Prošle godine sam radila kao agent za nekretnine.
Ne znam koliko se situacija na tom polju razlikuje kod vas,ali pretpostavljam da su razlike simbolične. Mali stanovi se najviše traže pa su zato i najskuplji. Moja drugarica je prodala stan star 11 godina od 35 m2 i kupila star stan,35 godina, bez grejanja od 57m2 (platila ga je 42000evra,za koliko je prodala svoj stan).
U zgradi postoji grejanje na gas,ostali stanari su uveli a takođe,u njenom stanu su živeli baba i deda i oni jedini nisu uveli grejanje. Uvođenje grejanja će je koštati 2500 evra. Pretpostavljam da tvoj "budući" stan ima centralno grejanje.
Kupatilo je u haosu,nema pločice ima beton,stolarija je u haosu,ali kvadrat je kvadrat, 35 zamenjeno za 57 !
Polako,pare će se skupiti pa će se sve renovirati. cene su različite,zavisi od materijala koji kupuješ i od majstora. Ako kupiš luks pločice logično biće skuplje,gletovanje,hoblovanje,lakiranje,to nisu prevelike cene. Jedino,moraš da se spremiš psihički da će ti nekoliko vrsta radnika šetati po stanu: vodoinstalateri, keramičari, stolari...
Lokacija je ta koja najviše diktira cenu. E sad, ako je
ravan krov,možeš da spustiš cenu. Ako nema krova,već je ploča,ti stanovi su rizični zbog prokišnjavanja i uvek im je cena manja. Znači,pogledaj dobro ima li fleka na plafonu,da li im je curilo negde sa krova.
I par pravnih saveta:
Dobro proveri papire,moraju da postoje svi računi (porez,struja,telefon,komunalije), ugovor o vlasništvu, da se proveri da nije slučajno stan pod hipotekom (u mojoj agenciji se desilo da smo posredovali pri prodaji kuće koja je bila pod hipotekom!) da nema nekih naslednika, a ako ima, oni moraju da daju saglasnost za prodaju, da ne ispadne posle, baba i deda bili senilni pa zeznuli naslednike,u tom slučaju možeš da imaš probleme,znači-
naslednici moraju da se slože sa prodajom stana!
Moraš da proveriš da li je plaćen porez za taj stan,mora da postoji pečat iz suda.
Takođe,kada ti budeš plaćala porez na taj stan,verovatno će ti "skinuti" cenu stanu da bi platila manji porez. To je praksa.
Npr,ti platiš stan 30.000evra, a prijavi se da si ga platila 25.000 da bi platila manji porez.
Ali ne sme da se pretera, mora da se vidi koja je najniža dozvoljena cena za takve stanove na takvoj lokaciji. Jer,ako stave da si platila 20.000 nekome to može biti sumnjivo pa ćeš još da plaćaš neke kazne.
Nek je sa srećom!