UPALA PLUCA!?!?!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
remover

#1 UPALA PLUCA!?!?!

Post by remover »

ZZ raja,

priej od priliek 2 sedmice, sam dobro bolova, fasovat naglo temp 38-39c, drhtao ko lud itd.. to me drzalo 24h, pa sam otishao hitnu, dali mi bocu u guzu, doktor me pregledao, sluso pluca, kaze sve oke.. i poslo me kuci... par sati iza toga meni opet temp pocela, pa sam pucao paracetamole i jos nekakve sranja... ugavnom sutra dan me bilo bolje... i 4-5 iza toga moram vaditi ljekarski za posao....
Kad tamo, slikao pluca... dodje doktor... "ne izgleda ti ovo dodro, imash upalu pluca".. ccccc... propisao mi antibiotike itd.. dao mi nekakve 3 male flasice/epruvete ili kako se vec zove.. da naredna 3 dana ujutro duboku, udahnem, sve iz pluca izvucem i da pljunem... kaze da se vidi koja je upala?!?!?!? wtf..?!?
r4gtl

#2 Re: UPALA PLUCA!?!?!

Post by r4gtl »

doktor najvjerovatnije zeli iskljuciti mogucnost tuberkuloze, zato trazi ispljuvak, lat sputum
pogledaj ovaj link:
http://www.phi.rs.ba/documents/pamfleti ... um_lat.pdf

nemoj se sekirat zbog ispljuvka, to ti je danas standardni pregled
DoctorSa

#3 Re: UPALA PLUCA!?!?!

Post by DoctorSa »

remover wrote:ZZ raja,

priej od priliek 2 sedmice, sam dobro bolova, fasovat naglo temp 38-39c, drhtao ko lud itd.. to me drzalo 24h, pa sam otishao hitnu, dali mi bocu u guzu, doktor me pregledao, sluso pluca, kaze sve oke.. i poslo me kuci... par sati iza toga meni opet temp pocela, pa sam pucao paracetamole i jos nekakve sranja... ugavnom sutra dan me bilo bolje... i 4-5 iza toga moram vaditi ljekarski za posao....
Kad tamo, slikao pluca... dodje doktor... "ne izgleda ti ovo dodro, imash upalu pluca".. ccccc... propisao mi antibiotike itd.. dao mi nekakve 3 male flasice/epruvete ili kako se vec zove.. da naredna 3 dana ujutro duboku, udahnem, sve iz pluca izvucem i da pljunem... kaze da se vidi koja je upala?!?!?!? wtf..?!?

da se vidi koja je upala?????????? eh baš je tako rekao doktor????????? ili si ti to malo izmjenio????
nece vidjeti kakva je upala, vec da urade bakteriolšku kulturu sputuma ( to što hračeš svako jutro :D ) i da vide da li su ti antibiotici što su ti dali adekvatni ili ih treba mjenjati. ako ubijaju te bakterije ostaje ista terapija, ako ne samo će je promjeniti:)

nego da ti nisi šta teže fasovao? jesi ti vakcinisan protiv TBC-a, bio u kontaktu (da znaš) s takvim bolesnicima
remover

#4 Re: UPALA PLUdCA!?!?!

Post by remover »

a nisam valjda nishta zesce fasovao... sumnajm, jer sam odmah znao da mi je upala pluca (festalo se 2 dana pod satorima) itd.. da ne nabrajam... a sto se tice tuberkuloze, moj opa/dedo/djedo/djed, kako god, to ima.. pa samo prije par god vec jednom morali sve iz kuce na slikanje pluca... pa moze biti zbog tog..

nego, nisam to znao da se daje taj uzorak pljubacke... pa mi malo shuveli :D

hvala na odg.
Post Reply