Unistenje gornjeg toka Neretve itd itd itd

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
rajvosa

#1 Unistenje gornjeg toka Neretve itd itd itd

Post by rajvosa »

Tender za izgradnju 29 mini-hidroelektrana u Konjicu

Firma Ante Markovića ponudila najpovoljnije uslove
SARAJEVO - Firma "Tehel" d.o.o, na čijem čelu je bivši jugoslovenski premijer Ante Marković, juče je saopštila kako je na tenderu koji je otvoren u srijedu za izgradnju 29 mini-hidroelektrana na području opštine Konjic ponudila daleko najpovoljnije tehničko-tehnološke i ekonomske uslove.

Kako je navedeno u saopštenju, "Tehel" bi izgradnju svih 29 mini-hidroelektrana radio s najpovoljnijim ponuđačima, prije svega iz BiH u procentu najmanje 70 odsto.

Istaknuto je da bi ukupna investicija u taj projekt bila gotovo 100 miliona KM, što bi predstavljalo jedan od najznačajnijih projekata u BiH.

Na tender za izgradnju 29 mini-hidroelektrana na području Konjica četiri firme su dostavile ponude i to: JP "Elektroprivreda BiH", "Tehel" d.o.o. Sarajevo , UNITIC d.o.o. i "Euroinženjer" iz Sarajeva. "Elektroprivreda BiH" je poslala ponudu za svih 29, dok je firma UNITIC dostavila ponudila za dvije, a "Euroinženjer" za tri hidroelektrane.

(Agencije

Ljudi jeli ovo moguce zaustaviti.Unistise nam zemlju bijelosvijetski lopovi......
Prenj

Post by Prenj »

Nisu nikakvi bjelosvjetski lopovi u pitanju, vec domaci.
Ante Markovic je tu samo paravan.
Pregledaj temu o Rakitnici
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=14727
dr.pi

Post by dr.pi »

Hmm, jel' bar poznato koliko ce drzava profitirati izvozom struje? Da ne bude..mi gradimo, mi koristimo.. :-)
rajvosa

Post by rajvosa »

Prenj wrote:Nisu nikakvi bjelosvjetski lopovi u pitanju, vec domaci.
Ante Markovic je tu samo paravan.
Pregledaj temu o Rakitnici
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=14727

Prenj,
citao sam i tema je fantasticna.Moj problem je kako zaustaviti monstrume..................Unistise nam zemlju nacionalisticka govna
Fair Life

Post by Fair Life »

rajvosa wrote:Prenj,
citao sam i tema je fantasticna.Moj problem je kako zaustaviti monstrume..................Unistise nam zemlju nacionalisticka govna
Unistise... tacno.

Ali sta je sa milion mina, mozda i vise, jos nedeminiranih posijanim po bosanskim livadama, sumama... obalama?

Iskreno... ja to smatram vecim problemom.
dr.pi

Post by dr.pi »

Nije da ne volim prirodu ali stvarno, potopice se onolika odmaralista, regate..pm-ine :roll: Cini mi se da elektro-lobi niko ne zaustavi. Mozda bolje sprijeciti npr. da zabari ne senluce dzaba strujom.
Prenj

Post by Prenj »

Fair Life wrote:
rajvosa wrote:Prenj,
Unistise... tacno.

Ali sta je sa milion mina, mozda i vise, jos nedeminiranih posijanim po bosanskim livadama, sumama... obalama?

Iskreno... ja to smatram vecim problemom.
Ne, mine je ipak moguce ukloniti (sto to sporo ide i sto ljudi svakodnevno stradaju, to je tema za sebe), stetu koju hidrocentrale naprave nije moguce izbrisati.
winetou

Post by winetou »

Ma čuj 29 hidro-elektrana :shock:

Nego Wattenfall otvara ovih godina u Njemačkoj elektranu koja je nature friendly tako što će CO2 u tečnom stanju polagati u iskorištene izvore nafte.
U 21 vijeku zaista nemaju osnove za tih 29 hidroelektrana a u Bosni još uvijek ima uglja.

http://www.thelocal.se/article.php?ID=1 ... e=20050519
Last edited by winetou on 10/06/2005 12:26, edited 1 time in total.
rajvosa

Post by rajvosa »

Prenj i ostali,
dali je moguce ovo zaustaviti, ako jeste kako.

Molim ozbiljne odgovore.

Mozda se mozemo organizovati i zatraziti pomoc od EU i pokreta Zeleni ...

Ljudi, kada uvale betone to samo smak svijeta mijena.

pozdrav
Post Reply