Umro je Stephen Hawking!
- Men_of_Numenor
#1 Umro je Stephen Hawking!
https://www.theguardian.com/science/201 ... es-aged-76
Stephen William Hawking (8 January 1942 – 14 March 2018) was an English theoretical physicist, cosmologist, author and Director of Research at the Centre for Theoretical Cosmology within the University of Cambridge. His scientific works include a collaboration with Roger Penrose on gravitational singularity theorems in the framework of general relativity and the theoretical prediction that black holes emit radiation, often called Hawking radiation. Hawking was the first to set out a theory of cosmology explained by a union of the general theory of relativity and quantum mechanics. He was a vigorous supporter of the many-worlds interpretation of quantum mechanics.
Hawking was an Honorary Fellow of the Royal Society of Arts (FRSA), a lifetime member of the Pontifical Academy of Sciences, and a recipient of the Presidential Medal of Freedom, the highest civilian award in the United States. In 2002, Hawking was ranked number 25 in the BBC's poll of the 100 Greatest Britons. He was the Lucasian Professor of Mathematics at the University of Cambridge between 1979 and 2009 and achieved commercial success with works of popular science in which he discusses his own theories and cosmology in general; his book A Brief History of Time appeared on the British Sunday Times best-seller list for a record-breaking 237 weeks.
Hawking had a rare early-onset, slow-progressing form of amyotrophic lateral sclerosis (ALS) that gradually paralysed him over the decades. He was still able to communicate using a single cheek muscle attached to a speech-generating device.
Stephen Hawking died on 14 March 2018, at the age of 76.
Stephen William Hawking (8 January 1942 – 14 March 2018) was an English theoretical physicist, cosmologist, author and Director of Research at the Centre for Theoretical Cosmology within the University of Cambridge. His scientific works include a collaboration with Roger Penrose on gravitational singularity theorems in the framework of general relativity and the theoretical prediction that black holes emit radiation, often called Hawking radiation. Hawking was the first to set out a theory of cosmology explained by a union of the general theory of relativity and quantum mechanics. He was a vigorous supporter of the many-worlds interpretation of quantum mechanics.
Hawking was an Honorary Fellow of the Royal Society of Arts (FRSA), a lifetime member of the Pontifical Academy of Sciences, and a recipient of the Presidential Medal of Freedom, the highest civilian award in the United States. In 2002, Hawking was ranked number 25 in the BBC's poll of the 100 Greatest Britons. He was the Lucasian Professor of Mathematics at the University of Cambridge between 1979 and 2009 and achieved commercial success with works of popular science in which he discusses his own theories and cosmology in general; his book A Brief History of Time appeared on the British Sunday Times best-seller list for a record-breaking 237 weeks.
Hawking had a rare early-onset, slow-progressing form of amyotrophic lateral sclerosis (ALS) that gradually paralysed him over the decades. He was still able to communicate using a single cheek muscle attached to a speech-generating device.
Stephen Hawking died on 14 March 2018, at the age of 76.
Last edited by Men_of_Numenor on 14/03/2018 05:43, edited 2 times in total.
- Men_of_Numenor
#2 Re: Umro Stephen Hawking!
Ode nažalost jedan od najvećih umova današnjice!
-
LakePlacid
#3 Re: Umro Stephen Hawking!
I zvanicno je potvrdjeno, preminuo je u 76. godini života, sta reci za najveceg mislioca i naučnika našeg vremena, gotivio sam ga najvise kada su u pitanju bili njegovi pogledi na religiju, buduci da sam ateista sa uzivanjem sam pratio njegove stavove po tom pitanju
Neka mu je laka crna zemlja, njegovo ime svakako ce stajati pored najvecih umova svih vremena ...
Neka mu je laka crna zemlja, njegovo ime svakako ce stajati pored najvecih umova svih vremena ...
- Men_of_Numenor
#4 Re: Umro Stephen Hawking!
Ovaj datum ćemo pamtiti po dvije stvari, rođenju Alberta Einsteina i smrti Stephena Hawkinga 
-
LakePlacid
#5 Re: Umro Stephen Hawking!
Nije slucajnost ...
Po meni u klubu osam svakako Newton, Galileo, Einstein, Aristotel, Platon, Tesla, Šekspir i Hawking ...'MOJ CILJ JE JEDNOSTAVAN: SPOZNATI UNIVERZUM' Umro Stephen Hawking, teorijski fizičar, ikona znanosti i jedan od njezinih najvećih popularizatora
Stephen Hawking, britanski teorijski fizičar i jedan od najpoznatijih suvremenih znanstvenika i popularizatora znanosti, preminuo je u dobi od 76 godina.
Redovito svrstavan među najveće svjetske intelektualce, Hawking se usprkos teškoj neurološkoj bolesti koja ga je učinila potpuno nepokretnim do mjere da je bio u stanju komunicirati isključivo uz pomoć računala, uspijevao baviti najvećim misterijima univerzuma postavši svojevrsnim simbolom snage ljudskoga uma.
Hawkingu su tešku bolest dijagnosticirali kada je imao 21 godinu, a isprva su mu dali samo dvije godine života, što ga je bacilo u tešku depresiju, no ipak je smogao snage te je doktorirao teorijsku fiziku i postao profesor na sveučilištu u Cambridgeu. Svjetsku je slavu postigao krajem '80-ih godina prošlog stoljeća kada je izdao knjigu 'Kratka povijest vremena', koja je u rekordnim nakladama prodana diljem svijeta.
- Moj cilj je jednostavan: potpuno spoznati univerzum, shvatiti zašto je to što jest i zašto uopće postoji, rekao je jednom prilikom.
- Men_of_Numenor
#6 Re: Umro je Stephen Hawking!
Nemoj zaboraviti Leonarda 
- SmokingMan
#7 Re: Umro je Stephen Hawking!
"Try to make sense of what you see and wonder about what makes the universe exist.Be curious,and however difficult life may seem,there is always something you can do,and succeed at.It matters that you don’t just give up."
Počivaj u miru.
Počivaj u miru.
Last edited by SmokingMan on 14/03/2018 10:02, edited 1 time in total.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#8 Re: Umro je Stephen Hawking!
Kutaris`o se.....
R.I.P.
R.I.P.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Rampage
#11 Re: Umro je Stephen Hawking!
Neka mu je laka zemlja, počivao u miru.
-
Maxxtro
#12 Re: Umro Stephen Hawking!
Uz duzno postovanje Hawkingu, ali uporedjujuci njihov doprinos fizici, on nije ni blizu titanima poput recimo Einsteina i Newtona. U svakom slucaju, bio je izuzetno inspirativna licnost. Svijet je danas izgubio briljantnog naucnika i velikog covjeka.LakePlacid wrote: Po meni u klubu osam svakako Newton, Galileo, Einstein, Aristotel, Platon, Tesla, Šekspir i Hawking ...
- Averus
#13 Re: Umro je Stephen Hawking!
Šteta, ali ujedno i velika sreća da smo generacije koje su živjele u isto doba kao on. Pokazao je cijelom svijetu koliko je um moćan.
-
Nadzorna_ploca
#14 Re: Umro je Stephen Hawking!
Meni kao vjerniku apsolutno nebitan lik.
Ali svakako hvala na doprinosu za nauku i RIP.
-
Saka
#15 Re: Umro je Stephen Hawking!
Tebi kao vjerniku je i hećim nebitan lik, odeš kod hodže, on ti smućka neku vodicu i nema bolesti ni brige.Nadzorna_ploca wrote:Meni kao vjerniku apsolutno nebitan lik.
- ExNihilo
#16 Re: Umro je Stephen Hawking!
Ovo svođenje Hawkingovog rada i značaja na njegove vjerske stavove je baš degutantno.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#17 Re: Umro je Stephen Hawking!
čuj nebitan mu lik i došao da to obznani svima 
- Men_of_Numenor
#18 Re: Umro je Stephen Hawking!
Čovjek sam sebi upao u riječ 
Mislim na ovog što je rekao da mu je Hawking nebitan lik
Mislim na ovog što je rekao da mu je Hawking nebitan lik
- djigibau
#19 Re: Umro je Stephen Hawking!
Putuj u miru svemirskim prostranstvima veliki ume, a mi koji ostadosmo ćemo deverati sa ovim "vjernicima" što si im nebitan lik.
- piupiu
#20 Re: Umro je Stephen Hawking!
Jednom je rekao, parafraziram, da je jedini svemir vrijedan pomena onaj u kojem su nama dragi ljudi.
U velikom planu svemira to je bila informacija koja ne može biti izgubljena.
Hvala, profesore!
U velikom planu svemira to je bila informacija koja ne može biti izgubljena.
Hvala, profesore!
- SmokingMan
#21 Re: Umro je Stephen Hawking!
Informacija ne može biti izgubljena. 
-
Nadzorna_ploca
#22 Re: Umro je Stephen Hawking!
Sta ima puleni.
- Arminovski
#23 Re: Umro Stephen Hawking!
Skroz tacno! Gornja lista je pretanka. Izostavlja likove poput Feynmanna, Maxwella, Diracca, Plancka a i manje poznate potut Al-Khwarizmija i jos hrpu njih. Moze jedino po nekoj danasnjoj popularnosti.Maxxtro wrote:Uz duzno postovanje Hawkingu, ali uporedjujuci njihov doprinos fizici, on nije ni blizu titanima poput recimo Einsteina i Newtona. U svakom slucaju, bio je izuzetno inspirativna licnost. Svijet je danas izgubio briljantnog naucnika i velikog covjeka.LakePlacid wrote: Po meni u klubu osam svakako Newton, Galileo, Einstein, Aristotel, Platon, Tesla, Šekspir i Hawking ...
Ja mislim da je on ovo planirao. Lik koji se poistovjecivao sa Newtonom ne moze slucajno da ode na Einsteinov datum rodjenja. Mogao bi se lako reinkarnirati
-
LakePlacid
#24 Re: Umro je Stephen Hawking!
Nabrojani su po meni top osam, naravno da ih je više koji zavrijeđuju da budu tu, ali onako nabrojao sam ih po svojim nekim vidjenjima 
- ExNihilo