Unicredit banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
azdralovic

#6076 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

Hercegoviina wrote: 08/08/2023 21:40 koliko se moze para poloziti na račun bez da smaraju o porijeklu novca.i koliko se moze para ubaciti na onom bankomatu u toku 24 sata i u kom vremenskom razdoblju se mogu uplatiti odredjena suma.
dnevni limit je 2000 u 20 transakcija kod UCB, i mozes to raditi svaki dan dok te ne pozovu :D
sto se tice uplate na salteru, ono sto zakon kaze je da banka mora prijaviti finansijskoj policiji sve transakcije vece od 30k (od jednom ili u zbiru ako skontaju da su povezane transakcije)
medjutim, UCB je uveo i neku svoju analizu pa u zavisnosti od tvojih primanja, proslih transakcija itd... postoji neki limit te ako uplacujes preko njega pitat ce te za porijeklo i svrhu
e sad porijeklo moze biti i onaj njihov popunjen obrazac gdje ti kazes da je to iz licne ustedjevine, ali cuo sam par slucajeva gdje su ljude odbili jer je uplata bila neproporcionalna njihovim uobicajenim navikama
Android Knego

#6077 Re: Unicredit banka, all about

Post by Android Knego »

azdralovic wrote: 07/07/2023 09:47
black_noke wrote: 06/07/2023 17:40 Ima li smisla pisati prigovor na rad uposlenika ili je gubljenje vremena?
ima smisla, jer su u obavezi adresirati sve prigovore... najvise uspjeha sam imao kroz kontakt formu na web-u
Ja sam samo jednom koristio tu kontakt formu, i to za pohvalu jedne službenice. Znam da je reakcija stigla do nje, pa vjerujem da se ono što se pošalje uredno i pročita.
akcija007

#6078 Re: Unicredit banka, all about

Post by akcija007 »

1000 eur je limit za mjesecne uplate u devizama na devizni racun. Sve preko 1000 eur traze porijeklo
Za KM i te uplate na automatima ne znam
Blacklist2015

#6079 Re: Unicredit banka, all about

Post by Blacklist2015 »

Imam pitanje vezano za onemogućavanje online plaćanja putem mba aplikacije. Ako se onemogući online plaćanje određenom karticom da li se to odnosi i na postojeće pretplate ala netflix?
_Reds_

#6080 Re: Unicredit banka, all about

Post by _Reds_ »

akcija007 wrote: 12/08/2023 02:33 1000 eur je limit za mjesecne uplate u devizama na devizni racun. Sve preko 1000 eur traze porijeklo
Za KM i te uplate na automatima ne znam
Ma i to zavisi od banke do banke. Ja sam stavljao nekad u oktobru 3.500 eura, i samo mi je rekla da do kraja godine vise ne mogu.

Iako sam ja tih 3.500 eura, 2 mjeseca uzeo sa racuna i to se vidi, i kazem sada vraca, ali jok, njima je to nevazno.
muki_muky

#6081 Re: Unicredit banka, all about

Post by muki_muky »

Koristi li neko jos uvijek m-karticu?
JohnnyS

#6082 Re: Unicredit banka, all about

Post by JohnnyS »

muki_muky wrote: 04/09/2023 11:57 Koristi li neko jos uvijek m-karticu?

Misliš preko mobitela da plaća? Ja redovno.
muki_muky

#6083 Re: Unicredit banka, all about

Post by muki_muky »

JohnnyS wrote: 04/09/2023 12:02
muki_muky wrote: 04/09/2023 11:57 Koristi li neko jos uvijek m-karticu?

Jest :mrgreen: Kupio jucer S21, treba za posla. Kad je vec tu da probam placanje mobitelom. Zadnji put koristio prije 1-2 god a tad je bilo upitno hoce li proc transakcija. Nadam se samo da me nece gledat kao duha u prodavnici kad kazem da hocu platit mobitelom. :lol:
JohnnyS

#6084 Re: Unicredit banka, all about

Post by JohnnyS »

muki_muky wrote: 04/09/2023 12:31
JohnnyS wrote: 04/09/2023 12:02

Jest :mrgreen: Kupio jucer S21, treba za posla. Kad je vec tu da probam placanje mobitelom. Zadnji put koristio prije 1-2 god a tad je bilo upitno hoce li proc transakcija. Nadam se samo da me nece gledat kao duha u prodavnici kad kazem da hocu platit mobitelom. :lol:

Ja skoro pa isključivo tako plaćam, danas skoro svi POS terminali omogućuju beskontaktno plaćanje, a to jedino što treba
tap3ah75

#6085 Re: Unicredit banka, all about

Post by tap3ah75 »

Nemam nikakav paket
Samo osnovno održavanje računa

Ako hoću kupiti npr auto ili nešto drugo što košta u desetinama hiljada KM mogu li mi na šalteru odmah direktno sa mog računa prebaciti pare prodavaču (i dati mi neku potvrdu)
I koliko košta to zadovoljstvo? Ima li tu cijena usluge veze sa količinom uplaćenog novca?
akcija007

#6086 Re: Unicredit banka, all about

Post by akcija007 »

@tap3ah75 ako kupujes auto ili nesto drugo u desetinama hiljada maraka, 7 KM ce ti biti provizija jer ide kao hitan nalog. Svi iznosi preko.10 000 KM su hitni i 7 KM je provizija

Vodi racuna da kod uplate na tvoj racun moras imati dokaz o porijeklu novca . Ako su pare vec na racunu to je.OK
sahat-kula

#6087 Re: Unicredit banka, all about

Post by sahat-kula »

Na koji nacin je najisplativije placati Unicredit karticama na POS terminalu u drzavama cija valuta nije EUR? Placati debitnom karticom, placati deviznom karticom(mislim da nije moguce jer na kartici pise ELECTRONIC USE ONLY) ili povuci EURE(prije toga izvrsiti konverziju BAM -> EUR) u unicredit i trositi vani keš?
azdralovic

#6088 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

sahat-kula wrote: 08/09/2023 09:19 Na koji nacin je najisplativije placati Unicredit karticama na POS terminalu u drzavama cija valuta nije EUR? Placati debitnom karticom, placati deviznom karticom(mislim da nije moguce jer na kartici pise ELECTRONIC USE ONLY) ili povuci EURE(prije toga izvrsiti konverziju BAM -> EUR) u unicredit i trositi vani keš?
zasto bi vrsio koverziju BAM>EUR ako pitas za drzave cija valuta nije EUR? Debitnom takodjer mozes placati normalno, na svakoj kartici pise electronic use only.
za Srbiju konkretno mogu reci da sam ubjedljivo najbolji kurs imao placajuci karticom (ili dizuci na UCB bankomatu u SRB), a konverziju da odaberem da radi moja banka
akcija007

#6089 Re: Unicredit banka, all about

Post by akcija007 »

Placati debitnom karticom KM u drzavama u kojima nije eur i odabrati terecenje u valuti /da UniCredit izvrsi konverziju

Deviznom eur kartixom placati u euro zoni crnoj gori na kosovu
Cherry-Cherry

#6090 Re: Unicredit banka, all about

Post by Cherry-Cherry »

Je li kod ovog plaćanja na rate prvo platim cijeli iznos pa onda odem u aplikaciju i podijelim na rate?
Del_Boy1

#6091 Re: Unicredit banka, all about

Post by Del_Boy1 »

Cherry-Cherry wrote: 09/09/2023 15:07 Je li kod ovog plaćanja na rate prvo platim cijeli iznos pa onda odem u aplikaciju i podijelim na rate?
Da, ako je Visa Classic kartica u pitanju, ali na takav način plaćaš i kamatu.
To koristiti samo kod trgovaca sa kojim UC nema ugovor za plaćanje karticom na rate bez kamate.
superOdlichan

#6092 Re: Unicredit banka, all about

Post by superOdlichan »

Je li se desilo nekada kome da zaboravi karticu u bankomatu nakon izvršene transakcije? Ja sam zaboravio danas i skontao nakon 2h, odem do bankomata, nema kartice.. Sreća u međuvremenu sam potrošio pare kupujući nešto preko neta, a poslije je i blokirao.

Da li bankomat proguta tu karticu ako se ne izvadi neko određeno vrijeme ili je veća mogućnost da je neko poslije mene ko je došao na bankomat istu izvadio i odnio, pregledao sam sve ćoskove, kantu za smeće.. :D Ako je odnio, ne vidim poentu šta će mu, samo me stavlja na trošak reizdavanja kartice..
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6093 Re: Unicredit banka, all about

Post by sime_cipol »

Kartica kad se blokira, svakako mora ici reizdavanje nove
Del_Boy1

#6094 Re: Unicredit banka, all about

Post by Del_Boy1 »

superOdlichan wrote: 09/09/2023 15:43 Je li se desilo nekada kome da zaboravi karticu u bankomatu nakon izvršene transakcije? Ja sam zaboravio danas i skontao nakon 2h, odem do bankomata, nema kartice.. Sreća u međuvremenu sam potrošio pare kupujući nešto preko neta, a poslije je i blokirao.

Da li bankomat proguta tu karticu ako se ne izvadi neko određeno vrijeme ili je veća mogućnost da je neko poslije mene ko je došao na bankomat istu izvadio i odnio, pregledao sam sve ćoskove, kantu za smeće.. :D Ako je odnio, ne vidim poentu šta će mu, samo me stavlja na trošak reizdavanja kartice..
Kako si uzeo novac ako nisi prije toga izvadio karticu?
Na bankomatu izađe poruka da će novac biti isplaćen nakon što uzmete karticu.
Vjerovatno ju je bankomat uvukao nazad nakon pola minute ili minutu kad je nisi ti izvadio.
superOdlichan

#6095 Re: Unicredit banka, all about

Post by superOdlichan »

Del_Boy1 wrote: 09/09/2023 15:49
superOdlichan wrote: 09/09/2023 15:43 Je li se desilo nekada kome da zaboravi karticu u bankomatu nakon izvršene transakcije? Ja sam zaboravio danas i skontao nakon 2h, odem do bankomata, nema kartice.. Sreća u međuvremenu sam potrošio pare kupujući nešto preko neta, a poslije je i blokirao.

Kako si uzeo novac ako nisi prije toga izvadio karticu?
Na bankomatu izađe poruka da će novac biti isplaćen nakon što uzmete karticu.
Vjerovatno ju je bankomat uvukao nazad nakon pola minute ili minutu kad je nisi ti izvadio.
Uplaćivao sam novac, nisam isplatu vršio. Koristim tu karticu za onlajn kupovinu, eventualno u prodavnici tako da veoma rijetko mi treba da isplatim novac. Nadam se da je u bankomatu.
superOdlichan

#6096 Re: Unicredit banka, all about

Post by superOdlichan »

sime_cipol wrote: 09/09/2023 15:46 Kartica kad se blokira, svakako mora ici reizdavanje nove
Zvao sam ih i pitao, kažu ako se pronađe kartica, oni je mogu deblokirati isto kao što su je i prvobitno blokirali.
superOdlichan

#6097 Re: Unicredit banka, all about

Post by superOdlichan »

Update, danas otišao do poslovnice banke, otvarali su bankomat izgleda jutros i našli tri kartice, između ostalog i moju. Potpisao neke papire i kartica uspješno vraćena, automatski i deblokirana. Čisto informativno ako neko bude imao sličan problem.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#6098 Re: Unicredit banka, all about

Post by Hame_ »

Treći dan se "šetamo" po brojevima za podršku ali niko nam nije mogao "pomoći".

Programiramo slanje iznosa iz programa na kartični POS terminal. Jutros je serviser bio i povezao računar i terminal (RS232 na računaru i LAN na terminalu). Nebitno...

Radi se o tome da je cilj isprogramirati slanje iznosa iz programa kase na kartični terminal i time zaobići da kasir ručno tipka iznos koji treba teretiti karticu.

Dobili smo upute od banke ali trebamo par minuta da sa nekim popričamo oko krajnjih detalja. Ne sa ovim iz podrške korisnicima jer nam oni ne mogu tu pomoći.
moee

#6099 Re: Unicredit banka, all about

Post by moee »

tap3ah75 wrote: 06/09/2023 16:59 Nemam nikakav paket
Samo osnovno održavanje računa

Ako hoću kupiti npr auto ili nešto drugo što košta u desetinama hiljada KM mogu li mi na šalteru odmah direktno sa mog računa prebaciti pare prodavaču (i dati mi neku potvrdu)
I koliko košta to zadovoljstvo? Ima li tu cijena usluge veze sa količinom uplaćenog novca?
Uzmi fino predračun za robu koju misliš kupovati. Odeš na šalter banke i kažeš da sa tvog računa izvrše uplatu po predračunu. Banka ti izda papir da je transakcija izvršena i odeš po svoj automobil. Tako sam ja uradio...iznos je bio 17.500 KM. Ako kupuješ od fizičkog lica, onda napravite Ugovor o kupoprodaji sa navedenom cijenom i žiro računom prodavca i opet ista procedura.

Prosto ko' pasulj :D
akcija007

#6100 Re: Unicredit banka, all about

Post by akcija007 »

@hame pitaj svog bankara ko vodi firmu tvoju u Unicreditu da ti treba tehnicka podrska za pos terminal. Ili zovi broj koji ti pise na naljepnici na pos.

Ako nista ne uspijes probaj na Monri (u zgradi su Yugokomerca na Dolac Malti) oni imaju POS-ove integrisane s kasom (kao u Penny) . Monri nije banka .ne znam preko koke banke se procesira kada ide kroz Monri
Post Reply