Standard života

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Kjajević Majko

#1 Standard života

Post by Kjajević Majko »

Svi znate koji čimbenici određuju standard života (nadam se :D), pa me interesuje jeste li zadovoljni standardom života u BiH?
Koju bi ste ocjenu dali od 1 do 10 i zašto?

Probajte malo bolje objasniti..

Složit će te se da je glupo porediti BiH sa zemljama EU, ali još uvijek se donekle može porediti sa susjednom nam Hrvatskom, Srbijom i CG (bar donekle jel :D).

Pošto je politička situacija takva da nekog velikog napretka nema onda to možemo izbaciti da se tema ne pretvori u politička prepucavanja.

Zadržite se na zaposlenju, visini plate, izlascima, ljudima, općoj kulturi, sveopćoj inicijativi prije svega mladih i sl.

Evo ja bi dao ocjenu 6 ako poredimo sa susjednim zemljama.
Prije svega zbog grada u kojem živim (Sarajevo), u ostatku zemlje mislim da je taj standard daleko niži, negdje i isti.
Mala smo država i podijeljena što odbija bilo kakve investitore, promotore i sl. Događaja u gradu je jako malo a život je dosta skup (pogotovo u zadnje vrijeme) što znači da se i na to malo događaja teško može otići.
Od ovih standardnih dešavanja u gradu to je sve na isti kalup, vodka party, brandy party, pivo party i tako svake sedmice. :D
Da sve ne zvuči tako crno situacija se dosta popravlja, bar se meni tako čini, sve je više neke opće kulture po gradu, ljudi ne pljuju po ulici, ne izbacuju sline po Ferhadiji i sl. :D
Mislim da u globalu dosta napredujemo i sa zaposlenjem, sve se više banaka otvara i raja dosta dobro zarađuje za naše prilike.
Ljudi su još uvijek najveći problem jer su dosta zatvoreni (čitaj: zatucani), a mislim da se to neće još dugo promijeniti.
Čak se i mladi bude u zadnje vrijeme sa protestima, ali se i tu vidi da smo dugo, dugo spavali. :bih:
Pojavljuju se i neke nove nade sa Smrzokama. :thumbup:

To bi bilo to za prvi post, čitamo se. :)

Da ne bi sve ostalo na Sarajevu, nadam se da će se javiti i raja iz drugih gradova i sela. :bih:
werr

#2 Re: Standard života

Post by werr »

Ja sam iz TK. Tu bi i ja negdje oko 6-7 ocijenila.
Mislim da još ne možemo parirati Hrvatskoj jer ako samo pogledaš njihove npr.veb stranice pojedinih firmi sve ti bude jasno...Mi u Bosni još nismo došli do tog nivoa,kod nas je kompjuter i internet nešto što tek ulazi u kuću dok je to kod njih u većem omjeru.Njihov standard je puno veći od našeg (čitaj veće plate) pa je puno lakše osigurati neke stvari.Sarajevo je samo po sebi kao glavni grad skupo,imate nešto veće plate i normalno cijena stambenog prostora je veća.Negdje pročita da vam je kvadratni metar stana 4000-5000 hiljada km a mene će puno manje izaći kuća ,doduše na periferiji grada.
Što se tiče izlazaka i ovdje su ti aktivni partijy ovog i onog piva a u pozorište i kino ću ići kad mi bejbi odraste i kad ne budem svaki dinar čuvala za blok i cement :D
Opšta kultura...e to mi je svugdje isto imaš papka u Sarajevu i u nekom selu na planini to više smatram kućnim odgojem što se iza rata pogoršalo.Prije haustorom nisi mogao proći a da ne pozdraviš starijeg od sebe a sad se sklanjaš da neki pubertetlija može skočiti sa četvrte stepenice a ni ne razmišljaš o tome hoće li te pozdraviti.Međutim ima i tu fino odgojene djece.
Žao mi je ako sam generalizirala ,nije mi bila namjera ali ko što kjažeš barem im donekle možemo parirati ali u potpunosti ne.Za Srbiju ne znam pa samim time i ne želim komentarisati
Moj bi zaključak bio da kada nam ako Bog da povećaju plate,naprave autoputeve i majmune na vlasti nadrogiraju apurinima da samo mogu klimati glavom na sve pozitivne odluke bit će nam instantno bolje.Dotada idemo polako li sigurno i napredujemo... :bih:
Post Reply