Unistenje jos jednog gradskog parka

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sarajevo63

#51 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by sarajevo63 »

Ko je normalan ovdje?
zgembo_sa

#52 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Mari wrote:Zaista se nadam da se ovo nece desiti! Ima li jos ista u Sarajevu da nije sjebano ili da nece biti sjebano, nesto sto barem malo podjeca na jedan nazovi europski grad a ne tamni vilajet?
Ovo sto rade je urbicid. fuj...
i to sve kao uz oprvadanje da je spomenik za ovo, pa spomenik za ono.... sve je Ok ali na pravom mejstu
Pa onaj park vec ima funkciju, tamo je Multikulturalni covjek, pa biste pisaca Andric, Selimovic....
Ko normalan rusi nesto sto je potpuno funkcionalno i opravdano da napravi nesto novo
A koje je to po tebi "pravo mjesto" za spomenik ubijenima u toku opsade? Negdje sto dalje od ociju? Da cetnicima ne bi bolo oci kad sidju u civilizaciju?
tranquil

#53 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by tranquil »

zgembo_sa wrote:
Mari wrote:Zaista se nadam da se ovo nece desiti! Ima li jos ista u Sarajevu da nije sjebano ili da nece biti sjebano, nesto sto barem malo podjeca na jedan nazovi europski grad a ne tamni vilajet?
i to sve kao uz oprvadanje da je spomenik za ovo, pa spomenik za ono.... sve je Ok ali na pravom mejstu
Pa onaj park vec ima funkciju, tamo je Multikulturalni covjek, pa biste pisaca Andric, Selimovic....
Ko normalan rusi nesto sto je potpuno funkcionalno i opravdano da napravi nesto novo
A koje je to po tebi "pravo mjesto" za spomenik ubijenima u toku opsade? Negdje sto dalje od ociju? Da cetnicima ne bi bolo oci kad sidju u civilizaciju?
Takva obilježja se grade da se ti sjećaš, a ne zbog "njih".

Ako gradiš spomenike samo da provociraš "njih"... grozno, nemam riječi, bolje da ne kažem.
zgembo_sa

#54 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

tranquil wrote:
zgembo_sa wrote:
Takva obilježja se grade da se ti sjećaš, a ne zbog "njih".

Ako gradiš spomenike samo da provociraš "njih"... grozno, nemam riječi, bolje da ne kažem.
Nisam to rekao, ali mi jedino to pada kao neki iskreni razlog protiv ovog spomenika. Mi ga gradimo da bi odali pocast za preko 10.000 sugradjana ubijenih od strane cetnickog agresora.

Kao to nije mjesto za taj spomenik... pa eto pitam gdje mu je onda mjesto?
jennisjoplin

#55 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by jennisjoplin »

prekoputa predsjednistva u parku do bivse jugobanke :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Mari

#56 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Mari »

zgembo_sa wrote:
pa otkud mu je mjesto tamo gdje se nesto vec nalazi.... zasto npr nije skolonjen onaj parking ispred Doma armije (recimo spusten pod zemlju) a gore da se napravi spomenik... otkud to da se nesto sto je vec tu, sto je vec spomenik rusi...
A sto se tice zaborava, onaj ko je izgubio nekog svog - kao ja, ne treba nikakav spomenik da ga na to podjsjeti jer to nece sigurno zaboraviti
a sto se tice nekog prkosa... o tome zasita nemam rijeci
Gradili su se spomenici i iza Drugog svj. rata pa opet, nazalost nismo nista iz njih naucili......
duplo_golo

#57 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by duplo_golo »

Graditi spomenik na spomenik je fakat prevršilo svaku mjeru kao i premještanje spomenika koji ne vrijeđa nikoga.
Sarajevske ruže nestaju!!! Ko je krivac tome ? Gradska uprava na čelu sa Semihom Borovac,oni popločavaju i asfaltiraju ulice i trotoare.

Ima dovoljno mjesta da se izgradi spomenik žrtvama agresije i opsade Sarajeva a da se ne uništi ono malo parkova i zelenila u gradu.
A,zar se nemože urediti neki od parkova,posaditi drveće i posijati travu i postaviti ploča sa posvetom? Zar to nije praktičnije i bolje rješenje? Jok, 'ajmo uništiti ono malo zelenila i sve zabetonirati. Hebo zelenilo i par stabala,kome to treba ?!
IBM

#58 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by IBM »

Nek' se pravi spomenik i nek se dio Vijecnice pretvori u Muzej opsade!
IBM

#59 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by IBM »

zgembo_sa wrote:
potpisujem
zgembo_sa

#60 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Mari wrote:
zgembo_sa wrote:
pa otkud mu je mjesto tamo gdje se nesto vec nalazi.... zasto npr nije skolonjen onaj parking ispred Doma armije (recimo spusten pod zemlju) a gore da se napravi spomenik... otkud to da se nesto sto je vec tu, sto je vec spomenik rusi...
A sto se tice zaborava, onaj ko je izgubio nekog svog - kao ja, ne treba nikakav spomenik da ga na to podjsjeti jer to nece sigurno zaboraviti
a sto se tice nekog prkosa... o tome zasita nemam rijeci
Gradili su se spomenici i iza Drugog svj. rata pa opet, nazalost nismo nista iz njih naucili......
Pa taj je postojeci trg pravi odron, u totalno raspadnom stanju. Da nije odluceno da se izgradi ovaj spomenik siguran sam da bi se neko od vas antiprotivnih sjetio da digne hajku sto je trg u stanju u kakvom jeste. Multikulti i nije neki divan spomenik i definitivno ne zasluzuje da mu se pokloni najveci trg u centru grada.

Ti ako neces zaboraviti agresiju zasto se onda boris protiv tog spomenika? Ima ljudi koji zaboravljaju sta se desilo, a ima ih i ogromno koji negiraju da se sve to uopste desilo. Spomenik treba da nas sve podsjeca na zlocin koji su cetnici pocinili. To ne smije niko zaboraviti, neka sve koji prodju centrom grada podsjeca na to da je fasizam jos uvijek ziv u srcu Evrope.

I o kakvom ti prkosu pricas?!?!?! Zar je prkos sto napravis spomenik za preko 10.000 zrtava stradalih u toku najduze opsade u historiji??? Koji to drugi spomenik zasluzuje vise da bude na najuocljivijem mjestu u gradu? Jesi ti jedna od onih koji smatraju da treba da se stidimo sto smo se branili?
zgembo_sa

#61 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

duplo_golo wrote:Graditi spomenik na spomenik je fakat prevršilo svaku mjeru kao i premještanje spomenika koji ne vrijeđa nikoga.
Sarajevske ruže nestaju!!! Ko je krivac tome ? Gradska uprava na čelu sa Semihom Borovac,oni popločavaju i asfaltiraju ulice i trotoare.

Ima dovoljno mjesta da se izgradi spomenik žrtvama agresije i opsade Sarajeva a da se ne uništi ono malo parkova i zelenila u gradu.
A,zar se nemože urediti neki od parkova,posaditi drveće i posijati travu i postaviti ploča sa posvetom? Zar to nije praktičnije i bolje rješenje? Jok, 'ajmo uništiti ono malo zelenila i sve zabetonirati. Hebo zelenilo i par stabala,kome to treba ?!
Ma jasta, sto sitnije, da ne bi vrijedjalo ratne zlocince...
LadyBear

#62 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by LadyBear »

zgembo_sa wrote:
Asana wrote:
Mislim da se ponizava zato sto stavljanje nekoliko stabala prije spomenika za preko 10.000 ubijenih sugradjana stvarno moze biti samo zla namjera i nista vise.
Imas stvarno nerazumnu ideju da je spomenik zrtvama moguc samo uz unistavanje postojeceg drveca, pa da je ocuvanje drveca i zelenila u suprotnosti sa podizanjem spomenika zrtvama, kao i da je nuzno ukloniti multikulturnog covjeka iz tog konteksta.
Koja samo zloba izbija iz tebe, pa iz petnih zila se boris protiv toga da tamo bude spomenik zrtvama agresije. Ne mogu da vjerujem! Pa ko je jos budala da vjeruje da je razlog te srdzbe par stabala?! Iskreno se nadam da te to samo ponjela manija protestvovanja pa pokusavas da si nadjes novi cilj, a da ne da ti smeta sto se pravi spomenik zrtvama agresije. Jos treba revoluciju dignut radi par stabala :roll: Nikako da povezem kako neko moze pricat kako je ogorcen zbog uklanjanja sarajevskih ruza, a istovremeno se tako grcevito boriti protiv jednog spomenika-trga posvecenom zrtvama agresije.

I da, multikulti je spomenik onako, nista posebno, sigurno nije neka velika steta sto ce se premjestit na drugu lokaciju. Ova je mjesto od daleko veceg znacaja, vjerovatno najbolja lokacija u gradu za spomenik ubijenima tokom opsade, a to nam je u vremenu kad su mnogi poceli da zaboravljaju sta se desilo pa cak to i negiraju, neophodno!
Oni koji stvarno hoce da se sjecaju sta se sve dogadalo u tom gradu a i opcenito, njih netrebaju spomenici opominjati o proslosti, oni ce se radi sebe, radi drugih a i radi buducnosti sjecati tih zlih vremena i nezaboravljati. A oni koji nece da se toga sjecaju, ili one koje to jednostavno neinteresuje, pred njih mogu da stoje i stotinu spomenika, ali i pored toga to nece imati bilo kakvog uticaja na njih. Ja se slazem da naravno treba da postoje spomenici koji ce obiljeziti zrtve, ali isto tako i radi samog spomenika treba prije svega naci adekvatno mjesto gdje bi se taj spoemenik uklopio, bez toga da moraju da se unistavaju ostale stvari koje su isto jako bitne za jedan grad, pogotovo ne ako to nije nuzno. Pored toga, zar nije isto tako jako vazno obnavljati i one spomenike koji vec postoje, pa tek onda graditi nove?
jennisjoplin

#63 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by jennisjoplin »

zgembo: Pa taj je postojeci trg pravi odron, u totalno raspadnom stanju. Da nije odluceno da se izgradi ovaj spomenik siguran sam da bi se neko od vas antiprotivnih sjetio da digne hajku sto je trg u stanju u kakvom jeste. Multikulti i nije neki divan spomenik i definitivno ne zasluzuje da mu se pokloni najveci trg u centru grada.

Ti ako neces zaboraviti agresiju zasto se onda boris protiv tog spomenika? Ima ljudi koji zaboravljaju sta se desilo, a ima ih i ogromno koji negiraju da se sve to uopste desilo. Spomenik treba da nas sve podsjeca na zlocin koji su cetnici pocinili. To ne smije niko zaboraviti, neka sve koji prodju centrom grada podsjeca na to da je fasizam jos uvijek ziv u srcu Evrope.

I o kakvom ti prkosu pricas?!?!?! Zar je prkos sto napravis spomenik za preko 10.000 zrtava stradalih u toku najduze opsade u historiji??? Koji to drugi spomenik zasluzuje vise da bude na najuocljivijem mjestu u gradu? Jesi ti jedna od onih koji smatraju da treba da se stidimo sto smo se branili?

moze li ovako: trg odrazava kakav je bio samoproglaseni predsjednik, drugo zasto se ne zalazes za obnavljanje antifasistickih spomenika koji su sruseni u sarajevu (po istom prinscimu po kojem se obnavljaju srusene dzamije i crkve) npr na Vracama, tamo nisu cetnici vec domoljubi sarajeva, antifasiti a najvise zidovi i to samo zato sto su bili druge vjere, rase , nacije' zasto se ne zalozis da se Vjecna vatra obnovi da sandzaklije ne prljaju i ne visu dionice, dionice, zasto se ne zalazes da se vrati bista borise kovacevica ispred skole na grbavici, on nije bio cetnik ali je bio ANTIFASISTA, zasto se ne zalozis da se vrati ime moje skole slavisa vajner cica, i on nije bio cetnik, cak naprotiv ubise ga cetnici. izgleda da tebi smeta sve sto je srpsko, kada bi to bilo tako ne bi nigdje bilo nijemaca po svijetu. halo, otidji na pivusu u mali podrum (bivsi marinero= ja ti placam, da malo isperes te negativne konotacije. zato i mama i tajo rade sto rade po ovome gradu. ne procitasmo da si dignuo/la glas protiv dzamije na ciglani :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
zgembo_sa

#64 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

jennisjoplin wrote:moze li ovako: trg odrazava kakav je bio samoproglaseni predsjednik, drugo zasto se ne zalazes za obnavljanje antifasistickih spomenika koji su sruseni u sarajevu (po istom prinscimu po kojem se obnavljaju srusene dzamije i crkve) npr na Vracama, tamo nisu cetnici vec domoljubi sarajeva, antifasiti a najvise zidovi i to samo zato sto su bili druge vjere, rase , nacije' zasto se ne zalozis da se Vjecna vatra obnovi da sandzaklije ne prljaju i ne visu dionice, dionice, zasto se ne zalazes da se vrati bista borise kovacevica ispred skole na grbavici, on nije bio cetnik ali je bio ANTIFASISTA, zasto se ne zalozis da se vrati ime moje skole slavisa vajner cica, i on nije bio cetnik, cak naprotiv ubise ga cetnici. izgleda da tebi smeta sve sto je srpsko, kada bi to bilo tako ne bi nigdje bilo nijemaca po svijetu. halo, otidji na pivusu u mali podrum (bivsi marinero= ja ti placam, da malo isperes te negativne konotacije. zato i mama i tajo rade sto rade po ovome gradu. ne procitasmo da si dignuo/la glas protiv dzamije na ciglani :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Koji samoproglaseni predsjednik?!?!? A to za sta se ja jos zalazem nije ovdje tema i to ti ne mozes znati jer nisam ni govorio o tome pa te molim mi ne nameces neke svoje paranoicne stavove. Ako te bas interesuje ja se snazno zalazem za obnovu i antifasistickih spomenika. Uvodjenje dzamija u ovu pricu je cisti primitivizam, a o tvojoj malogradjanstini i predrasudama prema odredjenim gradjanima ovog grada necu ni da raspravljam. Izvinjavam se ostalima na OT.

A srbi mi ne smetaju niti su mi ikada smetali, smetaju mi cetnici. Iskreno mi se yebe sta oni misle o spomeniku, on se i gradi u spomen njihovim zrtvama.
zgembo_sa

#65 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

LadyBear wrote:Oni koji stvarno hoce da se sjecaju sta se sve dogadalo u tom gradu a i opcenito, njih netrebaju spomenici opominjati o proslosti, oni ce se radi sebe, radi drugih a i radi buducnosti sjecati tih zlih vremena i nezaboravljati. A oni koji nece da se toga sjecaju, ili one koje to jednostavno neinteresuje, pred njih mogu da stoje i stotinu spomenika, ali i pored toga to nece imati bilo kakvog uticaja na njih. Ja se slazem da naravno treba da postoje spomenici koji ce obiljeziti zrtve, ali isto tako i radi samog spomenika treba prije svega naci adekvatno mjesto gdje bi se taj spoemenik uklopio, bez toga da moraju da se unistavaju ostale stvari koje su isto jako bitne za jedan grad, pogotovo ne ako to nije nuzno. Pored toga, zar nije isto tako jako vazno obnavljati i one spomenike koji vec postoje, pa tek onda graditi nove?
Ja tebe nista ne kontam. Prvo razlazes zasto ne trebamo spomenike, pa onda zakljucis da nam ipak trebaju. Adekvatnije mjesto od onoga za spomenik ovakve kategorije ne postoji. Ako to nije slucaj onda reci koji to spomenik vise zasluzuje najznacajniji trg u centru grada. A ovaj spomenik je zaista nuzan, jer ne postoji takav spomenik u Sarajevu pa ispada kao da se neko stidi sto smo se branili od cetnickog agresora. Treba obnavljati i odrzavati i postojece spomenike, ali stalno traziti neke nove razloge da se ne bi napravio spomenik hiljadama nasih sugradjana koji su svoj zivot izgubili u najduzoj opsadi grada u historiji, je i bezobrazno i zlobno i sramotno.
shape of despair

#66 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by shape of despair »

I dok se mi raspravljamo,pepucavamo ko je pametniji,ko vise zna,ko ima bolje argumente,udri potegni,gore-dole,u toplini svoga doma,dzamije nam nicu ko gljive poslije kise,unistava se zelenilo,poplocava se Vilsonovo,gradi se crkva,ubijaju se starice i djeca,semiha i tajo jos na vlasti itd.
Protesti:Gdje si bio? nigdje,sta si radio? nista
jennisjoplin

#67 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by jennisjoplin »

zgembo,zgembo,

malo kulture na odmet ti nece faliti u komunikaciji. samo moze izbijeti svoje stavove a to ne znaci da nekoga vrijedjas. ja te ne uvrijdih samo upitah. a da ti se odgovori: sjeti se prvih izbora u BiH. koje dobio OGROMNU vecinu? babo koji sada guli kaznu u hrvatskoj a ko je bio predsjednik. svi prisutni u sa to veoma dobro znaju. i koje ostao predsjednik? biran od naroda? ne nego zaratilo se i ostao. a koje od multietnicke armije BiH napravio jednonacionalnu? i onda pricamo o cetnicima i inima. zaboravi sve to ali nigdje se ne procita da se zalazes PRVO za obnovu antifasistickih obiljezja (mora se priznati da su oni prvi postali) pa onda novijih. zvucis kao reis: donatori odredjuju da se grade dzamije a drzava je duzna da otvara fabrike (isto vazi i za crkvu). malo sutra. digla se hampa oko trga ispred ekonomije a nije oko dzanije na ciglana. prvo gradi se na parkiralistu okruzena sa svih strana kaficima, drugo uzurpiralo se parkiraliste, trece otidji u zg (hrvatska) pa vidi kako izgleda taj kompleks. ljepsi je i od onoga fejsalovog u sadaka sitiju. a kada spominjes cetnike postoje i oni drugi pa i njih spomeni. a znas zasto. neko koje prezivio da u prvom naletu vidi vukovarske koljace, pa za njima opet u sarajevu prezivi seseljeve bele orlove, pa onda one joviceve bandite (onaj iz stare pazove sto napravi nekakve nazovi ...) opet u sarajevu prezivi i izvuce zivu glavu ima apsolutno pravo da ti odgovori, ne da te napada, vrijedja vec da iznese svoje misljenje. ko ti kaze da moj nije neko nastradao i u drugom svjetskom ratu i ovome sada. otkuda ti pravo? pokazujem ti cinjenice. poslusaj TVsnimke, pregledaj stare novine pa reci jel' istina ili laz? :? :? :? :? :?
zgembo_sa

#68 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

jennisjoplin wrote:zgembo,zgembo,

malo kulture na odmet ti nece faliti u komunikaciji. samo moze izbijeti svoje stavove a to ne znaci da nekoga vrijedjas. ja te ne uvrijdih samo upitah. a da ti se odgovori: sjeti se prvih izbora u BiH. koje dobio OGROMNU vecinu? babo koji sada guli kaznu u hrvatskoj a ko je bio predsjednik. svi prisutni u sa to veoma dobro znaju. i koje ostao predsjednik? biran od naroda? ne nego zaratilo se i ostao. a koje od multietnicke armije BiH napravio jednonacionalnu? i onda pricamo o cetnicima i inima. zaboravi sve to ali nigdje se ne procita da se zalazes PRVO za obnovu antifasistickih obiljezja (mora se priznati da su oni prvi postali) pa onda novijih. zvucis kao reis: donatori odredjuju da se grade dzamije a drzava je duzna da otvara fabrike (isto vazi i za crkvu). malo sutra. digla se hampa oko trga ispred ekonomije a nije oko dzanije na ciglana. prvo gradi se na parkiralistu okruzena sa svih strana kaficima, drugo uzurpiralo se parkiraliste, trece otidji u zg (hrvatska) pa vidi kako izgleda taj kompleks. ljepsi je i od onoga fejsalovog u sadaka sitiju. a kada spominjes cetnike postoje i oni drugi pa i njih spomeni. a znas zasto. neko koje prezivio da u prvom naletu vidi vukovarske koljace, pa za njima opet u sarajevu prezivi seseljeve bele orlove, pa onda one joviceve bandite (onaj iz stare pazove sto napravi nekakve nazovi ...) opet u sarajevu prezivi i izvuce zivu glavu ima apsolutno pravo da ti odgovori, ne da te napada, vrijedja vec da iznese svoje misljenje. ko ti kaze da moj nije neko nastradao i u drugom svjetskom ratu i ovome sada. otkuda ti pravo? pokazujem ti cinjenice. poslusaj TVsnimke, pregledaj stare novine pa reci jel' istina ili laz? :? :? :? :? :?
Iskreno se nadam da ne znas, nisi informisan pa zato lupas to o "samoproglasavanju" predsjednikom. Necu da ti odgovaram na off topic jer necu da kvarim temu, o tim tvojim malogradjanskim predrasudama, o dzamijama itd.

Ako ne mozes da se drzis teme onda nemoj ni da postas ovdje...
callmethebreeeze

#69 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by callmethebreeeze »

zasto nisu napravili citav jedan park i u njega stavili spomenik zrtvama opsade? (licno podrzava inicijativu o spomeniku)
kad su vec prodali amerima prostor marasalke gdje se mogao napraviti park zasto se ne napravi park recimo oko stadiona kosevo gdje jos ima prostora. mislim na jedan veliki, pravi park. ono sto mi nazivamo "velikim" parkom nije ni "uvod" u park.

u sve jednom velikom gradu u kojem sam ja bio bilo je vise zelenila nego u sarajevu. iznenadio sam se kada sam vidio koliko igralista i zelenila ima u NYC, koji je za mene pojam za "betonizam". (necemo spominjati centralni park koji je nesto najpametnije i najljepse sto sam vidio. iako je ta zemlja vjerovatno vrijedna milijarde nikome ne pada na pamet da unistava tu prirodu)

nedavno sam citao clanak da ovdje u malmeu, koji je treci grad po velicini u svedskoj ima 33 kvadratnih metara zelenila po glavi stanovnika, sto je, kao, malo jer je u 10 najvecih svedskih gradova prosjek 100 kvadratnih metara zelenila po glavi stanovnika.

semiha je dobacila do dubaija pa je mogla vala skoknuti do malmea da vidi ogromne parkove u centru grada, a moze i u neki drugi grad.

prije 200 godina smo bili izolovani, zatucani, ali danas imamo mogucnost i da dobijemo informacije i da se naucimo nesto od ljudi koji su vec prosli kroz ono kroz sta mi prolazimo. ne znam zasto se vazda kod nas mora topla voda otkrivati.

evo slika jednog od parkova u centru malmea:

Image
Umjetnik a

#70 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Umjetnik a »

homo_sapiens wrote:
zgembo_sa wrote:Bolje mjesto za spomenik zrtvama cetnickog agresora u Sarajevu ne postoji. Taj "park" je svakako dno dna, totalni raspad sistema. Ne mozete vi, a da ne popljujete ama bas svaku novu stvar u ovom gradu. Meni je jasno da ima mnogo vas kojima se ne svidja to sto ce biti podignut spomenik koji ce nas podsjecati na ljude koji su ubijeni u toku opsade ovog grada i da nam nece dozvoljavati da zaboravimo, ali moracete se pomiriti sa tim. Nemojte se bezveze ponizavati i kriti se iza brige za par stabala i gomilu polomljenih betonskih ploca.

A gdje su "sarajevske ruze" ? Zar nisu one bile najadekvatniji i najsimbolicniji spomenik palim zrtvama rata ?

Osim toga, necemo imati vise parka u gradu u kojem nece biti bilo kojeg spomenika mrtvim . . . Imacemo, dakle, "mrtve" parkove u Sarajevu. Park na Kovacima, Veliki park . . . Pa dokle vise . . . .

eeeeeeeeeeee
to pitaj semihu

p.s.
evo da i ja nešto napišem
ja mislim da ima i drugih stvari u gradu koje se trebaju renovirati i to pod hitno

ovo je pravi urbicid, ovi semiha i co. dovršavaju ono što četnici dovršili, a to je da potpuno unište grad
njih nije briga za ljepotu grada,kojem malo fali, malkice, njima je stalo do njihovg novčanika

nego ima li iko kavih slika
Umjetnik a

#71 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Umjetnik a »

callmethebreeeze wrote:zasto nisu napravili citav jedan park i u njega stavili spomenik zrtvama opsade? (licno podrzava inicijativu o spomeniku)
kad su vec prodali amerima prostor marasalke gdje se mogao napraviti park zasto se ne napravi park recimo oko stadiona kosevo gdje jos ima prostora. mislim na jedan veliki, pravi park. ono sto mi nazivamo "velikim" parkom nije ni "uvod" u park.

u sve jednom velikom gradu u kojem sam ja bio bilo je vise zelenila nego u sarajevu. iznenadio sam se kada sam vidio koliko igralista i zelenila ima u NYC, koji je za mene pojam za "betonizam". (necemo spominjati centralni park koji je nesto najpametnije i najljepse sto sam vidio. iako je ta zemlja vjerovatno vrijedna milijarde nikome ne pada na pamet da unistava tu prirodu)

nedavno sam citao clanak da ovdje u malmeu, koji je treci grad po velicini u svedskoj ima 33 kvadratnih metara zelenila po glavi stanovnika, sto je, kao, malo jer je u 10 najvecih svedskih gradova prosjek 100 kvadratnih metara zelenila po glavi stanovnika.

semiha je dobacila do dubaija pa je mogla vala skoknuti do malmea da vidi ogromne parkove u centru grada, a moze i u neki drugi grad.

prije 200 godina smo bili izolovani, zatucani, ali danas imamo mogucnost i da dobijemo informacije i da se naucimo nesto od ljudi koji su vec prosli kroz ono kroz sta mi prolazimo. ne znam zasto se vazda kod nas mora topla voda otkrivati.

Image
callmethebreeeze nemoj nas patiti sa ovim slikama :mrgreen:
LadyBear

#72 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by LadyBear »

zgembo_sa wrote:
LadyBear wrote:Oni koji stvarno hoce da se sjecaju sta se sve dogadalo u tom gradu a i opcenito, njih netrebaju spomenici opominjati o proslosti, oni ce se radi sebe, radi drugih a i radi buducnosti sjecati tih zlih vremena i nezaboravljati. A oni koji nece da se toga sjecaju, ili one koje to jednostavno neinteresuje, pred njih mogu da stoje i stotinu spomenika, ali i pored toga to nece imati bilo kakvog uticaja na njih. Ja se slazem da naravno treba da postoje spomenici koji ce obiljeziti zrtve, ali isto tako i radi samog spomenika treba prije svega naci adekvatno mjesto gdje bi se taj spoemenik uklopio, bez toga da moraju da se unistavaju ostale stvari koje su isto jako bitne za jedan grad, pogotovo ne ako to nije nuzno. Pored toga, zar nije isto tako jako vazno obnavljati i one spomenike koji vec postoje, pa tek onda graditi nove?
Ja tebe nista ne kontam. Prvo razlazes zasto ne trebamo spomenike, pa onda zakljucis da nam ipak trebaju. Adekvatnije mjesto od onoga za spomenik ovakve kategorije ne postoji. Ako to nije slucaj onda reci koji to spomenik vise zasluzuje najznacajniji trg u centru grada. A ovaj spomenik je zaista nuzan, jer ne postoji takav spomenik u Sarajevu pa ispada kao da se neko stidi sto smo se branili od cetnickog agresora. Treba obnavljati i odrzavati i postojece spomenike, ali stalno traziti neke nove razloge da se ne bi napravio spomenik hiljadama nasih sugradjana koji su svoj zivot izgubili u najduzoj opsadi grada u historiji, je i bezobrazno i zlobno i sramotno.
Ti prije svega naglasavas da spomenik treba izgraditi kako bi se narod sjecao. Ja kazem i sa i bez spomenika onaj ko hoce da se sjeca sjecace se, onaj ko nece ni spomenik mu nece pomoci, nisam nigdje napisala da netrebaju spomenici niti da sam protiv istih. Kada je spomenik vec nuzan sto valjda i jeste, sto su se onda tek sada sjetili (nakon 13 godina) na izgradnju spomenika, i to izgradnju na drugi vec postojeci spomenik. Nevjerujem da nema prostora i na nekom drugom privlacnom mjestu, ili da su mogli sve to nekako uklopiti zajedno. I mislim da si potpuno pogresno shvatio narod, nevjerujem da se ovdje iko stidi odbrane ili izgradnje spomenika naprotiv, ali ljudi jednostavno hoce i da pored spomenika imaju i zelenila, i svega ostaloga sto je potrebno jednom gradu.
callmethebreeeze

#73 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by callmethebreeeze »

Umjetnik a wrote:
callmethebreeeze wrote:zasto nisu napravili citav jedan park i u njega stavili spomenik zrtvama opsade? (licno podrzava inicijativu o spomeniku)

Image
callmethebreeeze nemoj nas patiti sa ovim slikama :mrgreen:
nije mi cilj da nikoga patim, vec samo da pokazem kako to moze izgledati. ;-)
ja cesto trcim tu trcim, znas koji je merak kad nakon trke frke uletis u taj mir, tisinu i rahatluk, a u centru si grada. takvih parkova jos ima po malmeu i oko malmea. a da ti ne pricam koji je merak raji koji imaju djecu, pse sto imaju nesto tako pred kucom :)
zgembo_sa

#74 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Ma koje to drugo privlacno mjesto? To je najbolje mjesto u gradu za najvazniji spomenik u Sarajevu. Multikulti covjek sigurno nije vazniji od ovog spomenika i moze stajati i na nekom drugom mjestu. Vi jednostavno necete da shvatite znacaj ovog spomenika. Zelenilo? Vi onih nekoliko stabala i livade zarasle u siblje zovete zelenilom?

Jel problem sto se sklanja multikulti ili zelenilo ili je pak problem to sto ce se izgraditi spomenik zrtvama agresije, koji u ovom gradu sramotno jos uvijek ne postoji? Odlucite se.

Samo da je protestvovat protiv necega. Ima li ista da se desava u gradu, a da antiprotivna omladina s ovog foruma nije popljuvala?
Prenj

#75 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Prenj »

"postavka 44 rasvjetna stuba koja simboliziraju 44 mjeseca opsade. Ime i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine bit će obilježeno putem slobodno-stojećih stubova visine 2,5 metara koji će biti postavljeni prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva"

Ponavljam pitanje, Zgembo, je li tebi ovo adekvatan spomenik zrtvama agresije????
U isto vrijeme, pravi spomenici agresije i nasim ubijenim sugradjanima, 'ruze Sarajeva' nestaju, jedna po jedna. Cijom zaslugom?
Evo kako su ih slikali neki posjetioci grada http://www.flickr.com/search/?q=sarajevo+rose
Sta mislis da li ce ikome pasti na pamet da slika ove 44 lampe ili "slobodnostojece" stupove????
Post Reply