UniCredit lopovluk!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
ZZZlica

#1 UniCredit lopovluk!

Post by ZZZlica »

Danas sam saznala da Unicredit banka namjerava podići kamate i na već postojeće kredite građana.
Da li neko zna nešto više o tome?

(Ponavljam, nije ubleha, informacija je iz pouzdanih izvora, nažalost) :x
ZZZlica

#2 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by ZZZlica »

Ja kod njih imam jedan nenamjenski kredit koji uredno otplaćujem po već lihvarskoj kamati (efektivna kamatna stopa - EKS - 9,72%), a sad hoće još da me oleše, mutherfucking sons of bitches :x
papacja

#3 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by papacja »

ZZZlica wrote:Ja kod njih imam jedan nenamjenski kredit koji uredno otplaćujem po već lihvarskoj kamati (efektivna kamatna stopa - EKS - 9,72%), a sad hoće još da me oleše, mutherfucking sons of bitches :x
Info provjeren, prijateljica mi radi tamo i kaže da je UniCredit jučer donijela odluku da se kamate podižu kod nekih kredita i do 2%. :x
gurabija78

#4 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by gurabija78 »

jos su oni bili ostali, svi ostali su to vec uradili....
Kralj Tvrtko XXVIII

#5 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

E pa ako to urade onda su i oni postali fuj banka.
veljaca

#6 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by veljaca »

Meni Raiffeisen podigla sa 10,49% na 12,12% - jos prije 8 mjeseci ( da Bogda ih u grobu podigli ) .Ti si jos dobro prosla .... A kad je EURIBOR opao - oni ni da se pomaknu i smanje kamatu ..... :x :evil:
karanana

#8 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by karanana »

pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti. nemam zirante i nista mi ne mogu.
pipicaga

#9 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by pipicaga »

karanana wrote:pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti.nemam zirante i nista mi ne mogu.
Nazalost cisto sumnjam da ces im ostati duzan :(

Kako si onda dobio kredit???.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#10 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by corolla02 »

Pa zar te kamate nisu zagarantovane!?
karanana

#11 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by karanana »

pipicaga wrote:
karanana wrote:pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti. nemam zirante i nista mi ne mogu.

bila je neka akcija RB-a prije godinu, bez ziranata, sa zaposlenjem. mogu samo preusmjeriti svoju platu na drugu banku i racun i onda mi nista ne mogu.
Better Man

#12 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by Better Man »

karanana wrote:
pipicaga wrote:
karanana wrote:pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti. nemam zirante i nista mi ne mogu.

bila je neka akcija RB-a prije godinu, bez ziranata, sa zaposlenjem. mogu samo preusmjeriti svoju platu na drugu banku i racun i onda mi nista ne mogu.
Ne budi naivan. Itekako ti mogu. Prvo će te tužiti, a onda ti slijedi blokada računa u kojoj god ga banci imaš dok ne namire svoja potraživanja.
sheilak

#13 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by sheilak »

Imam jedno pitanje:

Kako je moguce da banke dizu kamate na vec postojece kredite, dakle kod vec sklopljenih ugovora. Zar to nije jednostrano krsenje ugovora jer je isti sklopljen pod odredjenim uvjetima na koje su obje strane pristale, dakle iznos kredita, visina kamate, itd. ? I zar to ne bi bilo slicno kao kad bi osoba koja je podigla kredit jednostrano odlucila da i ona promijeni, recimo, visinu rate kredita , rok otplate ili cak i sam iznos kredita ?

Prosvijetlite me ,pliz :-D
karanana

#14 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by karanana »

sheilak wrote:Imam jedno pitanje:

Kako je moguce da banke dizu kamate na vec postojece kredite, dakle kod vec sklopljenih ugovora. Zar to nije jednostrano krsenje ugovora jer je isti sklopljen pod odredjenim uvjetima na koje su obje strane pristale, dakle iznos kredita, visina kamate, itd. ? I zar to ne bi bilo slicno kao kad bi osoba koja je podigla kredit jednostrano odlucila da i ona promijeni, recimo, visinu rate kredita , rok otplate ili cak i sam iznos kredita ?

nije krsenje ugovora jer postoji recenica u ugovoru u kojoj banke zadrzavaju pravo na ispravku kamata.

nemaju pravo da mi blokiraju ostale racune i povuku lovu gdje god da je. uostalom na svim ce mi racunima biti 0,00 pa nek me povuku za neku stvar.
*mima*

#15 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by *mima* »

Jel znas nekog ko je ostao banci duzan?
ja1977

#16 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by ja1977 »

Vrlo jednostavno. Na vecini ugovora pise da je kamantna stopa PROMJENJIVA.
:x
To nekada pise malim, a nekada velikim slovima.
Mnogi, prije potpisivanja i ne procitaju ugovor jer vjeruju da je sve korektno napisano (sto god mislili pod tim korektno), a u vecini fino pise promjenjiva kamatna stopa.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#17 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by corolla02 »

To sam i ja isto pitao!?
Haris.ba

#18 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by Haris.ba »

Better Man wrote:Ne budi naivan. Itekako ti mogu. Prvo će te tužiti, a onda ti slijedi blokada računa u kojoj god ga banci imaš dok ne namire svoja potraživanja.
Moze se uvijek otvoriti racun u nekoj stranoj banci, koja puno ne haje za nas pravosudni sistem. Poslodavcu samo das racun na koji uplacuje....mada se u drzavnim/javnim firmama doskace tome putem "administrativnih zabrana" al ima i tome lijeka. Ma ko hoce moze svasta...
sheilak wrote:Kako je moguce da banke dizu kamate na vec postojece kredite, dakle kod vec sklopljenih ugovora. Zar to nije jednostrano krsenje ugovora jer je isti sklopljen pod odredjenim uvjetima na koje su obje strane pristale, dakle iznos kredita, visina kamate, itd. ? I zar to ne bi bilo slicno kao kad bi osoba koja je podigla kredit jednostrano odlucila da i ona promijeni, recimo, visinu rate kredita , rok otplate ili cak i sam iznos kredita ?

Pa ugovori i jesu zakljuceni pod uslovima: neka fiksna kamata + euribor. E kad euribor raste dize se ukupna kamatna stopa, banka te cak i ne mora obavijestiti (sve ti je to u ugovoru). Fazon je sto banke se prave budale kada euribor pada(ko sada) i ne smanjuju kamatnu stopu. Mada, koliko sam imao prilika da procitam tih ugovora, banka ima diskreciono pravo da poveca ili ne poveca kamatnu stopu. Znaci ima tu mogucnost da radi sta hoce. Rijetko sam nasao ugovora gdje je izricito automatski racuna kamatna po navedenoj formuli. A ugovori sa fiksnom kamatnom stopom ( na sta si ti i mislila) su relativno rijetki, i uglavnom se daju dugogodisnjim komitentima banke.

A ako je to tacno za povecanje, samo je jedno obrazlozenje. Fali im para u centrali, i mi placamo ceh. Nema ekonomskog obrazlozenja u nasoj ekonomiji za rastom kamatne stope. Cak bi trebala da pada.
slavkoimamodilera

#19 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by slavkoimamodilera »

karanana wrote:nemaju pravo da mi blokiraju ostale racune i povuku lovu gdje god da je. uostalom na svim ce mi racunima biti 0,00 pa nek me povuku za neku stvar.
Nemaju, ali imas dva problema: 1) Postoji nesto sto je ne tako davno uspostavljeno, sto banke koriste, a to je centralna baza podataka u kojoj po tvom JMBG svaka banka moze saznati u pola sekunde kome dugujes, gdje si u kreditu, koliko u minusu, kome si zirant i u skladu s tim kategorizacija... sto si slabije kategorije (ako negdje nisi redovno placao kredit, ostajao preko roka u minusu itd.) to ces teze (citaj nikako) dobiti neki novi kredit...
2) Banka te na osnovu ugovora tuzi, tuzba po (novoj) vrlo brzoj proceduri prolazi na sudu za sporove niske vrijednosti i sud odredi mjeru zapljene stvari koje si kupio pomocu tog kredita (stan, auto...) ili ako se radi o nenamjenskom kreditu iz kuce stvari koje ce se na drazbi prodati dok se banka ne namiri...

Ugrubo je to to, tako da si popusio kako god okrenes...
karanana

#20 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by karanana »

shit
slavkoimamodilera

#21 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by slavkoimamodilera »

karanana wrote:shit
Holy shit :mrgreen:
ZZZlica

#22 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by ZZZlica »

Da nema kakve veze to što FBiH diže kredit kod komercijalnih banaka (možda upravo u Unicredit banci) da pokrije budžet?

Uf :twisted:
kirby

#23 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by kirby »

a ovdje kamate u opadanju.barem je tako meni.
pipicaga

#24 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by pipicaga »

karanana wrote:
pipicaga wrote:

Mislim da si popunio obrazac neznam tacno ime ali nesto kao "administrativna zabrana" koji si ovjerio kod svog poslodavca. Sve sto je potrebno je da tu zabranu aktiviraju tj. tvoj poslodavac ce nakon toga ratu uplacivati direktno njima.
corolla02

#25 Re: Nije aprilili - Unicredit banka diže kamate na kredite

Post by corolla02 »

Pa postoji li onda uopste ugovor sa neklizecom/zagarantovanom kamatom, i da to pise u papirima!?
Locked