Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Eborg

#1 Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Iako BiH pa generalno ni Evropa nema najpogodniji sistem za njegovanje univerzitetskog sporta a fudbala pogotovo, mislite li ipak da bi to moglo uspjeti na nekom nivou?

Prije svega mislim na veće univerzitetske centre u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać) ali sa najvećim naglaskom na Sarajevo.

Mislite li da li bi jedan amaterski tim UNSA mogao opstati u jednoj kantonalnoj ligi, odnosno 2. federalnoj ligi? Finansijska davanja ne bi bila previsoka za univerzitet (mislim da bi se svodila ispod 20.000 KM godišnje na kotizaciju, putovanja i opremu).

Ovo prije svega govorim zbog činjenice da svake godine veliki broj srednjoškolskih maturanata završava juniorski staž u svojim klubovima i najveći broj njih koji ne uspije potpisati profesionalne ugovore ide na fakultete i time u najvećem broju slučajeva završavaju sa fudbalom ukoliko ne zaigraju za nekog lokalnog niželigaša. Ovim bi npr. UNSA svake godine imao priliv mladih igrača iz cijele BiH. Prema njima, kao amaterima, ne bi imali nikakvog troška, osim što bi eventualno mogli da im "oproste" upisnine od 100 ili 1000 KM, ovisno o statusu.

Takvi "klubovi" bi omogućavali studentima fizioterapeutskih, sportskih, ekonomskih, psiholoških i pravnih struka i neku vrstu prakse uz vodstvo nekog od profesora/asistenata kao glavnih trenera i koordinatora (FASTO?).

Mislim da bi bilo prilično interesantno, a ne vidim zašto ne bi bilo ni sponzorskog potencijala kada bi recimo Vrbanjuša i UNSA igrali majstoricu za ulazak u višu ligu. :mrgreen:
Obuca9

#2 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Obuca9 »

Image

Bosna se vodi kao sportsko društvo Univerziteta u Sarajevu, te kao takva ima fudbalski klub. Eh sad, pitanje je koliko među svim tim fudbalerima zaista ima studenata.
Arteta

#3 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Arteta »

Interesantna tema. :thumbup:
Kinaski

#4 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Kinaski »

:-)
Last edited by Kinaski on 10/02/2013 15:52, edited 1 time in total.
respo

#5 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by respo »

pa to moze i bilo koji klub uraditi
recimo neki ugovor sa univerzitetom sklopiti i svaki student da moze doci na provjeru a na nivou univerziteta napraviti univerzitetsku ligu
onaj fax protiv onog itd i taj klub izabere najbolje za svoj tim svaki transfer ili nesto tako recimo univezitet ima 5% ili da klub placa skolovanje recimo potpuno ili djelimicno ili samo taj upis
Eborg

#6 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Obuca9 wrote:Image

Bosna se vodi kao sportsko društvo Univerziteta u Sarajevu, te kao takva ima fudbalski klub. Eh sad, pitanje je koliko među svim tim fudbalerima zaista ima studenata.
Bilo bi interesantno provjeriti te veze. Kako je toliko bitnih ljudi moglo proći kroz upravu KK Bosna BH Telecom ako je to "samo" USD? Mislim, ima li univerzitet ikakvu jurisdikciju tu?
187 wrote:Kotizaciju placa sponzor odnosno pliva

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
Plaća za kantonalnu ligu sarajevskog kantona. Ne znam doduše koliko iznose takvi troškovi. BTW, da li ta kotizacija sada uključuje i troškove prema sudijama? Do sada su to klubovi plaćali direktno a reformama NFSBiH to više nije slučaj, ne znam odnosi li se samo na PLBiH ili na sve lige.
respo wrote:pa to moze i bilo koji klub uraditi
recimo neki ugovor sa univerzitetom sklopiti i svaki student da moze doci na provjeru a na nivou univerziteta napraviti univerzitetsku ligu
onaj fax protiv onog itd i taj klub izabere najbolje za svoj tim svaki transfer ili nesto tako recimo univezitet ima 5% ili da klub placa skolovanje recimo potpuno ili djelimicno ili samo taj upis
Pa postoji već univerzitetska liga ali je, što se tiče fudbala, ograničena na futsal i prilično je tanka. Ne vjerujem da bi prava liga opstala iako bi bilo interesantno.

Npr. bilo bi interesantno vidjeti gradsku ligu (općine grada Sarajeva + Ilidža, Vogošća, ne znam je li dozvoljeno uključiti i Lukavicu iz RS-a) kao 5. rang takmičenja. Je li ista postojala prije rata?

FBiH trenutno ima 4 nivoa takmičenja:

1) PLBiH
2) 1. FBiH
3) 2. FBiH - regionalna, 3 grupe
4) kantonalna - negdje podijeljena na 2 grupe.

RS ima 7 nivoa takmičenja:

1) PLBiH
2) 1. RS
3) 2. RS - regionalna, 2 grupe
4) 3. RS - regionalna, 4 grupe
5) 4. RS - područna, 6 grupa
6) 5. RS - općinska i međuopštinska, 12 grupa
7) 6. RS - 2. općinska u Bijeljini sa 2 grupe.
Eborg

#7 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

BTW, kako kod nas idu one podjele u omladinskim kategorijama?

Ovi stari nazivi su pjetlić, pionir, kadet i junior, no koji je koji uzrast? Ima li još koja kategorija koju sam ispustio?

Ako se ne varam juniori završavaju "karijeru" u sezoni kada napune 19 godina, dakle kraj sezone je kada završavaju 4. razred srednje škole, je li tako?
Arteta

#8 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Arteta »

Eborg wrote:
Obuca9 wrote:Image

Bilo bi interesantno provjeriti te veze. Kako je toliko bitnih ljudi moglo proći kroz upravu KK Bosna BH Telecom ako je to "samo" USD? Mislim, ima li univerzitet ikakvu jurisdikciju tu?
187 wrote:Kotizaciju placa sponzor odnosno pliva

Sent from my GT-S5570 using Tapatalk 2
Plaća za kantonalnu ligu sarajevskog kantona. Ne znam doduše koliko iznose takvi troškovi. BTW, da li ta kotizacija sada uključuje i troškove prema sudijama? Do sada su to klubovi plaćali direktno a reformama NFSBiH to više nije slučaj, ne znam odnosi li se samo na PLBiH ili na sve lige.
respo wrote:pa to moze i bilo koji klub uraditi
Pa postoji već univerzitetska liga ali je, što se tiče fudbala, ograničena na futsal i prilično je tanka. Ne vjerujem da bi prava liga opstala iako bi bilo interesantno.

Npr. bilo bi interesantno vidjeti gradsku ligu (općine grada Sarajeva + Ilidža, Vogošća, ne znam je li dozvoljeno uključiti i Lukavicu iz RS-a) kao 5. rang takmičenja. Je li ista postojala prije rata?

1) PLBiH
2) 1. FBiH

1) PLBiH
2) 1. RS
U Tuzlanskom kantonu imaju 5. i 6. nivo takmicenja.
5.nivo takmicenja se sastoji od 3grupe,a 6.nivo takmicenja od 4grupe.
Kad bi dijelili klubove u te kako ih nazivas grupe mogao bi se uvesti i sedmi,a mozda cak i osmi rang takmicenja. :mrgreen:
Last edited by Arteta on 06/10/2012 23:06, edited 1 time in total.
Eborg

#9 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Grupe su na istom nivou i raspoređene su horizontalno dok su rangovi različiti nivoi po vertikali.

Isto kao što su recimo Prva liga FBiH i Prva liga RS dvije različite grupe istog nivoa takmičenja.
Arteta

#10 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Arteta »

Eborg wrote:Grupe su na istom nivou i raspoređene su horizontalno dok su rangovi različiti nivoi po vertikali.

Isto kao što su recimo Prva liga FBiH i Prva liga RS dvije različite grupe istog nivoa takmičenja.
Da,ali samo 3.liga TK ima 4 grupe.
Prije je bilo tri,ali je cetvrta skoro uvedena,to dovodi do zaklucka da se namjerno ne zeli praviti 7.rang takmicenja pa da bude kao u RS-u.
Arteta

#11 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Arteta »

Inace,i u SBK-u i u PK-u ima druga liga,tj.5.rang takmcienja.
Do skora je bila i u USKu-u ali su je ukinuli.
Eborg

#12 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Aha. Nisam znao da ide tako "duboko". :mrgreen:

Ja nešto fakat mislim da bi univerzitetski timovi donijeli osvježenje, kada bi se malo poradilo na njima. Ne treba tu nešto puno love.
Arteta

#13 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Arteta »

Eborg wrote:Aha. Nisam znao da ide tako "duboko". :mrgreen:

Ja nešto fakat mislim da bi univerzitetski timovi donijeli osvježenje, kada bi se malo poradilo na njima. Ne treba tu nešto puno love.
Malo sam skeptican,bas zbog te dubine. :mrgreen:
Mozda bi to moglo uspjeti u nekim drugim sportovima kao sto su Kosarka i Rukomet,ali u fudbalu ne vjerujem.
Eborg

#14 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Koliko ja poznajem klubove u tim najnižim nivoima takmičenja to su uglavnom rekreativci koji igraju iz zezancije. Dakle, ekipa sastavljena uglavnom od igrača od 19 do 25 godina bi mogla hladno da osvoji svaku tu ligu do 3. nivoa takmičenja.

Čelik kada je osnovao drugu ekipu u vidu NK Čelik 1945 ljudi su prekucali kantonalnu ligu u prvoj sezoni odmah. Igrali su samo bivši juniori i igrači koji se nisu snašli u prvoj ekipi (npr. Toinho i Cortez). U narednoj sezoni su krenuli dobro i u Drugoj ligi FBiH - Centar ali su im ubrzo ukinuli podršku te su ispali.

Nešto slično je i sa drugom ekipom Sarajeva - FK Sarajevo II. Ljudi odigrali nekoliko utakmica u kantonalnoj ligi te dobijali sa 5-6 golova razlike te su se ubrzo ugasili.

Dakle, vjerujem da bi takva ekipa mogla biti konkuretna bez većih problema.
Drzava

#15 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Drzava »

1) PLBiH
2) 1. FBiH

1) PLBiH
2) 1. RS
Ovako nesto vec postoji u Visokom a postoji ne od rata vec od 50 ti neke godine ne znam sad tacno i to ti je 5 nivo takmicenja, Opstinska nogometna liga Visoko koja ove sezone broji 17 klubova podjeljenih u 2 grupe ,Opstina visoko placa kotizaciju i sluzbena lica tj sudije i delegate za sve klubove, i mogu vas reci da je ovo jako interesantna stvar na ponekim utakmicama tvz komsiskim derbijima par puta je znalo biti vise od hiljadu ljudi :mrgreen: Utakmice se igraju nedeljom i uglavnom igraju mladji momci, da se pohvalimo na nasoj opstini postoji 14 stadiona i jos 3 u izgradnji :dance: i iako ovo sve izgleda smijesno vjerujte mi da je ovo jako ozbiljna stvar svaki igrac ima registraciju koja se provjerava pred svaku utakmicu od ove sezone nisu dozvoljene bilo kakve dvojne registracije i nije dozvoljeno igranje nikom ko se bavi fudbalom u nekom drugom klubu makar to bili juniori visocke Bosne

1.Stari Grad Visoko
2.Poriječani
3.Uskok Dobrinje
4.Gračanica
5.Sloboda Vratnica
6.Ljiljan Zimca
7.Dijamant Grdjevac
8.Moštre
9.7. april Buci
10. Goduša
11.Zanatlije Visoko
12.Zmaj B Mahala
13.Liješeva
14.Omladinac Porijecani
15.Bratstvo Topuzovo polje
16.Kralupi
17.Monjare Kolosici

Takodjer je obnovljen jos jedan klub od prije rata a to je Napredak Radovlje i oni se ukljucuju u ligu sljedece sezone sa izgradjenim stadionom nadam se da ce biti gotov do sljedece godine :-D
Vazno je napomenuti da iz ove lige niko ne zeli uci u kantonalnu ligu ze do kantona vec 3 4 godine,jednostavno je ovo jako jako zanimljivije takmicenje od tog iako se radi o vecem rangu.
AKO VAS NESTO ZANIMA SAMO PITAJTE :D a to tad jedan film o nasoj ligi ,
http://www.youtube.com/watch?v=3xvmBnoQ_AM
http://www.youtube.com/watch?v=7VqCD-XB1QY
Korisničkoime

#16 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Korisničkoime »

Eborg wrote:Iako BiH pa generalno ni Evropa nema najpogodniji sistem za njegovanje univerzitetskog sporta a fudbala pogotovo, mislite li ipak da bi to moglo uspjeti na nekom nivou?

Prije svega mislim na veće univerzitetske centre u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Mostar, Bihać) ali sa najvećim naglaskom na Sarajevo.

Mislite li da li bi jedan amaterski tim UNSA mogao opstati u jednoj kantonalnoj ligi, odnosno 2. federalnoj ligi? Finansijska davanja ne bi bila previsoka za univerzitet (mislim da bi se svodila ispod 20.000 KM godišnje na kotizaciju, putovanja i opremu).

Ovo prije svega govorim zbog činjenice da svake godine veliki broj srednjoškolskih maturanata završava juniorski staž u svojim klubovima i najveći broj njih koji ne uspije potpisati profesionalne ugovore ide na fakultete i time u najvećem broju slučajeva završavaju sa fudbalom ukoliko ne zaigraju za nekog lokalnog niželigaša. Ovim bi npr. UNSA svake godine imao priliv mladih igrača iz cijele BiH. Prema njima, kao amaterima, ne bi imali nikakvog troška, osim što bi eventualno mogli da im "oproste" upisnine od 100 ili 1000 KM, ovisno o statusu.

Takvi "klubovi" bi omogućavali studentima fizioterapeutskih, sportskih, ekonomskih, psiholoških i pravnih struka i neku vrstu prakse uz vodstvo nekog od profesora/asistenata kao glavnih trenera i koordinatora (FASTO?).

Mislim da bi bilo prilično interesantno, a ne vidim zašto ne bi bilo ni sponzorskog potencijala kada bi recimo Vrbanjuša i UNSA igrali majstoricu za ulazak u višu ligu. :mrgreen:
Zanimljiva ideja i iskreno mislim da bi mogli opstati bez nekih većih problema. Uz to bi bilo mislim i neke koristi za sve i momke koji igraju i sam Univerzitet kao i te lige u kojima bi se takmičili. Ali trebali bi imati pravog profesionalnog trenera a i na neki način organizovati takmičenje Univerziteta u vidu nekog kupa. Čak mislim da bi se u tim ekipama kada bi pravi ljudi bili zaduženi za njih moglo ozbiljnije i odgovornije a time i uspješnije raditi nego u mnogim drugim.
Eborg

#17 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Pa može i tako, sa profesionalnim trenerom. Ali, kao što rekoh, osim igrača koji bi bili studenti fokus bi trebao biti i na ostalom osoblju koje bi trebalo popuniti studentima.
iraa

#18 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by iraa »

Eborg wrote:BTW, kako kod nas idu one podjele u omladinskim kategorijama?

Ovi stari nazivi su pjetlić, pionir, kadet i junior, no koji je koji uzrast? Ima li još koja kategorija koju sam ispustio?

Ako se ne varam juniori završavaju "karijeru" u sezoni kada napune 19 godina, dakle kraj sezone je kada završavaju 4. razred srednje škole, je li tako?
tako je, a poslije juniora idu u seniore , tj. 1. tim :)
Eborg

#19 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

A kako su podijeljene ostale kategorije?
Arteta

#20 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Arteta »

Eborg wrote:A kako su podijeljene ostale kategorije?
Koliko znam:
Juniori su 17-18
Kadeti 15-16
Pioniri 13-14

Tako nekako.
Eborg

#21 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Sistem još uvijek iz '60-tih.
Obuca9

#22 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Obuca9 »

Eborg wrote:A kako su podijeljene ostale kategorije?
Trenutno, po godištima:

Juniori: 1994, 1995
Kadeti: 1996, 1997
Pioniri: 1998, 1999
Pretpioniri: 2000, 2001
Pjetlići: 2002, 2003
Eborg

#23 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Hvala! :thumbup:

Koliko znam pjetlići se ne takmiče, samo treniraju, zar ne?

BTW, mislim da bi u Kantonu Sarajevo ovo najbolje prošlo, ako se ne varam Pliva plaća kotizaciju klubovima za takmičenje kao sponzor.
Eborg

#24 Re: Univerzitetski timovi u BH fudbalskim ligama

Post by Eborg »

Neki dan naletih na neke stare juniorske spiskove. Tužno je da se zna desiti da u jednoj generaciji baš niko ne pređe u seniorski tim a jako mali broj njih nastavi po ovim manjim klubovima.

Bez jakog amaterskog sporta nema ni jakog profesionalnog.
Post Reply