lady midnight wrote:ma ljudi, manite se temevidite da su udruzhene snage dijaspore i domovine (UFDH - The United Kraefte of the Diaspora and the Heimat) naCerale volvo-xx-itd-a da se parkira u nekom nevidljivom coshku
shteta, a tako fino auto:-)
Uobicajene pravopisne greske dijaspore
- anais_nin
-
volvoxII
http://www.westernunion.comMinnela wrote:gdje si gramaticar? kako ti baratasvolvoxII wrote:niocemus pravopisom
![]()
..slabo ti nesto ovi komentari na forumu
![]()
..sigurno je do zurbe,a ne do neznanja
![]()
- wels
volvoxII wrote:http://www.westernunion.comMinnela wrote:gdje si gramaticar? kako ti baratasvolvoxII wrote:niocemus pravopisom
![]()
..slabo ti nesto ovi komentari na forumu
![]()
..sigurno je do zurbe,a ne do neznanja
![]()
![]()
Obrishi farove okano

-
zrikavac48
Posto je tema gramatika i pravopis, molim strucnu i kompetentnu osobu za objasnjenje razlike znacenja rijeci:
povezan / uvezan
premijestiti / izmijestiti
takodjer, da li zbirna imenica roba moze imati mnozinu.
Unaprijed hvala.
povezan / uvezan
premijestiti / izmijestiti
takodjer, da li zbirna imenica roba moze imati mnozinu.
Unaprijed hvala.
-
Comanche
Pa zar to nije normalno da ljudi koji zive van svoje domovine ne pricaju svoj jezik kao oni koji zive tamo....Mi puno vise vremena provodimo pricajuci strane jezike tako da je normalno da nismo perfektni u maternjem.....Eh sad sto vi nemate pametnija posla nego da raspravljate o nasoj gramatici, je vas problem....Ja bi isto tako MOGO, navesti mnogo primjera gdje su domaci Bosanci totalno izgubljeni kad je u pitanje IT, Software Programi, pa cak i internet....Mi smo mozda zaboravili (neki nisu ni znali) bosansku gramatiku, ali smo naucili mnoge stvari koje su puno vaznije od tog vaseg mahalskog prepucavanja.....Mi Bosanci se trebamo ugledati na Izrael, i prihvatiti dijasporu i njeno znanje a ne samo lupati gluposti o dijaspori....Al to bi bilo puno da se uradi, jel tako???
-
zrikavac48
Za Comanche: Za one koji su otisli u "svijet" sa vec najmanje zavrsenom srednjom skolom, sramota je da kazu da su zaboravili bilo sta po pitanju pismenosti.
Savladavanje znanja u oblasti IT-a, Software-a i ostalih pomagala savremenog zivota je pozeljno svuda, ali materijalne mogucnosti nisu svuda iste.
Maternji jezik je dio kulture i identiteta.
Savladavanje znanja u oblasti IT-a, Software-a i ostalih pomagala savremenog zivota je pozeljno svuda, ali materijalne mogucnosti nisu svuda iste.
-
zlata
Da.....jel i ruganje ljudima koje ne zanima pravopis....ili koji nisu skolovani u BiH....isto DIO naseg kolektivnog IDENTITETA!!! Odricem se takvog identiteta.zrikavac48 wrote:Za Comanche: Za one koji su otisli u "svijet" sa vec najmanje zavrsenom srednjom skolom, sramota je da kazu da su zaboravili bilo sta po pitanju pismenosti.
Ako zelim citati knjizevni jezik....kupim novine, list, knjigu....na nasem jeziku....ALI...nikad ne osjecam nostalgiju za takvim jezikom.....jer taj...knjizevni jezik....je artificijelna tvorevina koja tesko moze ocarat ikog....ili utusit ikakvu nostalgiju za domovinom, rodom, rodbinom....narodom ili kulturom.
Tako su govorili i pisali samo nadrkani, prepotentni....a takvi su rodoljubi na baterije...intelektualci po zanimanju....a ne po intelektu!
Najvolim cuti kad mi neko rekne _moRE-neMere....hos-nes
-
Comanche
Zrikavac48, dosta raje na ovom forumu je puno mladja, osim toga i da je neko otisO u svijet posLJe zavrsene srednje skole, i u medjuvremenu morO da nauci jedan, dva ili tri strana jezika, nije kontaktirO sa nasom rajom i imO pametnija posla nego da trosi vrijeme na forumu nego mozda uciO neke malo vaznije stvari od Bosanske gramatike, zar ti mislis da je on duzan da prica perfektan bosanski....Izvadite glave iz guzice i pogledajte da se svijet okrece bez vaseg forumaskog mahalanja......Nema te pametnije posla svega mi....Idite, radite nesto korisno, pusti te se suplje....
-
zrikavac48
zlati & Comanche
Vise puta bih u prilici slusati strance koji su boravili u Bosni i Hercegovini. Cisto da im covijek pozavidi kako su dobro savladali nas jezik.
Za knjizevni jezik, jezik kojim govorim od kako znam za sebe,ne mogu reci da je izvjestacen/artificijelan. Sto ne znaci da ponekada u sali sa prijateljima i bliznjim ne koristim i sleng. Nisam za ruganje, kako rece "zlata", ali covijek moze i mora poraditi na sebi.
Comanche, ti nauci tri strana jezika. Ja to znadoh od prije.Ne tri nego dva. Nesto iz skole uz naknadnu dogradnju. U obicnom zivotu, a pogotovo na forumu biraj rijeci
Vise puta bih u prilici slusati strance koji su boravili u Bosni i Hercegovini. Cisto da im covijek pozavidi kako su dobro savladali nas jezik.
Za knjizevni jezik, jezik kojim govorim od kako znam za sebe,ne mogu reci da je izvjestacen/artificijelan. Sto ne znaci da ponekada u sali sa prijateljima i bliznjim ne koristim i sleng. Nisam za ruganje, kako rece "zlata", ali covijek moze i mora poraditi na sebi.
Comanche, ti nauci tri strana jezika. Ja to znadoh od prije.Ne tri nego dva. Nesto iz skole uz naknadnu dogradnju. U obicnom zivotu, a pogotovo na forumu biraj rijeci
-
andromedax
jedino ako ste zivjeli u dijaspori duze vremena mozete osudjivati njihove pravopisne greske. Jezik je kao sto znamo ziva stvar i ako se ne koristi sve i da je maternji zaboravi se. Mozda se ne zaboravi u mjeri da se ne zna pricati, ali pravopis je prvi na udaru. Ja sam vec 8 godina vani, a otisla sam sa 22 godine. Prije nego sto sam otisla isto sam se tako ismijavala tadasnjim povratnicima i greskama koje prave. Sad sam prva na listi okrivljenih sto pise "dali" skupa.callmethebreeeze wrote:ne mrem da vam rechem kolko me pogadza sto ne znam pravopis ali mnogi od naske su iz domovine otisli a da ni peti razred sto je slucaj s menom nisu stigli zavrsiti shodno teme pravopis gramatika i slicne stvari nam nisu jaca strana a da nas ima nepismenih u dijaspori to ne sporim bojim se samo da bi mnogi bili nepismeni i da su ostali u bosni
-
zlajaBHF
#137 Re: Re:
Minnela wrote:Pocni sa covijekom za pocetakzrikavac48 wrote:zlati & Comanche
Za knjizevni jezik, jezik kojim govorim od kako znam za sebe,ne mogu reci da je izvjestacen/artificijelan. Sto ne znaci da ponekada u sali sa prijateljima i bliznjim ne koristim i sleng. Nisam za ruganje, kako rece "zlata", ali covijek moze i mora poraditi na sebi.Comanche, ti nauci tri strana jezika. Ja to znadoh od prije.Ne tri nego dva. Nesto iz skole uz naknadnu dogradnju. U obicnom zivotu, a pogotovo na forumu biraj rijeci
I ono se naslo da daje savjete (savIjete
- fantom slobode
#138 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
To je idenje linijom manjeg otpora.

- Irm@
#139 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
nevezano konkretno za temu...ali ima veze s dijasporom...
naime porijeklo termina dijaspora...
DIASPORA --> „rasijanje“; migracije Jevreja iz Judeje (pokrajine Perzije) prema centrima carstva u vrijeme kada Aleksandar Makedonski osvaja Perziju (IV st.p.n.e)
et cisto nesto sto trenutno ucim pa da podijelim s vama... toliko
naime porijeklo termina dijaspora...
DIASPORA --> „rasijanje“; migracije Jevreja iz Judeje (pokrajine Perzije) prema centrima carstva u vrijeme kada Aleksandar Makedonski osvaja Perziju (IV st.p.n.e)
et cisto nesto sto trenutno ucim pa da podijelim s vama... toliko
- fantom slobode
#140 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
osim strucnog prepoznavanja neumijes nista drugo

- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
#141 Re:
ne opravdavajte svoje neznanje kao normalnom pojavom, konfjuzijusandromedax wrote:
jedino ako ste zivjeli u dijaspori duze vremena mozete osudjivati njihove pravopisne greske. Jezik je kao sto znamo ziva stvar i ako se ne koristi sve i da je maternji zaboravi se. Mozda se ne zaboravi u mjeri da se ne zna pricati, ali pravopis je prvi na udaru. Ja sam vec 8 godina vani, a otisla sam sa 22 godine. Prije nego sto sam otisla isto sam se tako ismijavala tadasnjim povratnicima i greskama koje prave. Sad sam prva na listi okrivljenih sto pise "dali" skupa.. Prema tome to je sasvim normalna pojava i ne moze se reci da je znak necije pismenosti ili nepismenosti.
-
lunci
#142 Re: Re:
Hahah necu nista reci na ovu temu puno osim GROZOTA i JAD.Ali na ovu poruku sam se i te kako ismijala .karabaja-x wrote:ne opravdavajte svoje neznanje kao normalnom pojavom, konfjuzijusandromedax wrote:
jedino ako ste zivjeli u dijaspori duze vremena mozete osudjivati njihove pravopisne greske. Jezik je kao sto znamo ziva stvar i ako se ne koristi sve i da je maternji zaboravi se. Mozda se ne zaboravi u mjeri da se ne zna pricati, ali pravopis je prvi na udaru. Ja sam vec 8 godina vani, a otisla sam sa 22 godine. Prije nego sto sam otisla isto sam se tako ismijavala tadasnjim povratnicima i greskama koje prave. Sad sam prva na listi okrivljenih sto pise "dali" skupa.. Prema tome to je sasvim normalna pojava i ne moze se reci da je znak necije pismenosti ili nepismenosti.
Kad se nasi prave englesi i okrecu nase rijeci kao i ova konfjuzijus .Karabaja sve si nam rekao
Ne samo ti ,ima tu rijeci svakavih .Mora da je Turcizam hahah Kao:
Nemos beliviti,frendovi,Atacuj,Loguj se.......A ima tu i narodnih pjesmica na"Engleskom" Raja se pali i zari....
Shame Shame Shame.SEJM
-
lunci
#143 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
Karabaja zamalo zaboravi .Jeli ti ovo Bosanska gramatika o kojoj nama pricate
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
#144 Re: Re:
karabaja the americanac ce presutit na ovaj nonsenselunci wrote:Hahah necu nista reci na ovu temu puno osim GROZOTA i JAD.Ali na ovu poruku sam se i te kako ismijala .karabaja-x wrote:ne opravdavajte svoje neznanje kao normalnom pojavom, konfjuzijusandromedax wrote:
Kad se nasi prave englesi i okrecu nase rijeci kao i ova![]()
konfjuzijus .Karabaja sve si nam rekao
Ne samo ti ,ima tu rijeci svakavih .Mora da je Turcizam hahah Kao:
Nemos beliviti,frendovi,Atacuj,Loguj se.......A ima tu i narodnih pjesmica na"Engleskom" Raja se pali i zari....
Shame Shame Shame.SEJM
- karabaja-x
#145 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
kao prvo, hvala na promociji ove moje najnovije mudrolije, naime to sam ja neki dan smislio i moram reci da je genijalno, i bas tako se i osjecam, svakodnevnolunci wrote:Karabaja zamalo zaboravi .Jeli ti ovo Bosanska gramatika o kojoj nama pricate
kao drugo, nije da se falim, ovo uvjek moram naglasit kad pricam o sebi, al baratam perfektno s 3 jezika, a mogu se sporazumit na jos duplo toliko
-
lunci
#146 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
Izvini ali ja sam iz tvoje poruke skontala samo jedno... sorry ako grijesim
Sta je pisac konfjuzijus htjeo da kaze
ne opravdavajte svoje neznanje kao normalnom pojavom, konfjuzijus
-
Pegla01
#147 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
Zivim u dijaspori, ali zbog poslovnih i rodbinskih razloga dolazim dosta cesto u BiH. Jezik je jedno od osnovnih bogastava svakog (kulturnog) naroda. Pogledajte malo kako se govori u BH medijima ?! Poslusajte kakvim se nacinom i intonacijom govori medju mladim ljudima na ulicama Sarajeva ! Koliko procenta (tacnije promila) stanovnika BiH izgovara "i" na kraju infinitiva ("bit", "radit"...).
Znam samo jednu stvar. Svaku put kad nam se sin vrati sa ljetnog ferija iz Bosne, treba nam nekoliko mjeseci da ga odviknemo od zavijanja i neartikulisanog izgovora. O psovkama da i ne pricam.
Znam samo jednu stvar. Svaku put kad nam se sin vrati sa ljetnog ferija iz Bosne, treba nam nekoliko mjeseci da ga odviknemo od zavijanja i neartikulisanog izgovora. O psovkama da i ne pricam.
- zgembo_sa
#148 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
A kad ide na feri, jel preko samer 
- karabaja-x
#149 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
ko zna, zna, ko ne zna, nek razmislja dok ne sazna....ne kritikuj druge za nesto sto i sam cinislunci wrote:Izvini ali ja sam iz tvoje poruke skontala samo jedno... sorry ako grijesim
- Šeha
#150 Re: Uobicajene pravopisne greske dijaspore
Nemojte me baderovati tom gramatikom.