Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
-
VacaLoca
#1 Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Kao prvo, tema nije otvorena da bi se neko hvalio, gledao sa visine niti bilo sta slicno. Samo bi htio odgovor na jedno pitanje.
Imam u siroj porodici osobu koja bi za studiranje svog djeteta mogla izdvojiti 15 - 20 000 eura godisnje. Ekonomija je predmet interesovanja, a dijete je u dosadasnjem skolovanju uvijek imalo najbolje ocjene. Evropa ima prednost, zatim Amerika.
Roditelji mogu da izdvoje toliki novac, a i njihovo dijete je spremno da opravda ovu sansu koja se pruza.
Nadam se da cu cuti par interesantnih savjeta, jer su roditelji u skroz drugoj oblasti, pa da se malo raspitamo.
Molim vas bez pitanja, kako, zasto, odakle ti pare.. dijete ima zelju za dobrom edukacijom + roditelji mogu to finansijski izdrzati. Nadam se da cu cuti dobre savjete.
Imam u siroj porodici osobu koja bi za studiranje svog djeteta mogla izdvojiti 15 - 20 000 eura godisnje. Ekonomija je predmet interesovanja, a dijete je u dosadasnjem skolovanju uvijek imalo najbolje ocjene. Evropa ima prednost, zatim Amerika.
Roditelji mogu da izdvoje toliki novac, a i njihovo dijete je spremno da opravda ovu sansu koja se pruza.
Nadam se da cu cuti par interesantnih savjeta, jer su roditelji u skroz drugoj oblasti, pa da se malo raspitamo.
Molim vas bez pitanja, kako, zasto, odakle ti pare.. dijete ima zelju za dobrom edukacijom + roditelji mogu to finansijski izdrzati. Nadam se da cu cuti dobre savjete.
- Katcha_Vendy
#2 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Da je dijete toliko pametno znalo bi koristiti internet, samo se raspitati i odabrati sta mu se najvise svidja, odnosno odabrati najbolje programe koje neki fakultet nudi...
-
VacaLoca
#3 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Nekoliko fakulteta je i uslo u izbor, uklapaju se u budzet.
Htio sam da cujem par savjeta iz prve ruke o ovakvom vidu obrazovanja, nekoliko savjeta u vezi gore navedenih stvari iz prvog posta.
Pozdrav.
Htio sam da cujem par savjeta iz prve ruke o ovakvom vidu obrazovanja, nekoliko savjeta u vezi gore navedenih stvari iz prvog posta.
Pozdrav.
- Katcha_Vendy
#4 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Pa eto, nek mucne glavom, i iz tog uzeg kruga odabere najbolje... Bas ce neko ovdje pisati iz Evrope, kako mu je na faxu za koji ti treba p'o miliona da ga zavrsis...
- Sunrise00
- P308
#6 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Katcha_Vendy wrote:Da je dijete toliko pametno znalo bi koristiti internet, samo se raspitati i odabrati sta mu se najvise svidja, odnosno odabrati najbolje programe koje neki fakultet nudi...
Ostro, ali tacnoKatcha_Vendy wrote:Pa eto, nek mucne glavom, i iz tog uzeg kruga odabere najbolje... Bas ce neko ovdje pisati iz Evrope, kako mu je na faxu za koji ti treba p'o miliona da ga zavrsis...
-
fixer
-
MHAB
#8 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Da li to dijete govori neki od stranih jezika osim engleskog? Ovo nije bitno zbog nastave na samom fakultetu jer je nastava ne engleskom standard za fakulteta ovog ranga, ali ti je lakše živjeti u zemlji čiji jezik govoriš. Imaš listu fakulteta i njihov ranking pa kreneš od vrha dok ne dođeš do one grupe fakulteta čija godišnja školarina odgovara iznosu koji si spreman platiti. Ekonomija kako se shvata kod nas je širok pojam i gotovo da takvih fakulteta poput Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (navodim kao primjer gdje se na jednom fakultetu izučava i ekonomija i biznis) više i nema. Vani najčešće imaš fakultete koji su striktno za tzv. Economics što bi ti kod nas odgovaralo makroekonomiji, finansijama i sl. i na drugoj strani su tzv. fakulteti za biznis na kojima su ti u fokusu razna pitanja iz marketinga, ljudskih resursa i sl. Vrlo često je već u samom nazivu fakulteta imati ono što se kod nas bukvalno (i po meni pogrešno) prevodi kao poslovna škola, a radi se o najznačajnim fakultetima u svijetu za određenu oblast.
Ako dijete hoće biznis pogotovo nešto vezano za marketing i hoće top obrazovanje onda je Amerika jednostavno bolja od Europe. Nisam siguran da za te pare može otići u ove najbolje poput Kellogg school of management, Harward-a, Whorton-a, Berkely-a i sl. Ako ne može na ove najbolje onda je po meni bolje ostati u Europi. Ima i tu dobrih opcija, većinom u engleskoj poput već spominjane LSE, Cambrige-a, Manchester-a, Bristol isl. Na kontinentu je najbolje ranigiran univerzitet prošle godine bio ENS Paris,a za biznis je INSEAD uvijek dobra opcija. Ukoliko hoće bliže kući, a tu su opcije Beč, Bokoni u Milanu. U Turskoj imaš Bogazici (drugačije se piše zbog onih njihovih kvačica ispod slova) koji slovi za najbolji univerzitet u Turskoj, a kako je kroz svoju istoriju vrlo usko vezan sa amerikancima možda i ovo može biti opcija. Ukoliko djete hoće Economics tu ti ne mogu previše pomoći. Iako su univerziteti koje sam pobrojao zaista u svemu vrhunski ipak se ne bih usudio davati savjete koji su fakulteti pravi izbor. Valjda će ti šta pomoći ovo što ispisah...
Ako dijete hoće biznis pogotovo nešto vezano za marketing i hoće top obrazovanje onda je Amerika jednostavno bolja od Europe. Nisam siguran da za te pare može otići u ove najbolje poput Kellogg school of management, Harward-a, Whorton-a, Berkely-a i sl. Ako ne može na ove najbolje onda je po meni bolje ostati u Europi. Ima i tu dobrih opcija, većinom u engleskoj poput već spominjane LSE, Cambrige-a, Manchester-a, Bristol isl. Na kontinentu je najbolje ranigiran univerzitet prošle godine bio ENS Paris,a za biznis je INSEAD uvijek dobra opcija. Ukoliko hoće bliže kući, a tu su opcije Beč, Bokoni u Milanu. U Turskoj imaš Bogazici (drugačije se piše zbog onih njihovih kvačica ispod slova) koji slovi za najbolji univerzitet u Turskoj, a kako je kroz svoju istoriju vrlo usko vezan sa amerikancima možda i ovo može biti opcija. Ukoliko djete hoće Economics tu ti ne mogu previše pomoći. Iako su univerziteti koje sam pobrojao zaista u svemu vrhunski ipak se ne bih usudio davati savjete koji su fakulteti pravi izbor. Valjda će ti šta pomoći ovo što ispisah...
- graue_maus
#9 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
-
dijana_19
#10 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Toliko placaju samo luzeri na tako dobrim fakultetima. Mislim ne znam kako ce se osjecati medju kolegama koji su svojim trudom i radom uspjeli dobiti stipendiju i placaju tacno 0 EUR za skolarinu. Tolika skolarina je po meni kazna za one koji nisu u stanju da se upisu na takav fakultet. Niko normalan toliko ne placa. Neka ganja stipendiju ako je kapacitet.
Iskreno misljenje...
Iskreno misljenje...
-
Bodkin
#11 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Ako ne pricas samo o evropi ( a i za evropske skole nisam bas siguran da ima toliko stipendista) moracu ti reci da je valjas gluposti. Na harvardu npr nema ni 5% stipendija. Pogotovo sto nema sportskih. Tako je na svim ivy league skolama.dijana_19 wrote:Toliko placaju samo luzeri na tako dobrim fakultetima. Mislim ne znam kako ce se osjecati medju kolegama koji su svojim trudom i radom uspjeli dobiti stipendiju i placaju tacno 0 EUR za skolarinu. Tolika skolarina je po meni kazna za one koji nisu u stanju da se upisu na takav fakultet. Niko normalan toliko ne placa. Neka ganja stipendiju ako je kapacitet.
Iskreno misljenje...
Moj savjet je def usa, pogotovo za biznis skole
-
dijana_19
#12 Re: Univerziteti gdje je godina studija 15 - 20 000 eura.
Mislim da je pametnije bas kad je business u pitanju upisati St.Gallen u Svajcarskoj koji ima najrenomiraniji program u oblasti finansija. Ili HEC Paris.Bodkin wrote:Ako ne pricas samo o evropi ( a i za evropske skole nisam bas siguran da ima toliko stipendista) moracu ti reci da je valjas gluposti. Na harvardu npr nema ni 5% stipendija. Pogotovo sto nema sportskih. Tako je na svim ivy league skolama.dijana_19 wrote:Toliko placaju samo luzeri na tako dobrim fakultetima. Mislim ne znam kako ce se osjecati medju kolegama koji su svojim trudom i radom uspjeli dobiti stipendiju i placaju tacno 0 EUR za skolarinu. Tolika skolarina je po meni kazna za one koji nisu u stanju da se upisu na takav fakultet. Niko normalan toliko ne placa. Neka ganja stipendiju ako je kapacitet.
Iskreno misljenje...
Moj savjet je def usa, pogotovo za biznis skole