Unutarbošnjački animozitet

Post Reply
PeppermintSA

#1 Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

Pozdrav svima,
Otvaram ovu temu jer već izvjesno vrijeme nailazim na eksplicitne i slikovite primjere žestokog animoziteta unutar bošnjačkog naroda, odnosno uviđam veliku ideološku polarnost kod Bošnjaka, pa bih volio da čujem i mišljenja klixovaca. Naime, ja imam dojam da je zadnjih nekoliko godina jaz između različitih ideoloških pogleda pripadnika bošnjačkog naroda prestao da bude ona klasična, šarolika lapeza kao što ima u drugim zemljama, gdje postoje glasni ali minorni ekstremi, dok vecina dijeli otprilike iste svjetonazore i ideologije, zasnovane na nekim opštim mjestima tipa kulture, religije itd. Moj neki dojam je da ideološki sukob unutar bošnjačkog naroda postaje sve očitiji, da polarizacija dovodi do dvije društvene grupe koje imaju dijametralno suprotne stavove i želje, te da 99% stvari koje se dešavaju na dnevnopolitičkom, umjetničkom, kulturnom prostoru oslikavaju to. Recimo, postoji ogromni ideološki sukob haman na nivou 50-50, gdje s jedne strane se zagovara povratak islamskim korijenima, propovjedanje o čednosti, moralu...dok s druge strane se zagovara potpuni, apsolutni sekularizam i ateizam. Zatim, cijela ova zbrka oko popisa stanovništva gdje s jedne strane se propovjeda homogenizacija bošnjačke nacije, dok se s druge strane od velikog broja, ako ćemo etnički gledati, bošnjaka totalno odbacuje. U društvenom životu su riječi isključivosti postale mnogo prisutnije: s jedne strane su pojmovi tipa bezbožnici, boljševici, ljudi bez indentiteta, narkomani, sektaši...postali svakodnevnica, čak i na nivou klix komentara, dok su s druge strane pojmovi tipa vehabije, islamski fundementalisti, fašisti itd. sve češći i češći. Ja poprilično paušalno ove sve iznosimo, ali sam stvarno stekao dojam da postoji nevjerovatna ideološka razlika unutar bošnjačkog naroda, makar na nivou glavnog grada, i da se može sažeti u računici fifti-fifti, ako ćemo pričati o nekom mlađem sloju od 18 do 30 godina. U zadnjih nekoliko godina je to preraslo iz nekog podkulturnog u društvenopolitičko. Sjetimo se priča o djeda mrazu, vjeronauci, proslavi Dana mladosti, proslavi Nove godine, popisno izjašnjavanje...a na nivou, svakodnevnice, može se itekako osjetiti kroz odnos ljudi prema životu - s jedne strane imamo ogroman stepen liberalizma, seksualne slobode, emancipacije, korištenje opijata itd. dok s druge strane imamo poprilično velik stepen konzervatizma, tabuizacije itd. itd. Čovjek naprosto ode u jednu kafanu i sretne ljude koji žive kao da su u Amsterdamu i imaju jednu političku, ideološku vizuru, a zatim pređe ulicu i ode u drugu kafanu gdje je totalna suprotnost. Možda sve ovo najbolje prikazuje odnos društva prema liku i djelu Feđe Štukana - jednima je utjelovljenje svega pozitivnog, a drugima je utjelovljenje svega negativnog. Jedni ga dižu u zvijezde, drugi bi ga prebili na ulici. Ja ne vidim ovu situaciju kod i jednog drugog naroda u regiji, a najvjerovatnije i šire i stvarno imam osjećaj da neki žestok ideološki sukob unutar bošnjačkog naroda nije baš nemoguć. Možda će vam moj post djelovati malo ekstreman, ali kad bi obratili pažnju i uključili čula shvatili bi da je upravo ovako kako pišem.

Eto, to je neki moj uvod, pa da vidim šta vi mislite.
chupacabra

#2 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by chupacabra »

Ne brini, nije sve tako crno. Razlika u ideologiji i pogledima na svijet postoje u svakom narodu. Problem kod "nas" a na nas ne mislim samo Bosnjake, nego sve balkanske narode generalno, je odsustvo kulture komunikacije. Ljudi jednostavno nisu naucili da uvazavaju i tolerisu drugacije misljenje u nekoj diskusiji. Kada dodje do razlike u politickim i vjerskim temama, gdje vecinom nastaju ovakve tenzije, diskusija pocne padati na napade licnosti i vrijedjanja, jer ljudi nisu naucili kulturu komunikacije. Jedna je stvar karakter neke osobe, a druga njeno misljenje o odredjenoj temi. Ovo sam mogao vidjeti na obje strane ideoloskog spektruma, i kod rigidnih ateista, i kod rigidnih vjerskih konzervativaca. Mi smo takodje specificno drustvo u tranziciji, gdje je tranzicija iz komunistickog jednostranackog sistema u demokratski rezultirala krvavim ratom, i iskrivljenim i ekstremnim pogledima na svijet na svim stranama politickog i vjerskog ideoloskog spektra.
Zato uciti mlade ljude toleranciji i kulturi komunikacije je jedino rjesenje. Ideoloskih razlika ce uvijek biti, i tu mi nismo nista drugaciji od ostalih naroda, ali treba nauciti ljude da se tolerantno odnose jedni prema drugima.

Ja mislim da je neka zlatna sredina idealna za nase drustvo, to jest sekularno uredjenje sa svim vjerskim i politickim slobodama. Drzava i njeni sekularni zakoni treba da budu iznad svih ideoloskih previranja i da djeluju kao arbitar i kontrolor ekstremnih pojava, i sa lijeve a i desne strane. Na ovo ne mislim sputavanje sloboda i vjerskih ili politickih zabrana kao sto je recimo bilo u sekularnoj Turskoj za vrijeme Ataturka jer je to kontraproduktivno.
USA je davno nasla ovu zlatnu sredinu i zato i opstaje upkros ogromnim ideoloskim razlikama u stanovnistvu, za koje su ove nase maciji kasalj. Ideoloske razlike su cak dobre za drustvo i treba da se ispoljavaju u demokratskom drustvu dok god ostaju u okviru postivanja zakona drzave i tolerantnog odnosa prema drugom i drugacijem. To treba da nauce i Fedja Stukan i Bilal Bosnic kao personifikacije ovih ideoloskih razlika.
theTruePath

#3 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

chupacabra wrote:Ne brini, nije sve tako crno. Razlika u ideologiji i pogledima na svijet postoje u svakom narodu. Problem kod "nas" a na nas ne mislim samo Bosnjake, nego sve balkanske narode generalno, je odsustvo kulture komunikacije. Ljudi jednostavno nisu naucili da uvazavaju i tolerisu drugacije misljenje u nekoj diskusiji. Kada dodje do razlike u politickim i vjerskim temama, gdje vecinom nastaju ovakve tenzije, diskusija pocne padati na napade licnosti i vrijedjanja, jer ljudi nisu naucili kulturu komunikacije. Jedna je stvar karakter neke osobe, a druga njeno misljenje o odredjenoj temi. Ovo sam mogao vidjeti na obje strane ideoloskog spektruma, i kod rigidnih ateista, i kod rigidnih vjerskih konzervativaca. Mi smo takodje specificno drustvo u tranziciji, gdje je tranzicija iz komunistickog jednostranackog sistema u demokratski rezultirala krvavim ratom, i iskrivljenim i ekstremnim pogledima na svijet na svim stranama politickog i vjerskog ideoloskog spektra.
Zato uciti mlade ljude toleranciji i kulturi komunikacije je jedino rjesenje. Ideoloskih razlika ce uvijek biti, i tu mi nismo nista drugaciji od ostalih naroda, ali treba nauciti ljude da se tolerantno odnose jedni prema drugima.

Ja mislim da je neka zlatna sredina idealna za nase drustvo, to jest sekularno uredjenje sa svim vjerskim i politickim slobodama. Drzava i njeni sekularni zakoni treba da budu iznad svih ideoloskih previranja i da djeluju kao arbitar i kontrolor ekstremnih pojava, i sa lijeve a i desne strane. Na ovo ne mislim sputavanje sloboda i vjerskih ili politickih zabrana kao sto je recimo bilo u sekularnoj Turskoj za vrijeme Ataturka jer je to kontraproduktivno.
USA je davno nasla ovu zlatnu sredinu i zato i opstaje upkros ogromnim ideoloskim razlikama u stanovnistvu, za koje su ove nase maciji kasalj. Ideoloske razlike su cak dobre za drustvo i treba da se ispoljavaju u demokratskom drustvu dok god ostaju u okviru postivanja zakona drzave i tolerantnog odnosa prema drugom i drugacijem. To treba da nauce i Fedja Stukan i Bilal Bosnic kao personifikacije ovih ideoloskih razlika.
:thumbup:

I to sto se trenutno u islamskom svijetu dogadjaju bitke izmedju sekularnih i islamski nastrojenih(recimo to je najzesce u Egiptu,Tunisu gdje cak jedni druge ubijaju),u Turskoj je kao i kod nas,kroz medije i razne stavove ,ali nema otvorenih fizickih sukoba..primjer Erdogan koji je nedavno dirao u rakiju,i nasao na veliku osudu turskih medija i naroda kojima je rakija simbol turskog nacina zivota,a njemu nije jer je rakija protiv islama :oops:

I bosnjaci su dio toga
It_is_a_Leclerc

#4 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by It_is_a_Leclerc »

Bošnjaci nisu pleme, gospodo draga, iako je pojedincima to želja i cilj. Bošnjaci su evropski narod, koji polako ali sigurno razvija kulturu pluralizma u političkom i svakom drugom smislu. Pa majka mu stara, ne možemo svi misliti isto. I ne trebamo. To bi bilo porazno.

Dok god je BiH i njen opstanak crta ispod koje neće ići nijedan Bošnjak, teme o nekim raskolima i podjelama su vrlo deplasirane.
theTruePath

#5 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

It_is_a_Leclerc wrote:.

Dok god je BiH i njen opstanak crta ispod koje neće ići nijedan Bošnjak, teme o nekim raskolima i podjelama su vrlo deplasirane.
Ne budi toliko siguran u nasu politicku zrelost
hAZNADAR

#6 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by hAZNADAR »

Bosnjaci nisu sazreli kao nacija i to je jedini odgovor na dilemu pocetnog posta. Potpuno razumijem bojazan jer mi jesmo duboko podijeljen narod i opasno razjedinjen.

Cinjenica je da smo u proslom ratu bili jedina strana koja je ratovala izmedju sebe iako je bila u najgoroj poziciji.
Takodjer je poslijeratna praksa i cinjenica da su Bosnjaci jedini narod gdje je normalno da se za svaku nijansu politickog razmimoilazenja, razlike u pristupu nekom pitanju,... neko nazove izdajnikom, antiBosnjakom, antimuslimanom, neprijateljem,..
Pa nije li sam reis Ceric cak pojedine medije i one koji ih konzumiraju nazivao neprijateljima islama i ujedno Bosnjaka.
Cinjenica je da imamo najvise politickih partija i platformi koje su toliko naostrene jedna na drugu,.. da su u stanju sklopiti pakt sa bilo kim,... da zbog tog svog glodjanja uopce ne postoji granica u odnosu prema velikosrbima i popustljivosti na stetu drzavnosti.
Bosnjaci su usput receno jedini narod koji priziva strance da vladaju, ocekuju da stranci kazne nekog, nametnu nesto,....

Neko ce reci - polako stvari dolaze na svoje i kultura pluralizma se sporo razvija. To bi bilo tacno da postoji snaga i jezgro koje okuplja sve razlicite politicke opcije - neka mrva patriotizma i zajednickih interesa. Medjutim, toga nema - pocev od imena nacije i identifikacije oko kojeg vjecito raspravljamo i ganjamo principe, pa preko krajnosti u vjeri gdje se klerikalna i ateisticka opcija duboko mrze, pa do drzavnosti koju bi mnogi prodali za trun boljeg standarda. Kultura pluralizma se stvarala generacijama u Evropi. Mi smo historijski gledano iz feudalnog uredjenje uletili u monarhiju i dikaturu kralja, iz toga u komunizam i diktaturu jedne partije i iz toga u haos i anarhiju.

Nama treba sada neki blazi vid diktature i jednoobraznosti, kontrola medija,... kao prijelazni period. Za demokratiju se moramo istrenirati i polako na to navici,.. tako sto ce nas neko silom i pendrekom natjerati da budemo homogeni, tolerantni jedni prema drugima, okupljeni oko istih ciljeva,... - tek onda mozemo pricati o demokratiji i pluralizmu. Inace cemo se hvatati za vratove i oruzano sukobljavati oko unutrasnjih politickih pitanja.

Ko sumnja u to - neka procita kolicinu mrznje i linca koju ispoljavamo prema komunjarama, talibanima, izdajnicima,,.. sam medijski linc prema neistomisljenicima, i kako se sve to godinama samo produbljuje.
theTruePath

#7 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

:thumbup:
BatoS

#8 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

Ne postoji "unutarbosnjacki animozitet".... taj mali broj Bosnjaka koji ima krizu identiteta odbija da se izjasni kao Bosnjak vec se izjasnjavaju kao "Bosanci i Hercegovci", "Jugosloveni" ili sta vec tako da animozitet ne moze biti "unutarbosnjacki".
theTruePath

#9 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

BatoS wrote:Ne postoji "unutarbosnjacki animozitet".... taj mali broj Bosnjaka koji ima krizu identiteta odbija da se izjasni kao Bosnjak vec se izjasnjavaju kao "Bosanci i Hercegovci", "Jugosloveni" ili sta vec tako da animozitet ne moze biti "unutarbosnjacki".
Bilo ih je i 1991,cini mi se 5%(jugoslaveni) i mogu se kladiti vecina mjesani brakovi.Ali to je druga tema

I unutar bosnjaka postoje podjele ,vidi SDA,A-SDA,SDP,SBIH,SBBB...svi se oni medjusobno smatraju najvecim neprijateljima
Last edited by theTruePath on 02/05/2013 00:16, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#10 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by It_is_a_Leclerc »

theTruePath wrote:
BatoS wrote:Ne postoji "unutarbosnjacki animozitet".... taj mali broj Bosnjaka koji ima krizu identiteta odbija da se izjasni kao Bosnjak vec se izjasnjavaju kao "Bosanci i Hercegovci", "Jugosloveni" ili sta vec tako da animozitet ne moze biti "unutarbosnjacki".
Bilo ih je i 1991,cini mi se 5%(jugoslaveni) i mogu se kladiti vecina mjesani brakovi
Jel to neki problem sa miješanim brakovima ? :o
theTruePath

#11 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

It_is_a_Leclerc wrote:
theTruePath wrote:
Bilo ih je i 1991,cini mi se 5%(jugoslaveni) i mogu se kladiti vecina mjesani brakovi
Jel to neki problem sa miješanim brakovima ? :o
Nije.Odakle ti to da jeste?
BatoS

#12 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

theTruePath wrote:I unutar bosnjaka postoje podjele ,vidi SDA,A-SDA,SDP,SBIH,SBBB...svi se oni medjusobno smatraju najvecim neprijateljima
Naravno, ali nije ovdje rijec o strankama i politici.
theTruePath

#13 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

BatoS wrote:
theTruePath wrote:I unutar bosnjaka postoje podjele ,vidi SDA,A-SDA,SDP,SBIH,SBBB...svi se oni medjusobno smatraju najvecim neprijateljima
Naravno, ali nije ovdje rijec o strankama i politici.
itekako ,jer kod bosnjaka,osim sto si mu politicki neprijatelj odmah postajes izdajnik nacije i drzave,i vjere cim se ne slazes s njegovom opcijom

cak i hodze imamo koji su za sda,sbih,sdp,sbbb :run:

dakle od obicne politicke opcije napravi se ideoloska
HM 2011

#14 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by HM 2011 »

Nema animoziteta.....

Imaš samo različite stavove.....

Kao primjer navodim ti grupe:

1. koje propagiraju ultimativno dobro - bez obzira na sve - nepokolobljivi duhom sa nadom u bolje sutra,
2. zatim grupu koja propagira perverzije - kad je meni nešto loše nek crknu svi - mrzim sebe a koliko tek mrzim druge,
3. grupu koja propagira zlo - dobro mi je nek crknu svi ostali neću da se zalažem za njih,
4. grupu "ludih" nepovezanih individualaca koji smatraju da mogu napraviti neku promjenu, neki to i dokazuju - ALI NIKO IH NE PREPOZNAJE !

Ona koja preovlada - odrediti će budućnost ovog prostora !

Šta ja vidim:

Imaš mudre, koji dolaze iz mudrih grana šire familije, tzv. namazani bojama, vidre, snalažljivi, obrazovani, vrijedni i imaju sredstava - a oni nisu tema - njih takve kakvi jesu i ako poštuju zakon - žele sve države ovog svijeta jer su produktivni sami od sebe, što bi narod rekao "govna su to snalažljiva i pismena"....

Imaš narod - generalna populacija - ima ih vrijednih ali teško se živi sa jednom platom, a ako oba roditelja rade onda nekako i ide - može se - ali nije lagano, traži se posao više, godišnji se uzma da se kreči na crno, ili rade slične aktivnosti....

Imaš i grupu "pizdarija" uvjek u problemima, ako mu daš visoko plaćen posao on opet u problemu jer se zavalio u kredit radi kupovine mercedesa od 30.000 KM , koji mu je ukraden nakon 2 mjeseca, jer isti nije imao za alarma niti za garaže.... Ako nije obrazovan problem, ako jeste problem: nerijetko se pravi pametan, izvoljeva, nešto bi i štrajkovao, uvjek hoće više al da mu da neko drugi - u suštini one ljudske osobine tipične pizdarije....

Imaš i 500.000 Nezaposlenih raznih profila: e to je jedna jako osjetljiva grupa -

Osnovni problem: Masovna nezaposlenost i posljedično beznađe....

Obrazloženje - svi bi posao za cash, bez obzira na obrazovni status, ako može u zatvorenom prostoru, barem malo gospodski - to su uvjeti - puno je izbirljivih iako sa godinama to opada ali onda dolaze mlađe generacije pa se teško nađe mjesta i za njih na mjestima koja kao mlađi ne bi birali.....
Rijetko ko se od početka orjentira na njivu, i štednju za nabavku motokultivatora, ralice, sadilice, i ostalih mašina - kao posljedica niko se ne ženi, a usput i mlade dame bježe od domaćinstva u kojem se radi u polju.....

- kao odgovor na to sve spremili su muškarci - bijeg van zemlje čim čim prije samostalno, ženidba sa dijasporkom ili alternativa - ostati ovdje i "nadati se boljem" - dolaze nove mlađe generacije, pismenije, obrazovanije.....

- Djevojke ako imaju podršku porodice posvetile su se školovanju, a ako nemaju podršku, nakon završetka srednje zbog nedostatka posla, su spremile mini suknje i svu majčinu mudrost da se dobro udaju u dijasporu - ove domaće osim kao zagondžije ne gledaju u većini slučaja ali kako vrijeme prolazi i one traže nešto zanimljivo, i spremne su na udaju - međutim "muškaraca za to nema jer niko neće socijalni slučaj u kući".....

- Primjetne su redovne posjete kladionicama od strane mlađe muške populacije, petkom po danu vjerske aktivnosti, a po noći oblokavanje najbolje po principu "od džabone nema mahmurluka" - ukratko mladalačka zezancija koja i ima smisla do 25 - međutim pojava je grupica i od 30-ak i više godina starosti u tim aktivnostima što već prerasta u hroničan problem....

Tu i tamo jedni druge pomažu, nalazeći poslove jedni drugima u inozemstvu ili na domaćem terenu, ali sve to obično nije dugog vijeka, tj. nesigurno je, a uzimajući u obzir tendenciju lifestylea da se malo počasti, popije i pojede nakon što se zaradi - slabo šta ostane sa strane za "domaćinske" aktivnosti (gradnja temelja, pokrivanje kuće, nabavka bjele tehnike i slično) - solidarnost je na nivou i društvena povezanost je i dalje izražena ali je sve slabija usljed finansijskog raslojavanja.....

Kako vrijeme odmiče - sve ih više boli briga za generalno uzvišene moralne vrijednosti generalne populacije koje bi oni lično - kao trebali braniti - te nije rijetko da tvrde da ih ne interesuje gay parada jer u njihovo naselje svejedno ne dolazi niko, a i komunalno jedva jednom sedmično se nakani da odveze smeće - jer svo njihovo upozoravanje da korupcija nije dobra stvar, da nije trebalo dopustiti uništavanje privrednih giganata u kojima bi možda bilo posla i za nekog od njih i slično - koje nije urodilo plodom - im govori nešto drugo.....

Osim toga, radi boljeg sutra ne ustručavaju se ulaziti i u rizične aktivnosti.....

Bem mu mtr - kad sve ovo sagledam - vidim samo jedan animozitet, sa koje god strane da pogledam -

Animozitet čovjeka prema siromaštvu - jer sve se pravda količinom materijalnog dobra i načinom na koji se dolazi do istog (ovo drugo je već pitanje percepcije kojim bi se mediji trebali pozabaviti - i govnetom mi ne bi trebalo biti mrsko manipulisati za dobrom htz opremom, ako donosi $$$).....

--------------------------------------

Recimo, postoji ogromni ideološki sukob haman na nivou 50-50, gdje s jedne strane se zagovara povratak islamskim korijenima, propovjedanje o čednosti, moralu...dok s druge strane se zagovara potpuni, apsolutni sekularizam i ateizam.

- ovo jesam primjetio u raspravi dvojice i jedan od njih je pred sudijom donji - a zna se da sudija šilji na stranu Boga na ovim terenima - oduvjek je i šiljio.... Ali opet od masovnog povratka korijenima nema ništa - nego sve ti je to neka maska - kao neka drugi to nekad sutra odluči kada to bude moderno među narodima..... Suština je da osnovne vrijednosti, dobrota, saosjećanje, moralne vrijednosti koje trebaju krasiti svakog pojedinca - moraju ostati očuvane - ali to je nagriženo ponašanjem VELIKODOSTOJNIKA ISTOG TOG NARODA - jer jbga - nismo imali boljeg kandidata za ministra sigurnosti od onog čovjeka iz Srebrenice, kako se ono zove, Defektolog po struci - ili predstavnici RVi udruženja bez dana staža u nekoj akciji na terenu, ili likovi koji su od početka bili u nekoj vatri po svim pitanjima da ih nema na bilo kojem spisku organizatora bilo čega - nema ih nigdje --------- od povratka vjerskim korijenima bili oni predislamski ili islamski - genralno - nema apsolutno ništa do daljnjeg......

-----------------------------------------------------------------------------

Zatim, cijela ova zbrka oko popisa stanovništva gdje s jedne strane se propovjeda homogenizacija bošnjačke nacije, dok se s druge strane od velikog broja, ako ćemo etnički gledati, bošnjaka totalno odbacuje.

- zbrka je nastala samo naučnim posmatranjem pojma etnička grupa - ako je taj pojam generalno usvojen kao identičan pojmu nacija, sa razumjevanjem koje posljedice to nosi - onda problema nema niti ima spora.....Onda sve što nedostaje je municija i puno oružija jer taj narod treba dobro da se zabrine za svoj opstanak.....

----------------------------------------------------------------------------

U društvenom životu su riječi isključivosti postale mnogo prisutnije: s jedne strane su pojmovi tipa bezbožnici, boljševici, ljudi bez indentiteta, narkomani, sektaši...postali svakodnevnica, čak i na nivou klix komentara, dok su s druge strane pojmovi tipa vehabije, islamski fundementalisti, fašisti itd. sve češći i češći.

Sve te grupe običan Bošnjak nabije na kiki jer:

Bošnjak je Bošnjak, vjera mu je Islam, jezik Bosanski - definicija ti govori sve....

Bezbožnik nema vjere, boljševik je anacionalan - tačnije bez identiteta, narkoman je protivan islamu, sektaš isto protivan islamu, vehabije/ bošnjaku je vjera Islam a ne vehabizam,
Islamski fundamentalisti - protivno činjenici historijskog razvoja naroda, fašisti - koji fašizam ??????

-----------------------------------------------------------

Ovaj primjer za Feđu Štukana je dobar iz prostog razloga što moraš prodrijeti u suštinu:

Zašto bi jedna grupa prebila Feđu Štukana,

A zašto ga druga grupa bezrezervno voli.......

Tu ćeš naći odgovore na pitanja šta definiše jednu subkulturu nekog društva, ko su kosjaneri, ko mahalaši, ko haustorčad.......
BatoS

#15 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

PeppermintSA wrote: Možda sve ovo najbolje prikazuje odnos društva prema liku i djelu Feđe Štukana - jednima je utjelovljenje svega pozitivnog, a drugima je utjelovljenje svega negativnog. Jedni ga dižu u zvijezde, drugi bi ga prebili na ulici. Ja ne vidim ovu situaciju kod i jednog drugog naroda u regiji, a najvjerovatnije i šire i stvarno imam osjećaj da neki žestok ideološki sukob unutar bošnjačkog naroda nije baš nemoguć.
Opet ponavljam, ti koji se slazu sa Fedjom Stukanom i njemu slicnim u vecem broju nisu Bosnjaci niti se tako izjasnjavaju.

Tako da sukob nije "unutarbosnjacki"... sukob, ako postoji, postoji izmedju Bosnjaka i modernih "Jugoslovena".
PeppermintSA

#16 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by PeppermintSA »

BatoS wrote:
PeppermintSA wrote: Možda sve ovo najbolje prikazuje odnos društva prema liku i djelu Feđe Štukana - jednima je utjelovljenje svega pozitivnog, a drugima je utjelovljenje svega negativnog. Jedni ga dižu u zvijezde, drugi bi ga prebili na ulici. Ja ne vidim ovu situaciju kod i jednog drugog naroda u regiji, a najvjerovatnije i šire i stvarno imam osjećaj da neki žestok ideološki sukob unutar bošnjačkog naroda nije baš nemoguć.
Opet ponavljam, ti koji se slazu sa Fedjom Stukanom i njemu slicnim u vecem broju nisu Bosnjaci niti se tako izjasnjavaju.

Tako da sukob nije "unutarbosnjacki"... sukob, ako postoji, postoji izmedju Bosnjaka i modernih "Jugoslovena".
bošnjaštvo nije izbor ili vrlina, već je rođenjem određena kategorija. Samim tim, ako se neko ko je rođen kao Bošnjak izjašnjava kao Jugosloven, Bosanac, Eskim...to govori o stanju unutar bošnjačkog naroda. Kod nas postoji tendencija da se nacionalnost, odnosno etnička pripadnost izjednačava s patriotizmom ili nacionalizmom u nepežurativnom smislu. Zapravo, odbacivanje bošnjaštva je u večini slučajeva reakcija na teze koje zagovaraju bošnjačke kulturne i vjerske elite. Zapravo, postoji žestok sukob na relaciji islama i sekularizma unutar bošnjačkog naroda, i taj sukob se očituje na milion načina i isključiv je ne zbog toga što smo u tranziciji ili što smo imali rat ili što smo bili pod ovom ili onom čizmom, već isključivo zbog prirode suprotstavljenih vizura.

No, činjenica jeste da postoji velika ideološka razlika među dva glavna tora unutar bošnjačkog naroda. Onaj ko to ne vidi je slijep. Pa zaboga, dovoljno je pročitati komentare na klixovim člancima da se čovjek uvjeri, a ta razlika je bazirana prvenstveno na različitim smjerovima kojim pomenuta dva tora žele da idu kao društvo. U Francuskoj imate ekstremnu ljevicu i ekstremnu desnicu koje su prošle prvi krug izbora, s tim što obje te opcije mogu isključivo raditi unutar strukture 5. francuske republike koje je izgrađena na dobro utemeljenoj francuskoj kulturi - dakle, nijhove platforme su u širem smislu kozmetičke, dok je kod nas suprotno - mi tek biramo put kojim želimo da idemo i zato su sukobi pomenuta dva tora kod Bošnjaka dosta ozbiljnije prirode.
theTruePath

#17 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Previse ozbiljno shvacas forume koji nikako ne oslikavaju realnost,jer ako pogledas ovdje je gotovo 50% 50% izmedju bosnjaka i bosanaca,u realnosti bosanaca ce biti ispod 10%

A spomenuo sam gore da prolazimo kroz isto kao i turci sto se tice islama i sekularizma
Last edited by theTruePath on 02/05/2013 13:24, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#18 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by Muhamed Đakmić »

Feđa Štukan nije ništa drugačiji od onoga protiv čega se tobože bori. Agresivni ateizam je meni po svemu jednak agresivnom teizmu.
BatoS

#19 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

PeppermintSA wrote:bošnjaštvo nije izbor ili vrlina, već je rođenjem određena kategorija. Samim tim, ako se neko ko je rođen kao Bošnjak izjašnjava kao Jugosloven, Bosanac, Eskim...to govori o stanju unutar bošnjačkog naroda.

Ako se neko izjasni kao Jugosloven, Bosanac onda on nije Bosnjak... ne znam sta ti nije jasno?
Zapravo, postoji žestok sukob na relaciji islama i sekularizma unutar bošnjačkog naroda
Ne postoji apsolutno nikakav sukob na relaciji sekularizma i Islama... vise od 99% Bosnjaka nema nikakav problem sa sekularizmom.

Problem je sto moderni iskompleksirani Jugosloveni koriste Islam da opravdaju svoje komplekse i svoju krizu identiteta.
theTruePath

#20 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Sarajevo1946 wrote:Feđa Štukan nije ništa drugačiji od onoga protiv čega se tobože bori. Agresivni ateizam je meni po svemu jednak agresivnom teizmu.
treba nam put sredine
Muhamed Đakmić

#21 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by Muhamed Đakmić »

Bato je primjer generalizacije :D

Apsolutno truepath, slažem se.

Ja se recimo ne uklapam ni u jednu opciju. Tražim sredinu, a svijet izgleda ovdje shvata ono: Ako nisi sa nama, protiv nas si.
BatoS

#22 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by BatoS »

Sarajevo1946 wrote:Ja se recimo ne uklapam ni u jednu opciju. Tražim sredinu, a svijet izgleda ovdje shvata ono: Ako nisi sa nama, protiv nas si.
Sta ukljucuje ta tvoja "sredina" ? Sta to tebe razlikuje od vecine Bosnjaka?
theTruePath

#23 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Bato ja mislim da je on zapravo vecina bosnjaka,jer bosnjaci apsolutno nemaju nikakve dileme oko sekularizma i islama,niti se te 2 struje suprostavljaju :wink:
(ne govorim o vehabijama i sl)

i forumi ne govore realno stanje
gereb_stari

#24 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by gereb_stari »

Postoji polarizacija izmedju nacionalista i Islamista. Dakle oni Islamisti koji zele da vide bosanske curice koje se setaju gradom i govore kroz noz u Turcizmima. Sa druge strane postoje nacionalisti (vecinom u urbanim dijelovima BiH) i u dijaspori, koji zele da stvore modernu naciju, pravnu evropsku drzavu i da preuzmu evropski koncept i sacuvaju evropske vrijednosti.

Attaturk i Mladi Turci su bili prisiljeni da strijeljaju Islamiste. General Kubilay je taj posao odradio za Attaturka jer su Islamisti zelijeli da imaju Islamsku republiku. Sekularizam moze postojati samo ukoliko se ideologija Islama do neke mjere potisne. Ako se Islamizam dopusti do neke mjere vrlo brzo ce se javiti ljudi koji ce poceti da mantraju o "sharijatu" i o tome kako je demokratija i nacija protu-Islamska itd.

Pored toga je grijeh da se u manje obrazovanim sredinama uce djeca da pricaju u Turcizmima kako bi babini prijatelji vidijeli kako je babo dobar SDA-ovac. Mi imamo svoj jezik i svoju historiju iako naravno da je pomoc Turske i svake druge zemlje vise nego dobro dosao. No po meni bi se neko ko u ime nas govori da smo Turci trebao strijeljati.

Mi Bosnjaci moramo sa ljubavlju da se ponasamo prema nasim manje pismenim su-Bosnjacima i mislim da ce kad tad sve doci na svoje.

Danas su velika vecina Turaka sekularno raspolozena a pored toga su i muslimani za sebe. Kod nas je SDA probala da Bosnjastvo gradi na Islamu no to im nije uspijelo. Iako su na izborima placali ljudima da glasaju za njih ipak se vidi da su sve slabiji.

Pored toga smo mi u dijapori i pametnije ; ekonomski jaci i imamo mnogo jace veze tako da SDA nema sanse da u BiH stvori Bosnjastvo koje se gradi na Islamizmu.
theTruePath

#25 Re: Unutarbošnjački animozitet

Post by theTruePath »

Ataturka danas i u dzamijama postuju,znaci nema dileme,turci su izabrali sekularisticki put
Post Reply