Umro Djordje Novkovic

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

dugmee

Post by dugmee »

Umro Đorđe Novković

NOĆAS je u 64. godini života preminuo Đorđe Novković, jedan od najpoznatijih hrvatskih kompozitora, autor nekih od najvećih hitova hrvatske glazbe.

Đorđe Novković rođen je 2. rujna 1943., u svojoj je glazbenoj karijeri svirao s Indexima, a kasnije je osnovao grupu Pro Arte. Zaslužan je i za hitove Miše Kovača, Zdravka Čolića, Duška Lokina, Tereze Kesovije, Ivice Šerfezija... Napisao je više od 2500 pjesama i prodao 20 milijuna ploča.

"Nažalost, istina je, Đorđe Novković preminuo je noćas. Nije bila riječ o nesreći već je preminuo od bolesti.", potvrdila je ovu informaciju Lida Hamar, jedna od menadžerica izvođača Croatia Recordsa.

Neslužbeno doznajemo kako je Novković preminuo oko 5 sati ujutro u svom domu od bolesti srca.
Last edited by dugmee on 06/05/2007 15:04, edited 1 time in total.
dugmee

Post by dugmee »

Biografija:

ĐORĐE NOVKOVIĆ rođen je 2. rujna 1943. godine u Sarajevu. Glazbom se počeo baviti već u šestoj godini života, a na sarajevskoj Muzičkoj akademiji diplomirao je dirigiranje. U vrijeme rang bavljenja glazbom nastupao je u pop-rock grupama Indeksi i Pro-Arte, no doba njegove afirmacije počinje 1968. godine kad se seli u Zagreb i pjesmom "Stari Pjer" postiže veliki uspjeh.

Ta je pjesma do danas ostala njegov najveći inozemni uspjeh, jer je objavljena u mnogo verzija od kojih je najpoznatija ona grčke pjevačice Nane Mouskouri, a zapažena je i instrumentalna obrada orkestra Paula Mauriata. Veći odjek u Europi imala je obrada njegove pjesme "Zora je" u izvedbi nizozemskog pjevača Pieta Vermana.

Tokom svoje bogate karijere Đorđe Novković skladao je više od 2500 pjesama za sva veća glazbena imena na našim prostorima, a procjenjuje se da je prodao oko nevjerojatnih 20 milijuna ploča. Između ostalih, pisao je za Zdravka Čolića, Severinu, Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Mišu Kovača, Danijelu Martinović, Jelenu Rozgu, Srebrna krila, Duška Lokina i mnoge druge.

Od 1969. godine član je HDS-a te je prvi potpisnik koji je preko ZAMP-a otkazao tadašnjem SOKOJ-u i priklonio se tada utemeljenom Hrvatskom društvu skladatelja. Donedavno je bio suvlasnik i direktor programa najveće domaće diskografske kuće, Croatia Recordsa, a usko je surađivao i s Tonikom, labelom Tončija Huljića.

Pobjednik je prvog hrvatskog izbora za Pjesmu Eurovizije sa skladbom "Don't Ever Cry" (Put, 1993.), a tokom karijere pobijedio je i na svim bitnim glazbenim festivalima na području bivše Jugoslavije. Godine 1985. dobio je najveće diskografsko priznanje "Zlatna ptica Jugotona" za milijun prodanih nosača zvuka, a 2000. godine dobio je i Zlatnu pticu Croatia Recordsa. Godine 1996. uručen mu je Porin za životno djelo.

Samo prije nekoliko dana Novković je obilježio 40 godina uspješne karijere, a za tu je priliku planirao snimiti i DVD. Na njegovoj proslavi okupile su se najveće glazbene zvijezde naših prostora i tako pokazale da je riječ o autoru koji je nesumnjivo obilježio hrvatsku zabavnu glazbu 20. i 21. stoljeća. Sudjelovanjem u svojevremeno vrlo popularnom Story Supernova showu pokazao je da je otvoren za suradnju s mladfim izvođačima, za koje se zalagao do kraja karijere i života.
Majstorinho

Post by Majstorinho »

Legende odlaze,gamad ostaje...Nece bog gamad u svoje dvoriste...Samo dobre ljude...
Skyfox

#29 Re: Umro Djordje Novkovic

Post by Skyfox »

sheilak wrote:U toj emisiji kod Zuhre, kao da se oprastao. Ali pisao je divne pjesme. :(
I meni se cini kao da se oprastao... Bas mi je zao...
cyprus

Post by cyprus »

Majstorinho wrote:Legende odlaze,gamad ostaje...Nece bog gamad u svoje dvoriste...Samo dobre ljude...
Otiće i gamad, al prvo treba da nas pravo namuče :(
van Basten

Post by van Basten »

Večeras sam maksuz pogledao reprizu Zuhrinog šoua... šteta velika :(
Pokoj mu duši.

Neću kvariti ovu temu komentarisanjem gostovanja Nede Ukraden u toj emisiji...
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 18:14, edited 1 time in total.
zerrin

#33 Re: Umro Djordje Novkovic

Post by zerrin »

Better Man wrote:
sheilak wrote:U toj emisiji kod Zuhre, posebno je dirljiv bio nastup Mise Kovaca, pogotvo za Djordja Novkovica. Stvarno cudno, kao da se oprastao. Ali pisao je divne pjesme. :(

Zna li neko od cega je umro?
Od bolesti srca!
od raka!
dalmat

Post by dalmat »

Kad umre neka javna osoba, žao mi je sa ljudske strane, kao što mi je žao svakoga...ali novković mi je zbilja bio simpatičan lik....njegovu glazbu nisam nikad slušao, ali njegova smrt me zbilja pogodila... :sad:
dugmee

Post by dugmee »

ima vido snimak na stranici http://www.novatv.hr
dugmee

Post by dugmee »

Image

Image

Image

Image

Tata, otišao si prerano’
Vjeruj mi tata, sanjao sam dan kada ćemo jedan drugome reći neke od najpatetičnijih, ali najljepših riječi u odnosu oca i sina, ali ti si otišao prerano i to se nije dogodilo, kazao je Boris Novković na ispraćaju

Posljednjem ispraćaju preminulog skladatelja Đorđa Novkovića u krematoriju zagrebačkog Mirogoja nazočio je veliki broj prijatelja, suradnika i rodbine pokojnika, a okupili su se gotovo svi koji u glazbeno-estradnom smislu nešto znače na ovim prostorima.
Novkovićev pogreb spada u rijetke trenutke povodom kojih su se na istom mjestu našli svi važni akteri domaće zabavne glazbe - njegovi kolege skladatelji Tonći Huljić, Nikša Bratoš, Husein Hasanefendić Hus, Zrinko Tutić, Rajko Dujmić, Miro Buljan i Miroslav Škoro, brojni pjevači koji su svojom interpretacijom proslavili njegove pjesme ili su ga tek imali čast poznavati poput Miše Kovača, Hrvoja Hegedušića, Željka Bebeka, Tonyja Cetinskog, Gabi Novak, Ksenije Erker, Severine, Danijele Martinović, Zdravka Čolića, Kemala Montena, Petra Graše, Mate Bulića, Vanne, Alke Vuice, Ivane Banfić i brojnih drugih. Iz Novkovićevog rodnog Sarajeva stigli su Emir Hadžihafizbegović i Ismeta Dervoz.

Kao predstavnica Hrvatske televizije bila je Marija Nemčić, a posljednju počast velikom skladatelju odali su i sportaši Dubravko Šimenc, Zvonimir Boban i Franjo Arapović, bivša snaha, glumica Bojana Gregorić, glumac Ivica Zadro, Antun Vrdoljak i direktor Hrvatskog radijskog festivala Juraj Hrvačić.
Pogrebni obred započeo je pjesmom "Yesterday" Beatlesa, nastavljen riječima svećenika, a prisutnima su se obratili dugogodišnji Novkovićev suradnik i prijatelj Ivo Josipović, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
- Ponosni smo što je Đorđe baš u Zagrebu pronašao životnu inspiraciju, gdje je napisao mnoge od svojih najljepših pjesama. Hvala mu na tome, bio je ponos našega grada.
Najdramatičniji trenutak posljednjeg ispraćaja Đorđa Novkovića jest govor njegovog sina Borisa pročitan pred ganutim mnoštvom u kojemu se s neskrivenim emocijama obratio ocu.

- Dragi tata, nažalost, tek te ovih dana upoznajem kao jednog od najvećih glazbenih autora na ovim prostorima, ne samo kao svoga oca. Ipak sam od svega najponosniji na životne vrednote koje si usadio u mene - poštenje i osjećaj za pravednost. Ponekad sam ti u poslu oponirao glupostima kao što su marketing u glazbi, ali se ipak ispostavilo da si bio u pravu, te da su najvažnije pjesme. Razumjeli smo se ti i ja savršeno, ne toliko riječima koliko osjećajima koji su strujali među nama, ali ih nismo mogli izreći glasno jedan drugome.
Vjeruj mi tata, sanjao sam dan kada ćemo jedan drugome reći neke od najpatetičnijih, ali najljepših riječi u odnosu oca i sina, ali ti si otišao prerano i to se nije dogodilo. Zato sam ovih besanih noći otkada si otišao Željko Bebek i Zdravko Čolićnapisao pjesmu u kojoj sam ti sve to pokušao reći - izrekao je Boris drhtavim glasom pročitavši emotivne i iskrene stihove tijekom kojih nije mogao suspregnuti suze.
Na samom kraju ispraćaja slavnog hitmejkera pušten je Đorđev prvi veliki hit "Stari Pjer", a njegova miljenica među mladim pjevačicama Danijela Martinović otpjevala je "Don’t Ever Cry".

Borisovi stihovi za Đorđa:

Ima nekih riječi ljubavi
koje nismo rekli ljudima
kada htjeli smo već je bilo prekasno
ima nekih dragih osoba
koje nikad nisu dobile
riječi koje su zaslužile
godine kroz maglu prolaze
najdraže nam ljude odnose
volio bih da si tu
da ti mogu reći sve
da ne mogu bez tebe