"Upad" na moju VISA karticu!!!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

realna do boli

#1 "Upad" na moju VISA karticu!!!!!

Post by realna do boli »

Prije par mjeseci platila sam nesto putem interneta Visa karticom.Ovaj mjesec sam "donja" za 1500 km.
Kada sam dosla da sravnim stanje na racunu ..paf...placala sam avionske karte po Singapuru, kupovala muzicke linije u Italiji ,Americi.
U banci sam dobila odgovor da ce oni od svake internet stranice preko koje je nesto kupovano i placano mojom karticom,traziti dokaze za tu transakciju .Ukoliko je dobiju ja sam duzna podmiriti taj racun,ako ne dobiju u roku od mjesec dana, banka mi vraca pare.
Da li neko ima slicna iskustva.
zena21

Post by zena21 »

Jao uzasa :shock:

uh, nadam se da ce na kraju sve biti ok
Drvosjeca iz Dejcica

#3 Re: "Upad" na moju VISA karticu!!!!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

realna do boli wrote:Prije par mjeseci platila sam nesto putem interneta Visa karticom.

Mozes li tacno reci preko kojih stranica si vrsila transakcije, e-bay? Imas li otvoren PayPal account?
realna do boli

Post by realna do boli »

I ja se nadam, jos sam u soku.
Par dana mi nesto nije bilo jasno sa stanjem racuna.Kako sam ovaj mjesec kupovala ,mislila sam da sam se malo zaigrala.Otisla uplatiti "crveno" u subotu.
Ali nesto mi nije bilo jasno pa u ponedjeljak nazovem svoju kolegicu u banci.Kada mi ona saopsti da na "cekanju" imam jos 805 km ..meni pade mrak na oci .Kako je koja uplata leijegala oni su tako trosili ,pa i tu moju uplatu od subote.
Tek tada smo procesljali sve isplate..i brrrrrrr.To se sve dogadjalo unutar ovog mjeseca unazad 12dana..tako da nisam imala izvod i to ne bih ni skontala dok ga ne dobijem krajem mjeseca.Ali kako sam ja bila "dobra" pa platila svoje crveno u po mjeseca , sada sam donja jos tih 805 km..jer su ih oni odmah potrosili.
Sada cekam da prodje tih mjesec dana.
Dori

Post by Dori »

Koja banka?

Ja imam Master Card u Raiffeisen i sjecam se da su me upozorili na kupovinu putem interneta....Ali fakat strasno. I to koja cifra?! :?
Last edited by Dori on 24/07/2007 12:03, edited 1 time in total.
realna do boli

Post by realna do boli »

Nisam nista kupovala..slala sam cvijece u Austrajiju.To sam uradila preko stranice te cvjecare prosle godine ,pa sam to uradila i ove .Ali ove je ocito bilo malo preskupo ..cvijece od 15oo km ..uff
Dori

Post by Dori »

realna do boli wrote:Nisam nista kupovala..slala sam cvijece u Austrajiju.To sam uradila preko stranice te cvjecare prosle godine ,pa sam to uradila i ove .Ali ove je ocito bilo malo preskupo ..cvijece od 15oo km ..uff
Ma ljudi dolaze do tih brojeva na razne nacine....Meni pravo ofirno ostaviti broj kartice kada rezervisem hotel ili uzimam rent-a-car, iako placam kesom :?
realna do boli

Post by realna do boli »

Znam da sam "unikat" ali bas toliki , to mi je malo vjerovatno :( .Pa nisam valjda jedina koja ima ovaj peh.
Papanka

Post by Papanka »

a meni se smijali na predavanjima iz razvoja poslovnih merza i telekomunikacija, kad sam rekla da nikad, ni u ludilu nebih koristila karticu preko neta.
Joj fakat je to ruzan osjecaj...nadam se da ces nekako uspjeti naci nacin da vratis svoj novac, ali bilo bi dobro da postavis i tu stranicu sa koje si kupovala, cisto da upozoris druge.
atko

Post by atko »

Stvarno uzas, pravo mi zao kad ovako neko izvisi za dobru cifru :( :( :(
miop

Post by miop »

Pa sta cekas, otkazi karticu!!!!
realna do boli

Post by realna do boli »

Kartica je odmah blokirana.Banka ce sada kontaktirati ove stranice na internetu koji su placali mojom karticom.
http://www.rosesonly.com.au/ stranica koja mi je podarila ruzestrnjem.
Last edited by realna do boli on 24/07/2007 12:20, edited 1 time in total.
Papanka

Post by Papanka »

ev sjetih se da je profa govorio kako se svadza sa kasirkama kad placa karticom. Kaze da uopste nema potrebe da se potpisuje na racune koji su placeni karticom, i da i to moze biti nacin zloupotrebe kartica. Kaze da je dovoljno pokazati licnu kartu uz karticu i time se zavrsava provjera identiteta.
s@mson

Post by s@mson »

ja sam kupio knjigu preko amazona i nisam imao problema, ali i sam sam poprilično skeptičan po pitanju sigurnosti placanja preko interneta. Ustvari dosao sam do zakljucka i to cu poceti polako i ostvarivati da treba gasiti sve kartice koje imam (5 komada) i ostaviti samo onu na koju lijeze plata. Podici gotovinu i nema ni crvenog ni kamata i neka ispadnem seljak, boli me briga.
Drvosjeca iz Dejcica

realna do boli wrote:Kartica je odmah blokirana.Banka ce sada kontaktirati ove stranice na internetu koji su placali mojom karticom.
Otvori PayPal account i ubuduce placaj samo preko njega, ostalo zaobilazi u sirokom luku.
realna do boli

Post by realna do boli »

kakvo ti iskustvo imas sa tom stranicom..molim link za Pay pal
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
realna do boli wrote:Kartica je odmah blokirana.Banka ce sada kontaktirati ove stranice na internetu koji su placali mojom karticom.
Otvori PayPal account i ubuduce placaj samo preko njega, ostalo zaobilazi u sirokom luku.

u principu treba bjezati od malih i nestalnih firmi.
do brojeva kartica ljudi dodju upadom na servere firme kod koje nesto kupite, tako da sama firma nije uradila nista lose....osim sto joj je neko ukro vas broj kartice.

paypal je najbolji ... a ako i njih haknu ... jebi ga onda ce imati toliko brojva da se mozes nadati da neces biti prvi ili prva na redu :D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

realna do boli wrote:Nisam nista kupovala..slala sam cvijece u Austrajiju.To sam uradila preko stranice te cvjecare prosle godine ,pa sam to uradila i ove .Ali ove je ocito bilo malo preskupo ..cvijece od 15oo km ..uff
je li imas bezicni internet?
realna do boli

Post by realna do boli »

Kakve veze ima vrsta internet konekcije..ili ima...
Drvosjeca iz Dejcica

Sarafcina wrote: paypal je najbolji ... a ako i njih haknu ... jebi ga onda ce imati toliko brojva da se mozes nadati da neces biti prvi ili prva na redu :D
E ako i njih provale onda je to armagedon, vjerujem da bi tada svu stetu snosio PayPal odnosno osiguravajuce kuce koje stoje iza njih.

Link za PayPal: https://www.paypal.com/

Uprosteno govoreci ti kod PayPal-a otvoris account, pohranis podatke o kreditnoj ili vise njih a transakcija se obavlja preko PayPal accounta bez da prodavac usluge i/ili robe zna tvoje podatke sa kartice. E-bay kao i svi vodeci online shopovi podrzavaju placanje preko Paypal-a.

Sretno
felichi

Post by felichi »

ovo je prvi put da cujem da nekom "haknu" karticu
obicno banka sve to sredi!
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

realna do boli wrote:Kakve veze ima vrsta internet konekcije..ili ima...
bezicni internet je dusu dao za "upade"
alcho

Post by alcho »

Najveca glupost koju covjek moze napraviti je da preko interneta BILO STA plati karticom
realna do boli

Post by realna do boli »

Covjek se uci dok je ziv ,a ja na vlastitim greskama.
SaraLe

Post by SaraLe »

realna do boli wrote:Covjek se uci dok je ziv ,a ja na vlastitim greskama.
@Realna
Dobro se raspitaj u banci, koliko sam upoznata, oni mogu traziti od firme IP adrese sa kojih je vrsena narudjba 8-)
Samo nemoj odustati od svojih para 8-)
Sretno :)
Post Reply