Sofija89 wrote:Vozac
ako sam te ista razumijel onda.....
Nama su rekli ako platimo 35% od ukupne cijene do kraja sedmog mijeseca imacemo 7% popusta,i da odmah potpisemo ugovor i sve ostalo....
A sto se tice radova navodno je unutra sve gotovo ,trebam jos otici pogledati.
evo ti komentar cicibana, to ti je otprilike suština,
ne znam detalje tvog ugovora, ali oni ti rade po sistemu daj im keša koji im je zafalio i on će onda da zatvara rupe na još 10 gradilišta na kojima je uzeo posao.
najbitnije ti je da dobro provjeriš ugovor, sa nekim od pravnika, ako imaš koga od raje ili ima iskustva sa stanogradnjom.
jako su bitni rokovi i penali koje oni trebaju plaćati, to je u moje vrijeme bilo 0,05% po danu, maksimalno do 5 %, od ugovorene cijene, znači ako im daš naprimjer 50 000, a oni ti zakasne sa radovima više od 100 dana, možeš, ako je tako ugovoreno tražiti povrat od 5 % na cifru koju daš.
e sad ima i finta da penali ne idu preko 5 %, kao to je maksimum, znači ako ti zakasni i 6 mjeseci, neće ti vratiti 0,05 * 180 dana, nego 0,05 * 100 dana
to da te uzimaju lopatom u svakom slučaju jasno ti je jer oni klape posao, a onda unajmljuju kooperante da rade za njih, pa se na toj građevini izvrti jedno desetak firmi, jedni za lim, drugi za fasadu, treći za stolariju, četvrti za unutrašnje radove itd.
kažeš da me ne razumiješ, ne bih volio da me shvatiš kad te izlevate, sve se raspitaj to je suština, a pokušaj i da izbjegneš što je moguće više radova da ti oni rade
kod mene je bilo malo drugačije, mi smo pratili gradnju od samog početka pa smo ih hvatali u lopovlucima, od okretanja blokova, pa ti umjesto zida od 20 cm napravi zid od 25 cm, ali ti zato umjesto 5 cm fasade stavi samo 1 cm jer je to jeftinija varijanata za izvođača, pa preko finti sa veluksima gdje su nam stavili najjeftinije moguće velukse, a mi platili skupe, srećom i to smo skontali,
traži im specifikaciju radova, ne znam kako se to tačno zove, ali u tome mora stajati sve što su uradili i ugradili u stanu, da tačno vidiš cijene na osnovu kojih prave ponudu za tebe
znam da te ponese, euforija, kupuješ stan, sve je super, novo, ali ipak dobro pripazi i provjeri sve što ti nude, vidi može li se birati tipa sunčana strana, ne znam kako je orijentisan stan, ja sam na grbavici, stan je jedni prozori na jug, drugi na sjever, milina, zimi sunce nisko i grije do po stana, ljeti ide iznad zgrade, streha široka, ma ne osjetim vrućine sekunde, najbitnije ti je da imaš pare, a ja mislim da ipak nije tolika otimačina za stanovima kako oni to predstavljaju, tako da dobro izvagaš šta i kako