Unutarnja žbuka kako?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
APOLONYE

#1 Unutarnja žbuka kako?

Post by APOLONYE »

Ne razumijem se baš previše u građevinu pa bih zamolio za pomoć?
Trebam žbukati unutra kuću i zanima me odnos cijene ako bih žbukao klasičnim materijalom ili gotovim materijalima (baumit, rofix....). Šta je isplatnije ili bolje ili ekonomičnije. Normalno ako je ista debljina žbuke.
Kod klasične žbuke, koliki je utrošak pijeska, cementa i vapna na recimo 100 ili 1000 m2.
:s:s:s
Sarajevski

#2 Re: Unutarnja žbuka kako?

Post by Sarajevski »

tema ti je prije za umjetnost zivljenja, al hajde
obavio taj posao prije tri mjeseca, oko 350 kvadrata malterisanja izaslo 2500 hiljade maraka, gruba i fina i obrada prozora
mora se susiti tri mjeeca najmanje da ti se nakon krecenja ne pojave crne fleke, sto duze susis, to bolje
rigips se ne preporucuje, navodno radi baja koje se mogu nakotit...
APOLONYE

#3 Re: Unutarnja žbuka kako?

Post by APOLONYE »

Ako 2500 podjeliš sa 350 dobiješ cca 7 KM. Jesu li tu i ruke i materijal?
veka

#4 Re: Unutarnja žbuka kako?

Post by veka »

CIJENA RADA 5-6 KM PO M2 ZA OBADVIJE VRSTE RADA A CIJENA MATERIJALA GOTOVOG 30% SKUPLJA
Posavljak

#5 Re: Unutarnja žbuka kako?

Post by Posavljak »

Obzirom da je cijena slična, moja preporuka bi bila mašinski malter. Pišem ovo iz ličnog iskustva, jer sam se uvjerio da je kvalitet tvornički zamiješane žbuke neuporedivo bolji nego one koja se pravi na licu mjesta. Osim toga, malter koji se pravi na licu mjesta je daleko teži, pa "puzi" i puca. Moja preporuka bi bila (ono što sam i sam radio) Rofix 510 i ne treba "finirati"!
vuk_samotnjak

#6 Re: Unutarnja žbuka kako?

Post by vuk_samotnjak »

Na 100m2 zida ti ide oko 2,5 kubika pijeska, za rucno maltanje ko kaze da je losije od masinskog, laže. To sve zavisi od kvalitete majstora, i materijala koji se koristi. Nekvalitetan pijesak i krec dosta uticu i na kvalitet maltera. Susenje od 3 mjeseca je cista nebuloza, zato sto debljina maltera je oko 2,5 cm zavisno od kvalitete zidanja. Crne fleke se ne smiju pojaviti ako se koristi krecni malter, i crne fleke se prvenstveno javljaju zbog lose toplotne izolacije, temperaturnih mostova itd. Cijena malterisanja nije mjera kvaliteta rada, moj ti je savijet bilo kog majstora da uzmes, prvo otiđi s njim na mjesto gdje je prethodno malterisao, jer ih dosta zna ufatiti raju na suplju pa se na kraju izađe skuplja pita nego tepsija.

Ako vas jos nesto interesuje pitaj u pp, i majstor se moze obezbijediti, kvalitet zagarantovan.
starmo

#7 Re: Unutarnja žbuka kako?

Post by starmo »

Ima li još netko iskustvo sa cijenama rada za špric i grubu žbuku?

hvala!
fortaleza

#8 Re: Unutarnja žbuka kako?

Post by fortaleza »

Koja je cijena rada po kvadratu nanošenja samo završnog sloja, masinskog maltera, rofix 510?
Post Reply