Umro Safet Isović
Moderator: _BataZiv_0809
- Pooll
Evo malo opsirnije o Safetu

Safet Isović estradni radnik, rođen 1936. u Bileći, a preminuo 2. septembra 2007 u Sarajevu. Po mišljenjima većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena.
Od 1956. godine izvodi sevdalinke na radiju i televiziji. Pobjednik je mnogih velikih festivala. Dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča. Dobitnik je Estradne nagrade BiH i Estradne nagrade bivše Jugoslavije. Snimio brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva (uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz). Član je Udruženja estradnih radnika. Živi i radi u Sarajevu.
Njegovi antologijski snimci su: "Đul Zulejha", "Boluje Hanka Prijedorka", "Braća Morići", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Grana od bora, pala kraj mora", "Jutros rano prođoh kraj Morića hana", "Kasno pođoh iz Morića hana", "Mujo kuje konja po mjesecu", "Moj dilbere", "Kiša bi pala", "Dvi planine viš' Travnika grada", "Mujo đogu po mejdanu voda", "Od sveg' me je sačuvala majka", "Kolika je šeher Banja Luka", "Put putuje Latif-aga", "Vozila se po Vrbasu lađa", "Slavuj ptica mala", "Zmaj od Bosne", "Haj, kakve Ajka crne oči ima", "Vrbas voda nosila jablana", "Akšam mrače, moj po Bogu brate". Također su važne i brojne njegove novokomponovane pjesme, koje se dobrim dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu - sevdalinku. Među njima se ističu: "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Hajro, Hajrija curo najmilija", "Zelen orah od roda se savija", "Bosna moja", "Malenim sokakom ne prolazim više", "Na mezaru majka plače", "Oči moje kletvom bih vas kleo", "Šta se ovo Bosnom čuje", "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo", "Pjevaj Bosno, pa me razveseli", "Sjetuje me majka", "Šeher grade, Banja Luko mila", "Zelen lišće goru kiti" (sa Miletom Petrovićem), "Da sam sjajna mjesečina".
Snimio je dosta pjesama u duetu sa velikim izvođačima bosanske pjesme: Zaimom Imamovićem, Miletom Petrovićem, Bebom Selimović.
Njegovi antologijski snimci su:
* "Đul Zulejha"
* "Boluje Anka Prijedorka"
* "Braća Morići"
* "Djevojka sokolu zulum učinila"
* "Grana od bora, pala kraj mora"
* "Jutros rano prođoh kraj Morića hana"
* "Kasno pođoh iz Morića hana"
* "Mujo kuje konja po mjesecu"
* "Moj dilbere"
* "Kiša bi pala"
* "Dvi planine viš' Travnika grada"
* "Mujo đogu po mejdanu voda"
* "Od sveg' me je sačuvala majka"
* "Kolika je šeher Banja Luka"
* "Put putuje Latif-aga"
* "Vozila se po Vrbasu lađa"
* "Slavuj ptica mala"
* "Zmaj od Bosne"
* "Haj, kakve Ajka crne oči ima"
* "Vrbas voda nosila jablana"
* "Akšam mrače, moj po Bogu brate".
* "Zarasle su staze moje".
Također su važne i brojne njegove novokomponovane pjesme, koje se dobrim dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu - sevdalinku. Među njima se ističu:
* "Kad sretneš Hanku"
* "Jablani se povijaju"
* "Hajro, Hajrija curo najmilija"
* "Zelen orah od roda se savija"
* "Bosna moja"
* "Malenim sokakom ne prolazim više"
* "Na mezaru majka plače"
* "Oči moje kletvom bih vas kleo"
* "Šta se ovo Bosnom čuje"
* "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo"
* "Pjevaj Bosno, pa me razveseli"
* "Sjetuje me majka"
* "Šeher grade, Banja Luko mila"
* "Zelen lišće goru kiti" (sa Miletom Petrovićem)
* "Da sam sjajna mjesečina".
Snimio je dosta pjesama u duetu sa velikim izvođačima bosanske pjesme: Zaimom Imamovićem, Miletom Petrovićem, Bebom Selimović.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Safet_Isovi%C4%87

Safet Isović estradni radnik, rođen 1936. u Bileći, a preminuo 2. septembra 2007 u Sarajevu. Po mišljenjima većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena.
Od 1956. godine izvodi sevdalinke na radiju i televiziji. Pobjednik je mnogih velikih festivala. Dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča. Dobitnik je Estradne nagrade BiH i Estradne nagrade bivše Jugoslavije. Snimio brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva (uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz). Član je Udruženja estradnih radnika. Živi i radi u Sarajevu.
Njegovi antologijski snimci su: "Đul Zulejha", "Boluje Hanka Prijedorka", "Braća Morići", "Djevojka sokolu zulum učinila", "Grana od bora, pala kraj mora", "Jutros rano prođoh kraj Morića hana", "Kasno pođoh iz Morića hana", "Mujo kuje konja po mjesecu", "Moj dilbere", "Kiša bi pala", "Dvi planine viš' Travnika grada", "Mujo đogu po mejdanu voda", "Od sveg' me je sačuvala majka", "Kolika je šeher Banja Luka", "Put putuje Latif-aga", "Vozila se po Vrbasu lađa", "Slavuj ptica mala", "Zmaj od Bosne", "Haj, kakve Ajka crne oči ima", "Vrbas voda nosila jablana", "Akšam mrače, moj po Bogu brate". Također su važne i brojne njegove novokomponovane pjesme, koje se dobrim dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu - sevdalinku. Među njima se ističu: "Kad sretneš Hanku", "Jablani se povijaju", "Hajro, Hajrija curo najmilija", "Zelen orah od roda se savija", "Bosna moja", "Malenim sokakom ne prolazim više", "Na mezaru majka plače", "Oči moje kletvom bih vas kleo", "Šta se ovo Bosnom čuje", "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo", "Pjevaj Bosno, pa me razveseli", "Sjetuje me majka", "Šeher grade, Banja Luko mila", "Zelen lišće goru kiti" (sa Miletom Petrovićem), "Da sam sjajna mjesečina".
Njegovi antologijski snimci su:
* "Đul Zulejha"
* "Boluje Anka Prijedorka"
* "Braća Morići"
* "Djevojka sokolu zulum učinila"
* "Grana od bora, pala kraj mora"
* "Jutros rano prođoh kraj Morića hana"
* "Kasno pođoh iz Morića hana"
* "Mujo kuje konja po mjesecu"
* "Moj dilbere"
* "Kiša bi pala"
* "Dvi planine viš' Travnika grada"
* "Mujo đogu po mejdanu voda"
* "Od sveg' me je sačuvala majka"
* "Kolika je šeher Banja Luka"
* "Put putuje Latif-aga"
* "Vozila se po Vrbasu lađa"
* "Slavuj ptica mala"
* "Zmaj od Bosne"
* "Haj, kakve Ajka crne oči ima"
* "Vrbas voda nosila jablana"
* "Akšam mrače, moj po Bogu brate".
* "Zarasle su staze moje".
Također su važne i brojne njegove novokomponovane pjesme, koje se dobrim dijelom oslanjaju na tradicionalnu bosansku pjesmu - sevdalinku. Među njima se ističu:
* "Kad sretneš Hanku"
* "Jablani se povijaju"
* "Hajro, Hajrija curo najmilija"
* "Zelen orah od roda se savija"
* "Bosna moja"
* "Malenim sokakom ne prolazim više"
* "Na mezaru majka plače"
* "Oči moje kletvom bih vas kleo"
* "Šta se ovo Bosnom čuje"
* "Oj, Safete, Sajo Sarajlijo"
* "Pjevaj Bosno, pa me razveseli"
* "Sjetuje me majka"
* "Šeher grade, Banja Luko mila"
* "Zelen lišće goru kiti" (sa Miletom Petrovićem)
* "Da sam sjajna mjesečina".
http://bs.wikipedia.org/wiki/Safet_Isovi%C4%87
Last edited by Pooll on 02/09/2007 12:52, edited 1 time in total.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
Neka mu je vječni rahmet. 
- valterbranisarajevo
Rahmet njegovoj plemenitoj duši. Zahvaljujući svojim pjesmama ostaće besmrtan.
Nadam se da je sada u nekom ljepšem svijetu zajedno sa svojim: Zaimom, Himzom, Šerbom, Mehom, Jozom, Nadom.... koji sačuvaše bosansku sevdalinku od zaborava i omogućiše da u njoj uživamo mi i, ako bog da,oni koji će ostati iza nas.
Nadam se da je sada u nekom ljepšem svijetu zajedno sa svojim: Zaimom, Himzom, Šerbom, Mehom, Jozom, Nadom.... koji sačuvaše bosansku sevdalinku od zaborava i omogućiše da u njoj uživamo mi i, ako bog da,oni koji će ostati iza nas.
-
mamica papucarka
rahmet mu dusi
polako odlaze svi velikani sevdalinke
polako odlaze svi velikani sevdalinke
- Bosanac sa dna kace
rahmet mu dusi...
nedostajace nam jako puno
cijela Bosna i Hercegovina ga voli!
kad mu je dzenaza?

nedostajace nam jako puno
cijela Bosna i Hercegovina ga voli!
kad mu je dzenaza?
- Bosanac_21
Ne mogu da vjerujem
Ode nam Meho, pa sad i Sajo
Neka mu je vjecni rahmet!
Zivot je posvetio svojoj Bosni i Bosna mu to nikad nece zaboraviti!
Neka mu je vjecni rahmet!
Zivot je posvetio svojoj Bosni i Bosna mu to nikad nece zaboraviti!
-
Regnum_Bosnae
Legenda sevdaha, nece nikad zaboravljen biti.
Neka mu je rahmet dusi
Neka mu je rahmet dusi