Prenosi AFP:
Slavna novinarka Oriana Fallaci umrla je, nakon duge bolesti, sinoć u bolnici u Firenci, javila je italijanska agencija Ansa.
Oriana Fallaci /77/, kojoj je prije nekoliko godina dijagnostikovan rak, primljena je prije nekoliko dana u bolnicu u Firenci u najvećoj tajnosti.
Italijanska novinarka, nekadašnji ratni izvještač, karijeru je počela veoma mlada.
Bila je dopisnik iz Vijetnama 1967. godine, a izvještavala je i o ratu između Indije i Pakistana, kasnije i o zbivanjima na Bliskom istoku i u Južnoj Africi. Njenoj slavi doprinijeli su i brojni intervjui koje je vodila sa mnogim poznatim ličnostima, među kojima su Indira Gandi, Henri Kisindžer, Golada Majer, Jaser Arafat, Homeini.
Pravi skandal Oriana Falaci je izazvala 2002. kada je objavila knjigu "Bijes i ponos", koju napisala kao odgovor na terorističke napade 11. septembra u SAD.
U ovoj knjizi ona je iznijela uvrede na račun islama zbog čega joj je bilo suđeno. Poznata novinarka je u ovoj knjizi, između ostalog, napisala da se muslimani množe kao pacovi i da djeca Alaha provode vrijeme sa zadnjicama u vazduhu, moleći se pet puta dnevno. Oriana Falaci rođena je u Firenci 1929. godine, a životni vijek provela je između rodnog grada i Njujorka.
Slavnu novinarku u avgustu 2005. godine primio je papa Benedikt Šesnaesti.
Umrla Oriana Fallaci
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ja sam je citao dok se nije pocela ozbiljno baviti politikom, tj kad je postala pristrasna prestao sam. Ali "Pismo nerodjenom djetetu" je stvarno super stivo, sto jes' jes'
- Zox
Dodje mi da napisem poneki eufemizam, poput A, jer ipak je rijec o mrtvoj osobi, a o mrtvima, kao sto znamo...
Ipak, reci cu da je njeno pisanje posljednjih godina odraz nista drugo do potpune gluposti. Reci, doslovno, da su krscani bolji jer je "zvuk zvona sa crkvi u Toscani ljepsi od glasa mujezina" nije ogledalo ekstremnog desnicarskog uvjerenja vec necega nad cim se trebalo jos vise sazaliti.
U Italiji su se prema njenim tekstovima postavljali otprilike kao prema ispadima nekog dragog clana porodice koji je skrenuo s uma, pa neko uvijek stoji iza njega i "sareti" ocima ovim ostalima da se "uvijek sloze s njim".
Ipak, reci cu da je njeno pisanje posljednjih godina odraz nista drugo do potpune gluposti. Reci, doslovno, da su krscani bolji jer je "zvuk zvona sa crkvi u Toscani ljepsi od glasa mujezina" nije ogledalo ekstremnog desnicarskog uvjerenja vec necega nad cim se trebalo jos vise sazaliti.
U Italiji su se prema njenim tekstovima postavljali otprilike kao prema ispadima nekog dragog clana porodice koji je skrenuo s uma, pa neko uvijek stoji iza njega i "sareti" ocima ovim ostalima da se "uvijek sloze s njim".
- kicky
Fallucijeva je tipičan primjer čovjeka koja je podlegla paranoičnoj i potenciranoj islamofobiji. Nažalost od žene kojoj sam se divio zbog njenog profesionalizma postala je predvodnica onih koji mi se danas gade i kojima prišivam krilaticu fašisti nove generacije. I da se nadovežem na na Svetog Oca koji eto kritizira islam zbog njegovog nepluralizma i otporu suživotu civilizacija i vjera. Nije li Fallucijeva, branitelj kršćanstva, baš ta koja je pluvala po pluralizmu i životu ''uz'' druge( muslimane) ili je kršćanskom nauku poznat samo puralizam i suživot nas kršćana. A ove druge - s njima u geta.