Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
U pripremi je unistenje gornjeg toka Une! Ukoliko se planovi federalnih vlastodrzaca ostvare, Una ce nepovratno izgubiti 20km svojih ljepota, ukljucujuci i cuvene slapove u Martin Brodu!
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =12&isasp=
Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva objavilo je jučer poziv svim investitorima zainteresiranim za izgradnju novih osam energetskih objekata u FBiH.
Radi se o gradnji hidroelektrana Ustikolina, Vranduk, Rmanj manastir, Vrilo, termoelektrana Tuzla i Kakanj, te rudnika i termoelektrana Bugojno i Kongora.
Ovih dana se nesto pricalo o odvajanju mjesne zajednice Martin Brod (gdje se nalazi manastir Rmanj) od opstine Bihac, i njenom pripajanju Drvarskoj opstini, odnosno Livanjskom kantonu...
Prica je bila da su mjestani mjesne zajednice pisali zahtjev institucijama Federacije da se Martin Brod prebaci u Drvarsku opstinu.
Nesto mi ova sva prica smrdi. Bas sad kad se potencira gradnja te hidrocentrale, odjednom i ovo cudo. Drvarska opstina je jedna od najsiromasnijih u FBiH, mozda cak i najsiromasnija...
Hvala Bogu danas je gradonacelnik na TVUSK rekao da su ovo ciste gluposti, cak je bila anketa medju stanovnicima Martin Broda, ljudi nemaju pojma o nikakvom zahtjevu....
Inace, tesko da ce ljudi bihackog kraja dopustiti da im neko ukrade par kilometara najljepse rijeke na svijetu...
Ja sam prvi spreman ici pred bagere, i nisam jedini sigurno...
Ja sam prvi spreman ici pred bagere, i nisam jedini sigurno...
NISI SIGURNO , NA CELU CE BITI (KAO I UVIJEK )VETERANI LAKE KONJICE
5 TOG KORPUSA ,NEK SE HASUMI DOBRO NAOSTRE I PRIPREME , NEK NAM JE SVIMA BOG U POMOCI .
imao sam tu sreću da sam tri puta bio učesnik unske regate i malo bolje upoznam krajišnike na samoj Uni, mimo toga što sam ih dosta upoznao kroz studije i slobodno mogu reći - oni Unu neće dati tako lako, da ne kažem da nema šanse da je prepuste divljim rušiteljima prirode.
Ako se bude trebalo boriti za očuvanje iste, imaće moju 100% podršku, jer Una je zaista biser
Radi dugoročnog osiguranja električne energije i zadovoljavanja potrošnje i obezbjeđenja pozicije Federacije BiH na regionalnom tržištu ovim energentom, te u cilju deblokade investicionog zastoja u ...
... energetskom sektoru, Vlada FBiH donijela je danas Odluku o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateškog partnera i pristupanju dodjeli koncesije.
Riječ je o gradnji jedanaest elektroenergetskih objekata: šest hidroelektrana (Ustikolina, snage 3x22 MW, Vranduk od 21 MW, Rmanj Monastir od 2x35 MW, Vrilo od 42 MW, Glavatičevo od 3x9,5 MW i Bjelimići od 2x50 MW), jednoj pumpnoj hidroelektrani (Bjelimići od 2x300 MW), dvije termoelektrane (Tuzla - blok od 7,370 MW i Kakanj od 230 MW), te dva rudnika i termoelektrane (Bugojno od 2x300 MW i Kongoro od 2x275 MW).
Izgradnja energetskih objekata u Ustikolini, Vranduku, Rmanj Monastiru, Tuzli, Kaknju i Bugojnu dodjeljuje se JP Elektroprivreda BiH, a Vrilo i Kongoru će graditi JP Elektroprivreda HZ H-B, saopćeno je nakon sjednice Federalne vlade.
Za strateškog partnera dvije elektroprivrede se, za objekate u Ustikolini, Vranduku, Rmanj Monastiru i Vrilu, proglašen je javnim pozivom odabrani konzorcij APET-grupa iz Austrije.
Ovo partnerstvo se temelji na dva principa: da Federacija BiH ostane u vlasništvu resursa u sadašnjem odnosu i da se u provođenju aktivnosti poštuje cjelokupna zakonska regulativa FBiH i BiH. Ono se zasniva i na uvođenju novih tehnologija, učešću u istražnim radovima, izradi fisbiliti studije i projektovanju, izradi tenderske dokumentacije i odabiru isporučioca opreme i izvođača radova, edukaciji kadrova i uposlenika i finansiranju.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da prati i koordinira sve aktivnosti u istražnim radovima i izradi dokumentacije i da dadne saglasnost na potpisivanje Ugovora o partnerstvu.
Za objekte HE Glavatičevo (kompenzacioni bazen), HE i PHE Bjelimići, Odlukom je utvrđena obaveza o pristupanju dodjele koncesije za izgradnju po osnovu samoinicijativne ponude sarajevske kompanije “Intrade-energija”, u skladu sa članom 28. Zakona o koncesijama.
Zbog složenosti izgradnje termoelektrana i izgradnje i sanacije rudnika, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će, u roku od 90 dana, odabrati optimalan broj strateških partnera koji su ušli u najuži krug kandidata i predložiti Vladi FBiH na usvajanje.
Ja mogu da dovedem 3 camca puna raftera koji su spremni da camcem stanu pred bager ,danas neretva sutra una , ne treaba napominjati da unsititi takav dragulj zlocin genocid prema bosni i sljedecim generacijama .
Vjerovatno postoji nekekav plan od agencija koje se bave raftingom ribolovaca ,planinara i ljubitelja prirode .
Nek kazu termine ,rainbowrafting ce napraviti proteste u bihacu ili gdje vec treba .
Mislim da je nedopustivo da izgubimo dragulj.
Samo izaci na ulice , zbog ovog treba zemlja da se trese a da je epicentar hercegovina ,TO SMO DUZNI PREMA GENERACIJAMA .
Negdje iza rata napravljena je hidrocentrala u kostelima ,a moji vuku korjene bas od tamo ,stari pamti te slapove ,kaze da su bili cudo nevidjeno , sila nevjerovatna , sad je tu hidrocentrala protocna koja jedva baci 5mgw i to u jesesnkim mjesecima kad je una najveca .
Vise bi se para obrnulo na tim slapovima nego sto ta centrala odradi .
Isto ceka i taj gornji diuo neretve , hidrocentrale su najlosije rjesenje za dobivanje energije .
STOP ,STOP ,STOP, .
Otidji malo do Celebica ispod Konjica (iza rastorana pecina) i pogledaj sta je bilo sa branom.
Uglavnom napravljena brana iako se svijetd bunio jer ce im selo biti potopljeno. Dojadilo to jednom tipu i rokne branu dinamitom. Poslije toga posalju ga na goli otok da malo tuca kamen ali brana nikad nije proradila.