o tome pričam cijelo vrijeme, uredu da ja to sve nisam vidio svojim očimayellow cat wrote:Evo, saznadoh na ovoj temi da su Univerziteti u Travniku/Kiseljaku/Prijedoru... jako napredni, inovativni, da se prema studentu ponašaju sa poštovanjem, da je praksa na nivou.. možda da, ali ljude koji ja poznajem, a koji su studenti ili su završili studij na tim fakultetima mogu samo podijeliti u dvije grupe:
1. starije osobe, SSS, trenutno na poslovima VSS, pa im treba da sačuvaju radno mjesto. U principu nisu glupi, ima ih i sposobnih na poslu, ali ima i i onih što ih čovjek ni na portirnicu ne bi stavio;
2. mlađe osobe, bez radnog odnosa, jesu ili nisu pokušali studirati na državnom, ne ide, brate, preteško. Eh, drugoj grupi ljudi je nivo inteligencije ispod 0.Barem one koje ja poznajem. Po meni, oni su čak i društveno opasni, jer ih je tamo neko u Ljusini uvjerio da su pametni, pa upisuju i mastere..![]()
naravno, nažalost je tako, ne govorim gore za sebe, još uvijek sam po tom našem sistemu i moram znat izvođenja i ostalo i ide mi dobro zasadzilla_ wrote:ko kroz svoje školovanje nije u stanju da ispolaže te neke testove, te proračune i kojekakve zadatke vjerovatno to neće bit u stanju ni kad bude stvarno zaposlen i kad se ispred njega nađe neki ozbiljniji problem gdje treba malo mučnut glavom... da imaš ti programe koji sami računaju al da bi znao koristit te podatke koje dobiješ moraš znat način kako se došlo do njih... inžinjer bez osnovnog znanja matematike, fizike i osnovnih tehničkih nauka nije nikakav inžinjer...herbert mekfjuger wrote:skidam kapu za ovoToto wrote:projektanti vise ne moraju da bubaju napamet proracune- proracune rade kompjuteri... projektanti trebaju da znaju projektne principe; da imaju ideje, vizije... inzenjeri trebaju znati da identificiraju i rijese problem...
inzenjeri ne moraju napamet znati izvodjenje i dokazivanje njutnovog binomnog obrasca - kad je to Njutn davno odradio.. dovoljno ja da znaju uociti problem i utrpati ga u pitagorine ili njutnove formule.. ako zafali kakav Pitagora ili Njutn: javis sefu da zaposli matematicare, pa nek oni Njutnu "opale" prvi izvod i bog te veselio
svaka ti je na mjestu, a ja kao budući inženjer shvatam to i jasno je da treba to sve modernizovatiPrije godinu-dvije jedan asistent nam pričo kako mu se u Njemačkoj na nekom intelektualnom skupu čude što zna napamet tablicu integrala
što je ovdje sasvim normalno, još u srednjoj školi, a tamo inženjeri i magistri ne znaju
I opet im ništa ne fali
ja u firmi imam marketing menadžera koji dolazi pitati mene običnog radnika kako se računa procenat... pa mislim smiješno...
i ne može me niko ubijediti da je vrijednost mog znanja stečenog na univerzitetu u sa jednako znjanju sa ovih privatnih fakulteta... a ovi koji brane te fakultete nek otvore neku svoju firmu pa pozapošljavaju te stručnjake sa tih univerziteta u travniku, kiseljaku i sl![]()
![]()
To je to, zato i kažem, ko ima para, a uz to je još i malo poglup, nek ide u Travnik.lik wrote:
vidim buduci injzinjerherbert mekfjuger wrote:super stari, supersmjesno je sto ce tebi neko sa srednjom skolom ili pak s FIT-a bit sef
![]()
sta ces kad para vrti gdje burgija nece
Znam čovječe ljude koji su sa mnom krenuli na prvu godinu i obnovili je 2 puta, nijedan bitan predmet nisu položili, i sad se prebacili na američki univerzitet i ide im odlično, to valjda nešto govori
Ili si samo htio nama dat do znanja da imaš para...
I nije mi cilj se ponavljat, koga zanima može prelistati starije moje postove... Jbt dođe mi tridesetpetogodišnji "student" i kaže de mi napiši seminarski iz bioinformatike, ja oči izvalio kakav, šta, koja tema, kaže lik ma piši šta hoćeš, samo nek ima veze s kompjuterima