zastititi CEVAP, podhitno!!!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Stojadin

#51 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by Stojadin »

a dobro, poznato je da inace hrvati kradu tudju kulturu u onim podrucjima gdje nemaju svoju..

http://www.nacional.hr/clanak/36571/str ... atsko-jelo
atko

#52 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by atko »

hrvaCki nacionalni ponos - bosanski vapce :lol:
Last edited by atko on 18/07/2011 13:31, edited 1 time in total.
phenix_usk

#53 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by phenix_usk »

casa_vode wrote:ma mogu oni pisati sta hoce, zna se ciji su cevapi, NASI, BOSANSKI, :bih:

i sad me malo interesuje, dali Hrvatska uopste ima neku hranu po kojoj je prepoznatljiva ?
pašticada,rožata, mlinci, štrukle, slavonski paprikaš, kulen... to je ono sto znam da je izvorno ostalo je vise manje mix istoka-zapada
phenix_usk

#54 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by phenix_usk »

malo sad dolazi do apsurda jer je se svojevremno citava hrvatska digla bila na noge jer je netko u njemackoj proadavao ćevape u omotu u kojem je ilustracija Dubrovnika, to je kao bilo vrijedjanje nacionalnog ponosa
http://www.jutarnji.hr/tko-to-zdere-cevape/18344/
callmethebreeeze

#55 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by callmethebreeeze »

komadi fasiranog mesa koji se peku na rostilju... hmm... mislim da bi jos mnogo zemalja moglo polagati pravo na "cevape". recimo turci, arapi, etc ;)
Sookie McSue

#56 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by Sookie McSue »

čitava ova priča sa ćevapom me podsjeća na onaj dokumentarac u kojem je žena istaživala čija je izvorno pjesma kod nas poznata kao sevdalinka "Anadolka" - postoji u narodnoj muzici BiH, Makedonije, Bugarske, Grčke, Turske, Albanije i Srbije i svi se busaju i galame kako je baš njihova, a svi ostali samo kopiraju. Tako je isto sa ćevapima - postoje u svakoj od balkansko-mediteranskih zemalja, sa manjim ili većim varijacijama, ali kako su kod nas najzastupljeniji i mi ih najviše forsiramo, sad ispada da su ćevapi naši i ničiji više. Činjenica je da u Bosni ćevapi jesu najukusniji i najbolji, ali da smo ih mi izmislili, vala nismo.
HomeArt

#57 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by HomeArt »

Cuj hrvaCki cevap, isto ko šveCka baklava, niđe veze. Mogu švabama to prodavat'.
callmethebreeeze

#58 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by callmethebreeeze »

HomeArt wrote:Cuj hrvaCki cevap, isto ko šveCka baklava, niđe veze. Mogu švabama to prodavat'.
baklava ce se postati i svedska za par generacija zahvaljujuci arapima koji je masovno prave i prodaju ovdje;) sarmu svedi smatraju dijelom svoje tradicionalne kuhinje, svjesni su da je turska, ali je jedu od nekog od ratova s turcima od prije 300 i kusur godina.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#59 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by Toto »

Jel iko pito krimske Tatare za patent shaslik kebab ili sis kebaba?
Bloo
Globalna šefica

#60 Re: zastititi CEVAP, podhitno!!!

Post by Bloo »

callmethebreeeze wrote:komadi fasiranog mesa koji se peku na rostilju... hmm... mislim da bi jos mnogo zemalja moglo polagati pravo na "cevape". recimo turci, arapi, etc ;)

ne cevapihuli :D

to je našeeeeeeeeeeeeee

samo našeeeeeeeeeeeeeeee

odabij

:D
Post Reply