bengazi wrote:Ne znajuci za ove zadnje reakcije ja sam na njih vec odgovorio na drugoj diskusiji koja se ovim pitanjem direktno bavi - diskusija o univerzitetu.
Ali samo da dodam i odgovorim na pitanje koji je to jeftiniji i efikasniji nacin studiranja. Evo vrlo konkretno - kada bi smo dali DOBRE stipendije SVIM studentima koji ozbiljno studiraju, to bi bilo znatno jeftinije od univerziteta.
Primjetite i jednu drugu interesantnu cinjenicu: vecina djece zenickih univerzitetskih profesora ne studira u Zenici!
Ali, naravno, zenicki univerzitet ne postoji zbog studenata vec zbog onih sto na njemu rade.
A njih je vise !
u pravu si, pa evo da prebacimo sve na ovu temu..
Ja sam zamolio za realne prijedloge za jeftiniji i efikasniji nacin studiranja. I ja bih rado jednu stipendiju za Bostonski MIT, to mi je zivotna zelja, ali nazalost, to ne ide tako. Stipendiju nisam dobio ni kada sam upisao elektrotehniku u sarajevu, nazalost morao sam odustati poslije godinu dana jer nisam imao novca ni za mjesecnu autobusku kartu do sarajeva (vozario sam) pa sam nakon toga upisao ekonomiju u zenici. sreca moja pa imamo poneki fakultet ovdje, inaca bih ostao na srednjoj skoli.
A zasto vecina djece zenickih profesora ne studira u zenici? Vjerovatno bismo mogli pitati i zasto vecina djece sarajevskih politicara i profesora ne studira u sarajevu? Pa ljudi idu tamo gdje ce dobiti priznate diplome u svijetu, to je logicno. Da imam izbor izmedju sarajeva i zagreba, naravno da bih studirao u u zagrebu, da biram izmedju zagreba i beca izabrao bih bec, da biram izmedju beca i pariske sorbone izabrao bih sorbonu... i tako unedogled. Ali vratimo se malo u realnost. NEMA takvih stipendija. i ko su to studenti koji OZBILJNO studiraju??? Vjerovatno bi se moralo sacekati da se vidi ko ce od OZBILJNIH studenata dati prve dvije godine u roku pa da se proglase OZBIJNIM. a te prve dvije godine - neka se finansiraju kako znaju.
Dalje, radio sam niz studija slucaja o ekonomskom razvoju irske, finske itd. i o cudu koje su ljudi napravili... neces vejrovati, privukli su strane direktne investicije otvaranjem slobodnih zona i fakulteta koji su "proizvodili" kadar potreban tim zonama. prije par mjeseci se mogla cuti informacija da je jedna strana firma zainteresovana da otvori fabriku za proizvodnju air bagova za automobile u zenici, ali nismo imali dovoljno inzinjera koje bi ta kompanija zaposlila, pa su otisli dalje.
Imamo i svjez primjer u hrvatskoj, u varazdinu. ljudi su otvorili slobodnu zonu i dva fakulteta (elektrotehniku i fakultet za IT) i planove i programe prilagodili potrebama kompanija iz te zone (prepisano iz irske) i napravili BUM u hrvatskoj. Microsoft je otvorio svoj centar u njihovoj zoni, a ne u zagrebu, takodje i neke tehnoloske kompanije, imate sve na internetu..
Sta jos da nepisem pa da dokazem da nam treba VISOKO obrazovanje. nije nuzan univerzitet da je ovo normalna drzava, ali ranije sam objasnio sta nam se desavalo: evo vam metalurgija i masinstvo, ne damo vam da otvarate druge fakultete kako vi hocete, nema atraktivnih smjerova, nema donacija i pomoci niti medjunarodne saradnje, jer je sve islo preko univerziteta u sarajevu koji je uvezivao svoje fakultete sa stranima, opremao svoje laboratorije, dok smo mi dobili NISTA. ja ne zelim da kukam i govorim da su nam drugi krivi, sad imamu svoju sudbinu u svojim rukama, pa ako uspijemo - dobro je, ako propadnemo - sami smo se ubili, nece nam biti niko kriv.
UNZE vec pregovara o kreditu austrijske vlade od 5 mil. eura za razvoj, pregovara sa svedskom vladom o novim studijskim odsjecima (ima sve na netu), potpisani su ugovori sa americkim i turskim univerzitetima o zajednickom odrzavanjem nastave i razmjeni studenata, pokrecu se postdiplomski studiji.... ufff.... ne mogu vise tipkat..