Treba mi pomoc.
Prvo da predstavim situaciju.
Signal preko kablovske dolazi u ruter telemaha. Ubee. Odatle ide lan-om na jedan ruter tp-link u koji se kaci drugi racunar.
Na wireless mrezu se kace 4 telefona i 2 laptopa.
Racunar vidi sharing foldere na laptopima kad su na istoj mrezi na tplink ruteru.
Laptopi vide sharing foldere na ovom racunaru koji je na tp-link kad se nakace na taj ruter.
Mobiteli vide sharing foldere koji su na laptopima kad su nakaceni na isti ruter tj njegovu wireless mrezu.
Ali mobiteli kad su nakaceni na tplink ne vide sharing foldere na racunaru koji je na tom ruteru. Vide sam racunar ali nece da izbace foldere u explore programima.
Isto tako ne mogu nikako da pokrenem remote upravljanje racunarom sa laptopa.
Jos nesto sto me muci vec dugo vremena. ovaj tp link ima usb prokljucak na koji je spojen HD. volio bih kad bih istom mogao pristupiti preko net-a negdje. znaci da sa svog diska povucem nesto dok npr. sjedim u kafani i pijuckam kaficu.
Hvala
Umrezavanje, share i jos nesto Pomoc!!
Moderator: Benq
- nagibSA
#2 Re: Umrezavanje, share i jos nesto Pomoc!!
Nije OK bas tako router na router bez podesavanja. Prakticno imas dva opsega IP. Drugi router treba da radi u Access Point modu (da mu adresu dodjeli DHCP server prvog routera), da se iskljuci NAT, Firewall, DHCP Server, UPnP servisi i sl.
Onda ce svi uredjaji na svim mrezama se vidjeti medjusobno.
Za drugo pitanje mozda ima nekih opcija u routeru, ako nista dici VPN server ako je moguce, pogledaj da li podrzava DD-WRT.
Za drugo pitanje mozda ima nekih opcija u routeru, ako nista dici VPN server ako je moguce, pogledaj da li podrzava DD-WRT.
-
zdruzdjo
#3 Re: Umrezavanje, share i jos nesto Pomoc!!
Ma sto je najljepse sve je to u tojnagibSA wrote:Nije OK bas tako router na router bez podesavanja. Prakticno imas dva opsega IP. Drugi router treba da radi u Access Point modu (da mu adresu dodjeli DHCP server prvog routera), da se iskljuci NAT, Firewall, DHCP Server, UPnP servisi i sl.
Kombinaciji radilo dok sam na racunarima imao XP.(ne ovo sa pristupom disku preko net-a)
Sad ama nikako.
A probavao sam DD-WRT ali je konfuzan do bola i bug-ovit mi je bio. Znalo se desiti da jednostavno nece da pokrene citanje sa diska na usb-u onda nema u opcijama boost brzine sto izvorni tp-link ima i tako, bilo je jos nekih sitnica. Jedva sam ga vratio na origigi firmware.
-
zdruzdjo
#4 Re: Umrezavanje, share i jos nesto Pomoc!!
Evo probao da stavim u acces point "mod" sa uputa na tp link stranici https://www.tp-link.com/ae/faq-417.html ali dobijem odmah poruku ovakvu i ne znam sta dalje da radim "WAN IP address and LAN IP address cannot be in a same subnet. Please input another IP address."nagibSA wrote:Nije OK bas tako router na router bez podesavanja. Prakticno imas dva opsega IP. Drugi router treba da radi u Access Point modu (da mu adresu dodjeli DHCP server prvog routera), da se iskljuci NAT, Firewall, DHCP Server, UPnP servisi i sl.