking i doci do auta na -45 ... pa i voda u koljenu ledi na toj temp. :D
kolegica ima sestru u Kanadi kaze parkirala pred garazom neku vecer, ujutro da otvori auto, uhvati za bravu i... ostala joj tako ruka na bravi :shock:
ne saznadoh kao je zavrsila prica :D
Gorštak

#19 Re: Upalio na -45 C

Post by Gorštak »

Magarece_godine wrote:Nije isto -45 u Kanadi i kod nas ... Vlaznost vazduha, atmosferski pritisak su drugaciji ... U svakom slucaju fascinantno je da si upalio auto ...
Ma tamam da je u Sahari, studeno je to buraz.
Cholina_Lokica

#20 Re: Upalio na -45 C

Post by Cholina_Lokica »

pogledah opet ovu temu, i namah mi dodje lose kako vidim ovo -45 :lol: :lol: :lol:
ovdje -5, pa sam maloprije trcala od auta do ulaza :D
Šeha

#21 Re: Upalio na -45 C

Post by Šeha »

Ja sam bio jednom u Montrealu na takvim temperaturama... Otada nikad vise u Kanadu poslije septembra!!!

Hitne patroliraju ulicama, zaustavljaju ljude i pitaju jesu li u redu... Strahoba!
Discball

#22 Re: Upalio na -45 C

Post by Discball »

Najviše minusa što sam osjetio na svojoj koži je bilo prije par godina na Bjelašnici i to -26°C, zima jeste bilo ali ipak nije bilo za kukanja da se nešto ne može, bar ne dok si na zemlji.

Da budem iskren taj dan sam letio s paraglider-om, sjećam se vjetar je bio tako jak da je snijeg padao paralelno s padinom iznad trosjeda. Moram priznati da sam se kasnije smrzo u letu ali uglavnom po rukama, jer rukavice nisu bile adekvatna zaštita, pogotovo zato što se ruke za vrijeme leta drže u položaju "predajem se". :D :D :D

Mislim da imam negdje i fotografiju prije samog leta i kod polijetanja.... :D :D :D

Naravno poslije leta i moj švabo upalio od prve iako je bio parkiran barem 8-9 sati i nije VW nego OPEL
ciacco

#23 Re: Upalio na -45 C

Post by ciacco »

imal grtalice :P
Klodovik

#24 Re: Upalio na -45 C

Post by Klodovik »

-45? Pa, ja ne bih tu ostao ni da mi Linda Evangelista (kao rođena Kanađanka, je li) svako jutro dodaje duge gaće da nabacim. Nema šanse.
citroen

#25 Re: Upalio na -45 C

Post by citroen »

Klodovik wrote:-45? Pa, ja ne bih tu ostao ni da mi Linda Evangelista (kao rođena Kanađanka, je li) svako jutro dodaje duge gaće da nabacim. Nema šanse.
slazem se... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Locked