Umrla Zehra Kalajdžić

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
Utokkha

#1 Umrla Zehra Kalajdžić

Post by Utokkha »

Djevojčica za koju je apel objavljen na Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića prije dva dana.

Njena mamaa je ostala sama, bez rodbine, bez muža, bez djece...

Joj, kako boli :cry:

Rahmet tvojoj duši Zehra. Da Dragi Allah dž.š. podari sabur tvojoj majci!
karanana

#2 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by karanana »

kad vidim i cujem ovakve vijesti, cesto se pitam gdje je taj bog i ako je zaista tu negdje, kakva je onda ovo pravda?!
LAIBACH KUNST

#3 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by LAIBACH KUNST »

Iskreno,ne pamtim da me nešto ovako potreslo kao vijest o ovoj djevojčici.Posebno je bila teška ona rečenica:"Nadam se da ću preživjeti".Strašno je da dijete od 12 godina ima jednu jedinu želju-da preživi.Ne znam šta bih dalje napisao,osim da me strašno potresla ta vijest.
barby02

#4 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by barby02 »

Tuga velika :( Strasno . . I ja sam je gledala na TV-u i bas me potreslo.
Zbog brzine dogadjaja (2 dana emisije) sjetilo me na ubijenu dr. Silvu Rizvanbegovic iz Hitne pomoci. I ona je na ekranu bila sjajna a za 2 dana je nije bilo . . .
Maloj Zehri , rahmet dusi :( :( :( :( :(
Simply_Red

#5 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by Simply_Red »

Allah Rahmetile
pemanapemani

#6 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by pemanapemani »

e jebote zivot.
fgr

#7 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by fgr »

a, boze dragi...bas potresno, gledao sam je na cd-u...
neka joj je rahmet dusi....
brinetta

#8 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by brinetta »

Rahmet joj dusi :sad:
Pearl

#9 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by Pearl »

Evo sta pise za cisticnu fibrozu, bolest od koje je Zehra bolovala:
"niti jedno dijete sa postavljenom dijagnozom nije preživjelo dulje od 10-12 godina. Temeljem znanstvenih spoznaja, otkriveni su i lakši oblici koji ne utječu na duljinu života, a promijenjenim pristupom liječenju najtežih oblika je značajno produljen životni vijek i kvaliteta života bolesnika. Sada oni doživljuju i zrelu, reproduktivnu dob. Izlječenje bolesti za sada još nije moguće, iako se već godinama intenzivno radi na genskoj terapiji koja jedina pruža izglede za ozdravljenje."

http://www.plivazdravlje.hr/?section=ho ... 344&show=1

uz odgovarajuce lijekove, moze se produziti zivot, lijekovima koji su kod nas jako skupi, i dodatno: nisu na esencijalnoj listi.. zasto? vjerovatno zato sto ce ta "djeca ionako umrijeti" pa se ne isplati na njih trositi novce.. niti im poboljsati bar malo kvalitet zivota.. ono malo sto ga imaju...

u BIH sada ima oko 20 ovakve djece.. vjerovatno ih sve ceka Zehrina sudbina.. prije ili kasnije.. ali sta je 20 djece.. naspram 2000 drzavnih sluzbenika za cije plate nije jazuk iz budzeta izdvojiti..

ne volim da kunem, ali: gospodo, dabogda vam za lijeka trebalo.. kao Zehri.. i njoj slicnim bolesnicima...

Zehra, pocivaj u miru, kad vec nisi mogla da zivis tako :(:(
pure_love

#10 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by pure_love »

da joj Allah podari lijepi dzennet.amin

rahmet joj dusi
shuriken

#11 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by shuriken »

Zastrasujuca je cinjenica da samo bogati prezivljavaju, a mi koji nemamo novca gledamo kako nam djeca umiru - rekla je uplakana Zehrina majka.

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

u boljem entitetu je lijek vec godinama na esencijalnoj listi

do sada sam uvijek pisao "bolji entitet" sa navodnicima, ali izjava Zherine mame vrlo egzaktno i nepobitno dokazuje koji je entitet bolji. nazalost i bogu za plakanje.
Pasiflora

#12 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by Pasiflora »

Strasno je bilo kada je jadna majka rekla "...ako se dijete moze izmjestiti negdje u inostranstvo..."
Nisam sigurna da je jadna zena znala da je bolest neizljeciva... Doduse moze se zivjeti dulje, ali je to vrlo individualno. Znam djevojku od 20 godina koja je stalno na terapiji i prilicno se dobro nosi sa bolescu (doduse ona zivi sa druge strane zemaljske kugle). Postoje ljudi sa CF koji su dozivjeli i 50 godina - oni koji imaju mogucnosti placati skupe ljekove.
Ovo jadno dijete naprosto nije imalo priliku. Jadno djete, jadna majka.
A vec je izgubila jednu djevojcicu od iste bolesti. Nedaj Boze nikome.
jazzer

#14 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by jazzer »

Uzasno je sto ni to malo zivota nije mogla provesti bez boli i bolnice.
Valjda ce na onom svijetu naci ono sto nije mogla imati ovdje...
cistika

#15 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by cistika »

kako ste svi na forumu da vam kazem nama je najvise zao zato sto smo poznavali rahmetli zehru jer imamo i mi cerku sa cisticnom fibrozom koja ima 8 god a zalosno je sto drzava sto nece da cuje za ovu djecu i mi se borimo koliko mozemo .izgubiti jednu cerku pa muza i sad rehmetli zehru je udar a mi smo bas u subotu razgovarali sa zehrinom majkom ona kaze da nije imala dovoljan unos kisika a i mrsava je bila ja kazem treba svima pomoci ali kad vidis fond solidarnosti izdvoji za neke 50.000 do 100.000 a nama koji imamo djecu sa cisticnom fibrozom nista.sad za sad toliko sta koga jos zanima moze da pita...
Pearl

#16 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by Pearl »

cistika wrote:kako ste svi na forumu da vam kazem nama je najvise zao zato sto smo poznavali rahmetli zehru jer imamo i mi cerku sa cisticnom fibrozom koja ima 8 god a zalosno je sto drzava sto nece da cuje za ovu djecu i mi se borimo koliko mozemo .izgubiti jednu cerku pa muza i sad rehmetli zehru je udar a mi smo bas u subotu razgovarali sa zehrinom majkom ona kaze da nije imala dovoljan unos kisika a i mrsava je bila ja kazem treba svima pomoci ali kad vidis fond solidarnosti izdvoji za neke 50.000 do 100.000 a nama koji imamo djecu sa cisticnom fibrozom nista.sad za sad toliko sta koga jos zanima moze da pita...
imate privatnu poruku.. molim vas da mi sto prije odgovorite na njega
edin_Basket

#17 Re: Umrla Zehra Kalajdžić

Post by edin_Basket »

Allah Rahmetile, treba pomoci majci
Post Reply