Stolica za rad na računaru!!!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
lare

#1 Stolica za rad na računaru!!!

Post by lare »

Pozdrav svima.
Od nedavno sam počeo da radim i sobzirom da ponekad i do 8h provedem za kompom, vrat zna nekad i da se 'ukoči'. Pa bi me interesovalo da li u Sarajevu imaju gdje da se kupe kakve ergonomske stolice za sjedenje??
Na primjer ove spinalis izgledaju dobro(al su i papreno skupe od 500 do 1700eura) pa da li je neko imao iskustva sa njima??

Image
Maraschino

Post by Maraschino »

ja sjedim na pivskoj gajbi :-)

ako ti trebaju utisci , samo reci :D
d2

Post by d2 »

meni je malo sega kad kazes ponekad i do 8h provedes za kompom jer ja provedem minimalno 8 sati i tako zadnjih 13 godina

na osnovu toga mogao bih ti reci da je stolica manji problem, vise se brini o monitorima i osvjetljenju

takodje nesto o cemu se trebas brinuti ali ne sada nego za jedno 10 godina je sindrom karpalnog tunela - bolest informaticara koja se sastoji u ukljestenju zivaca ruke radi toga sto ti je ruka koja drzi misa po cijeli dan oslonjena na dio gdje prolaze zivci...

to je bio moj prvi zdravstveni problem u vezi informatike i desio mi se prije 2 godine...

silikon se pokazao jako korisnim jos jednom pa je silikonsko jastuce rijesilo problem za sada

sto se tice ukocenja vrata a i ocuvanja vida savjetuju se vjezbe (koje opet niko ne radi dok mu ne zatreba) a sastoje se u tome da svakih 45 minuta ustanes i vrtis glavom i vratom u krug - kao nekad u osnovnoj na fizickom

vjezbe za vid su da stavis ruku ispred ociju, gledas ruku i potom je par puta primices i odmices od ociju, koliko god mozes naprijed nazad, potom ruku odmaknes od lica i kruzis oko ociju praveci sve vece krugove, cijelo vrijeme pokusavas da gledas u ruku

prve vjezbe su bitne radi okostavanja vrata i vratne cirkulacije

druge su bitne radi toga sto oko izgubi sposobnost fokusiranja nakon nekog vreemna posto cijelo vrijeme gledas monitor koji je na istoj udaljenosti, radi toga "razmrdavas" oci rukom koja ide naprijed nazad

vjerovatno ce se neki dr smijati ovim mojim laickim objasnjenjima - ipak ja nisam doktor pa se u ovoj oblasti ne znam strucno izraziti...
Last edited by d2 on 12/03/2008 01:31, edited 1 time in total.
Tesssa

Post by Tesssa »

d2 wrote:
takodje nesto o cemu se trebas brinuti ali ne sada nego za jedno 10 godina je sindrom karpalnog tunela - bolest informaticara koja se sastoji u ukljestenju zivaca ruke radi toga sto ti je ruka koja drzi misa po cijeli dan oslonjena na dio gdje prolaze zivci...

to je bio moj prvi zdravstveni problem u vezi informatike i desio mi se prije 2 godine...
simptomi?
titox16

Post by titox16 »

Tesssa wrote:
d2 wrote:

simptomi?
Trne prsti. Oslabi ti jacina stistka u ruke.
d2

Post by d2 »

Tesssa wrote:
d2 wrote:

simptomi?
kad ti se desi znaces, otpade ruka od bolova u tom dijelu, boli nevjerovatno, malo izmasiras stane, cim opet spustis ruku i radis duze pocne jako boliti, ja sam se bavio mislju da pocnem lijevom rukom vozati misa medjutim tesko bih se navikao na to

ima i operacija karpalnog tunela ali to je valjda zadnja mjera

u svakom slucaju silikonsko jastuce mi je zaista pomoglo, podmetnes ga pod ruku pa je ruka oslonjena na njega a ne na stol recimo, treba malo vremena da se naviknes ali moze se

postoje i podloge za mis sa tim jastucetom vec ugradjenim medjutim pitanje je koja je upotrebljivost toga jer vecina optickih miseva ne trazi nikakvu podlogu pa su i podloge postale manje vise rijetkost
Tesssa

Post by Tesssa »

bas gledam neki dan tu podlogu sa jastucicem i razmisljam kako bi je mogla kupit.

posljedice koje ja osjecam od sjedenja za kompjuterom su bol u ledjima (koja je postala sastavni dio mog zivota) i u zadnje vrijeme bol u lijevoj nozi (valjda se na nju oslanjam dok sjedim) koja nekad bas bude jaka :roll:
d2

Post by d2 »

Tesssa wrote:bas gledam neki dan tu podlogu sa jastucicem i razmisljam kako bi je mogla kupit.

posljedice koje ja osjecam od sjedenja za kompjuterom su bol u ledjima (koja je postala sastavni dio mog zivota) i u zadnje vrijeme bol u lijevoj nozi (valjda se na nju oslanjam dok sjedim) koja nekad bas bude jaka :roll:
ja sam imao bol u nozi ali nisam siguran od cega je to bilo, proslo je, problem sa ledjima nemam, kazem mozda to nije moja slaba tacka, stolice su vjerovatno bitne ali se meni nisu pokazale pretjerano vaznim bar do sada, mozda bi mogla raditi neke vjezbe povremeno, vjerovatno bi pomoglo ...

postoje one posebne stolice koje sam vidjao vani a koje fakticki ni nisu stolice na kojima dupetom sjedis nego se koljenima oslonis na jedan kao valjak tako da je tezina na koljenima a guzom si samo naslonjena, posto stolica nema naslona fakticki moras ispravno da sjedis... ne znam kako da to objasnim, to jako cudno izgleda, ni nalik klasicnoj stolici

otprilike nesto nalik ovome s tim da ova sa kojom sam ja malo radio nije imala naslona Image

sto se tice ovog jastuceta ja sam ih vidio sa enormim cijenama, moje je placeno ispod 10 km (ne znam sad tacno) i kupljeno je u onom unisu iza robne kuce gdje prodaju informaticku opremu i dijelove za bicikle, ipak ako nemas boli u rukama tj u zglobu sake mislim da ti to jos ne treba, ja sam stvarno po cijeli dan za racunarom i cudi me da me to nije prije strefilo

eh evo je
Image
Neelix

Post by Neelix »

ja kad sam "na" compu, lezim u krevetu :D samo dignem jastuk uz zid, s desne strane mi je odmah comp, a misha vuchem po charshafu :D painfree :P
pausenclown

Post by pausenclown »

meni pukla stolica :D prije jednooooooo :oops: mjesec :?
sjedim na zvucnicama od linije :shock: nije udobno :oops: dere me bas :D
zena21

Post by zena21 »

ja koristim vise racunara tako da setam od jednog do drugog... uopste ne sjedim :D
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ja imam osjecaj da koliko sam budna, toliko i sjedim za kompom...prve tri godine sam patila od isijasa :D al to nije bilo do stolice nego do mog polulezeceg sjedenja. Kupila sam stolicu/fotelju u fis vitezu "kao kozna" oko 120 KM i super je dok su one obicne bile oko 90. Kada sam na poslu fatam svaki momenat da ispruzim noge, kuci koristim tabure (za noge), od svega se sikiram samo za koljena jer cudno skripe :D
janje_

#13 Re: Stolica za rad na računaru!!!

Post by janje_ »

ja imam ovo sto se "sjedi" na koljenima i mogu reci da je efikasna.. al nije predvidjena za cijeli dan, nego nako, 2-3 sata dnevno, kako bi se kicma drzala u formi.

moj sef ima ozbiljnih problema s ledjima, i dr mu je preporucio da radi stojeci.. ispocetka je izgledalo malo ludo, ali smo se poslije svi navikli. cojk radi za konfljuterom stojeci (dobio je high tech sto od 2000 eura koji se na dugme dize i spusta).. jedino je nezgodno nama koji nismo navikli, pa kad kod njega imamo kakav miting, sataremo se na nogama.. :D

stolica je manje vise nebitna.. puno vaznija je disciplina sjedenja.. ja imam odlicnu stolicu, ali se svako malo ufatim kako sam klizno totalno ispod stola..
tech10

#14 Re:

Post by tech10 »

zena21 wrote:ja koristim vise racunara tako da setam od jednog do drugog... uopste ne sjedim :D
Ne da ti shejtan mira. :D
lare

#15 Re: Stolica za rad na računaru!!!

Post by lare »

Maraschino wrote:ja sjedim na pivskoj gajbi :-)

ako ti trebaju utisci , samo reci :D
Pa gdje ti radiš, u 'PCZidaru' je li??

@d2
E nisam baš uspio da skontam gdje si kupio to silikonsko jastuče, koje ima oblik sisa, pretpostavljam, pa ako bi mogao da mi kažeš ime prodavnice,tako da me ne spopadne ta mišija bolest. Hvala.
Neelix wrote:ja kad sam "na" compu, lezim u krevetu :D samo dignem jastuk uz zid, s desne strane mi je odmah comp, a misha vuchem po charshafu :D painfree :P
Pa dobro, tebi je onda jedini sljedeći logičan korak ovo ispod
Image
pausenclown wrote:meni pukla stolica :D prije jednooooooo :oops: mjesec :?
sjedim na zvucnicama od linije :shock: nije udobno :oops: dere me bas :D
A ti bi mogao onda da počneš koristi pilates loptu, kao i radnici googla, pa te onda više neće derati ti zvučnici :mrgreen: .

Hvala vam svima na vašim odgovorima i što ste mi ukazali na neke stvari koje me čekaju :-) . Al niko mi od vas na žalost nije rekao ima li gdje u Sarajevu kupiti ergonomski stolica!! Dobro onda idem u subotu na ovaj sajam namještaja pa možda tamo nađem nešto što mi odgovara.
Post Reply