Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
#35351 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
- GandalfSivi
- Posts: 10288
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35352 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima 



#35353 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.

#35354 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
GandalfSivi wrote:Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima

- GandalfSivi
- Posts: 10288
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35355 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...moonca wrote:
--samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?



#35356 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..oh da. jednom sam to probala kod portorikanaca- bash.. i pokusala napraviti- i zelen mi bio plantains-- tada nisam znala kako se koristi..GandalfSivi wrote:Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...moonca wrote:
--samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?

jel slatko?
jedno vrijeme sam jela chips plantains..
- GandalfSivi
- Posts: 10288
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35357 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Ne bih rekao da je slatko, pogotovo sto ga drzim 15 min u slanoj vodi kad izrezem na komadice, prije przenja...
#35358 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..
- GandalfSivi
- Posts: 10288
- Joined: 09/09/2006 00:38
- Contact:
#35359 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Cips nikada nisam volio...moonca wrote:Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..
#35360 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Danas naletih na fin komad teleceg rozvrata... Malo soli, vruc rostilj, cesto okretanje da ne zagori, kad se malo zapece ide na foliju, preko odgovarajuci poklopac I za 10-tak minuta njam njam
https://youtu.be/osNo_91_FM4
https://youtu.be/osNo_91_FM4
- mO k3
- Posts: 31427
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#35362 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica
Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.
Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.
Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...
Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.

ja ga mariniram i ostavim da stoji vise dana i onda ga kuham ..
#35365 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Nisrin wrote: Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog

.. mozes dijeliti i moj rucak...
- mO k3
- Posts: 31427
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#35366 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
kada procitam ovo himalaja so digne mi se kosa na glavi ...





#35367 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
- mO k3
- Posts: 31427
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#35368 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...

moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..

#35369 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajskumO k3 wrote:moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...![]()
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..
... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...
vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..
#35370 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
mi koristimo morsku - kamena so, ova nasa tuzlanska mi ima 'zestok' okus
- mO k3
- Posts: 31427
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#35371 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
izivini , ako ti pasemoonca wrote:Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajskumO k3 wrote:moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...![]()
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio ..
... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...
vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..

ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
#35372 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-mO k3 wrote: izivini , ako ti pase![]()
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam..


meni je samo problem ukus ..
- mO k3
- Posts: 31427
- Joined: 23/09/2009 14:16
- Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg
#35373 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
moonca wrote:..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-mO k3 wrote: izivini , ako ti pase![]()
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam..![]()
![]()
meni je samo problem ukus ..

#35374 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)
Tamam dok himalajska so počne pokazivati svoje dobre strane po organizam, za razliku od tuzlanske, tu negdje i umreš...