Sta spremate za klopu danas?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Hierarchia

Post by Hierarchia »

Dog_Father wrote:
Hierarchia wrote:
Dog_Father wrote:Eh vidis, nisam ni ja odavno klepe, moglo bi se za veceru.
Moze li neki od kuhara biti ljubazan i ispisati recept za te famozne klepe. :)
Ja ne pravim nista po PS-u, nego mi je sve odokativno tako da ti ne mogu u gramima govoriti.

Znaci ja napravim tijesto isto kao za pizzu. Brasno, soli, toplog mlijeka i tople vode, digo kvasac i eventualno jaje, mada nije obavezno. Znaci zakuhas to sve i ostavis nekih 20-30min na toplom mjestu pokriveno. Mozes jednom dok cekas sve promjesati. Tijesto treba da bude malo tvrdje.
U drugoj posudi pomjesas mljevenu junetinu, sitno sjeckani luk, biber i sol. Moze i malkice bijelog luka. Dobro je da i ova smjesa odstoji 10ak minuta.
Kad je spremno, razvuces tijesto na debljinu od nekih 3mm. Sa posudom precnika 10ak cm ili manje izrezujes krugove. Znaci pritisnes posudu u tijesto i eventualno oblik izrezes nozem ako ne ide samo pritiskom.

Na svaku krug, samo na polovinu stavis odgovarajucu kolicinu mesne smjese. Prevrnes drugu polovicu tako da zatvoris klepu i krajeve spojis sa viljuskom. Znaci pritisces viljuskom po ivici.

Stavis da prokuha voda slana sa malo maslaca. Kad voda prokljuca dodajes klepe u vodu. Kad sve klepe isplivaju na povrsinu, vadis ih i slazes u tepsiju. To ce potrajati par minuta. Slozis ih u tepsiju, da budu blizu jedna drugoj. Peces nekih 20ak minuta do pola sata na osrednjoj temperaturi. Rekao bih nekih 180-200 stepeni.
Kad porumene, zalijes ih vrhnjem za kuhanje ili smjesom kiselog vrhnja (pavlake) i mlijeka. Poslije toga jos 2-3 minute u rernu, i to je to.

Ekstra uz njih ide jogurt.
Prijatno
Hvala, DogFather, morat cu to jednom probati. Zaista je lijepo znati da je out there tako puno muskaraca koji vole i znaju kuhati. Za razliku od emancipovanih zena. 8-) :D
Odabi

Post by Odabi »

A ko spada u te emancipovane? :oops: :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

danas ide dzambolaja sa kobasicama, ljutim 8) tabasko sos glavni sastojak :D ...odoh po namirnice :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Odabi wrote:A ko spada u te emancipovane? :oops: :D
Ove koje imaju obaveze, da ne stignu muzu rucak napraviti. :D
Odabi

Post by Odabi »

Hierarchia wrote:
A to su te udate emancipovane zene :oops: :D
shin

Post by shin »

Hierarchia wrote:
A sta je opasna_emancipovana?
debela

Post by debela »

harka

Post by harka »

Najbolji svjetski kuhari su muskarci
ne bi da im oduzimam tu titulu :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

shin wrote:
Hierarchia wrote:
A sta je opasna_emancipovana?

Eh, to je jos jedan stadij iznad. Tzv. stadij "impotentnog muskarca i punca na vratu". :D :D :D Slučaj za razmatranje.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Super zvuci, debs, ali mislim da je potreban neki prilog.
bonsai

Post by bonsai »

Joj ,jarane zavidim ti ,obozavamKLEPE a neznam ih napraviti a od moje zene ,kao , vidim i od vecine ovih novih,modernih zena ne mozes ocekivati vise od tjestenine(lafo pozoriste).
debela

Post by debela »

Hierarchia wrote:
Super zvuci, debs, ali mislim da je potreban neki prilog.
mozda riza? mada je meni i ovo dovoljno :)
SaraLe

Post by SaraLe »

Mislim da cu se nekome "privaliti" na rucak :D
Aorta

Post by Aorta »

Dog_Father wrote:
Hierarchia wrote:
Dog_Father wrote:Eh vidis, nisam ni ja odavno klepe, moglo bi se za veceru.
Moze li neki od kuhara biti ljubazan i ispisati recept za te famozne klepe. :)
Ja ne pravim nista po PS-u, nego mi je sve odokativno tako da ti ne mogu u gramima govoriti.

Znaci ja napravim tijesto isto kao za pizzu. Brasno, soli, toplog mlijeka i tople vode, digo kvasac i eventualno jaje, mada nije obavezno. Znaci zakuhas to sve i ostavis nekih 20-30min na toplom mjestu pokriveno. Mozes jednom dok cekas sve promjesati. Tijesto treba da bude malo tvrdje.
U drugoj posudi pomjesas mljevenu junetinu, sitno sjeckani luk, biber i sol. Moze i malkice bijelog luka. Dobro je da i ova smjesa odstoji 10ak minuta.
Kad je spremno, razvuces tijesto na debljinu od nekih 3mm. Sa posudom precnika 10ak cm ili manje izrezujes krugove. Znaci pritisnes posudu u tijesto i eventualno oblik izrezes nozem ako ne ide samo pritiskom.

Na svaku krug, samo na polovinu stavis odgovarajucu kolicinu mesne smjese. Prevrnes drugu polovicu tako da zatvoris klepu i krajeve spojis sa viljuskom. Znaci pritisces viljuskom po ivici.

Stavis da prokuha voda slana sa malo maslaca. Kad voda prokljuca dodajes klepe u vodu. Kad sve klepe isplivaju na povrsinu, vadis ih i slazes u tepsiju. To ce potrajati par minuta. Slozis ih u tepsiju, da budu blizu jedna drugoj. Peces nekih 20ak minuta do pola sata na osrednjoj temperaturi. Rekao bih nekih 180-200 stepeni.
Kad porumene, zalijes ih vrhnjem za kuhanje ili smjesom kiselog vrhnja (pavlake) i mlijeka. Poslije toga jos 2-3 minute u rernu, i to je to.

Ekstra uz njih ide jogurt.
Prijatno
Ditto, DogFather. Preduhitrio si me sa receptom. 8) Ja isjeckam cesnjak bijelog luka i dodam u vrhnje. Tres njam-njam.

Keep on cookin'! :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

sto ne mogu ovih foliranata sto kuhaju jednom sedmicno :D :D :D
cuj, onaj raspalio rostilj pa se hvali :P
SaraLe

Post by SaraLe »

mamica 31 wrote:sto ne mogu ovih foliranata sto kuhaju jednom sedmicno :D :D :D
cuj, onaj raspalio rostilj pa se hvali :P
Ma mamice, muska posla :D
Shoshana

Post by Shoshana »

harka wrote:Najbolji svjetski kuhari su muskarci
Ovo je, nazalost, istina :oops:

kazem na zalost, jer su najbolji ne zato sto su neki hipertalenti, nego zato sto nemaju predrasuda u kuhanju... Dok mi osnovna pravila ucimo od nasih mama i slijepo ih se drzimo, muskarci pojma nemaju, pokusavaju nesto, eksperimentisu - i cesto uspijevaju.

Moj muz je jednom (za*ebo se, mislio da je biber) istres'o frtalj kesice cimeta na pileca prsa (pecena u rerni)... Taj ga je za*jeb toliko proslavio (fakat je za prste polizati) da se sad ufur'o da je prvoklasni kuhar :lol: :lol:

Zaboravih da dodam, ja danas pravim sushi :D
mamica papucarka

Shoshana wrote:
harka wrote:Najbolji svjetski kuhari su muskarci
Ovo je, nazalost, istina :oops:

kazem na zalost, jer su najbolji ne zato sto su neki hipertalenti, nego zato sto nemaju predrasuda u kuhanju... Dok mi osnovna pravila ucimo od nasih mama i slijepo ih se drzimo, muskarci pojma nemaju, pokusavaju nesto, eksperimentisu - i cesto uspijevaju.

Moj muz je jednom (za*ebo se, mislio da je biber) istres'o frtalj kesice cimeta na pileca prsa (pecena u rerni)... Taj ga je za*jeb toliko proslavio (fakat je za prste polizati) da se sad ufur'o da je prvoklasni kuhar :lol: :lol:

Zaboravih da dodam, ja danas pravim sushi :D
moj ima obicaj reci "nesto ti kuha" :lol:

a za sushi svaka cast. To se ne bih usudila pravit :oops:
Ontario_layde

Post by Ontario_layde »

:D kod mene danas MUSAKA njam,njam pa bujrum te...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ipak sam se predomislila i napravila đulbastije. :-) Doduse, pretjerala sam sa kolicinom, pa ako neko hoce da se privali (vidi pod: SaraLe :D ), nek se javi. 8-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Ontario_layde wrote::D kod mene danas MUSAKA njam,njam pa bujrum te...
S mesom ili povrcem?
Ontario_layde

Post by Ontario_layde »

Hierarchia wrote:
Ontario_layde wrote::D kod mene danas MUSAKA njam,njam pa bujrum te...
S mesom ili povrcem?
S mesom a od povrca sam probala samo sa patlidzanom,jell ima jos neko povrce od kojeg moze musaka??
Shoshana

Post by Shoshana »

Mamice, sushi je jako jednostavno napraviti. Jedino moras pronaci neku radnju koja prodaje yakinori/sushinori (one listove morske trave) i rizino sirce. :)

Ja sama pripremam svoj losos (ne usudim se staviti bas potpuno sirovu ribu - iako je po restoranima jedem) .. Ostalo za filovanje je stvar ukusa :-) Mozes staviti sta god hoces :)
mamica papucarka

Hierarchia wrote:Ipak sam se predomislila i napravila đulbastije. :-) Doduse, pretjerala sam sa kolicinom, pa ako neko hoce da se privali (vidi pod: SaraLe :D ), nek se javi. 8-)
sta su ono djulbastije :?
Ontario_layde

Post by Ontario_layde »

shin wrote:Rostilj, laganica.
Pa ja bi zvala na taj rostilj ccc
jesi cicija...
Post Reply