Umrezavanje kompjutera

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
iceman ze

#1 Umrezavanje kompjutera

Post by iceman ze »

Ovako sad imam PC ko kuce, i preko njega se konektujem na net.......sad zelim kpuiti laptop, a neznam, kako da ih umrezim da bih podjednako mogao pristupati netu.......slutite ovaj PC mi je stalno zauzet, a ja zelim da preko svog laptopa pristupam kad god zelim.....

Posto sam laik, u nekim stvarima, objasnite mi sta je potrebno da ih umrezim, zbog pristupa netu.......jesu to HUB-ovi, mrezne kartice i sl.
Stitch__

Post by Stitch__ »

oba ti trebaju imat mreznu, i kupis jedan switch :) 30ak km, i onda u njega ustekas adsl modem, i obje mrezne, i eto ga.. :) naravno, ako je rijec o adsl-u, za dial up ne znam :?
sulesavic

Post by sulesavic »

Ne znam mo¾e li ti ovo pomoæi http://www.forum.hr/showthread.php?t=77354
bezzeze

Post by bezzeze »

moze ovako kako objasnjava stitch s tim da je isto i za dial up. osim switch-a moze i hub

ako ces nesto malo ozbiljnije i ako ce laptop imati wireless adapter onda uzmi wireless router. preporuca se jer imas dodatne opcije vi za vi network security-ja. mozda malo skuplje ali se isplati pogotovo ako si konstantno nakacen.

a moze i jeftina varijanta, bez switch-a bez, huba i bez rutera. kupis usb to usb kabal i veza ide preko usb adaptera. tu radis dodatnu konfiguraciju, prosurfaj malo i naci ces upute.

jos jedna varijanta. uzmes jos jednu NIC karticu instaliraj je u desktop i koristis crossover kabal da ga povezes sa laptopom. ako je dial up i ako desktop vec ima integrisanu ethernet karticu ne treba ti dodatna NIC kartica, nego samo kabal povezes ova dva i saras.

izaberi jednu od varijanti pa mozemo ici u detalje.
bezzeze

Post by bezzeze »

bravo sulesavic
preduhitrio si me sa ovim linkom. tacno cilja objasnjava kako, sta.

drzi se toga iceman i to ce biti u redu
iceman ze

Post by iceman ze »

Kod mene je kablovski net, hvala vam gore na linku gdje je sve lijepo objasnjeno, samo mmoram vas razocarati, da sam ja laik u tome, sta mmislite da ja to nekom fino platim da odradi sve to......nebi trebalo biti skupo.....nije mi zao platiti tude znanje, samo da nezovem ove iz Logosofta da mi oni to umrezavaju...... :D
Post Reply