Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hodidjed

#101 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Hodidjed »

DiplomataSaSela wrote:
suncokret13 wrote:
pa pored i oko slobe su stajali i naser oric i dosta njih drugih,koji se dan-danas slave kao heroji .
Heroji i jesu...za razliku od raifa...
Jest, jest.........Naser Oric je heroj koji je zbrisao helikopterom za Tuzlu par dana prije pada Srebrenice.
calendula

#102 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by calendula »

Samo da se malo vratimo na temu.
Nastju sam upoznao nešto iza rata i povremeno viđao dvije godine.
Dolazila je u kuću moje bivše djevojke.
Meni lično se činilo kako nije baš sasvim "na zemlji" , da negdje lebdi , da nerealno gleda na svijet. Tada je baka bila živa i samo onaj stan u Naselju Sunca mora da je vrijedio podosta. Nisam ju vidjeo skoro deset godina i iskreno mi je žao što joj se desilo, ali Nastja je trebala imati staratelja koji bi se brinuo o imovini jer ona za to nije bila sposobna.
Kako sam pročitao, došao je "taksista" i sve je otišlo...
Moj zaključak:
Nije mogla razlikovati one koji joj zaista žele pomoći od onih koji ju žele samo iskoristiti. Kada je nestalo bližnjih koji su mogli trpjeti njene pogreške nestalo je i materijalnih dobara, i da su ne znam kako velika bila , nestalo bi ih isto tako.
saibaba

#103 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by saibaba »

popajic wrote:
@saibaba;
Uostalom to je i bio ideal komunizma da niko nema ništa viška a da svi imaju onoliko koliko im treba.. Mikulić je u svoje doba sigurno imao koliko mu treba..
A ovi danas? Niko nema koliko mu treba osim onih (znamo kojih!) koji imaju puno vise nego sto ce im ikad zatrebati.
Ali ako stado kaze da nije tako - onda bice da i nije ! Logicno zar ne ?
Ovi danas ne valjaju. a mikulić je valjao, valjda..
Meyrem

#104 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

Vec danima pratim ovu temu ... i gomilu neistina koja je napisana ... koliko god su
muski sudionici (calendula, Radoje) neutralno opisali svoje poznanstvo sa Nastijom, toliko
su mi neshvatljivi motivi Leticije i Mircerke. I dok postove ove posljednje mogu
opravdati nepoznavanjem odnosa u porodici o kojoj pise, Leticija vrlo maliciozno
iznosi polovicne informacije vukuci, pretpostavljam, licne frustracije iz vremena
kada se cijelo Sarajevo i Bosna ulizivalo Branku, Rajki, Paki, Rocku pa i Nastiji.
Potrudicu se danas ... kada budem imala vremena ... napisati nesto o tragediji
ove porodice i Nastiji koja je ostala sama kao Pale sam na svijetu
Pasiflora

#105 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Pasiflora »

Meni stavrno nije jasno o cemu vi raspravljate. Dakle radi se o ODRASLOJ OSOBI - znaci NE nemocnom djetetu o kojem nema ko da se brine. Stvarno mi je zao svakoga ko je ostao bez porodice, sredstava i sl. ali odrasla osoba mora ici dalje. Boriti se i raditi, odnosno pobrinuti se za sebe koliko god moze. Eto, ona izgleda nije nasla bolji nacin od toga da prosi po zupnim uredima. Meni je nje beskrajno zao, ali ona ocigledno misli da je to najbolji nacin :cry:
Meyrem

#106 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

sitno wrote:Meni stavrno nije jasno o cemu vi raspravljate. Dakle radi se o ODRASLOJ OSOBI - znaci NE nemocnom djetetu o kojem nema ko da se brine. Stvarno mi je zao svakoga ko je ostao bez porodice, sredstava i sl. ali odrasla osoba mora ici dalje. Boriti se i raditi, odnosno pobrinuti se za sebe koliko god moze. Eto, ona izgleda nije nasla bolji nacin od toga da prosi po zupnim uredima. Meni je nje beskrajno zao, ali ona ocigledno misli da je to najbolji nacin :cry:
Upravo se radi o odrasloj osobi koja je na nivou djeteta, nijedan sarajevski doktor se nikad nije usudio postaviti pravu dijagnozu i
bas zbog toga sto se smatra potpuno pravno i djelatno sposobnom ostala je bez svega sto je naslijedila.
Pasiflora

#107 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Pasiflora »

Meyrem wrote: Upravo se radi o odrasloj osobi koja je na nivou djeteta, nijedan sarajevski doktor se nikad nije usudio postaviti pravu dijagnozu i
bas zbog toga sto se smatra potpuno pravno i djelatno sposobnom ostala je bez svega sto je naslijedila.
Znaci da se radi o osobi kojoj je potreban staratelj?
Meyrem

#108 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

sitno wrote:
Meyrem wrote: Upravo se radi o odrasloj osobi koja je na nivou djeteta, nijedan sarajevski doktor se nikad nije usudio postaviti pravu dijagnozu i
Znaci da se radi o osobi kojoj je potreban staratelj?
tako je. Nazalost je uletjela u lose drustvo koje je iskoristilo njenu bespomocnost,
naivnost i nesposobnost da racionalno razmislja. Cijela prica o Mikulicima je jako tuzna
i previse je rano da je pocnem pisati, ali sve pocinje i zavrsava sa Nastijom ... kao
djevojcica je imala saobracajnu nesrecu kad ju je auto udario ...
niko se nije usudio reci Branku da ona treba ici u specijalnu skolu :sad:
lamija_SA

#109 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by lamija_SA »

Pa ovo je nesto novo, nisam di sada shvtila da se radi o osobi sa posebnim potrebama. Pa šta se ustvari desilo i kako je doslo do toga da izgubi sve ili da kažem da joj pokradu sve?
mamica papucarka

#110 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by mamica papucarka »

nekada sam poznavala Nanu i koliko me pamcenje sluzi, ona je nakada radila u Jevrejskoj zajednici. Nemam pojma sta se djevojci poslije desilo, ali mi je tuzno ovo sto procitah, jednako kao i ovo prepucavanje i ulazenje u njen intimni zivot :(
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#111 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by mIRCerka »

Meyrem wrote:Vec danima pratim ovu temu ... i gomilu neistina koja je napisana ... koliko god su
muski sudionici (calendula, Radoje) neutralno opisali svoje poznanstvo sa Nastijom, toliko
su mi neshvatljivi motivi Leticije i Mircerke. I dok postove ove posljednje mogu
opravdati nepoznavanjem odnosa u porodici o kojoj pise, Leticija vrlo maliciozno
iznosi polovicne informacije vukuci, pretpostavljam, licne frustracije iz vremena
kada se cijelo Sarajevo i Bosna ulizivalo Branku, Rajki, Paki, Rocku pa i Nastiji.
Sta tacno tebi nije jasno u mome pisanju?
Meyrem

#112 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

mamica papucarka wrote:nekada sam poznavala Nanu i koliko me pamcenje sluzi, ona je nakada radila u Jevrejskoj zajednici. Nemam pojma sta se djevojci poslije desilo, ali mi je tuzno ovo sto procitah, jednako kao i ovo prepucavanje i ulazenje u njen intimni zivot :(
Ja vec danima citajuci ovu temu ne mogu doci sebi od cuda kako je moguce da jedan katolicki
svecenik, konkretno spomenuti don Luka Brkovic, iznosi u javnost ovakve stvari. Poznato je da postoji
tajnost ispovijesti kao i da se identitet osoba koje traze pomoc u "Caritasu", "Merhametu", "Benevolenciji",
"Dobrotvoru", Adventistickoj crkvi i ostalim humanitarnim institucijama ne smije otkrivati u javnosti.
Novinaru Zlatku Tulicu koji, izgleda, nema intelektualnog potencijala da pise o temama
iz politike, ekonomije, sporta ili kulture nije jasno da se ovdje radi o ozbiljnoj povredi kanonskog prava,
signum confessionis i da je sankcija ekskomunikacija. Iz samog naslova clanka u "Vecernjem listu"
izvire ogromna mrznja, jer nije poanta u tome sto N.A. poput mnogih Sarajlija trazi pomoc od neke
institucije, vec sto je ona necija unuka. :(

Canon law 983 §1:

The sacramental seal is inviolable; therefore it is absolutely forbidden for a confessor to betray in any way a penitent in words or in any manner and to see any reason.
Meyrem

#113 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

mIRCerka wrote:
Meyrem wrote:Vec danima pratim ovu temu ... i gomilu neistina koja je napisana ... koliko god su
iznosenje netacnih informacija. Rocko je umro, u Svedskoj joj je otac koji je bolestan i
koji bas i nije nesto vodio racuna o njoj. Bezveze je sto pises o ljudima koje uopste ne poznajes
mIRCerka

#114 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by mIRCerka »

Meyrem wrote:
mIRCerka wrote:
iznosenje netacnih informacija. Rocko je umro, u Svedskoj joj je otac koji je bolestan i
koji bas i nije nesto vodio racuna o njoj. Bezveze je sto pises o ljudima koje uopste ne poznajes
Mene cudi kako neko ne procita sve sto pise. U mom postu stoji SIZE informacija iz objavljenog teksta. To se obrati autoru clanka, ne meni.
Pride, nalazis se na forumu, ako cemo pisati samo o ljudima koje poznajemo, malo bi tema bilo tu.
Lijep pozdrav meryem.
RUMBALINA

#115 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by RUMBALINA »

nema sazalijevanja,pa ni meni nista nije sneba palo tek tako,sa 125KM,krenuo sam u zivot,bez potpora,bez veza,bez roditeljski stela,zestoki anonimus-pa eto izgleda da je to bolje rjesenje,komunisticki propaliteti nisu vrjedni spominjanja
Meyrem

#116 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

RUMBALINA wrote:nema sazalijevanja,pa ni meni nista nije sneba palo tek tako,sa 125KM,krenuo sam u zivot,bez potpora,bez veza,bez roditeljski stela,zestoki anonimus-pa eto izgleda da je to bolje rjesenje,komunisticki propaliteti nisu vrjedni spominjanja
Komentar bas po mjeri autora - Zlatka Tulica, pseudo-novinara koji je prema mojim informacijama, zapravo teklic (prava rijec!), iliti modernim rjecnikom - PR jedne politicke stranke. Inace ne znam ko od nas u ratu nije "prosio po sarajevskim zupama"
lamija_SA

#117 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by lamija_SA »

Ma ne znam sto ste se sada poceli tu prepucavati.
Meryem je u pravu kada kaže da u Sa postoji 1000 ljudi koji isto tako traže pomoć, pa eto o njima se ne piše u novinama.
Mislim, usitinu suosjećam sa patnjama tih ljudi, ali ne mogu nju postaviti kao posebnu u svemu tome samo zato što je nečija unuka.

A ako je dejvojka stvarno osoba sa posebnim potrebama i ako su je na tako ružan način prevarili i pokrali, zar ne postoji način da se ti ljudi privedu, odnosno da se pokrene neka tužba po osnovu neosnovanog bogaćenja (ili kako već)?

Ovo ne govorim zato što je to unuka Mikulića, već zato što je osoba sa posebnim potrebama (bar su tako naveli) i kao takvu država ima obavezu da je zaštiti.
mIRCerka

#118 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by mIRCerka »

lamija_SA wrote:Ovo ne govorim zato što je to unuka Mikulića, već zato što je osoba sa posebnim potrebama (bar su tako naveli) i kao takvu država ima obavezu da je zaštiti.
meryem je fino napisala da u to vrijem niko nije smio stati pred Branka i reci mu da mu je unuka osoba sa umanjenim sposobnostima ili sa posebnim potrebama. Tako da ona danas garant nema papir da je osoba sa posebnim potrebama.
Meni se najvise od svega gadi izvlacenje njenog imena u naslov teksta.
Meyrem

#119 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

Dakle, moj problem sa clankom u "Vecernjem listu" je taj, sto on nije napisan sa motivom da se pomogne Nastiji,
vec da se ona, a prije svega njena porodica i sjecanje na pokojnog Branka uprljaju i da se javno
izblamiraju. Cak su joj objavili i fotografiju kao da je neki kriminalac u pitanju. U clanku se svecenik koji
ima svu mogucu infrastrukturu i logistiku za pomoc obraca SDP-u (???) kao da Caritas vise ne postoji ... :(

Cinjenica je da je Branko bio veliki Bosanac i da je htio da se Nastija zove Azra, sto njen otac Rus nije prihvatio.
Brankove zasluge za dobivanje 14. ZOI i razvoj BiH i posebno Bugojna su nepobitne i ova zemlja bi ga se trebala
sjecati po dobrom. Kada bi postojala i neka volja da se pomogne Nastiji pitanje je kako. Mislim da
bi njoj moglo pomoci samo objektivno lijecnicko vjestacenje i smjestaj u kakvu instituciju u kojoj bi se brinuli
o njoj. Da li bi se retroaktivno moglo dokazati kako je osoba kao ona koja ne moze racionalno rasudjivati
nasamarena od famoznog "taksiste" i njegovog drustva ne znam. U svakom slucaju, nije nikakva neradnica,
razmazena unuka poznatog djeda, koja ne zeli da radi.
mIRCerka

#120 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by mIRCerka »

Meyrem wrote:Dakle, moj problem sa clankom u "Vecernjem listu" je taj, sto on nije napisan sa motivom da se pomogne Nastiji,
vec da se ona, a prije svega njena porodica i sjecanje na pokojnog Branka uprljaju i da se javno
izblamiraju. Cak su joj objavili i fotografiju kao da je neki kriminalac u pitanju. U clanku se svecenik koji
ima svu mogucu infrastrukturu i logistiku za pomoc obraca SDP-u (???) kao da Caritas vise ne postoji ... :(

Cinjenica je da je Branko bio veliki Bosanac i da je htio da se Nastija zove Azra, sto njen otac Rus nije prihvatio.
Brankove zasluge za dobivanje 14. ZOI i razvoj BiH i posebno Bugojna su nepobitne i ova zemlja bi ga se trebala
sjecati po dobrom. Kada bi postojala i neka volja da se pomogne Nastiji pitanje je kako. Mislim da
bi njoj moglo pomoci samo objektivno lijecnicko vjestacenje i smjestaj u kakvu instituciju u kojoj bi se brinuli
o njoj. Da li bi se retroaktivno moglo dokazati kako je osoba kao ona koja ne moze racionalno rasudjivati
nasamarena od famoznog "taksiste" i njegovog drustva ne znam. U svakom slucaju, nije nikakva neradnica,
razmazena unuka poznatog djeda, koja ne zeli da radi.
clanak-bljak.
Nego, znas li ko je njen staratelj? Sluzbeni, zvanicni?
lamija_SA

#121 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by lamija_SA »

A vjerovatno da postoji volja moglo bi se dokazati da ona nije bila u mogućnosti prosuđivati o svojoj imovini.
U svakom slučaju, mislim da problem više i nije stvar u izgubljenoj imovini i bogatstvu, nego prije svega je bitno adekvatno zbrinuti djevojku.

A je li ona stvarno u Švedskoj sada?
zaphodia

#122 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by zaphodia »

Meyrem wrote:
Canon law 983 §1:

The sacramental seal is inviolable; therefore it is absolutely forbidden for a confessor to betray in any way a penitent in words or in any manner and to see any reason.
Zar se ovaj kanonski zakon ne odnosi na šutnju o ispovijeđenom?

Žao mi je zbog ovako trivijalnog komentara, mene ovaj topik naježi od pete do posljednje dlake na glavi, ali sada tražim (zbog sebe) kanonsku obavezu svećenika o šutnji u ovakvom slučaju, i ne pronalazim je.

U svakom slučaju (potcrtavam) postojala ona u pisanoj formi ili ne, stravičnim mi se čini koristiti ovakvu (valjda je ovo ispravan, bar sintaksički, termin) informaciju za vlastitu ili župsku "promociju".

Maliciozno, neljudski, u neskladu sa pozivom (i svećeničkim i novinarskim).
Meyrem

#123 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

lamija_SA wrote:A vjerovatno da postoji volja moglo bi se dokazati da ona nije bila u mogućnosti prosuđivati o svojoj imovini.
U svakom slučaju, mislim da problem više i nije stvar u izgubljenoj imovini i bogatstvu, nego prije svega je bitno adekvatno zbrinuti djevojku.

navodno jeste, ali navodno je i otac bolestan ...
Mircerka, ne moze osoba koja se vodi kao "normalna" imati staratelja ... u tome i jeste problem ...
zaphodia, tesko je odrediti sto je svecenik saznao u ispovijedi a sto tracajuci sa nazovi-novinarima :(

znam samo da se nije smjelo dozvoliti objavljivanje njene slike u "Vecernjem listu", a ona kakva je
mogu misliti kako nekome u gradu veselo govori - evo mi slike u novinama :(
mIRCerka

#124 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by mIRCerka »

Meyrem wrote:
lamija_SA wrote:A vjerovatno da postoji volja moglo bi se dokazati da ona nije bila u mogućnosti prosuđivati o svojoj imovini.

navodno jeste, ali navodno je i otac bolestan ...
Mircerka, ne moze osoba koja se vodi kao "normalna" imati staratelja ... u tome i jeste problem ...
zaphodia, tesko je odrediti sto je svecenik saznao u ispovijedi a sto tracajuci sa nazovi-novinarima :(

znam samo da se nije smjelo dozvoliti objavljivanje njene slike u "Vecernjem listu", a ona kakva je
mogu misliti kako nekome u gradu veselo govori - evo mi slike u novinama :(
Od bliskih srodnika ima samo oca koji je pravo bolestan?
Ko u tom slucaju moze preuzeti brigu o njoj?
Meyrem

#125 Re: Unuka Branka Mikulića prosi po sarajevskim župnim uredima

Post by Meyrem »

u inostranstvu zive i ujna i maceha, pitanje je koliko su zainteresirane pomoci :(
Post Reply