Umro je Stephen Hawking!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bloo
Globalna šefica

#26 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Bloo »

bjutiful
SmokingMan

#27 Re: Umro Stephen Hawking!

Post by SmokingMan »

Arminovski wrote:
Maxxtro wrote:
LakePlacid wrote: Po meni u klubu osam svakako Newton, Galileo, Einstein, Aristotel, Platon, Tesla, Šekspir i Hawking ...
Uz duzno postovanje Hawkingu, ali uporedjujuci njihov doprinos fizici, on nije ni blizu titanima poput recimo Einsteina i Newtona. U svakom slucaju, bio je izuzetno inspirativna licnost. Svijet je danas izgubio briljantnog naucnika i velikog covjeka.
Skroz tacno! Gornja lista je pretanka. Izostavlja likove poput Feynmanna, Maxwella, Diracca, Plancka a i manje poznate potut Al-Khwarizmija i jos hrpu njih. Moze jedino po nekoj danasnjoj popularnosti.

Ja mislim da je on ovo planirao. Lik koji se poistovjecivao sa Newtonom ne moze slucajno da ode na Einsteinov datum rodjenja. Mogao bi se lako reinkarnirati ;-)
Vala su i Cahndarsekhar,Abdul Salam,Friedman zaslužili svoje mjesto među velikanima.
piupiu

#28 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by piupiu »

Bloo wrote:bjutiful
indid :thumbup:

Ima i ova iz mladih dana, stvarna, sad naidjoh...

Image
Saka

#29 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Saka »

SmokingMan wrote:Informacija ne može biti izgubljena. :D
Zapravo je on tvrdio suprotno - i kasnije priznao da je pogriješio, a opovrgnuli su ga Hooft i Susskind. :)
Logovan

#30 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Logovan »

Neka mu je laka zemlja, počivao u miru!
Queen_of_hearts

#31 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Queen_of_hearts »

Uistinu veličanstven um i veliki gubitak.
Profesore, hvala za sve!
Maxxtro

#32 Re: Umro Stephen Hawking!

Post by Maxxtro »

SmokingMan wrote:
Arminovski wrote:
Maxxtro wrote:
Uz duzno postovanje Hawkingu, ali uporedjujuci njihov doprinos fizici, on nije ni blizu titanima poput recimo Einsteina i Newtona. U svakom slucaju, bio je izuzetno inspirativna licnost. Svijet je danas izgubio briljantnog naucnika i velikog covjeka.
Skroz tacno! Gornja lista je pretanka. Izostavlja likove poput Feynmanna, Maxwella, Diracca, Plancka a i manje poznate potut Al-Khwarizmija i jos hrpu njih. Moze jedino po nekoj danasnjoj popularnosti.

Ja mislim da je on ovo planirao. Lik koji se poistovjecivao sa Newtonom ne moze slucajno da ode na Einsteinov datum rodjenja. Mogao bi se lako reinkarnirati ;-)
Vala su i Cahndarsekhar,Abdul Salam,Friedman zaslužili svoje mjesto među velikanima.
I mnogi drugi. Zaista je velika steta sto ce mnogi od ovih izvanrednih ljudi ostati zaboravljeni siroj javnosti. Stephen Hawking je nesumnjivo bio briljantan fizicar, ali ono sto je njega uzdiglo u ikonu moderne znanosti je prvenstveno njegov rad na popularizaciji nauke, a manje njegov naucni rad.

Nadam se da @Lakeplacid nece zamjeriti sto sam se nakacio na njegov post i ovu listu baziranu na licnim utiscima, al ako bi pokusali sastaviti jedno iole objektivnu listu ili barem neke grube kategorije bazirane iskljucivo na naucnom radu i njegovom uticaju, licnog sam uvjerenja da bi od pobrojanih naucnika u top tier mogli svrstati Newtona, Einsteina, Galilea, Maxwella, eventualno Diraca i Plancka (i jos vjerovatno par nekih koji nisu pobrojani). Hawking sasvim sigurno ne pripada ovoj kategoriji, a rekao bih ni ovi koje si ti dodao.
karanana

#33 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by karanana »

imao je interesantne ideje i teorije.

ali sam naziv teoretski fizicar govori da su mnoge stvari ublehe i da ustvari nisu naucno potkovane nego eto kao vjerovatno je to tako bilo prije 14 milijardi godina i vjerovatno se sada to desava negdje u svemiro i vjerovatno ovo, vjerovatno ono.....da to utice na nase misljenje i znanje o svemiru, ali vecina je nedokazano i za sad ubleharenje. ali od neceg se mora krenuti.
JanuaryJones

#34 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by JanuaryJones »

piupiu wrote:
Bloo wrote:bjutiful
indid :thumbup:

Ima i ova iz mladih dana, stvarna, sad naidjoh...

Image
Čekam znak Supermena ispod jakne...isti Clark Kent :D nije da nije bio Superman svog doba!
dale cooper

#35 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by dale cooper »

Gigant! R.I.P. :sad:
Saka

#36 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Saka »

karanana wrote:imao je interesantne ideje i teorije.

ali sam naziv teoretski fizicar govori da su mnoge stvari ublehe i da ustvari nisu naucno potkovane nego eto kao vjerovatno je to tako bilo prije 14 milijardi godina i vjerovatno se sada to desava negdje u svemiro i vjerovatno ovo, vjerovatno ono.....da to utice na nase misljenje i znanje o svemiru, ali vecina je nedokazano i za sad ubleharenje. ali od neceg se mora krenuti.
Naučna teorija nije jednako hipoteza. To treba jednom zauvijek utuviti u glavu. Teorija je naučno objašnjenje nekog fenomena. Jesi li ikad čuo za teoriju gravitacije ili teoriju relativiteta? Obje apsolutno dokazane a i dalje se zovu teorija.

Druga stvar: mnogi fenomeni kojima se bavi moderna fizika više se ne mogu eksperimentalno dokazati i vjerovatno neće nikad moći. Ali mnoge teorije su matematički dokazane i nisu nečija divlja ideja već naučna činjenica.
Kinaski

#37 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Kinaski »

Dobar je bio Stiven, steta sto je otiso iz liverpula
Neregistrirani

#38 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Neregistrirani »

karanana wrote:imao je interesantne ideje i teorije.

"Bolje je ćutati pa biti smatran glupim, nego govoriti pa otkloniti svaku sumnju."
zforumas

#40 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by zforumas »

Ode Hawking hranit' baje...
Hvala mu sto je nauku popularizovao, ucinio ju zanimljivom sirokim narodnim masama.
Hawking je bio neka vrsta naucnog populiste, slicno kao Neil deGrasse Tyson. Skoro da su iskakali iz pastete, cim se u nekoj prici spominju geekovi tu su i ova dva.
Ali ako je to cijena da se na prvo mjesto stavi nauka i da se zainteresiraju sire narodne mase, zasto ne. Bolje i to nego soliti pamet raji kako treba ubiti komsiju u ime nekog boga ili zato sto je druge boje koze ili zato sto je derpe i sl.
Dijelim misljenje da Hawking ne spada u ovu "elitu mozgova", ali nije ni mnogo daleko od nje.
Ostala su djela za buduce generacije, a meni je drago da sam zivio u njegovom vremenu.
Hvala!
radiša

#41 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by radiša »

Nisam ga poznavo licno tako da me njegova smrt uopste ne dodiruje kao sto me ne dodiruje smrt miliona ljudi sirom planete koje ne znam a riknuli su.
MyTao

#42 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by MyTao »

RIP

Jedna fina zivotna prica.

btw... ne znam zasto ali strasno me nervira kada ljudi mjesaju zakon, hipotezu i teoriju.
cyprus

#43 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by cyprus »

Počivao u miru... O njegovom naučnom doprinosu ne znam mnogo (iskreno), pa ne bih sudio, ali njegova životna priča je zaista nešto jedinstveno... Zbog toga mislim da je od danas svijet zaista siromašniji...
Arminovski

#44 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Arminovski »

Cini mi se da je vecinu naucnog doprinosa uradio kao mnogo zdraviji ali opet postici njegove uspjehe uzevsi u obzir njegovo fizicko stanje je u najmanju ruku podvig uma, pogotovo kad nije trebao ni biti ziv. Mozda i jeste jedan od... Unikatan kako god.
SmokingMan

#45 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by SmokingMan »

Bloo
Globalna šefica

#46 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Bloo »

:thumbup:
Za njega treba uvesti RIS - Rest in Space...
ovo_mi_je_nick

#47 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by ovo_mi_je_nick »

.
Last edited by ovo_mi_je_nick on 15/03/2018 11:06, edited 1 time in total.
ovo_mi_je_nick

#48 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by ovo_mi_je_nick »

Ode a ne spozna svemir.

76 kuka kao i Albert A.
Averus

#49 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Averus »

Image

Čovjek čije je znanje nadmašio samo njegov duh!
Averus

#50 Re: Umro je Stephen Hawking!

Post by Averus »

Image

:D
Post Reply