Umoljani i Lukomi, pomoc

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

perscitus

#1 Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by perscitus »

Planiram da posjetim Lukomir i Umoljane, tako sto cu autom do Umoljana pa onda pjeske za Lukomir. Problem je sto vodim malog psa sa sobom (mops iliti pug) pa me zanima kakva su iskustva i da li je neko isao na ova mjesta sa svojim kucnim ljubimcem. Procitao sam razne stvari o kojekakvim divljim asocijalnim ovcarima, tornjacima, sarplanincima itd.
Zanima me vase misljenje jer iako sam sa njim putovao po gradovima nikad nisam isao po planinama i brdima. Kakva je reakcija tamosnjih mjestana glede kucnog ljubimca, stav vlasnika pansiona, prenocista i restorana sa tradicionalnom hranom. Moram li ga vezati vani kao sto oni rade sa svojim cuvarima :D ili dopustaju da sa njim udjem u zatvoreni prostor?
mistek

#2 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by mistek »

Kerova nema nešto mnogo. Ima možda pokoji tornjak, ali prijateljski nastrojeni. Ja inače nisam ljubitelj lutalica, ali mi gore budu sasvim ok ako naleti kakav tako.
Uglavnom, na relaciji do Umoljani - Lukomir, možeš biti siguran što se toga tiče. Normalno, nemoj puštati psa da ide pola kilometra od tebe, i to je to.

Što se tiče tog dopuštanja za životinju u zatvorenom, pojma nemam, ali vjerovatno bi ti dopustili i da tigra uvedeš čim im ostavljaš neki dinar.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by PipiDugaDevetka »

Svi oni koji žele da vide Lukomir i Umoljane, imam jarane i jaranice, prof. vodiče licencirane (nose na reverima ID) koji organizuju ture za strance i naše ljude. Više info:
[email protected]
ex. turistički vodič.
chengaba

#4 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by chengaba »

Ne znam kuda planiraš ići, ali put kanjonom mi nije nešto za mopsa. Ima krupnijeg kamenja i šiblja, a možeš i naletiti na stado ovaca koji su obično sa kerom.
Ako si ga mislio puštati, bolje ti je pjehe kroz Crveni klanac, pa onda Dugim poljem, jer ti je to ledina gdje ga ne možeš izgubiti iz vida. Na kerove možeš i ovdje naletiti ali što mistek, prijateljski su raspoloženi ako im ne diraš stado.

A za uvođenje morat ćeš vidjeti sa domaćinom. Ja imam goniča, pa ga ostavim vani da landara, tako da ne znam kakvi su oko toga.

A mogu te ja nelicencirano provesti do Lukomira, Umoljana i drugih sela :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Planinarski licencirani vodiči pored ID nose protivotrov nakon eventualnog zmijskog ujeda u obliku injekcije i obučeni su za to ''pelcovanje''.
:D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#6 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by Admir_1984 »

da, gore na svako dva metra po tri poskoka vrebaju da ujedaju raju :-D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by JoseMujica »

Admir_1984 wrote:da, gore na svako dva metra po tri poskoka vrebaju da ujedaju raju :-D
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
PipiDugaDevetka

#8 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Admir_1984 wrote:da, gore na svako dva metra po tri poskoka vrebaju da ujedaju raju :-D
Image
casper_

#9 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by casper_ »

perscitus wrote:Planiram da posjetim Lukomir i Umoljane, tako sto cu autom do Umoljana pa onda pjeske za Lukomir. Problem je sto vodim malog psa sa sobom (mops iliti pug) pa me zanima kakva su iskustva i da li je neko isao na ova mjesta sa svojim kucnim ljubimcem. Procitao sam razne stvari o kojekakvim divljim asocijalnim ovcarima, tornjacima, sarplanincima itd.
Zanima me vase misljenje jer iako sam sa njim putovao po gradovima nikad nisam isao po planinama i brdima. Kakva je reakcija tamosnjih mjestana glede kucnog ljubimca, stav vlasnika pansiona, prenocista i restorana sa tradicionalnom hranom. Moram li ga vezati vani kao sto oni rade sa svojim cuvarima :D ili dopustaju da sa njim udjem u zatvoreni prostor?
ti si neka psiha cim dzukelu vodas gore. bolje je kakvu koku. e jado
bombašica

#10 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by bombašica »

Jućer sam na Lukomiru vidjela šarplaninca...pretpostavljam u ulozi lokalnog čuvara...pa eto, tvom mališi neće nedostajati društvo :D
chengaba

#11 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by chengaba »

PipiDugaDevetka wrote:Planinarski licencirani vodiči pored ID nose protivotrov nakon eventualnog zmijskog ujeda u obliku injekcije i obučeni su za to ''pelcovanje''.
Šta rade kada osoba koju je ujela zmija dođe u anafilaktički šok od protuotrova (što može biti opasnije od ujeda zmije, i čak se brže može i umrijeti)?
Evo ti si licenciran; znaš li razlikovati šarku i šargana ili npr. smuka, i da li bi dao protuotrov ako nekog eventualno ujede šargan?
quarterback

#12 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by quarterback »

perscitus wrote:Planiram da posjetim Lukomir i Umoljane, tako sto cu autom do Umoljana pa onda pjeske za Lukomir. Problem je sto vodim malog psa sa sobom (mops iliti pug) pa me zanima kakva su iskustva i da li je neko isao na ova mjesta sa svojim kucnim ljubimcem. Procitao sam razne stvari o kojekakvim divljim asocijalnim ovcarima, tornjacima, sarplanincima itd.
nisam isao u lukomir iz umoljana nego sa babinog dola, lukomir je na kraju svijeta, 25 kilometara od hotela marsal. tim putem ces sretati samo ovce, travu i stijene i ti hoces da vodis kucence, usput pitas kakav je stav gorstaka prema tvom psu ?

bolje ti je da poneses toplu odjecu, hrane i napunis mobitel sto ti mozda i nece biti od koristi jer bas i nema signala...

nisi ti svjestan gdje ides izgleda, savjetovao bih da se ostanes na vilsonovom
PipiDugaDevetka

#13 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

quarterback wrote:
nisam isao u lukomir iz umoljana nego sa babinog dola, lukomir je na kraju svijeta, 25 kilometara od hotela marsal. tim putem ces sretati samo ovce, travu i stijene i ti hoces da vodis kucence, usput pitas kakav je stav gorstaka prema tvom psu ?

bolje ti je da poneses toplu odjecu, hrane i napunis mobitel sto ti mozda i nece biti od koristi jer bas i nema signala...

nisi ti svjestan gdje ides izgleda, savjetovao bih da se ostanes na vilsonovom
Kada ja idem planinom, mene iznenadi, zapravo osupne tišina i cvrkut ptica pjevica.
febo_acm

#14 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by febo_acm »

Kratko pitanje :D

Kako doći do Lukomira? Autom do Umoljana i onda pješke? Imam novije auto i nije za makadama. Neko mi je rekao da se može do umoljana i onda dalje?

UNaprijed hvala.
febo_acm

#16 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by febo_acm »

Baš kako sam i mislio, hvala ;)

Samo još jedna stvar, koliko ima od Umoljana do Lukomira?

@edit

Nađoh negdje na forumu da ima oko 2h... Nadam se da je to tačno.
Innovation

#17 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by Innovation »

Od Umoljana do G.Lukomira ima oko 2 sata
hoda.
Sretno :)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#18 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by Admir_1984 »

Innovation wrote:Od Umoljana do G.Lukomira ima oko 2 sata
hoda.
Sretno :)
onome ko je u relativno dobroj kondiciji i ko zna relaciju, a bogami onome ko prvi put ide i gleda gdje je svaka marka trebace više
febo_acm

#19 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by febo_acm »

Stari 56 godina, meni 28, cuko 6 mjeseci... Od Umoljana do Lukomira onim putem kroz šumu, ostavili auto kod restorana Kolibe(ili tako nekako) i opalili gore uz ono brdo i skroz lijevo od Lukomira 4 sata i 17 minuta.

Image

Cuki sam davao vode 20 puta, cekali da kaki, piski... :D Izgubili smo tu najmanje 25 minuta, a prvi nam je put da idemo gore.
maxell_sarajevo

#20 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by maxell_sarajevo »

Ima li kakva kafana u Lukomiru?

Malo po pivkicama i ustipcima da se udari :-D
febo_acm

#21 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by febo_acm »

Ima, zove se ljetna bašta Lukomir :D Ubace u ledenu izvorsku vodu gajbušu i deri :D
shandrprcSA

#22 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by shandrprcSA »

maxell_sarajevo wrote:Ima li kakva kafana u Lukomiru?

Malo po pivkicama i ustipcima da se udari :-D
Image
testni_akaunt

#23 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by testni_akaunt »

Kad smo išli bajkovima pratio nas je lutalica sve dok nismo došli do stada. Onda ovčarski pas nije posustao dok lutalicu nije otjerao. Eh sada, hoće li znat' da je mops domaći :) to je pitanje.
uglavnomja

#24 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by uglavnomja »

koji dobar putokaz :!: :!: :!: :!:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
febo_acm

#25 Re: Umoljani i Lukomi, pomoc

Post by febo_acm »

testni_akaunt wrote:Kad smo išli bajkovima pratio nas je lutalica sve dok nismo došli do stada. Onda ovčarski pas nije posustao dok lutalicu nije otjerao. Eh sada, hoće li znat' da je mops domaći :) to je pitanje.
Ja sam danas sa staffordom regulano išao. Imali smo par susreta sa tornjacima, šaronjama... Onjuše i prođu dalje, malo i zalaju :D
Post Reply