UN i vjece sigurnosti

severin

#1 UN i vjece sigurnosti

Post by severin »

Un i vjece sigurnosti jesuli dosad donjeli vise pravde ili uradili nepravde? dok toliko danas djece gladuje na planeti oni bacaju pare na ratove!! i kakve je to vjece sigurnosti kad danas samo vlada nesigurnost?
Spejs

#2 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Spejs »

Dovoljno je vidjeti ko je donator zemljišta i novca za izgradnju one zgradurine u Njujorku, da bi se stekla prava slika o toj organizaciji.
cyprus

#3 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by cyprus »

A kako bi vi ustrojili ovu organizaciju? :-D
severin

#4 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by severin »

cyprus wrote:A kako bi vi ustrojili ovu organizaciju? :-D
pa ustroji bi je tako sto bi zakon koji donesu vrjedilo za sve ljude a ne samo za neke...
cyprus

#5 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by cyprus »

Meščini da UN ne donosi zakone.
jeza u ledja

#6 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by jeza u ledja »

Veceras (ja mislim da je veceras) je velika rasprava o davanju nezavisnosti Palestini.

SAD je vec rekla da ce staviti veto, ali izgleda kako Palestinci (osnodno Abu Mazen) hoce da se glasanje stavi na sto, jer znaju da imaju podrsku velike vecine ostalih zemalja. Hoce da dodje do toga da SAD moraju staviti veto, da se zna ko je na cemu. Amerikanci u medjuvremenu pokusavaju na sve nacine da odugovlace da do tog glasanja uopste i ne dodje.

Cak i ako SAD stave veto, sama cinjenica da ce Palestinu priznati 150+ zemalja daje im mnogo vise prostora za medjunarodnu protekciju protiv Izraela u buducnosti. Zato Izraelce prpa fata.

O ovom momentu se prica vec nekoliko godina. Evo sad je dosla cica na kolica. :D

Na CNNu maloprije citam naslov: "Zasto je Obama izgubio glasove Jevreja?" :lol: :lol:
jeza u ledja

#7 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:Meščini da UN ne donosi zakone.
Donosi bolan. Medjunarodne zakone.
heckler

#8 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by heckler »

Svo licimjerje svijeta ce izaci na vidjelo pri glasanju ukljucujuci i nase. Ono najgore od ljudske prirode savrseno ilustrirano u jednoj cirkusantskoj predstavi gdje ni jedan od cirkusanata nije bez oraha u dzepu.

VRH
cyprus

#9 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:
Jah, kiks, do mene je. To se desi kad ne promisliš o onome što pišeš... :-D Na umu mi bili ovi ''obični'' državni zakoni :oops:
svjezi_ustipak

#10 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by svjezi_ustipak »

severin wrote:
cyprus wrote:A kako bi vi ustrojili ovu organizaciju? :-D
pa ustroji bi je tako sto bi zakon koji donesu vrjedilo za sve ljude a ne samo za neke...
nisi nikad cuo za UN Povelju o ljudskim pravima, pa Medjunarodni sud, pa razne komitete, pa rezolucije, pa konvencije ha?

Sta mislis da se obrazujes prvo o necemu pa tek onda pocnes otvarati teme o tome? I iz tvog uvodnog posta se da zakljuciti da je Vijece sigurnosti UN to koje proizvodi ratove i izgladjuje djecu. Nije tako. Da nije bilo nekih rezolucija tog tijela ova drzava bi se zvala Velika Srbija a tebe vjerovatno ne bi ni bilo.

UN nije savrsen ali je nazalost jedino takvo ono sto se moze napraviti trenutno na ovoj planeti.
Gray

#11 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Gray »

jeza u ledja wrote:

Ne donosi ni međunarodne zakone ;)
jeza u ledja

#12 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by jeza u ledja »

Gray wrote:
jeza u ledja wrote:

Nego? Samo ratifikuje ili sta?

Po kojem zakonu se sudi Karadzicu u Hagu?
Gray

#13 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Gray »

jeza u ledja wrote:
Gray wrote:
jeza u ledja wrote:

Nego? Samo ratifikuje ili sta?

Po kojem zakonu se sudi Karadzicu u Hagu?

Ni ne postoji nešto što se zove međunarodni zakon.

Generalna skupština donosi rezolucije koje nisu obavezujućeg karaktera. Vijeće sigurnosti donosi rezolucije koje mogu biti obavezujuće, ali koje su odluke a ne zakoni.

U okviru UN-a (kao i van tog okvira) se prave prijedlozi raznoraznih konvencija koje države potom ratifikuju da bi ih obavezivale, npr. u okviru UN-a se donese tekst Konvencije o pravima djeteta koja se otvara za pristupanje od strane država, stupa na snagu kada je određeni broj država ratifikuje i obavezuje samo njih.

Osim ako nešto postane pravilo običajnog prava ili jus cogens, ali ni to opet ne određuje UN, nego ovisi o praksi i mišljenju država.

ICTY je oformljen na rezolucije VIjeća sigurnosti a sudi za kršenja ženevskih konvencija, genocid i zločine protiv čovječnosti, što je sve protupravno na osnovu konvencija ili jus cogens normi međunarodnog javnog prava.
Last edited by Gray on 21/09/2011 02:06, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#14 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by jeza u ledja »

Dobro, ne donosi zakone vec donosi rezolucije koje su konvencije, a ne zakoni, mada se na osnovu njih formiraju sudovi na kojima se rjesavaju medjudrzavni sporovi, a pojedinci salju na dozivotnu robiju.

U sustini, i u jednom i drugom slucaju radi se o aktu koji donosi pravno tijelo i koji postaje obaveza svima onima koji ga potpisu. Dakle poenta je ista.

Ako ne postoji medjunarodni zakon, postoji medjunarodno pravo.
Gray

#15 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Gray »

jeza u ledja wrote:Dobro, ne donosi zakone vec donosi rezolucije koje su konvencije, a ne zakoni, mada se na osnovu njih formiraju sudovi na kojima se rjesavaju medjudrzavni sporovi, a pojedinci salju na dozivotnu robiju.

U sustini, i u jednom i drugom slucaju radi se o aktu koji donosi pravno tijelo i koji postaje obaveza svima onima koji ga potpisu. Dakle poenta je ista.

Apsolutno nisi shvatio.

Donosi rezolucije koje su odluke, a ne konvencije.

Konvencije (koje bi mođžda mogao nazvati "međunarodni zakon") ne donosi VIjeće sigurnosti niti UN, nego se nakon u okviru UN-a može donijeti određeni tekst konvencije (jer se pregovori o teksti vrše unutra UN-a među državama članicama) koji se otvara na potpisivanje i tek kada je država potpiše i ratifikuje ona biva obavezana konvencijom. Dakle ne određuje UN "zakon" nego se unutar UN-a države dogovaraju o prijedlogu "zakona" i potom odlučuju da li će da pristupe ili ne. Dakle država mora potpisati konvenciju, ona joj ne biva nametnuta kao obaveza.

Dalje, miješaš sudove, jedno je sud za međudržavne sporove (koji je osnovan na osnovu Povelje UN-a, koje su države isto moral potpisati) i ICTY, koji iako je oformljen na osnovu rezolucije sudi za djela koja su zločini na osnovu međunarodnog prava (konvencija i običajnog prava), tako da VS nije samo odlučilo da ta djela budu protupravna.
heckler

#16 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by heckler »

Nije sija nego vrat :-)
Gray

#17 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Gray »

Zaista nije toliko teško shvatiti. Zakon obavezuje sviju kojima je upućen (bez obzira da li se oni slažu s tim ili ne). Konvencija obavezuje samo države koje je prihvate (potpišu/ratifikuju). Dakle ne može UN nametnuti konvenciju nikome. Dakle zakon i konvencija nije isto.
jeza u ledja

#18 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by jeza u ledja »

Gray wrote:
jeza u ledja wrote:Dobro, ne donosi zakone vec donosi rezolucije koje su konvencije, a ne zakoni, mada se na osnovu njih formiraju sudovi na kojima se rjesavaju medjudrzavni sporovi, a pojedinci salju na dozivotnu robiju.

Apsolutno nisi shvatio.

Donosi rezolucije koje su odluke, a ne konvencije.

Konvencije (koje bi mođžda mogao nazvati "međunarodni zakon") ne donosi VIjeće sigurnosti niti UN, nego se nakon u okviru UN-a može donijeti određeni tekst konvencije (jer se pregovori o teksti vrše unutra UN-a među državama članicama) koji se otvara na potpisivanje i tek kada je država potpiše i ratifikuje ona biva obavezana konvencijom. Dakle ne određuje UN "zakon" nego se unutar UN-a države dogovaraju o prijedlogu "zakona" i potom odlučuju da li će da pristupe ili ne. Dakle država mora potpisati konvenciju, ona joj ne biva nametnuta kao obaveza.

Dalje, miješaš sudove, jedno je sud za međudržavne sporove (koji je osnovan na osnovu Povelje UN-a, koje su države isto moral potpisati) i ICTY, koji iako je oformljen na osnovu rezolucije sudi za djela koja su zločini na osnovu međunarodnog prava (konvencija i običajnog prava), tako da VS nije samo odlučilo da ta djela budu protupravna.
Ne razumijem tacno sta hoces da kazes.
Ne znam sta sam rekao sto se koci s ovim sto ti pises?

Jasno mi je da UN ne moze nametati pojedinim clanicama zakone. O tome smo slusali X puta, kao "ta i ta drzava nije potpisnica te i te konvencije, stoga ne mora da se pridrzava tog i tog zakona".

A te sudove, nisam nista pomjesao. Nisam rekao da postoji samo jedan sud.
jeza u ledja

#19 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by jeza u ledja »

Gray wrote:Zaista nije toliko teško shvatiti. Zakon obavezuje sviju kojima je upućen (bez obzira da li se oni slažu s tim ili ne). Konvencija obavezuje samo države koje je prihvate (potpišu/ratifikuju). Dakle ne može UN nametnuti konvenciju nikome. Dakle zakon i konvencija nije isto.
A kada drzave potpisu tu konvenciju onda to postaje zakon (za te drzave)?

Evo sad razmisljam, na engleskom i ni ne postoji pravi prijevod za rijec "zakon". Mozes ga prevesti kao "law", ali law znaci i pravo, a zakon bi trebao da je neki pravni akt. Na engleskom bi se pravnim aktom moglo nazvati nesto kao "rule" ili "regulation", sto mi nije daleko od rijeci poput "konvencija", mada shvatam, sve to ima svoju pravnu definiciju.

A kontam i, recimo u nekim drzavama mescini kad se donese neki zakon, onda postoje razna tijela koja ga moraju takodje ratifikovati, odnosno DA bi nesto postalo zakon cesto ga mora neki "entitet" ratifikovati.

No da ne ulazimo dalje.
cyprus, u pravu si, UN ne donosi medjunarodne zakone, vec medjunarodne rezolucije. UN prakticno samo predlaze zakone.
cyprus

#20 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by cyprus »

Ja moram priznati da mi pravo nije jača strana. Poznato mi je da UN donosi rezolucije, ali očito da se one ne mogu poistovjetiti sa zakonom. Na njih sam prvenstveno mislio kad sam na početku reagovo. S druge strane, konvencije i sudovi su nešto drugo, ali opet nisam siguran kolika je njihova sličnost sa zakonima u pravom smislu te riječi...
jeza u ledja

#21 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by jeza u ledja »

Pa ja sam reagovao zato sto imam u glavi pojam "medjunarodni zakoni" i "medjunarodno pravo". Znam kad pricaju o ratnim zlocincima govore o krsenju "medjunarodnih zakona" ili "prava". Pa kontam, ako se neki zakoni krse onda su valjda ti zakoni utvrdjeni od strane medjunardnog tijela. A koje je to tijelo nego UN.
Al eto ovaj kolega iznad kaze da to nisu zakoni vec konvencije. Samo isto ti ga ispadne ako na osnovu njih mozes zatvoriti nekoga. Ha jel?

Uglavnom, UN ne donosi zakone.
Gray

#22 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by Gray »

jeza u ledja wrote:Pa ja sam reagovao zato sto imam u glavi pojam "medjunarodni zakoni" i "medjunarodno pravo". Znam kad pricaju o ratnim zlocincima govore o krsenju "medjunarodnih zakona" ili "prava". Pa kontam, ako se neki zakoni krse onda su valjda ti zakoni utvrdjeni od strane medjunardnog tijela. A koje je to tijelo nego UN.
Al eto ovaj kolega iznad kaze da to nisu zakoni vec konvencije. Samo isto ti ga ispadne ako na osnovu njih mozes zatvoriti nekoga. Ha jel?

Uglavnom, UN ne donosi zakone.

Ono što ja pokušavam da objasnim je da ne donosi UN te konvencije, nego ih države moraju same potpisati i prihvatiti. I kod predlaganja teksta neke konvencije, UN služi samo kao forum unutar kojega države pregovaraju o budućem tekstu, dakle opet se države moraju usaglasiti i tačno koji će tekst konvencije biti stavljen na potpisivanje.
severin

#23 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by severin »

ne kontam sto nebi palestina usla u UN pa vajda su i oni ljudi kao i ostali i imaju ista prava kao i sve zemlje o tome ja pricam i kakvo je to vjece sigurnosti kad tako lako daju zelena svjetla za ratove npr libija odma su dali rezoluciju da se napadne a sto je odma nisu dali kad su cetnici uletili u srebrenicu jos gdje su bili UN vojnici koji su hladno pustili cetnike da se docepaju muslimana u srebrenici sto tad nisu rekli napadnuti su nasi vojnici i civili u srebrenici saljite nato odma?
severin

#24 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by severin »

e sutra je dan-D pa vidjecemo na djelu demokratiju koju nam kroje i kolko im je stalo do naroda i gospodina obamu dobitnika nobelove nagrade za mir na djelu!!! da vidimo kolko vrijede ti zakoni za sve ljude nadam se da ce palestina
uci u UN da ce biti priznata(vajda su i oni ljudi) poslje 60 godina mucenja davanja ljekova na slamku ,hrane i protjerivanja iz sopstvenih domova

najavljeni skupovi podrske u EGIPTU,PAKISTANU,IRANU,TURSKOJ i TUNISU!!

i ne zaboravimo da je prosle godine obama kazao je da ce podrzati Palestinu ko nezavisnu drzavu u granicama od 1967

sloboda je pravo koje pripada svakom covjeku,sloboda je pravo koje pripada palestini !!!!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#25 Re: UN i vjece sigurnosti

Post by corolla02 »

svijetom je uvjek vladalo licemjerstvo pa sta drugo ocekujete i nista savrseno ne postoji kad je od covjeka-made :D
Post Reply