Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
.lik

#126 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by .lik »

kurty wrote:
.lik wrote:
po cemu to tvrdite?da li ste mozda studirali tamo?ja smijem sa Vama sjest pa cemo vidjet koliko je Vase a koliko moje znanje!ja makar ne hodam i plazim za prof.da me pogleda kao sto rade u Sarajevu..ili da mu kojim slucajem dam plavu koverticu ;) drug ti mozes i na drzavnom i na privatnom prolazit a da nemas pojma samo ako ti je to cilj..mislim da nemas argumente da tako pricas jer ko hoce ucit ucit ce i na privatnom a i na drzavnom!a Vi ocito nemate drugog posla vec lijecit komplekse preko foruma ;) a tvrdim ti da na istom fakultetu u Sarajevu studenti dobiju ispitna pitanja koja trebaju pripremit kao i mi !
Jeste jerane... pa na jednom takvom faxu ispit iz matematike i pitanje glasi:

10cm konca je tesko jedan gram. Koliko je tesko 100m konca???

(zadatak nosi 60 poena)

Da budem iskren... Nek svako radi kako mu volja... I evo priznajem, jedino po cemu sam malo ljubomoran na privatne fakultete jeste odnos profa-student... Nema tog da je profi mrsko pregledati ispitne listove, pa da kaze "svi ste pali"...

na kojem to faxu ?! umao sam matematiku to susreo nisam,takodje i statistiku..radili integrale i funkcije i ostalo..ma svakom njegovo imao sam odlicne ocjene kroz sve 4 godine obrazovanja i ne kajem se rad upisa na privatni fax jer imam vecu mogucnost napredovanja,a ne bjezim od toga da ima levata koji dodju samo da bi imali fakultet!ali toga ima i na drzavnom ..al takva je drzava :bih: :bih: a to sto se prof.drugacije ponasaju tamo i vamo krivi smo sami!jer bi trebalo zabraniti rad akvim prof.!a ima i prof koji se ponasaju isto kao i sarajevu!ne bi o imenima jer ionako rasprava ne vodi nicemu jer uvijek ima ljudi koji su za i koji su protiv! :-D
Miki123

#127 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Miki123 »

a ne bjezim od toga da ima levata koji dodju samo da bi imali fakultet!ali toga ima i na drzavnom ..al takva je drzava

Jedina je razlika što na državnom takvi likovi ne maknu dalje od 1 godine i odustanu nakon nekoliko izgubljenih godina, a na privatnom završe :D

Mislim, treba biti iskren pa to reći. Meni su pošteni oni koji dođu i kažu, jebi ga, tako je i tako, upiso sam fakultet u kiseljaku/travniku/vitezu jer mi treba diploma zbog posla. Jebi ga.. ima i gorih stvari u ovoj državi, pa se niko s njima ne zamara, ali kad krenu pametovat' teeeško, čak se i godina gubi :D ...
silent_BoB

#128 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by silent_BoB »

iskreno..diplomirao na UNTR ili UNSA.... isti djavo...ko hoce da uci i nesto nauci,taj ce i znati
herbert mekfjuger

#129 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by herbert mekfjuger »

silent_BoB wrote:iskreno..diplomirao na UNTR ili UNSA.... isti djavo...ko hoce da uci i nesto nauci,taj ce i znati
naravno, samo dok je kod jednih najteži mogući zadatak iz matematike riješiti tablični integral, kod drugih su mnogo kompleksnije stvari.... ko hoće da nauči, naučiće to što ga uče u svakom slučaju :D
.lik

#130 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by .lik »

Miki123 wrote:
a ne bjezim od toga da ima levata koji dodju samo da bi imali fakultet!ali toga ima i na drzavnom ..al takva je drzava

Jedina je razlika što na državnom takvi likovi ne maknu dalje od 1 godine i odustanu nakon nekoliko izgubljenih godina, a na privatnom završe :D

Mislim, treba biti iskren pa to reći. Meni su pošteni oni koji dođu i kažu, jebi ga, tako je i tako, upiso sam fakultet u kiseljaku/travniku/vitezu jer mi treba diploma zbog posla. Jebi ga.. ima i gorih stvari u ovoj državi, pa se niko s njima ne zamara, ali kad krenu pametovat' teeeško, čak se i godina gubi :D ...
ma daj molim te budi iskren ;) ko ima stelu ne treba ni doc na ispit ;) ko plati ne mora doc na ispit ;) a da ne pricamo o upisima na fakultet ;) hvala Bogu ne trebam piti lexsilium ili imat gastritis radi ispita ,ako znas znas!ako hoces mozes u obilazak mog faxa pa cak i otic na predavanje pa se upoznat kako sta ide ;) opet kazem i vamo ima slucaja koji se i ne pojave dok neko drugi crkne i polozi !a ako ti nije tesko izletit 15km nafte otidji pa samo baci pogled na oglasnu plocu i pogledaj rezultate pa tek onda tvrdi da je prolaznost velika i da niko ne padne ispit ! 8)
Miki123

#131 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Miki123 »

Već sam napisao naprijed, štela ima svugdje i uvijek će ih biti, korupciju nikako nije moguće iskorijeniti, ne samo kod nas nego na cijeloj planeti.

Kažem, ti što plate pa se prošetaju fakultet, su prvo u manjini ogromnoj, a drugo taj ko ima para da plati svaki ispit po par hiljada KM, njemu fakuktet i ne treba, i on nikom nikad neće biti konkurencija.

Zato argumenti tipa "tamo samo sa štelom možeš biti primljen", "sa štelom možeš položiti ispit", "moraš platiti ili se naguziti da položiš" i sl. su priče za malu djecu i ti koji tako pričaju su najobičniji ublehaši - neradnici.

Opet ponavljam, ko redovno ide na predavanja i redovno uči, znači posveti se fakultetu, taj će ga i završiti. (mislim na državne). Tačka, nema druge, sve drugo su izgovori. Nema "što da ja učim, onaj platio i položio" ili "onom stari ministar završio ispit".

Šta tebe zanima kako je neko položio ispit? Jel' ti budućnost zavisi od toga? Hoće li tebi biti bolje ili gore od toga?
Pa niko ovdje nije napisao suprotno, recimo slušali ste kolegu na ispitu koji je odlično znao i dobio visoku ocjenu, pa umjesto da se ugledate na njega, sjedete i naučite, vi tražite drugi, lakši put, liniju manjeg otpora: "onaj drugi ništa nije znao, babo mu sredio ispit", pa od toga pravite izgovore, pravdate se za nerad i odustajanje.

Ja i razumijem tipa od 40 i nešta kada upiše privatni fakultet jer mu je zbog sistematizacije radnih mjesta potreban VSS. Jebi ga, ko će se zajebavat i tim godinama sa bubanjem, plus radi se ko konj, žena, djeca, krediti.

Međutim, kada vidim čovjeka od 18, 19, tek izašo iz srednje, besposlen, mozak u najboljoj snazi za učenje, i tako upiše taj kurs, mozak na pašu, pih.. :run:

Evo, odličan tekst H. Marjanovića sa Indexa koji se dotiče ove naše rasprave, odnosno kako društvo kod nas, a i širom svijeta postaje "društvo neznanja".

http://www.index.hr/xmag/clanak/ne-treb ... 36870.aspx

P.S. Bio, vidio, familije najbliže imam, sve znam iz prve ruke. Sad da li da vjerujem tebi ili svojim očima, ti zaključi.. :D
cranberries

#132 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by cranberries »

kada udjem na UNTravnik osjecam se kao student, kada udjem u UNTuzla osjecam se kao da me zele sto prije istjerati ili kao sam kriminalac pa me se zele rijesiti.

Razlika izmedju profesora, studentske, opreme i svega je ogromna. Nije to velika svota novca to bi ionako platio ovima u Tuzli a opet bi izlazio po 13-14 puta na jedan sasvim obicni predmet i opet ne bi polozio i kada dodjes na pregled profesor nema tvog rada ili nema profesora.

Shvatam ja vas sve koji ste na ovim drzavnim i iskreno zalim vas. Ovamo kada naucite, a morate ( oni koji ne nauce normalno padnu ) prodjete.

Na kraju... teorija je irelevatna, praksa je ono sto se racuna.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#133 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JoseMujica »

cranberries wrote:kada udjem na UNTravnik osjecam se kao student, kada udjem u UNTuzla osjecam se kao da me zele sto prije istjerati ili kao sam kriminalac pa me se zele rijesiti.

Razlika izmedju profesora, studentske, opreme i svega je ogromna. Nije to velika svota novca to bi ionako platio ovima u Tuzli a opet bi izlazio po 13-14 puta na jedan sasvim obicni predmet i opet ne bi polozio i kada dodjes na pregled profesor nema tvog rada ili nema profesora.

Shvatam ja vas sve koji ste na ovim drzavnim i iskreno zalim vas. Ovamo kada naucite, a morate ( oni koji ne nauce normalno padnu ) prodjete.

:thumbup: svaka na mjestu
Miki123

#134 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Miki123 »

cranberries wrote:

Ma ja.. ukinimo fakulteta, možemo i srednju ukinut.. pa kome je babo doktor nek ga uči za doktora, kome pravnik, nek ga uči za pravnika..
gagy06

#135 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by gagy06 »

Ljudi ja sam bio upisao ovaj Apeiron, i to na nagovor prijatelja. I sta da kazem-smijurijada od fakluteta-Ja podnio zahtjev za polaganje razlike predmeta-kazu oni meni, ma jok, ne treba to samo ti pici. Fora je da sam ja upisao informatiku i po planu i programu za mene je to bio -piece of cake-, ono nisam stvarno morao da ucim to (mreze, baze podataka itd.)A da budem iskren, ne bi nista bilo i da sam morao (mislim, ne bih morao). I dodje ispit iz matematike. Ja odlucio malo da ucim. I odem ja na ispit da vidim samo kako ide, sta pita, kakvi su zadaci. I izlazi raja, veze nema i polazu. Vidim ja koliko je sati izadjem i ja (da,da, ne treba prijava, moze i poslije) i polozim :-D
I cim na TV bi ona afera oko diploma, ja napustim, blamaza. Odem da mi vrate pare kaze ne moze, polozio si ispite. Uglavnom, te neke moje kolege su zavrsile informatiku da u zivotu nisu poslali e-mail.
suncokret_1984

#136 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by suncokret_1984 »

Miki123 wrote:
cranberries wrote:

Ma ja.. ukinimo fakulteta, možemo i srednju ukinut.. pa kome je babo doktor nek ga uči za doktora, kome pravnik, nek ga uči za pravnika..
:-D :-D :thumbup:
zvrk

#137 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by zvrk »

ne smetaju meni privatni fakulteti

ne smeta mi ni sto osobi koja je polozila poslovno pravo na tom privatnom fakultetu moram objasniti zasto ja govorim dionicarsko drustvo i sta je to
(jer je ona ucila da je to akcionarsko drustvo)
il kad mi kaze: zeza me asistent za seminarski, hoce vise nusnota
il kad mi kaze da je lekcija medjunarodni odnosi organa uprave

ni sto gradjansko pravo koje je jedna od najkompleksnijih pravnih disciplina slusaju svega mjesec dana
il kad mi kaze da je na nasljednom pravu zadatak bio: nasljednik je ubio ostavioca sa umišljajem - kakva je sudbina njegovo nasljednog prava? pa je problem kako ce ona znati sta je umisljaj...

neka i levatima diploma
da nam popravljaju prosjek

ono sto meni smeta je slijedece: sto je tim levatima zagarantovan posao
ja znam 50ak osoba sa privatnih fakulteta

studiraju vanredno
daju godinu za godinom

i svi oni rade sa srednjom, uglavnom u drzavnoj upravi
koja ponekome taj fakultet i placa
i svima je zagarantovan bolji posao sa vss kad zavrse

e to meni smeta

zavrsi ti u tunguziji
ali kad se uprazni radno mjesto
hocu kralju da prodjes konkursnu proceduru samnom
pa da vidimo gdje je ko

a ne da biro i ne zna za radno mjesto
a ti lagano predjes
JThomas

#138 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

a koja je razlika između dioničkog i akcionarskog društva? :lol:
Max Bunker

#139 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Max Bunker »

Dovoljna spoznaja o kvaliteti Univerziteta u Travniku jeste ( za mene licno ) da momak, koji nije za dvije godine na politickim naukama u Sarajevu ocistiti prvu godinu, sada je druga godina prava na Univerzitetu u Travniku a vise je po kafama, nego za knjigom. Da ne govorim o tome da kada nesta uzmemo razgovarati o pravu, frajer je supalj kao svicarski sir.
Jedini pravi fakulteti u BiH, jesu oni u sklopu Univerziteta u Sarajevu i Sveucilista u Mostaru ( moze i Dzemal proci ). Kakva je situacija sa Banja Lukom, ne znam pa necu ni da komentarisem.
Miki123

#140 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Miki123 »

Nije istina, to su "centri izvrsnosti". Znanje se usađuje čim prođeš vrata piljare.. ovaj fakulteta.. :D

Nego, mene interesuje gdje je nesto' onaj hajirlija što je poredio britanske i bosanske privatne fakultete :lol:
Vitezanin

#141 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Vitezanin »

Max Bunker wrote:Dovoljna spoznaja o kvaliteti Univerziteta u Travniku jeste ( za mene licno ) da momak, koji nije za dvije godine na politickim naukama u Sarajevu ocistiti prvu godinu, sada je druga godina prava na Univerzitetu u Travniku a vise je po kafama, nego za knjigom. Da ne govorim o tome da kada nesta uzmemo razgovarati o pravu, frajer je supalj kao svicarski sir.
Jedini pravi fakulteti u BiH, jesu oni u sklopu Univerziteta u Sarajevu i Sveucilista u Mostaru ( moze i Dzemal proci ). Kakva je situacija sa Banja Lukom, ne znam pa necu ni da komentarisem.
... a prva godina na FPN na svim odsjecima stvarno nije big deal. Na drugoj već imaš posla. I to podobro. :-)
herbert mekfjuger

#142 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Max Bunker wrote:Jedini pravi fakulteti u BiH, jesu oni u sklopu Univerziteta u Sarajevu i Sveucilista u Mostaru ( moze i Dzemal proci ). Kakva je situacija sa Banja Lukom, ne znam pa necu ni da komentarisem.
I tuzlu dodaj slobodno, bar ove tehničke 8-)
zvrk

#143 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by zvrk »

Miki123 wrote:Nije istina, to su "centri izvrsnosti". Znanje se usađuje čim prođeš vrata piljare.. ovaj fakulteta.. :D

Nego, mene interesuje gdje je nesto' onaj hajirlija što je poredio britanske i bosanske privatne fakultete :lol:

evo ti hairlije

svaka mu je zlatna :D

http://--- NO LINKS ---/index.php?option ... Itemid=221
Zla polusestra

#144 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Zla polusestra »

Nije problem u privatnim fakultetima, ima ih u cijelom svijetu. Problem je u neregularnom zapošljavanju. Da se cijene znanje i kvalitet i da su oni osnov za zasnivanje radnog odnosa, studenti sa privatnih fakulteta bi više učili i trudili se. Ovako ne moraju, kako su završili fax, tako će se i zaposliti.
Hendrix

#145 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Hendrix »

cranberries wrote:
Koji sam ja konj da sam učio sve one teorije i proračune na građevini, mogo sam komotno na bauštelu sve skontat u praksi.....
Moj kolega, ta priča ti pali za okolo-kole fakultete gdje ni teoretski ni praktično ne možeš ništa zajebati nego se spremaš da budeš na budžetu, to jest hiberniraš sa diplomom na nekoj poziciji u administraciji.
herbert mekfjuger

#146 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Hendrix wrote:
cranberries wrote:
Koji sam ja konj da sam učio sve one teorije i proračune na građevini, mogo sam komotno na bauštelu sve skontat u praksi.....
Moj kolega, ta priča ti pali za okolo-kole fakultete gdje ni teoretski ni praktično ne možeš ništa zajebati nego se spremaš da budeš na budžetu, to jest hiberniraš sa diplomom na nekoj poziciji u administraciji.
:thumbup:

moj jarane, valja tonu teorije pročitat, ustvari ne pročitat nego skontat dobro da bi mogo u praksi primijenit (za prave fakultete, ne za ove levatske)
silent_BoB

#147 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by silent_BoB »

herbert mekfjuger wrote:
silent_BoB wrote:iskreno..diplomirao na UNTR ili UNSA.... isti djavo...ko hoce da uci i nesto nauci,taj ce i znati
naravno, samo dok je kod jednih najteži mogući zadatak iz matematike riješiti tablični integral, kod drugih su mnogo kompleksnije stvari.... ko hoće da nauči, naučiće to što ga uče u svakom slučaju :D
pa misa mu...svaki je tablicni...kad ga svedes na to hehehehe :D
herbert mekfjuger

#148 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

silent_BoB wrote:
herbert mekfjuger wrote:
pa misa mu...svaki je tablicni...kad ga svedes na to hehehehe :D
pa dobro :D nije da nije... al de ti to svedi... ma to je samo jedan od primjera, najbanalnijih
xmaya

#149 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by xmaya »

Ljudi pokušavaju na razne načine da zarade, pa zašto ne i otvaranjem privatnih fakuteta??
Ali da postoji uređen sistem u smislu zapošljavanja i da se raspisuju regularni konkursi za apsolutno svako upražnjeno mjesto, nisam sigurna da bi taj Travnik opstao, tamo idu ljudi koji vec imaju posao ili ih čeka posao čim završe ili u slučaju da nemaju posao imaju pare.
Fakultetlija iz Travnika je nešto kao dijasporac koji je došao pun para i prosipa priču kako je njemu bilo teško u ratu...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#150 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JoseMujica »

za neke je i Univerzitet u Sarajevu isti.....nekoga obaraju po 10 godina a neko završava ispite u kafani. Haj recite da u Sarajevu nije tako?

lično sam jednom doživio kako lik pred pismeni ispit priđe profi i kaže mu da ga je poselamio taj i taj. I kasnije došli mi po rezultate i sad profa čita rezultate. Počinje od najvećih ocjena prema onima koji nisu položili. I sad u sred ovih što nisu položili čita jedno ime i ovaj kurir selama diže ruku, a profa kad ga viđe, onako vidno iznenađen, procijedi kroz zube: šestttt.
ili jedna druga situacija kada profa nas handri na ispitu a pred vratima čeka jedan "ugledni građanin" i direktor svega i svačega i izleti profa sa ispita, vidi ovoga kako čeka i dobaci asistentuu prolazu: recimu da dođe u (ime kafane).

bilo je još ovakvih scena kojiam sam lično svjedočio al su dosta i ove dvije pa vi pljujte po Travniku

99% studenata u Bih ide na fakultet samo da bi dobila neku diplomu. Sad gdje će je dobiti , jal u SA ili TR isti je k*urac kada nam je obrazovni sistem dno dna:run:
Locked