Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
samsonsam
Posts: 1363
Joined: 18/09/2008 01:19

#35351 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by samsonsam » 30/10/2019 20:43

Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica

Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.

Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.

Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...

Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.


User avatar
GandalfSivi
Posts: 10218
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35352 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 31/10/2019 00:03

Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima :)

Image

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35353 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 31/10/2019 00:08

samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica

Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.

Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.

Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...

Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
:thumbup: to je to- zacini -kako ko voli..

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35354 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 31/10/2019 00:46

GandalfSivi wrote:Jer volim Puerto Rico, jer je mofongo zakon, pogotovo sa skampima :)

Image
:thumbup: --samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10218
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35355 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 31/10/2019 00:58

moonca wrote:
:thumbup: --samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?
Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...

Image
Image
Image

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35356 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 31/10/2019 01:11

GandalfSivi wrote:
moonca wrote:
:thumbup: --samo ih tamanish-- jel' u sredini polenta...?
Mofongo, sto hoce da kaze fried plantains with bacon and garlic, pa sve to fino izgnjecis. Nacionalno jelo Puerto Rico-a...

Image
Image
Image
..oh da. jednom sam to probala kod portorikanaca- bash.. i pokusala napraviti- i zelen mi bio plantains-- tada nisam znala kako se koristi.. :-D
jel slatko?

jedno vrijeme sam jela chips plantains..

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10218
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35357 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 31/10/2019 01:33

Ne bih rekao da je slatko, pogotovo sto ga drzim 15 min u slanoj vodi kad izrezem na komadice, prije przenja...

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35358 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 31/10/2019 04:47

Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..

User avatar
GandalfSivi
Posts: 10218
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#35359 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by GandalfSivi » 31/10/2019 06:17

moonca wrote:Sjetih se-kupovala sam u jednom restoranu- pravili su chips- po duzini sjecen, uvaljan u secer i cinnamon i jede se sa slatkastim pasuljem...kao salsa , hm jako dobra kombinacija..
Cips nikada nisam volio...

epik
Posts: 447
Joined: 10/05/2011 14:15

#35360 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by epik » 31/10/2019 20:18

Danas naletih na fin komad teleceg rozvrata... Malo soli, vruc rostilj, cesto okretanje da ne zagori, kad se malo zapece ide na foliju, preko odgovarajuci poklopac I za 10-tak minuta njam njam

https://youtu.be/osNo_91_FM4

User avatar
Nisrin
Posts: 5492
Joined: 26/04/2009 15:40
Location: Bistrik, RajvoSA

#35361 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin » 01/11/2019 09:18

Image
Image

User avatar
mO k3
Posts: 30977
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#35362 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 01/11/2019 10:14

samsonsam wrote:Klasika je :
1 crveni kupus,3 slatko-kisele jabuke (neoguljene,samo sredina sjemenke se izbaci) ,5 kasika secera,8 kasika jabukovog sirceta (moze i balzamiko), puter (ca 50gr), 1 stapic cimeta, 3 lista lovora, 8 klincica

Kupus se izriba,ubaci se sa ostalim sastojcima u veliku serpu,prelije sa vodom (ne previse). Kuha se minimalno sat na laganoj vatri dok ne smeksa i voda ispari (nekad se mora dodavati pomalo). Po ukusu jos secera ili sirceta dodavati.

Kako mi pravimo: prvo jedan crveni luk prodinstati,onda ide nariban kupus preko,secer,sirce,cimet,klincici,jabuke na kockice i sok od iscjedjene narandze. 1,5 do 2 na laganoj vatri. Isto po ukusu jos dotjerati sa secerom ili sircetom.
Isto kao i grah, jos je bolji sljedeci dan ili kad se izvadi iz zamrzivaca.

Nije tesko za napraviti a ukusno pravo. Najveci pos'o je kupus naribati.
Svaka kuca maltene ima svoj "kucni recept", ko sta od zacina dodaje i kolicine...neko dodaje ruzmarin,neko med,grozdjice i sl...

Obicno se pocinje praviti u ovo vrijeme i racuna se u jesenjsko i zimsko jelo. Mi volimo svakako i ranije pravimo.
:thumbup:

ja ga mariniram i ostavim da stoji vise dana i onda ga kuham ..

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35363 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 01/11/2019 11:47

Nisrin wrote:Image
Image
:thumbup:
.. imal sta zeleno ... :oops: :lol:

User avatar
Nisrin
Posts: 5492
Joined: 26/04/2009 15:40
Location: Bistrik, RajvoSA

#35364 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by Nisrin » 01/11/2019 13:31

moonca wrote:
Nisrin wrote:Image
Image
:thumbup:
.. imal sta zeleno ... :oops: :lol:

Kopar :D :D

Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog :D

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35365 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 01/11/2019 14:16

Nisrin wrote: Uz ovo je bila salata- paradajz, himalajska sol i bucino ulje...nije zeleno ali je prilog :D
:thumbup:
.. mozes dijeliti i moj rucak...

User avatar
mO k3
Posts: 30977
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#35366 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 01/11/2019 14:36

kada procitam ovo himalaja so digne mi se kosa na glavi ... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35367 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 01/11/2019 14:41

-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...

User avatar
mO k3
Posts: 30977
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#35368 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 01/11/2019 14:47

moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
:shock:
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio .. :)

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35369 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 01/11/2019 14:59

mO k3 wrote:
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
:shock:
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio .. :)
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajsku

... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...

vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..

User avatar
wewa
Posts: 14335
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#35370 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by wewa » 01/11/2019 15:06

mi koristimo morsku - kamena so, ova nasa tuzlanska mi ima 'zestok' okus

User avatar
mO k3
Posts: 30977
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#35371 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 01/11/2019 15:13

moonca wrote:
mO k3 wrote:
moonca wrote:-zasto -mO --- to je jedina so koju mogu dodati nakon kuvanja- a da nemam okus soli u ustima...
:shock:
moomnca oci moje lijepe skuham ti jelo posolim ga i ti ces da pogodis koju sam so koristio .. :)
Za kuvanje koristim normalnu -- ali samo za, dodavanje i na salatu , himalajsku

... ne mogu normalnu- uzasan okus u ustima.. radije jedem neslano, ako nemam tu pri ruci...

vjerujem da i Nisrin -koristi u istu svrhu..
izivini , ako ti pase :thumbup:
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je

User avatar
moonca
Posts: 65635
Joined: 20/12/2016 20:16

#35372 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by moonca » 01/11/2019 15:21

mO k3 wrote: izivini , ako ti pase :thumbup:
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-

.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam.. :oops: :-D
meni je samo problem ukus ..

User avatar
mO k3
Posts: 30977
Joined: 23/09/2009 14:16
Location: https://youtu.be/xk7QKTXQGbg

#35373 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by mO k3 » 01/11/2019 15:24

moonca wrote:
mO k3 wrote: izivini , ako ti pase :thumbup:
ja sam tu drugacijeg misljenja , ali do mene je
..sve ok- razumijem da je bacanje novca, koristiti za kuvanje - jer ne moze dovojno posoliti-

.......... mada himalajska ima dobih minerala - eh- sad, da li je to dovoljno unosa istih, kroz prstohvat dnevno- ne znam.. :oops: :-D
meni je samo problem ukus ..
:thumbup:

User avatar
arzuhal
Posts: 20812
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#35374 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?(od 2007)

Post by arzuhal » 01/11/2019 16:11

Tamam dok himalajska so počne pokazivati svoje dobre strane po organizam, za razliku od tuzlanske, tu negdje i umreš...


Post Reply