Da li neko zna nešto više o tome?
(Ponavljam, nije ubleha, informacija je iz pouzdanih izvora, nažalost)
Moderator: anex
Info provjeren, prijateljica mi radi tamo i kaže da je UniCredit jučer donijela odluku da se kamate podižu kod nekih kredita i do 2%.ZZZlica wrote:Ja kod njih imam jedan nenamjenski kredit koji uredno otplaćujem po već lihvarskoj kamati (efektivna kamatna stopa - EKS - 9,72%), a sad hoće još da me oleše, mutherfucking sons of bitches
Nazalost cisto sumnjam da ces im ostati duzankaranana wrote:pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti.nemam zirante i nista mi ne mogu.
bila je neka akcija RB-a prije godinu, bez ziranata, sa zaposlenjem. mogu samo preusmjeriti svoju platu na drugu banku i racun i onda mi nista ne mogu.pipicaga wrote:Nazalost cisto sumnjam da ces im ostati duzankaranana wrote:pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti. nemam zirante i nista mi ne mogu.![]()
Kako si onda dobio kredit???.
Ne budi naivan. Itekako ti mogu. Prvo će te tužiti, a onda ti slijedi blokada računa u kojoj god ga banci imaš dok ne namire svoja potraživanja.karanana wrote:bila je neka akcija RB-a prije godinu, bez ziranata, sa zaposlenjem. mogu samo preusmjeriti svoju platu na drugu banku i racun i onda mi nista ne mogu.pipicaga wrote:Nazalost cisto sumnjam da ces im ostati duzankaranana wrote:pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti. nemam zirante i nista mi ne mogu.![]()
nije krsenje ugovora jer postoji recenica u ugovoru u kojoj banke zadrzavaju pravo na ispravku kamata.sheilak wrote:Imam jedno pitanje:
Kako je moguce da banke dizu kamate na vec postojece kredite, dakle kod vec sklopljenih ugovora. Zar to nije jednostrano krsenje ugovora jer je isti sklopljen pod odredjenim uvjetima na koje su obje strane pristale, dakle iznos kredita, visina kamate, itd. ? I zar to ne bi bilo slicno kao kad bi osoba koja je podigla kredit jednostrano odlucila da i ona promijeni, recimo, visinu rate kredita , rok otplate ili cak i sam iznos kredita ?
Prosvijetlite me ,pliz
Vrlo jednostavno. Na vecini ugovora pise da je kamantna stopa PROMJENJIVA.sheilak wrote:Imam jedno pitanje:
Kako je moguce da banke dizu kamate na vec postojece kredite, dakle kod vec sklopljenih ugovora. Zar to nije jednostrano krsenje ugovora jer je isti sklopljen pod odredjenim uvjetima na koje su obje strane pristale, dakle iznos kredita, visina kamate, itd. ? I zar to ne bi bilo slicno kao kad bi osoba koja je podigla kredit jednostrano odlucila da i ona promijeni, recimo, visinu rate kredita , rok otplate ili cak i sam iznos kredita ?
Prosvijetlite me ,pliz
To sam i ja isto pitao!?sheilak wrote:Imam jedno pitanje:
Prosvijetlite me ,pliz
Moze se uvijek otvoriti racun u nekoj stranoj banci, koja puno ne haje za nas pravosudni sistem. Poslodavcu samo das racun na koji uplacuje....mada se u drzavnim/javnim firmama doskace tome putem "administrativnih zabrana" al ima i tome lijeka. Ma ko hoce moze svasta...Better Man wrote:Ne budi naivan. Itekako ti mogu. Prvo će te tužiti, a onda ti slijedi blokada računa u kojoj god ga banci imaš dok ne namire svoja potraživanja.
Pa ugovori i jesu zakljuceni pod uslovima: neka fiksna kamata + euribor. E kad euribor raste dize se ukupna kamatna stopa, banka te cak i ne mora obavijestiti (sve ti je to u ugovoru). Fazon je sto banke se prave budale kada euribor pada(ko sada) i ne smanjuju kamatnu stopu. Mada, koliko sam imao prilika da procitam tih ugovora, banka ima diskreciono pravo da poveca ili ne poveca kamatnu stopu. Znaci ima tu mogucnost da radi sta hoce. Rijetko sam nasao ugovora gdje je izricito automatski racuna kamatna po navedenoj formuli. A ugovori sa fiksnom kamatnom stopom ( na sta si ti i mislila) su relativno rijetki, i uglavnom se daju dugogodisnjim komitentima banke.sheilak wrote:Kako je moguce da banke dizu kamate na vec postojece kredite, dakle kod vec sklopljenih ugovora. Zar to nije jednostrano krsenje ugovora jer je isti sklopljen pod odredjenim uvjetima na koje su obje strane pristale, dakle iznos kredita, visina kamate, itd. ? I zar to ne bi bilo slicno kao kad bi osoba koja je podigla kredit jednostrano odlucila da i ona promijeni, recimo, visinu rate kredita , rok otplate ili cak i sam iznos kredita ?
Prosvijetlite me ,pliz
Nemaju, ali imas dva problema: 1) Postoji nesto sto je ne tako davno uspostavljeno, sto banke koriste, a to je centralna baza podataka u kojoj po tvom JMBG svaka banka moze saznati u pola sekunde kome dugujes, gdje si u kreditu, koliko u minusu, kome si zirant i u skladu s tim kategorizacija... sto si slabije kategorije (ako negdje nisi redovno placao kredit, ostajao preko roka u minusu itd.) to ces teze (citaj nikako) dobiti neki novi kredit...karanana wrote:nemaju pravo da mi blokiraju ostale racune i povuku lovu gdje god da je. uostalom na svim ce mi racunima biti 0,00 pa nek me povuku za neku stvar.
Holy shitkaranana wrote:shit
Mislim da si popunio obrazac neznam tacno ime ali nesto kao "administrativna zabrana" koji si ovjerio kod svog poslodavca. Sve sto je potrebno je da tu zabranu aktiviraju tj. tvoj poslodavac ce nakon toga ratu uplacivati direktno njima.karanana wrote:bila je neka akcija RB-a prije godinu, bez ziranata, sa zaposlenjem. mogu samo preusmjeriti svoju platu na drugu banku i racun i onda mi nista ne mogu.pipicaga wrote:Nazalost cisto sumnjam da ces im ostati duzankaranana wrote:pozivam na potpuni bojkot placanja. ja recimo imam nenamjenski kod RB-a, nisu mi digli kamatu, ako je dignu 0,00001%, mogu poflautat sto cu im onda ista platiti. nemam zirante i nista mi ne mogu.![]()