Unistenje jos jednog gradskog parka

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uvjek dobar gost

#126 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by uvjek dobar gost »

uvjek dobar gost wrote:Pošto vidim u kojem pravcu ide ova diskusija, pošto ne želim na takav način da u njoj sudjelujem želim reći još samo sljedeće.

Svi ovi koji pričaju u šumama na obroncima Sarajeba izgleda da nisu te obronke vidjeli i na njima bili zadnjih barem deset godina, svi oni koji palamude o potrebi za spomenikom nisu na dobroj temi. Oni svi koji pričaju o potrebama za trgom danas 2008. godine u gradu sarajevu nakon što su tri il četri vlasti napravile ruglo od ovog nekad tako lijepog grada... izgleda da nikad pravog grada ni vidjeli nisu.

Sjeća li se iko priče od prije četri godine priče o spomen parku-šumi mojmilo, koja bi bila spomen šuma svim civilnim žrtvama opsade grada Sarajeva, ako ne to pita li se zašto je samo oko 29. metara tunela spasa danas moguće posjetiti, zna li iko zašto se ne obilježava 02. Maj tog dana nego tri dana kasnije, pita li se iko zašto danas 2008. godine nema sarajevskih ruža na ulicama grada, ima li iko predstave koliko simbolike ima u svemu ovome?
Pita li se iko više gdje su danas pravi branioci, od čega žive familije poginulih boraca armije BiH il kako preživljavaju majke koje su djecu izgubile tokom opsade grada i agresije na BiH... zna li iko stvarne razmjere opsade uzroke njene i posljedice, zašto nema stvarnih dokumentarnih emisija o opsadi,zašto skloništa nekadašnja nisu otvorena za turiste, zašto danas 2008. godine recimo spomen park Vraca izgleda kako izgleda, zašto je toliko vremena trebalo da se krene u realizaciju spomenika poginuloj djeci opkoljenog grada, koliko smo mi stvarno naučili iz opsade o sebi samima o ljudima koji su na svemu tome ubirali kajmak dok smo mi plaćali jaje 100km, šećer 120km. pita li se iko koliko para su pokrali ljudi koji u stvari zakuhavaju ovakve stvari... iz budžeta ,para koje su bile namjenjene porodicama stradalih ..... itd pita li se iko kako se fakat osjećaju ljudi koji su nekog izgubili tokom opsade dok čitaju naša sranja....

Zar stvarno nismo shvatili da cijeli ovaj grad spomenik je... zar smo zaboravili stihove pjesama ratnih onih.... da ti roknu samo dvije ... sve bi ti se samo kazalo.... cijelo Sarajevo mora biti svojevrstan svjetski spomenik opsadi, gluposti ljudskoj, opomena cijelom svijetu na šta su zločinački umovi spremni....

Jeste grad se mijenja, sa njim mijenjamo se i mi... kakvi smo to postali, kakvi smo to danas 2008. godine mi ljudi koji živimo u Sarajevu, da ne kažem sarajlije da se neki ne naljute i uhvate tog pridjeva... hoda li iko više po gradu i oko njega il svi samo sjede i blavoraju po tastaturama....

U ima svih onih koji su poginuli da bi mi ostali živi ja Vas molim za poštovanje, oni su obijeni da mi danas... šta radili... palamudili, sjećali se žrtava jednom godišnje, a između toga bili tako banalni i površni da to nije normalno.

Stidim se Sarajeva, stidim se sredine koja je spremna za rad sitnog šićara pogaziti tolike žrtve, zaboraviti sve što je prošla, stidim se sebe kakav sam postao...

Neka je vječni rahmet i pokoj duši svima onima koji su izgubili život tokom agresija na sarajevo, tokom opsade grada..., a nama što ostali smo živi nek je bog na pomoći, kad prelistam i pročitam postove... stidim se sredine u kojoj živim, odnosno životarim..... proučimo fatihu il minutom šutnje odajmo poštu žrtvama i budimo sretni ako možemo jer ostali smo živi... ne palamudite bezze....

u krajnjoj liniji svako od nas mora biti spomenik jer gdje god da maknemo ljudima moramo vaziti o opsadi o žrtvama... o ljudskoj hrabrosti, plemenitosti, solidarnosti, humoru nekom jedinstvenom..... gdje je danas sve to u nama.... ma jook mi smo danas moderni i površni...

Izvinite zbog dužine ali jednostavno morah reagovati !
:x :x :x :x :x :x
SL67

#127 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by SL67 »

SL67 wrote:Sliku nisam nasla ali evo vam opis u pethodnom postu kako bi to izgledalo.
U arhitekturi je specificno to da ce se uvijek naci neko kome se nesto ne dopada ili ima velike kritike kao npr.: zasto bas ovako a ne onako. To vam je slicno sa garderobom, neko voli ovaj stil a neko drugi i nikada svi nece biti istog misljenja i zadovoljni - stvar ukusa ili percepcije kako ko nesto vidi ili dozivljava.
Moje licno- privatno misljenje (zato sto je moja mama civilna zrtva rata )je da se to treba obiljeziti ali ne posvaku cijenu. Kao sto se obiljezavalo iz II svjetskog rata treba se obiljeziti i ovo, medjutim imamo primjer i to sramotan VRACA. Jednostavno taj period i te zrtve su otisle u zaborav i upravo tako taj spomenik danas na zalost izgleda zaboravljen, unisten i sramota je ovog grada, pa i nasa.
U koliko ce nakon 50 godina i ovaj kao mnogi spomenici i obiljezja ovog zalosnog rata doziviti istu sudbinu, u tom slucaju licno sam protiv da ime moje majke bude na istom. Posto smo mi cudan narod, vrlo je moguce da se to i desi, jer sve proslo se negira, stavlja u negativne konteskste i omalovazava a jedino sto je bitno u svemu ovome to su ljudi, djeca, nevine zrtve i oni koji su se borili i zivot izgubili u tom nekom periodu. Ovo je osjetljivo pitanje i treba ga tako i tretirati a ne politizirati i u nekim slucajevima sluziti nekim strankama- vladajucim da time pokazuju svoju nadmoc i politicki stav.
I neka svima bude jedno jasno, sa mrtvima i zrtvama se treba postupati iskljucivo sa postovanjem kao i sa njihovim zivim, ozaloscenim porodicama koji sa ili bez tih spomenika nose duboku tugu, ranu i bol.
A mi imamo mjesto i spomenik koji posjecujemo, gdje sa veikim postovanjem i tugom iskazujemo nama jedini gubitak, bol i tugu.
Niti jedan spomenik, ma kakav on bio ili gdje god se on nalazio ili kome got se on svidio ili ne, nam nece vratiti nase najmilije. Zivot je jedan i nema te cijene i arhitektonskog rjesenja koji ga mogu zamjeniti. Zitov svakog pojedinca je ugasen i nema tog svjetla koje ce ga ponovo oziviti-upaliti.
Sva obiljezja i spomenici nece promjeniti cinjenice, brojke stradalih ma gdje oni bili, samo bih zeljela i molila da se promjeni svjest ljudi punih mrznje da pogledaju visoko i shvate da zivot ide dalje i da jedni drugima pruzimo ruku i postanemo civilizovani i napokon normalni. :sad: :sad:
Ponavljam svoj post iz prostog razloga jer vidim da se ovdje vodi bitka za stav.
Otisli ste u krivom smjeru i ako tako nastavite ovo moze biti "povod" za rat - razlicita misljenja i uvjek je neko u pravu a drugi u krivu.
Ljudi dragi trosite energiju na manje bitne stvari . Kao sto sam prethodno naglasila uvjek ce biti za i protiv, ali sustina je spomenik poginulim gradjanima i borcima.
Sto se tice zelenih, parkovskih povrsina cu uvijek glasati za. Te zelene povrsine imaju veliku ulogu u gradovima sa vise aspekata.
1. Prirodni filter u sve zagadjenijim vecim gradovima
2. Mjesto za odmor i rekreaciju
3. Psiholoski momenat potreban covjeku koji zivi i radi u betonskim kavezima
8 sati odmora-spavanja
8 sati rada
8 rekreacije
Obzirom da je rekreacija gradskog stanovnistva jedan od bitnih faktora za smanjenje negativnih dejstava, kao fenomen treba da ima posebno mjesto u domenu prostornog planiranja, odnosno prostornog uredjenja.
Rijec " REKREACIJA" dolazi od latinske rijeci RECREATIO i znaci " PONOVO STVARANJE I OZIVLJAVANJE" nedjutim u prosirenom smislu rekreacija bi bila:
- okrepljenje
- razonoda
- oporavak
- odmor
Oblici rekreacije radnih ljudi mogu biti u vidu " aktivnog" i " pasivnog" odmora.
Zbog toga se rekreacija moze podijeliti u tri grupe:
1. fizička rekreacija
2. psihicka rekreacija
3.kurativna rekreacija

Ovo cisto da vam sa profesionalnog stajalista objasnim potrebu za zelenim- parkovskim povrsinama kako u samom gradu tako i u periferijama.
Zato vas molim da stisate strasti i prepucavanja i da probamo naci zajednicko rjesenje za dobrobit svih nas.
Pozdrav :bih: :bih: :bih:
shuriken

#128 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by shuriken »

Alfa159 wrote:Ja fakat vise ne kontam ljude, PA STA HOCETE!!!!!!
To ce me sad neko ubijediti da je sadasnji "park" oslobodjenja ok????? pa ono je ruglo i ona zelena povrsina i ploce i sve, ali izgleda na ovom forumu postoje ljudi koji nemaju posla i samo seru o tome sta god se da inicijativa NEVALJA pa izvolite na raspravu pa dajte prijedlog.
Da se mene pita ono bi bio jedan veliki trg a to je ujedno i jedini prostor u citavom gradu gdje bi se moglo skupiti 20 000 ljudi a ne ispred pozorista docekali Danisa, titule FC Sarajeva u titovoj (blokada saobracaja) Beograd, Zagreb svi okolni gradovi imaju trgove jedino Sarajevo nema pa halo !!!!!
Dakle sve poplocati i veliki trg.
gorka je cinjenica da u Sarajevu nema pravog trga
ali da pijana balavurdija na memorijalu sa imenima 10 000 ubijenih ljudi slavi neke fudbalske rezultate?
de razmisli malo

odluka je da se park pretvori u memorijal a ne gradski trg o kojem ti pishesh

zrtve su tolike da su zasluzile i vise od obicnog parka i obicnog trga
ali to sve skupa ne znaci da treba sjeci velika stabla

projekt memorijala - arhitekt
spomenik - kipar
rasvjeta - dizajner rasvjete, inzinjer elektrotehnike
zelenilo - pejzazni arhitekt, dendrolog
lokacija - urbanist, sociolog
nacin aplikacija imena - semiotičar + porodice ubijenih
budget - drzavni budget, fundraising, prilozi - revizor
izvedba - najbolje firme i zanatlije
kontrola - nadzorni organ

itd.

a ne shuriken, zgembo, prenj, opstinar, gradski birokrat...

mi ovdje trkeljamo zato jer se bojimo da ce promjene biti na gore
da memorijal nece biti adekvatan
i jer ova gornja shema sa ekspertima u ovoj drzavi ne funkcionira
(vidi memorijal Davorina i Mirze)
Mari

#129 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Mari »

zgembo_sa wrote:
mIRCerka wrote:Ako sam ja dobro shvatila, ne pravi se trg trga radi, vec se pravi SPOMEN OBILJEZJE. I to ce garant praviti od visoko i brzo potroshnih ploca pa ce godinama popravljati ko ferhadiju. Sramota kako se sprdaju sa zrtvama.
Aha, sad je problem i materijal od kojeg ce se graditi :lol:
ma koji je vise tovj problem pa napadas svakog ko se s tobom ne slaze? :?
PROBLEM je sto ce da mi sklone Multi-kulti covjeka i razjebu taj park... ali ne ovjde je najlakse razjebati park jer tu niko od njih nema finansijsku korist, a kad je trebalo rustit Sarajku, i prodat Marsalku tad nikom nije padalo na pamet da se napravi neki spomenik. sta ce biti sa bistama NASIH pisaca??? i njih ce da izmjeste?
park mozda i jeste zapusten ali to je samo zato da bi se kao takav mogao lakse razjebat; odosno da bi takvim kao zgembo_sa posluzila njegova zapustenost kao opravdanje za trajno unistenje
---------
Ukratko, nisam protiv spomenika, niti bi ikad bila, ali jesam protiv rusenja postojeceg parka (i njemu pripadajucih spomenika)!!!
Dead Man Walking

#130 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Dead Man Walking »

Niko ovdje ne tvrdi da imamo dovoljno parkova i da ih ne treba graditi. Naravno da trebamo parkove, ali da bi napravili park i priroda mora "malo" pripomoci. Nisu ni oni u Londonu (i inim gradovima koje spominjete) razgrnuli zgrade i napravili parkove. Ovaj spominje Adu u Beogradu. Kako je to relevantno molim te? Mi bi to mogli izvesti s Miljackom valjda. :? Ovaj gore stavio sliku Malmea. Da preguramo Betaniju u centar i malo je preoblikujemo? :roll:

Ono sto je danas na toj lokaciji kod ekonomije nije park! I s obzirom da tamo nema parka onda je logicno da se ne moze ni unistiti nesto sto ne postoji. A koliko sam shvatio iz ove predlozene ideje i projekta zelenila ce biti barem koliko i sad, ako ne i vise. I nece se ta stabla saditi pa da neko ceka 50 godina da porastu nego presadjivati. A nigdje nije potvrdjeno da ce se onih postojecih 5-6 stabala posjeci tako da se bezze dize halabuka.
callmethebreeeze

#131 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by callmethebreeeze »

Dead Man Walking wrote:Niko ovdje ne tvrdi da imamo dovoljno parkova i da ih ne treba graditi. Naravno da trebamo parkove, ali da bi napravili park i priroda mora "malo" pripomoci. Nisu ni oni u Londonu (i inim gradovima koje spominjete) razgrnuli zgrade i napravili parkove. Ovaj spominje Adu u Beogradu. Kako je to relevantno molim te? Mi bi to mogli izvesti s Miljackom valjda. :? Ovaj gore stavio sliku Malmea. Da preguramo Betaniju u centar i malo je preoblikujemo? :roll:

Ono sto je danas na toj lokaciji kod ekonomije nije park! I s obzirom da tamo nema parka onda je logicno da se ne moze ni unistiti nesto sto ne postoji. A koliko sam shvatio iz ove predlozene ideje i projekta zelenila ce biti barem koliko i sad, ako ne i vise. I nece se ta stabla saditi pa da neko ceka 50 godina da porastu nego presadjivati. A nigdje nije potvrdjeno da ce se onih postojecih 5-6 stabala posjeci tako da se bezze dize halabuka.
mi na ovom forumu kao da pricamo dva razlicita jezika. ja sam sliku postavio da pokazem kako to fino izgleda kad imas ogroman park u centru grada. naravno da ne mozes betaniju preseliti u centar grada. ali da smo imali gradske vlasti sa malo pameti i zelje da od sarajeva naprave ozbiljan grad mozda bi danas imali pravi park na prostoru marsalke i mozda bi se betanija odavno pretvorila u jos jedan veliki park gdje se moglo napraviti jedno veliko spomen obiljeze.

tesko se mozemo nadati pomoci od prirode kad je krvnicki unistavamo iz dana u dan.
slavkoimamodilera

#132 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by slavkoimamodilera »

callmethebreeeze wrote:mi na ovom forumu kao da pricamo dva razlicita jezika. ja sam sliku postavio da pokazem kako to fino izgleda kad imas ogroman park u centru grada. naravno da ne mozes betaniju preseliti u centar grada. ali da smo imali gradske vlasti sa malo pameti i zelje da od sarajeva naprave ozbiljan grad mozda bi danas imali pravi park na prostoru marsalke i mozda bi se betanija odavno pretvorila u jos jedan veliki park gdje se moglo napraviti jedno veliko spomen obiljeze.

tesko se mozemo nadati pomoci od prirode kad je krvnicki unistavamo iz dana u dan.
Pa ne mere burazere!! Kako si takav nedokazan!!? Valja na Humu, Mojmilu, Betaniji, po obroncima Trebevica i inim mjestima naselit pola istocne bosne i citav sandzak u bespravno izgradjenim objektima jer to je glasacko tijelo burazere!! Nisi ni ti, ni ja, ni pola normalnih ljudi sa Sa.X-a... Oni su glasacko tijelo i njih nista ne interesuje sta je bilo ranije, ne interesuju ih pisci jer oni ne citaju knjige, njih ne interesuje zelenilo jer su od toga pobjegli iz svojih vukojebina Miljevine, Ustiprace, Medjedje, njih ne interesuje proslost jer je za njih istorija pocela '95., njih ne interesuje urbani nacin zivota jer ne znaju ni kako se ugledati na komsije, njih interesuje ono sto je "njima njihova borba dala" i sto u stranKi kazu da treba... jer su ovce koje ne vide prst pred nosom a kamoli da neko preko "projekata" pere milione... jer su ovce koje su bez posla ili im je posao na buvljaku po kisi, zimi i vjetru, suncu, al ce ipak glasati "za nase"...
I dok god ti prijatelju moj takvo stanovnistvo cini vecinu u ovom gradu, nema ovdje selameta... jer ces biti u manjini pa se jebi!
uvjek dobar gost

#133 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

slavkoimamodilera wrote:
callmethebreeeze wrote:mi na ovom forumu kao da pricamo dva razlicita jezika. ja sam sliku postavio da pokazem kako to fino izgleda kad imas ogroman park u centru grada. naravno da ne mozes betaniju preseliti u centar grada. ali da smo imali gradske vlasti sa malo pameti i zelje da od sarajeva naprave ozbiljan grad mozda bi danas imali pravi park na prostoru marsalke i mozda bi se betanija odavno pretvorila u jos jedan veliki park gdje se moglo napraviti jedno veliko spomen obiljeze.

Pa ne mere burazere!! Kako si takav nedokazan!!? Valja na Humu, Mojmilu, Betaniji, po obroncima Trebevica i inim mjestima naselit pola istocne bosne i citav sandzak u bespravno izgradjenim objektima jer to je glasacko tijelo burazere!! Nisi ni ti, ni ja, ni pola normalnih ljudi sa Sa.X-a... Oni su glasacko tijelo i njih nista ne interesuje sta je bilo ranije, ne interesuju ih pisci jer oni ne citaju knjige, njih ne interesuje zelenilo jer su od toga pobjegli iz svojih vukojebina Miljevine, Ustiprace, Medjedje, njih ne interesuje proslost jer je za njih istorija pocela '95., njih ne interesuje urbani nacin zivota jer ne znaju ni kako se ugledati na komsije, njih interesuje ono sto je "njima njihova borba dala" i sto u stranKi kazu da treba... jer su ovce koje ne vide prst pred nosom a kamoli da neko preko "projekata" pere milione... jer su ovce koje su bez posla ili im je posao na buvljaku po kisi, zimi i vjetru, suncu, al ce ipak glasati "za nase"...
I dok god ti prijatelju moj takvo stanovnistvo cini vecinu u ovom gradu, nema ovdje selameta... jer ces biti u manjini pa se jebi!
uz ovo samo da dodam sljedeće, kada bi se samo djelić para koje idu na sanaciju klizišta uložio u sam grad, parkove, šetališta, zelene površine, bazene... dječija igrališta... Sarajevo bi moglo biti ozbiljan grad... pa prošetajte malo do Careve džamije i pogledajte nekadašnje javno kupalište sa njene desne strane.... iz istog rastu stabla .... toliko o brizi za ovaj grad i njegovu tradiciju... budućnost i sadašnjost... il prosto bacite pogled sa Trebevića na Sarajevo.... i njegove obronke.... sve vrvi od divlje gradnje koja se otela kontroli...
zgembo_sa

#134 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

slavkoimamodilera wrote:

A ovim si postom kao htio da pokazes kako si ti gradjanin i da ponizis nekoga? Nadam se da nisam jedini koji je primjetio da si ti obicni malogradjanin koji misli da mu to sto je rodjen u Sarajevu mora davati neke privilegije i da se zato njega treba pitati za nesto. Kao samo seljaci glasaju za neke stranke, a samo "prave" sarajlije glasaju za progresivne snage. Normalni, tolerantni, gostoljubivi gradjani Sarajeva te se sigurno stide.
Mari

#135 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Mari »

zgembo_sa wrote:
slavkoimamodilera wrote:

A ovim si postom kao htio da pokazes kako si ti gradjanin i da ponizis nekoga? Nadam se da nisam jedini koji je primjetio da si ti obicni malogradjanin koji misli da mu to sto je rodjen u Sarajevu mora davati neke privilegije i da se zato njega treba pitati za nesto. Kao samo seljaci glasaju za neke stranke, a samo "prave" sarajlije glasaju za progresivne snage. Normalni, tolerantni, gostoljubivi gradjani Sarajeva te se sigurno stide.
Normalni, tolerantni, gostoljubivi gradjani Sarajeva te se sigurno stide.
e vidis nije tacno... potpisujem sve sto je on rekao a stidim se onih kao ti koji samo pucaju kontru i ne daj Boze da nekad priznaju da nisu upravu.
Sarajevo je postala takva kasaba da je tesko prepoznatljivo, a to sto je tebe sa "sandzakom i ist. bosnom" pogodio u zivac je tvoj problem...
Naravno ne odnosi se na sviju ali na mnoge sigurno DA
uvjek dobar gost

#136 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Ja se isto ne stidim jer misli da je čovjek u pravu....
zgembo_sa

#137 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Mari wrote:
zgembo_sa wrote:
mIRCerka wrote:Ako sam ja dobro shvatila, ne pravi se trg trga radi, vec se pravi SPOMEN OBILJEZJE. I to ce garant praviti od visoko i brzo potroshnih ploca pa ce godinama popravljati ko ferhadiju. Sramota kako se sprdaju sa zrtvama.
Aha, sad je problem i materijal od kojeg ce se graditi :lol:
ma koji je vise tovj problem pa napadas svakog ko se s tobom ne slaze? :?
PROBLEM je sto ce da mi sklone Multi-kulti covjeka i razjebu taj park... ali ne ovjde je najlakse razjebati park jer tu niko od njih nema finansijsku korist, a kad je trebalo rustit Sarajku, i prodat Marsalku tad nikom nije padalo na pamet da se napravi neki spomenik. sta ce biti sa bistama NASIH pisaca??? i njih ce da izmjeste?
park mozda i jeste zapusten ali to je samo zato da bi se kao takav mogao lakse razjebat; odosno da bi takvim kao zgembo_sa posluzila njegova zapustenost kao opravdanje za trajno unistenje
---------
Ukratko, nisam protiv spomenika, niti bi ikad bila, ali jesam protiv rusenja postojeceg parka (i njemu pripadajucih spomenika)!!!
Moj problem je to sto su ljudi neiskreni, sto nece da kazu prave razloge protivljenja izgradnji spomen trga gradjanima ubijenim u toku najduze opsade u historiji. Za multikulti covjeka me zaboli neka stvar, ako ces iskreno. Spomenik koji apsolutno nije takve kategorije da bi mogao stajati na najboljoj lokaciji u gradu za jedan spomen trg. Prvo malo procitaj o izgledu parka pa onda prosipaj zuc ovdje, jer ocito nisi to uradila. Da jesi onda ne bi lupala o bistama pisaca, koje ce imati svoje mjesto u okviru ovog trga.

Cuj nije protiv spomenika, ma nemoj. A gdje bi ga ti smjestila, a? Negdje da ga ne moras gledat jelde? Da te ne podsjeca? A park o kojem ti govoris ne postoji, ono sto je tamo nije park i nikakvo strasno rusenje nije potrbno, jer je to obicna livada poplocana polomljenim plocama, dzungla od siblja i par stabala.
zgembo_sa

#138 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Mari wrote:Normalni, tolerantni, gostoljubivi gradjani Sarajeva te se sigurno stide.
e vidis nije tacno... potpisujem sve sto je on rekao a stidim se onih kao ti koji samo pucaju kontru i ne daj Boze da nekad priznaju da nisu upravu.
Sarajevo je postala takva kasaba da je tesko prepoznatljivo, a to sto je tebe sa "sandzakom i ist. bosnom" pogodio u zivac je tvoj problem...
Naravno ne odnosi se na sviju ali na mnoge sigurno DA
Ma bravo. Bas me zanima od koga si naucila tu "toleranciju". Ti nekom govoris o kasabi. Pa vi koji ste takvi ksenofobi ne mozete imati nista zajednicko sa jednim kulturnim gradom kakvo je Sarajevo. Tebi su sigurno svi preci od osnivanja Sarajeva zivjeli u Sarajevu, jel tako? Ima li iko od tebe i ovih ostalih ksenofoba da ima nekog u porodici ko nije plave iskonsko sarajevske krvi? Koja netolerancija, ksenofobija i bezobrazluk. Sta sve u ovom gradu nece poniknut, sramota.
Mari

#139 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Mari »

ma necu da se raspravljam sa tobom zgembo...
ne znam da li si primjeto moj nick je mari a ne mari_sa, ja jednostavno ne moram da nikome reklamiram svoje mjesto rodjenja i stanovanja....
I naravno da nisam "iskonsko sarajevske krvi" kako ti to definises, ali sam iskonskija nego 70% sadasnjih stanovnika
i nije mi jasno ovo :"Da te ne podsjeca?" na sta da me ne podsjeca??? pa bolan nisam jos uvijek senilna niti patim od demencije, tako da zaista ne razmijem
ko ono.... ja hodam ferhadijom i dodem do ekonomije i kad ono spomenik: i pitam se ja, pa otkud ovjde? pa sta to simbolise? RAT ....CUJ zar je bio rat? ja zaboravila... svasta
a uvijek mi je bilo cudno zasto sam djetinjstvo provela u podrumu :(
zgembo_sa

#140 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zgembo_sa »

Dobro je znati, da se ne trudim raspravljati sa djecom...

A mogao bi moderator malo i pobrisati ovu bezveznu diskusiju, kvari temu.
paratrooper

#141 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by paratrooper »

Ali_G wrote:Ne znam kako to izgleda na nekoj slici, al' zvuci kao da ne bi ispalo lose na kraju, vidjecemo.
Al' haj'mo sad malo o dzamijama da budete in.
a dje si vidio park bez djamije :-)
popajic

#142 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by popajic »

@uvijek dobar gost
Sjeća li se iko priče od prije četri godine priče o spomen parku-šumi mojmilo, koja bi bila spomen šuma svim civilnim žrtvama opsade grada Sarajeva, ako ne to pita li se zašto je samo oko 29. metara tunela spasa danas moguće posjetiti, zna li iko zašto se ne obilježava 02. Maj tog dana nego tri dana kasnije, pita li se iko zašto danas 2008. godine nema sarajevskih ruža na ulicama grada, ima li iko predstave koliko simbolike ima u svemu ovome?
Pita li se iko više gdje su danas pravi branioci, od čega žive familije poginulih boraca armije BiH il kako preživljavaju majke koje su djecu izgubile tokom opsade grada i agresije na BiH... zna li iko stvarne razmjere opsade uzroke njene i posljedice, zašto nema stvarnih dokumentarnih emisija o opsadi,zašto skloništa nekadašnja nisu otvorena za turiste, zašto danas 2008. godine recimo spomen park Vraca izgleda kako izgleda, zašto je toliko vremena trebalo da se krene u realizaciju spomenika poginuloj djeci opkoljenog grada, koliko smo mi stvarno naučili iz opsade o sebi samima o ljudima koji su na svemu tome ubirali kajmak dok smo mi plaćali jaje 100km, šećer 120km. pita li se iko koliko para su pokrali ljudi koji u stvari zakuhavaju ovakve stvari... iz budžeta ,para koje su bile namjenjene porodicama stradalih ..... itd pita li se iko kako se fakat osjećaju ljudi koji su nekog izgubili tokom opsade dok čitaju naša sranja....
:thumbup:
znam da ce te me sad napasti,ali meni se stvarno ne svidja ime buduceg trga.Znam da je nemoguce svima ugoditi,ali ne svidja mi se i gotovo.Mogao je jednostavno biti:Trg stradalih Sarajlija i sl.
sarajevac071

#143 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by sarajevac071 »

slavkoimamodilera wrote:

većina tih ljudi nije svojom voljom došla u sarajevo
istu situaciju imaš i u tuzli mostaru i drugim gradovima
isto je bilo i poslije "onoga" rata
i stvarno ne vidim kakve to veze ima sa ovom temom
callmethebreeeze

#144 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

ma treba se kaniti vise price o dosljacima. pa svi veliki i zanimljivi gradovi su veliki upravo zahvaljujuci dosljacima, kod nas je problem sto su na vlasti idioti i neznalice. i tako nam je u svim sferama zivota. sve sto valja je unisteno. eno su i kodru smijenili. odoh se napiti.
:(
Mogly

#145 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Mogly »

slavkoimamodilera wrote:Pa ne mere burazere!! Kako si takav nedokazan!!? Valja na Humu, Mojmilu, Betaniji, po obroncima Trebevica i inim mjestima naselit pola istocne bosne i citav sandzak u bespravno izgradjenim objektima jer to je glasacko tijelo burazere!! Nisi ni ti, ni ja, ni pola normalnih ljudi sa Sa.X-a... Oni su glasacko tijelo i njih nista ne interesuje sta je bilo ranije, ne interesuju ih pisci jer oni ne citaju knjige, njih ne interesuje zelenilo jer su od toga pobjegli iz svojih vukojebina Miljevine, Ustiprace, Medjedje, njih ne interesuje proslost jer je za njih istorija pocela '95., njih ne interesuje urbani nacin zivota jer ne znaju ni kako se ugledati na komsije, njih interesuje ono sto je "njima njihova borba dala" i sto u stranKi kazu da treba... jer su ovce koje ne vide prst pred nosom a kamoli da neko preko "projekata" pere milione... jer su ovce koje su bez posla ili im je posao na buvljaku po kisi, zimi i vjetru, suncu, al ce ipak glasati "za nase"...
Kojem gradu :?: Amsterdam ima troduplo manje stanovnika i daleko bolje opremljene recimo CD šopove. Nemoj mi samo reći da je rat kriv jer je i prije rata bilo isto. Gdje je bio "novi val" u Sarajevu? Ili da svaljuješ na platežnu moć, pogledaj koja se auta voze po "gradu". Ako je tebi narod neprijatelj, ko ti je onda prijatelj? U sretnijoj zemlji Haris Pašović bi režirao koridu u Čevljanovima i to bi bio Bos. brand kao što je Španska korida. Problem moj "prijatelju" je što ona ekipa iz FTV "Zion" emisije nema kriterij kada je strana kultura u pitanju, oni ne znaju nabojati pet loših pank bendova, njima je svaki pank dobar jer je pank. Onaj ko ne poštuje svoje kulturno naslijeđe, tuđe uvozi bez kriterija.
Izvini što ja tebi ovako, nije ništa lično, takvi su pa skoro svi "urbani" u ovom gradu.
I to je jedan od razloga zašto nemamo trg ili nije ostao recimo Veliki park na Marijin dvoru, a sva ona sranja što su sada tamo recimo na potezu Vrbanja most-Skenderija.
emra_a

#146 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by emra_a »

Ime i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine bit će obilježeno putem slobodno-stojećih stubova visine 2,5 metara koji će biti postavljeni prema ulicama Ferhadija i Branilaca Sarajeva. Na Trgu će biti postavljene klupe sa dodatnim mobilijarom
bas lijepo,ovo mi se jedino svidja
TheWatcher

#147 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by TheWatcher »

Prenj wrote:Lijepa vijest za ulicne prodavace: Prema nagradjenom rjesenju za novi izgled parka "Trg Oslobodjenja-Alija Izetbegovic" skoro svo drvece sadasnjeg parka ce biti posjeceno, a park pretvoren u oazu betona.
hahahaha sta fali :mrgreen: bolje i to neg dzamija ko na ciglanama :skoljka:
zlatiborka

#148 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by zlatiborka »

TheWatcher wrote:
Prenj wrote:Lijepa vijest za ulicne prodavace: Prema nagradjenom rjesenju za novi izgled parka "Trg Oslobodjenja-Alija Izetbegovic" skoro svo drvece sadasnjeg parka ce biti posjeceno, a park pretvoren u oazu betona.
hahahaha sta fali :mrgreen: bolje i to neg dzamija ko na ciglanama :skoljka:
Neka izbrisu ono: TRG OSLOBODJENJA, neka ostane samo: TRG ALIJE IZETBEGOVICA!
I to je bolje od toga da nam tu iskopaju nekakve 'temelje dzamije' i ponovo je sagrade nakon 300-400 godina!
On je svakako nas oslobodilac i ne treba to posebno naglasavati!

A od cega nas je oslobodio o tom po tom.....a znamo i sami, kad odemo u samoposlugu i izvadimo novcanik da platimo sto smo skromno kupili da prezivimo dan....
callmethebreeeze

#149 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

sve sto nije do kraja uspjelo u ratu bice zavrseno u miru.
:-)
Dioda

#150 Re: Unistenje jos jednog gradskog parka

Post by Dioda »

callmethebreeeze wrote:sve sto nije do kraja uspjelo u ratu bice zavrseno u miru.
:-)
I men' se cini Image
Post Reply