Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Simon Wiesenthal survived the Nazi death camps of World War II
Holocaust survivor and Nazi hunter Simon Wiesenthal has died in the Austrian capital Vienna, aged 96.
Mr Wiesenthal was credited with helping to bring more than 1,100 Nazi war criminals to justice in the decades following World War II.
His biggest disappointments were his failures to secure the capture of Gestapo chief Heinrich Muller and Auschwitz doctor Josef Mengele.
His death was announced by officials at the US-based Simon Wiesenthal Center.
Mr Wiesenthal died in his sleep at his home, according to Rabbi Marvin Hier, dean and founder of the centre.
"I think he'll be remembered as the conscience of the Holocaust," Mr Hier told the Associated Press news agency.
"In a way, he became the permanent representative of the victims of the Holocaust, determined to bring the perpetrators of the greatest crime to justice."
Mr Wiesenthal was a prisoner in the Mauthausen death camp when it was liberated by the American troops in May 1945.
"When history looks back, I want people to know the Nazis weren't able to kill millions of people and get away with it," he once said.
Imas moju podrsku da ucinis sve, ko Simon za Jevreje, ti za Bosnjake...
Ok?
Idi sad. Sta cekas? Pa i Simon je isao sam. Navodno.....
Ili je iza svakog uspjesnog Simona, Simonida. Samo kod Bosnjaka bas nesto i ne cvate tako bujno cvijece zvano investitorske banke svijeta. Ili mozda svjetske fabrike tekstilom kao Levis, Celvin Klain, ili mozda draguljarnice kao one na NYC Fifth Avenuje....
Nesferatu wrote:Pa evo, ja tebe predlazem za Simona.
Ok?
Ili je iza svakog uspjesnog Simona, Simonida. Samo kod Bosnjaka bas nesto i ne cvate tako bujno cvijece zvano investitorske banke svijeta. Ili mozda svjetske fabrike tekstilom kao Levis, Celvin Klain, ili mozda draguljarnice kao one na NYC Fifth Avenuje....
Nakon II svjetskog rata, nacisti su se razbjezali sirom svijeta i naravno da je trebalo obezbijediti dosta novca za njihovo trazenje, pracenje, ....
Po svim svjedocenjima, Radovan Karadzic (nacisticki ekvivalent Radovanu je A. Hitler) se svo vrijeme krece na prostoru koji je samo 50-150km daleko od Sarajeva ...
Stavise, ogromnu nagradu daju Amerikanci za korisnu informaciju koja bi mogla posluziti njegovom hvatanju ...
Moze li ko zamisliti prezivjele zrtve genocida iz II svjetskog rata koje sjede skrstenih ruku dok se zivi Adolf voza oko njihovih kuca????
Ok?
Nakon II svjetskog rata, nacisti su se razbjezali sirom svijeta i naravno da je trebalo obezbijediti dosta novca za njihovo trazenje, pracenje, ....
Po svim svjedocenjima, Radovan Karadzic (nacisticki ekvivalent Radovanu je A. Hitler) se svo vrijeme krece na prostoru koji je samo 50-150km daleko od Sarajeva ...
Stavise, ogromnu nagradu daju Amerikanci za korisnu informaciju koja bi mogla posluziti njegovom hvatanju ...
Moze li ko zamisliti prezivjele zrtve genocida iz II svjetskog rata koje sjede skrstenih ruku dok se zivi Adolf voza oko njihovih kuca????
Ne možeš tražiti od žrtava da love ratne zločince i optuživati ih da sjede skrštenih ruku... Zna se kome je to u ovoj zemlji posao i ko je zato plaćen i ko bi to mog'o kad bi htio, ima ih i više nego što treba (SIPA, DGS, ovaj, onaj i hejbet MUP-ova s akcentom na jedan poseban). Problem je u nečemu drugom, a to je već predaleko od zadane teme.
U svakom slučaju, što bi pioniri rekli: "I poslije Simona - Carla!".
Ok?
Ne možeš tražiti od žrtava da love ratne zločince i optuživati ih da sjede skrštenih ruku... .
Prenj wrote:
Ne možeš tražiti od žrtava da love ratne zločince i optuživati ih da sjede skrštenih ruku... .
A shta je to bio Simon Wiesenthal NEGOLI ZRTVA...
Da, ali je Simon Wiesenthal Simon Wiesenthal baš zato što među tolikim žrtvama 2. svjetskog rata nisu bila dvojica takvih ljudi...
Šta treba: poslati majke Srebrenice i bivše logoraše da love radovana i njemu slične?!
Ok?
murti439 wrote:
A shta je to bio Simon Wiesenthal NEGOLI ZRTVA...
Da, ali je Simon Wiesenthal Simon Wiesenthal baš zato što među tolikim žrtvama 2. svjetskog rata nisu bila dvojica takvih ljudi...
Šta treba: poslati majke Srebrenice i bivše logoraše da love radovana i njemu slične?!
Kakish ko foka...shta mislish kako je uhapshen Dushan Tadic, Goran Vasic itd...cuj pa ako nece zrtve loviti uz pomoc naravno pravnog sistema drzava u kojima zive... ko ce onda...e svashta nece covjek procitati na ovom forumu...
Last edited by No_Comment on 21/09/2005 00:54, edited 1 time in total.
Ok?
Ma Neserfatu...poshto ti Hashki sud nije omiljena institucija...tvoj gornji post mi je razumljiv...poshto podrzavash nekaznjavanje ratnih zlocinaca...
No_Comment wrote:Kakish ko foka...shta mislish kako je uhapshen Dushan Tadic, Goran Vasic itd...cuj pa ako nece zrtve loviti uz pomoc naravno pravnog sistema drzava u kojima zive... ko ce onda...e svashta nece covjek procitati na ovom forumu...
Pod jedan, da ti ne kažem ko ti kaki...
Pod dva, jedno je prijaviti nekoga ko najnormalnije živi u Prijedoru ili Foči, ili negdje u Evropi SFOR-u ili kome već, a nešto sasvim drugo (opasno i skupo) aktivno tražiti i loviti ratne zločince u bijegu.
To o čemu ti govoriš u svojim primjerima važi za sve, ne samo ratne zločine. Ako saznaš za nešto neregularno, dužnost ti je da to prijaviš. Je l' tako? Ali, opet, to nije isto kao tragati za ratnim zločincima.
List wrote:Lako bi mi dobili svog Vizentala da je BiH u poziciji u kojoj je Izrael.
Ovako, mi imamo Dragana Cavica (ratnog zlocinca) na vlasti. I ovo nije krivica SDA. On je direktno biran od strane naroda a prosao je provjeru OHR-a.
Slažem se.
Last edited by murti439 on 21/09/2005 01:26, edited 2 times in total.
No_Comment wrote:
Kakish ko foka...shta mislish kako je uhapshen Dushan Tadic, Goran Vasic itd...cuj pa ako nece zrtve loviti uz pomoc naravno pravnog sistema drzava u kojima zive... ko ce onda...e svashta nece covjek procitati na ovom forumu...
Pod dva, jedno je prijaviti nekoga ko najnormalnije živi u Prijedoru ili Foči, ili negdje u Evropi SFOR-u ili kome već, a nešto sasvim drugo (opasno i skupo) aktivno tražiti i loviti ratne zločince u bijegu.
Opet pricash ublehe...kazesh shta treba ocekivati...da logorashi love ratne zlocince...pa shta je bio Simon Wiesentahl nego li logoras...
Shta ti mislish da su ovi zlocinci shto zive po Prijedoru, Foci i rs-u bezazleni bezopasni... i da ih je lako uhvatiti...prijaviti...
Shta mislish da su ovi pohvatani nacisti od strane Wiesentahla svi bili tako opasni...to su uglavnom bili ,,mirni ljudi iz susjedstva,,za koje bi njihove prve komshije ruku u vatru stavile da nikad muhu ne bi zgazili...
No_Comment wrote:
Opet pricash ublehe...kazesh shta treba ocekivati...da logorashi love ratne zlocince...pa shta je bio Simon Wiesentahl nego li logoras...
Shta ti mislish da su ovi zlocinci shto zive po Prijedoru, Foci i rs-u bezazleni bezopasni... i da ih je lako uhvatiti...prijaviti...
Shta mislish da su ovi pohvatani nacisti od strane Wiesentahla svi bili tako opasni...to su uglavnom bili ,,mirni ljudi iz susjedstva,,za koje bi njihove prve komshije ruku u vatru stavile da nikad muhu ne bi zgazili...
Ja mislim da je od velike većine žrtava sasvim dovoljno da zahtijevaju od nadležnih da rade svoj posao... Glasačkim listićima, na prvi (nikako i jedini) primjer...
Za ostalo nisam siguran, ali mislim da su "ona dvojica" malo opasniji od "Prijedorčana" i da oni koji su krili i štitili one koje je S.W. tražio nisu nikako bili "mirni ljudi iz susjedstva", kao što to nisu ni oni koji kriju "onu dvojicu".
Na kraju krajeva, to o čemu govoriš ipak znači da i mi imamo svojih Wiesenthala. Ja samo mislim da nije OK da se od žrtava genocida u BiH traži da love svoje zločince. Ti vjerovatno više misliš na sam odnos svih nas prema zločinu koji im je počinjen. To je, međutim, skroz druga priča i tu bi nam se svašta moglo staviti na dušu.
Ok?
Ma Neserfatu...poshto ti Hashki sud nije omiljena institucija...tvoj gornji post mi je razumljiv...poshto podrzavash nekaznjavanje ratnih zlocinaca...
Koje kaznjivanje?
Jeli ono isto po kojem po dokazano ubijenom tj. zaklanom covjeku zlocinac dobije 15 dana kazne, plus pravo da nakon sto odlezi kaznu u zemlji na Zapadu zatrazi politicki azil i dobije papire za ostanak tu.
Za ratni zlocin kaznjavao bih samo sa smrtnom kaznom ili dozivotnom kaznom. Kraj price. Ili smrt ili cijeli zivot ili ga pusti. Jer sve ostalo je sprdanje i pokazuje ti samo koliko smo mi nesposobni i koliko je Bosna i Hercegovina nesposobna i koliko Haski sud sam rusi kredibilitet legalnog poretka u BiH koji nema kicmu i nema dushe, jer mu, pored svih drugih, to ni stranci ne dozvoljavaju. Jer drukcije bi kazne cetnici lezali u Svedskoj da su ubili 120 Svedjana. Umjesto toga, sad su u zatvori sa sitnom uhljupima, pljackarosima i ljudima koji leze za saobracajne preksaje kao nehotimicno ubistvo u saobracajnom sudaru i slicno...
Kad ih pocnu slati na Guantemano, Cuba, i kad im budu omogucili takav tretman (moze negdje drugdje, u Europi ili BiH) onda cu biti prvi koji ce gledati kako i koga da dovede pred lice pravde.
Ok?
Koje kaznjivanje?
Jeli ono isto po kojem po dokazano ubijenom tj. zaklanom covjeku zlocinac dobije 15 dana kazne, plus pravo da nakon sto odlezi kaznu u zemlji na Zapadu zatrazi politicki azil i dobije papire za ostanak tu.
Za ratni zlocin kaznjavao bih samo sa smrtnom kaznom ili dozivotnom kaznom. Kraj price. Ili smrt ili cijeli zivot ili ga pusti. Jer sve ostalo je sprdanje i pokazuje ti samo koliko smo mi nesposobni i koliko je Bosna i Hercegovina nesposobna i koliko Haski sud sam rusi kredibilitet legalnog poretka u BiH koji nema kicmu i nema dushe, jer mu, pored svih drugih, to ni stranci ne dozvoljavaju. Jer drukcije bi kazne cetnici lezali u Svedskoj da su ubili 120 Svedjana. Umjesto toga, sad su u zatvori sa sitnom uhljupima, pljackarosima i ljudima koji leze za saobracajne preksaje kao nehotimicno ubistvo u saobracajnom sudaru i slicno...
Kad ih pocnu slati na Guantemano, Cuba, i kad im budu omogucili takav tretman (moze negdje drugdje, u Europi ili BiH) onda cu biti prvi koji ce gledati kako i koga da dovede pred lice pravde.
Ja se apsolutno slažem s većinom onoga što pišeš u ovom postu, ali šta je alternativa Haag-u, postoji li takva? Ja im najviše zamjeram cjenkanje i pogađanje sa stokom i mislim da dobar dio onoga o čemu ti pišeš ima veze upravo s tim. Ali mislim, isto tako, da su uradili i mnogo dobrih stvari...
Što se Suda BiH i ratnih zločina tiče (ako ga nudiš kao alternativu), volio bih da je moj pesimizam neosnovan, ali se ipak pitam zašto bi on bio bolji od ostalih sudova u BiH i izmakao kontroli Ive Bore Sulje i sličnih.
@Nesferatu
15 dana kazne za zaklanog covjeka...da nisi malo pretjerao u minorizaciji kazne...mada shto se tice Hashkog suda slozio bih se sa tobom...dovoljno je samo pokajati se tj. izraziti kajanje pa ocekivati izricanje blage kazne...
Simon Wiesenthal survived the Nazi death camps of World War II
Holocaust survivor and Nazi hunter Simon Wiesenthal has died in the Austrian capital Vienna, aged 96.
Mr Wiesenthal was credited with helping to bring more than 1,100 Nazi war criminals to justice in the decades following World War II.
His biggest disappointments were his failures to secure the capture of Gestapo chief Heinrich Muller and Auschwitz doctor Josef Mengele.
His death was announced by officials at the US-based Simon Wiesenthal Center.
Mr Wiesenthal died in his sleep at his home, according to Rabbi Marvin Hier, dean and founder of the centre.
"I think he'll be remembered as the conscience of the Holocaust," Mr Hier told the Associated Press news agency.
"In a way, he became the permanent representative of the victims of the Holocaust, determined to bring the perpetrators of the greatest crime to justice."
Mr Wiesenthal was a prisoner in the Mauthausen death camp when it was liberated by the American troops in May 1945.
"When history looks back, I want people to know the Nazis weren't able to kill millions of people and get away with it," he once said.
Suljo je bio u 5 nazzi-fazzi logora...samo skromno primjetih sličnost
No_Comment wrote:@Nesferatu
15 dana kazne za zaklanog covjeka...da nisi malo pretjerao u minorizaciji kazne...mada shto se tice Hashkog suda slozio bih se sa tobom...dovoljno je samo pokajati se tj. izraziti kajanje pa ocekivati izricanje blage kazne...
Mislim da nije pretjerao. I ja sam negdje čuo da je neko izračunao da je u presudama Tribunala oko 15 dana zatvora prosječna kazna za jedno ubistvo.
Drazen Erdemovic, a Bosnian Croat was born on 25 November 1971 in Tuzla, Bosnia-Herzegovina.
After the war broke out in 1992, he served in the Bosnian Army for three months, then deserted because of its refusal to allow him a food ration.
He then joined the Bosnian Croatian ranks of the HVO (The Croatian Defence Council). He became rich by clandestinely helping Serbs to cross the demarcation lines. He was arrested for his illicit activities but managed to escape and find refuge in a Bosnian Serb camp. It was at this point in time that he enrolled in the 10th sabotage detachment of the Bosnian Serb Army.
On 16 July 1996, Drazen Erdemovic and other members of the 10th sabotage detachment of the Bosnian Serb Army, made their way to the Pilica collective farm where buses were scheduled to arrive from Srebrenica filled with Bosnian Muslim civilians who had beforehand surrendered to the police and the Bosnian Serb army.
On leaving the buses, in groups of 10, these non-armed civilians were led away to a nearby field adjacent to the farmhouse and executed. In total these executions resulted in the death of close to 1200 Bosnian Muslims.
Drazen Erdemovic was arrested on 2 March 1996 by the authorities of former Yugoslavia. He was transferred to the ICTY on 30 March 1996.
Drazen Eredemovic je priznao da je u jednom danu ubio 75 Srebrenicana. Osudjen je na 5 godina, od koje je odlezao 3 jer je sam sudski proces trajao 2 godine. Ako odradis matematiku, za svakog od tih 75 Srebrenicana je odlezao 24 dana u zatvoru. Ako uzmes samo u obzir kaznu od 3 godine koliko je bio u zatvoru poslje presude, za svakog ubijenog je dobio oko 15 dana zatvora.
I to je samo jedan dan u zivotu jednog ratnog zlocinca.