umro Saban Bajramovic

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

sebilj

#26 Re: umro Saban Bajramovic

Post by sebilj »

slava mu

p.s. jednom negdje procitah da je bio simpatizer Srpske Radikalne stranke, pa cak i clan??? Nije trenutak ni mjesto u ovoj temi...., ali....?
omar little

#27 Re: umro Saban Bajramovic

Post by omar little »

Pravo se iznendadi!!!! :( :( :(

Laka ti crna zemlja bila, majstore!
bane007

#28 Re: umro Saban Bajramovic

Post by bane007 »

Покој му души.
pesak

#29 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

pesak

#30 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

Šaban Bajramović umro je juče u 72. godini u niškoj bolnici
Preminuo kralj romske pesme
Autor: P. Mihailović | 09.06.2008 - 06:58

Image

Šaban Bajramović, kralj romske muzike, preminuo je juče u 72 godini u Nišu nakon duge i teške bolesti. Srce nije izdržalo. U legendu je otišao Net King Kol iz Niša, čovek čije su kompozicije svirali i pevali mnogi muzičari sa svih kontinenata, svrstan među deset najboljih bluz pevača u svetu... Šaban je pevao za Tita, Nehrua, Indiru Gandi, bio je zvezda koja je proslavila romsku muziku, ali je poslednje dane života proveo sam, samo sa suprugom Milicom. Pomalo ostavljen i usamljen, nije dočekao nacionalnu penziju koja mu je prošlog petka, ipak, odobrena...

Sahrana u sredu
Šaban Bajramović biće sahranjen na niškom Romskom groblju u sredu u 14 sati, rekli su danas Tanjugu članovi njegove najuže porodice. Dolazak u Niš najavili su mnogi poštovaoci njegove muzike iz mnogih krajeva eks Jugoslavije. Organizatori "Nišvil" džez festivala, koji se ove godine u Nišu organizuje po 25. put, pokrenuli su inicijativu da jedan od bulevara u tom gradu bude nazvan po kralju romske muzike.

Šaban je rođen 16. aprila 1936. u Nišu. Školu gotovo da i nije pohađao, a muzičko obrazovanje stekao je, kao i većina pripadnika njegovog naroda, na ulici. U devetnaestoj godini je zbog ljubavi pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku.
- Kada sam se žalio zbog dužine kazne i odlaska na Goli otok, oni mi dodali još dve i po godine. Zato sam ih opsovao i rekao: „Ne možete vi mene da osudite koliko ja mogu da izdržim!“ Nisam ni zakletvu položio kad sam pobegao iz vojske. Informbirovci su na Golom otoku bili bezobrazni prema nama koji nismo bili politički. Terali su nas da nosimo kamenje, tukli nas i maltretirali. Tamo se nisam odvajao od knjige i dobijao sam samicu po 40-50 dana samo zato što sam čitao za vreme rada. Igrao sam i fudbal tamo, branio sam i bio sam u to vreme možda bolji i od čuvenih golmana Beare i Šoškića - prisećao se Šaban.
U mladosti se snalazio za život kako je znao i umeo, dok ga muzika nije pronašla...
Jedna od poslednjih fotografija Šabana Bajramovića, jun 2008.
Foto: P. Petrović
- Dok sam bio na Golom otoku, nisam ni sanjao da imam sluha. Tamo sam naučio tonove, a za šest meseci razvio sluh i naučio da sviram kontrabas. Jednom smo mi robijaši davali neki koncert i ja sam pevao umesto kolege. Tada je počela moja pevačka karijera - pričao je Šaban, koji je na Golom otoku, potom, osnovao zatvorski orkestar koji je svirao džez, Armstronga, Sinatru, španske i meksičke melodije. Kasnije je govorio da je Goli otok bio njegov životni univerzitet.
Prvu ploču je snimio 1964. godine, a danas iza njega stoji oko dvadeset albuma i pedesetak singlova. Napisao je i komponovao oko sedam stotina pesama. Preko dvadeset godina je bio na čelu grupe „Crna mamba“ sa kojom je obišao pola sveta. Na poziv Nehrua i Indire Gandi, bio je u Indiji, a spektakularne koncerte održao je širom sveta. I svuda su ga zvali ponovo...
- Opredelio sam se za muziku, jer je ona jedna božja stvar. Nikada nisam gledao kako to drugi rade, već sam muziku posmatrao iz svog ugla. Zaslužio sam da me zovu kraljem romske muzike i Net King Kolom iz Niša. Ne može niko da me zameni, kod svakog pevača mogu da pronađem pola moje pesme. Crnci su veliki fenomeni za muziku, kao mi Cigani. Pevao sam crncima njihove melodije na ciganskom. Folirao sam ih, a oni se divili - govorio je Šaban.
Bajramović je na estradi od 1964. U međuvremenu, snimao je i filmove: Sa Goranom Paskaljevićem „Anđeo čuvar“ (1987), sa Milanom Jelićem „Nedeljni ručak“ (1982), sa Stoletom Popovim „Ciganska magija“ (1997).
- Mislim da me estrada nije ništa promenila, ali snove nisam ostvario. Niko se, recimo, u mom rodnom Nišu nije setio, nakon što sam se 40 godina bavio muzikom, da kaže: „Šabane, evo, zaslužio si penziju.“ Kako da budem zadovoljan - pričao je, već teško bolestan, pevač.
Polako ga je izdavalo srce. Pre pet godina doživeo je moždani udar, kasnije mu je ugrađen i bajpas. Prošle nedelje posetio ga je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i uručio mu jednokratnu novčanu pomoć i najavio pomoć u lečenju.
- Živim žalosno posle 40 godina mog pevanja, nijedan da otvori moju kapiju niti telefonom da pita kako živim i da li mogu da živim. Mučim se... - rekao je Bajramović nekoliko dana pre nego što će juče zauvek zatvoriti oči. Bio je inspiracija nebrojenim umetnicima širom sveta. Poslednje dana uz njega je provela supruga Milica. Ostavio je četiri ćerke i 12 unučića, koji su rasuti po svetu, što mu je, kako je govorio, tužna inspiracija...

Voleo „mercedese“ i knjige
Rođen 16. aprila 1936. u Nišu
Nakon bekstva iz vojske zbog devojke, 1955. oteran na Goli otok, gde je proveo pet godina
Prvu ploču snimio je 1964; ukupno je objavio oko 20 LP-jeva i 50 singlova. Veruje se da je komponovao više od 650 pesama
Od prve velike zarade kupio je beli „mercedes“ i unajmio dva telohranitelja, Priča kaže da je ubrzo izgubio „mercedes“ na kocki
Magazin „Tajm“ ga proglasio za jednog
od 10 najvećih bluz pevača na svetu

Voleo je da čita. Tvrdio je da je pročitao oko 20.000 knjiga,
Sa svojim sastavom „Crna mamba“ obišao je ceo svet, a kada je na poziv Nehrua i Indire Gandi nastupio u Indiji, službeno je tamo proglašen kraljem svetske ciganske muzike
Početkom 2008, zajedno sa Sašom Lošićem Lošom i Skaj Viklerom, snimio je saundtrak za muziku iz serije „Vratiće se rode“
Njegov poslednji album nosi naziv „Privatno“
Umro je u nedelju 8. juna 2008.

Strani mediji o Šabanu
„Ovaj pevač iz Srbije poseduje ogroman talenat, koji se na svoj način može porediti sa onim koji imaju Nusrat Fatah, Ali Khan ili Mari Bonie Persen, koji svoju muziku donose sa duhovnošću koja sa lakoćom premošćuje inače nepremostive kulturne barijere. Njegov glas kombinuje patos istočnjačke muzike i duhovnost fadoa, njegova muzika je vrsta balkanskog ciganskog džeza.“
Endi Džil, „The Independent“
„Ako iko ima pravo da peva balkanski bluz, onda je to Šaban Bajramović. Ožiljci koje mu je život naneo nisu vidljivi samo na njegovom licu već se odražavaju i u njegovom glasu, koji kao da gori u tuzi, tragediji i žudnji.“
Mike Domakin
„Narednih 66 minuta bili su retki trenuci u mom životu. Plakao sam zbog čiste lepote ove muzike. Zajedno sa ‘Mostar Sevdah Reunionom’, veliki romski pevač je napravio izuzetan album, verovatno najbolji ikad napravljen na ovom delu Balkana.“
Miljenko Jergović, „Jutarnji list“

Bajaga: Čudesan glas
- Poslednjih godina, nekoliko puta sam imao priliku i čast da sa Šabanom Bajramovićem delim binu na nekim koncertima. Žao mi je. Smatram da je bio veliki muzičar, veliki čovek čudesnog glasa.

Bora Dugić: Čovek iz naroda
- Imao sam priliku da sarađujem s njim. On je bio talentovan čovek, čovek iz naroda. Bio je kralj one populacije kojoj je pripadao, ali i svih ostalih nacionalnosti. Njegov rad ostaje iza njega.

Rade Vučković: Bio je niški car
Kompozitor i novinar Rade Vučković Niški, autor knjige o Šabanu Bajramoviću „Kralj romske pesme“, pamtiće svog sugrađina kao velikog čoveka i muzičara.
- Ako je za njega već rečeno da je ikona romske muzike, da je kralj romskog soula i bluza i da je njegov bluz najbolji bluz crnog čoveka izvan Amerike, tome se nema šta novo dodati. Njegove Nišlije su ga pozdravljale sa „care“, a u Nišu je najviše voleo da sedi u hotelu „Ambasador“, gde bi uz klekovaču i kaficu popunio listić sportske prognoze. Kad je snimao u studijima, nikada nije dva puta pevao pesmu.

Boki Milošević: svetski vrh
- Njegov početak karijere je vezan za mene, svirao sam na njegovoj prvoj ploči pre četrdeset godina. Bio je izuzetan čovek i umetnik, plenio je glasom, a našao se i u svetskom muzičkom vrhu.
Image

http://www.sabanbajramovic.com/

:( :cry: :( :( :( :(
Last edited by pesak on 09/06/2008 21:51, edited 3 times in total.
anais_nin

#31 Re: umro Saban Bajramovic

Post by anais_nin »

pesak wrote:
:( :sad: :( :sad:

Image
pesak

#32 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

pesak

#33 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :cry:
banchilo

#34 Re: umro Saban Bajramovic

Post by banchilo »

Tuzno danas zvone zvona ,kralj je otisao da sa "tata" Braunom pesmom ispomeraju sve andjele na nebesima.
Kakva dva majstora Bog sada ima kraj sebe !
shizim

#35 Re: umro Saban Bajramovic

Post by shizim »

Car sta drugo reci...
Nek mu je laka zemlja...
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#36 Re: umro Saban Bajramovic

Post by Nosferatu »

Najgore je sto, barem kod mene je u zivotu, bio period kad nisam razumjeo ovakve izvodjace...

Ne mozes ti Sabana razumjeti npr. sa 18-20 godina... Ja barem nisam mogao.

To je meni bila dzigerica il' neka cignaska mjuza za ispod stola u kafani...

Sta se moze...

Sabana sam zgotivio tek nakon MSR cd-a. I eto, zao mi sto covjeka ne vidjadoh dok je ziv bio...

Laka ti crna zemlja Sabane, i da znas, nisi ti Saban iz mojih referenci, ti si The Saban, nek halali Saulic...
WizzardFromBOZ

#37 Re: umro Saban Bajramovic

Post by WizzardFromBOZ »

Čovek kome i dalje kane suza i ozbiljno se zamisli nad svakim stihom pesme koju je pre toga izveo milion puta, pevač koji se nije obazirao na to što su mu krali pesme... želeo je samo da živi slobodno i da mu je svaki dan ispunjen, tako su Šabana Bajramovića opisali neki od ljudi koji su sarađivali s njim. Žarka Radoja
„Pevao sam za sve i svakog, za političare, državnike, ambasadore, često bez prebijene pare, na mostovima, kad su me zvali, za decu, za tuđu pomoć, a sad, kad sam sa 70 godina bolestan starac, niko da me pozove, da pita da li taj čovek ima za lekove...” Ovako se srpskim medijima izjadao kralj romske muzike, Šaban Bajramović, sa bolničke postelje u Nišu. Samo dva dana nakon toga, Šaban Bajramović umro je u 72. godini u Kliničkom centru u Nišu.

Poslednje dane proveo je moleći da mu država udeli novac kako bi imao pravo na penziju. Iako su ga mnogi kopirali, uzimali mu pesme i od njih pravili svetske hitove, na kojima su zaradili velike novce, Šabanu Bajramoviću niko nije pomogao u najtežim trenucima. Ali, sudeći prema priči ljudi koji su sarađivali s njim, on za takve stvari nikada nije ni mario.

Menadžer benda „Mostar sevdah reunion”, Dragi Šestić, sa kojim je Šaban Bajramović snimio dva odlična albuma, napisao je jednom prilikom kako je „najbolji romski glas na svetu živeo život punim plućima”.

„Godinama su ga potkradali, kopirali i imitirali, i slavni i anonimni muzičari. Ali on nikada nije hteo da zaštiti svoj rad. Živeo je od danas do sutra, praveći muziku i uživajući u svakoj sekundi života. Išao je gde je hteo, ne priznajući nikakva ograničenja, slobodan kao ptica,” reči su Šestića, koji je šest meseci pokušavao da nagovori Šabana da snime album skupa.

Više od pet decenija muzičke karijere donelo mu je naziv „kralja svih Roma” i status jednog od 10 najboljih bluz pevača u Evropi. Moćan, jedinstven glas, energija kojom je oduševljavao hiljade ljudi širom sveta na svojim koncertima i boemski život, obeležili su karijeru „najboljeg glasa Balkana” ili, kako su ga neki zvali, romskog Net King Kola.

Dva albuma je uradio sa „Mostar sevdah reunionom” i oba su dobila odlične kritike. Član benda, harmonikaš Mustafa Šantić, seća se rada sa Bajramovićem. Kaže da je imao vrhunski glas, ali da je bio neukrotiv, da nije voleo pravila, zbog čega je bio težak za saradnju.

Zabeležili su o Šabanu

Andy Gill, The Independent

„Ovaj pevač iz Srbije poseduje ogroman talenat, koji se na svoj način može porediti sa onim koji imaju Nusrat Fatah, Ali Khan ili Mari Bonie Persen, koji svoju muziku donose sa duhovnošću koja sa lakoćom premošćuje inače nepremostive kulturne barijere. (...) Njegov glas kombinuje patos istočnjačke muzike i duhovnost fadoa (...) njegova muzika je vrsta balkanskog ciganskog džeza”.

Mladen Hlubna, Oslobođenje, BiH

„Teško je ostati objektivan slušajući ovo remek delo. Kažu da ni pred kim ne treba kleknuti i pognuti glavu. U ovom slučaju, treba napraviti iznimku”.

Miljenko Jergović

„Narednih 66 minuta bili su retki trenuci u mom životu. Plakao sam zbog čiste lepote ove muzike. Zajedno sa Mostar Sevdah Reunionom, veliki romski pevač je napravio izuzetan album, verovatno najbolji ikad napravljen na ovom delu Balkana”.

Dragi Šestić, aranžer i producent

„Ali muzičar - pevač - se nije promenio. Tokom nekoliko minuta koliko nam je bilo dopušteno da provedemo sa njim, u pauzama izvođenja, čuo sam improvizacije kakve nisam verovao da su uopšte moguće. A on se nije služio ni polovinom svoga glasa. Bio je to glas koji opčinjava, koji nije izgubio na svojoj snazi i bogatstvu u poslednjih dvadeset godina. Sasvim čist, sasvim originalan. Čovek koji je pevao preda mnom je muzički genije.”

„Njegove interepretacije su bile jedinstvene. Znao je pjevati u pauzama dok smo snimali album, sam, bez pratnje. Tom glasu ništa nije trebalo. Šta god da je pjevao, šansone, sevdalinke ili ciganske pjesme, to je zvučalo sjajno i mi smo uživali dok smo ga slušali. S njim smo bili najbolji bend na svijetu”, kaže Šantić i dodaje da mu je žao što nisu uspeli da snime s njim još jedan album.

Na poslednjem albumu, koji je „Mostar sevdah reunion” uradio 2006. sa Šabanom, već se videlo da je Bajramoviću narušeno zdravlje, kaže Šantić i napominje da su hteli da snime još jedan album, ali da nije išlo:

„Koliko god se trudio vidjelo se da je bolestan. Želja mi je bila da još jedan deo njega ukrademo od zaborava, da ostane zabilježen. Tad bi mi duša bila mirna”, objasnio je Šantić i dodao: „Šaban je otpjevao svoj život. Ostao je dosljedan svom stilu od prve do poslednje pjesme i živio ih je. To sam poštovao kod njega najviše.”.

Muzika sa tog albuma iskorišćena je za dokumentarni film „Šaban”, Miloša Stojanovića, koji je premijerno prikazan 2007. U intervjuu magazinu „Cord”, Stojanović je rekao kako je među Romima, kada se pomene ime Šabana Bajramovića, svako reagovao sa osmehom na licu.

„Ti osmesi bili su kao odsjaj u ogledalu pozitivne energije koju Šaban Bajramović poseduje; on je živi primer kako se može i treba živeti život punim plućima. Svaki čovek, ako zagrebe ispod površine svog postojanja, ima želju da oseti da je zaista živ. Šabanova muzika je pravi recept za to. Na zvuk njegovog glasa, ne samo da telo počinje da igra, nego vam nezadrživo zatreperi i srce i duša. Ceo život sam pažljivo slušao njegovu muziku i shvatio da on peva istinu”, rekao je Stojanović.

Dodao je da se njegova fascinacija Šabanom nije umanjila onog trenutka kada ga je upoznao, jer, sve što je mislio o njemu, samo se potvrdilo.

„To je moguće samo onda kada imate sreću da sretnete čoveka kome i dalje kane suza i ozbiljno se zamisli nad svakim stihom pesme koju je pre toga izveo milion puta, a zatim, kao da to nije dovoljno, ogreje vas svojim razoružavajućim osmehom”, objasnio je Miloš Stojanović.

U Nišu je otvorena Knjiga žalosti, a sahrana legende romske muzike održaće se u sredu, 11. juna 2008.
pesak

#38 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

Na rtsu, danas u 20, je poslednji koncert Sabana Bajramovica. :(

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Ta muzika je VRH . Eh, sto mi je zao sto ga nisam cula uzivo.

auuu...ovo je nevidjena muzika...on.
sve sam ostavljala za kasnije..i nikako. :( srecom, ima cd. malo je neujednacen kvalitet svirke sa njegovim glasom, ali ok je. on odskace..on je trebao da svira sa najvecim svetskim sviracima da bi cd bio na njegovom nivou.
koja iskrenost...koja je to umetnost. da ti se digne kosa na glavi.
koji neverovatni spojevi.

nemam nigde nikoga
nemam zemlje ni roda
nemam druga nemam ga
oj sudbino prokleta

lutam svetom idem sam
ljubav trazim svaki dan
nemam majke ni oca
nemam nigde nikoga

zivot mi je tuzan san
nemam oci nemam dan
nemam mira nemam ga
oj sudbino ciganska

to su reci u jednoj pesmi
cyprus

#39 Re: umro Saban Bajramovic

Post by cyprus »

:sad: :sad:
pesak

#40 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

pesak

#41 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

http://www.rts.co.yu/

sad. poslednji njegov koncert.
ima uzivo...
Borej

#42 Re: umro Saban Bajramovic

Post by Borej »

tek sad sam na rts vidio ovu tuznu vijest :( :( nek mu je laka zemlja......

zadnji nekoliko dana sam slabo pratio medije ali cini mi se da o ovoj tuznoj vijesti nije puno napisano...... :(

legende ne umiru.....
pesak

#43 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

dakle, ovo je stvarno kvalitetna muzika...za odabrane...suvise je fina za ove nase prilike...zato nije imala prodju...
koja divna mesavina dzeza, romske...
ovo ce uci u istoriju. najbolja dzez tradicija...

u kom mi politickom tripu zivimo..da ne vidimo pravu istoriju..

ovi muzicari sto sviraju s njim, opcinjeni su njime. :-D

suvise fina, kulturna muzika...

nadam se da ce neko ovo snimiti i staviti na youtube..
pesak

#44 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

ovo je njegova pesma- on je komponovao, a ukrali su drugi- Djelem djelem...

http://www.youtube.com/watch?v=P5V07-LH ... re=related
pesak

#46 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

Atrus wrote:Tako je to u zivotu, nekome slava i pare (Bregovic), nekome ni socijalna penzija (Bajramovic). Prvi je foler i lopov, drugi umjetnik i autor. Pa ima li pravde? Nema.
Pocivao u miru Sabane.
prava umetnost ne obraca paznju na meterijalno..
pesak

#48 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

Kralj ispraćen uz pesmu i trubače
Autor: B. Janačković | 12.06.2008 - 08:25
Image

Nad mermernim spomenicima niškog Novog groblja trube okrenute ka nebu tiho su jecale „Đelem, đelem“ kada se nad još svežom humkom prolomio veličanstveni aplauz. Šaban Bajramović, kralj romske pesme i legenda, sahranjen je juče po podne u prisustvu više stotina rođaka, prijatelja i poštovalaca njegovog dela. Poslednja želja su mu bili trubači i da bude obučen u belo odelo i bele cipele. A i kako bi drugačije na večni počinak otišao čovek čiji je čitav život bio muzika i pesma.

Pored supruge Milice i kćerki Maje, Žakline i Katarine, u tužnoj povorci našao se i predsednik Srbije Boris Tadić, čije je iznenadno pojavljivanje, u društvu ministra Rasima Ljajića i režisera Gorana Paskaljevića, izazvalo opšte oduševljenje i aplauze. Obred dženaze, ispraćaja, obavio je muftija beogradski Muhamed Jusufspahić. Sahrani su još prisustvovali bivši premijer Srbije Zoran Živković, pevač Željko Samardžić, trubač Boban Marković, Predrag i Neša Milosavljević iz „Galije“, Goran Šepa Gale iz „Kerbera“, Boban Ilić, vajar iz Čikaga, pevači iz Niša Boban Zdravković i Dragoljub Mihajlović Kanarinac, kompozitor Maksa Maksutović, član Nacionalnog saveta Roma Dragoljub Acković, Milan Paunković iz Romske partije ujedinjenja... Od Emira Kusturice i Gorana Bregovića, koji su bili sprečeni da dođu, stigli su telegrami saučešća. Miroslav Mitić, vlasnik filmske producentske kuće „Drim kompani“, koja se proslavila „Zonom Zamfirovom“, najavio je za „Blic“ snimanje igranog filma o Šabanu Bajramoviću.

A kovčeg sa telom Bajramovića do kapele je stigao u „mercedesu“, koji su, u taktu posmrtnog marša, pratili trubači Dragana Ahmetovića iz Bojnika. Pred kapelom orkestar „Pralipe“ (Bratstvo) iz Pirota svirao je Betovenov posmrtni marš.
Autobusi sa obožavaocima i prijateljima stigli su iz Pirota, Vranja, Sarajeva... Student Nemanja Čokanović (21), veliki Šabanov fan, došao je iz Šapca dan ranije, u zoru. San ga je uhvatio na Romskom groblju, gde je je prvobitno trebalo Šaban da bude sahranjen. Prodao je mobilni telefon da bi prespavao u hostelu.
- Hteo sam da odem na Šabanov koncert u aprilu, ali je otkazan. Morao sam zato da dođem na sahranu, da ispratim do sada najveću legendu romske muzike - poverava se Čolaković.

Image

Veliki broj medijskih kuća iz Srbije poslao je svoje ekipe, ali i kamere TV „Nove“ iz Hrvatske, u kojoj je Šaban uživao posebnu popularnost. To je potvrdila i delegacija Hrvatskog sabora, koju je predvodio Nazif Memedi, zastupnik 12 nacionalnih manjina.
- Šabanova muzika je doprinela popravljanju imidža naše nacionalne manjine u Hrvatskoj - veli Memedi.
A na komemoraciji, održanoj pre podne u Gradskoj kući, kojoj su osim porodice prisustvovali samo niški muzičari i političari, minutom ćutanja odata je počast preminulom umetniku. Gradonačelnik Niša Smiljko Kostić rekao je da će Niš pamtiti Šabana Bajramovića onako kako je on želeo - po njegovim pesmama.

Pevač, koga je američki magazin „Tajm“ svojevremeno svrstao u sam vrh najboljih bluz pevača na svetu, u svojem gradu i svojoj zemlji nije dočekao da ga ispoštuju za života. Poslednje dane proveo je sam sa suprugom Milicom, bez više puta obećavane penzije, u neizvesnosti besparice... Da bi ga ispoštovali, morao je prvo da umre. Ali, to je već priča o Srbiji.

Komponovao 700 pesama
Šaban Bajramović je bio najslavniji i najpopularniji romski pevač, kompozitor i pesnik. Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine. Prvu ploču snimio je 1964. godine. Snimio je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.
Više od 20 godina predvodio je sastav „Crna mamba“.

Image
sojka

#49 Re: umro Saban Bajramovic

Post by sojka »

. Poslednje dane proveo je sam sa suprugom Milicom, bez više puta obećavane penzije, u neizvesnosti besparice..

:( :( :( :( :( :( :( :( :(

Neka mu je laka zemlja. :roll:
pesak

#50 Re: umro Saban Bajramovic

Post by pesak »

imas gore mali deo intervua sa njim...zalosno..na bn-u.

jadnicak dragi...

evo.. http://www.youtube.com/watch?v=Y73rcNFB ... re=related
Post Reply