Trebaju mi ideje i recepti za narednih nekoliko dana. Help please!
Šta pravite za ručak na ovoj vrućini?
Moderator: anex
-
luciferino
#1 Šta pravite za ručak na ovoj vrućini?
Danas razbijam glavu šta da napravim. Ne mogu jesti ništa teško, uključivanje rerne ne dolazi u obzir, salate su super stvar, ali nisu dovoljne, jaja, piletinu i mlijeko izbjegavam zbog mogućeg trovanja.
- GandalfSivi
Srdelice malo uvaljati u brasno pa ih na tavu baciti. Uz to jos salatica sa blitvom i krompirom, zacinjena maslinovim uljem. Sve to zaliti jedno litrom crnog domaceg vina po osobi i superiska...
-
Celicna_saka
Paradajz salata sa bosiljkom i maslinovim uljem.
- GandalfSivi
Mozzarellu pored naseg travnickog, boze ti sacuvaj...danas wrote:i svjezeg mocarela sira usjec...Celicna_saka wrote:Paradajz salata sa bosiljkom i maslinovim uljem.
- danas
e, pa posalji mi malo travnickog naseg u USA...GandalfSivi wrote:Mozzarellu pored naseg travnickog, boze ti sacuvaj...danas wrote:i svjezeg mocarela sira usjec...Celicna_saka wrote:Paradajz salata sa bosiljkom i maslinovim uljem.
- van Basten
Danas sam uzeo 3 paradajza, 3 paprike, 2 krastavca... dodao malo piletine (hladne), umiješao u pavlaku i onda preko svega toga narendao travničkog sira... obrok je bio predviđen za 2 osobe... i mogu reći da drži
- GandalfSivi
Ista situacija, ali barem mogu mastati malo...danas wrote: e, pa posalji mi malo travnickog naseg u USA...humanitarna...
![]()
![]()
-
melb26sa
Kako to kod vas nema travnickog? Ja u prodavnicu evropske hrane - jedina u gradicu od 5,000 ljudi kad: Sarajevski kiseljak, cevapi, travnicki sir (neko pakovanje od 300 grama), ABC namaz....ma nema sta nema. Sjeverozapadna IN.GandalfSivi wrote:Ista situacija, ali barem mogu mastati malo...danas wrote: e, pa posalji mi malo travnickog naseg u USA...humanitarna...
![]()
![]()
-
bedifferent12
ubaci u salatu makarona, konzervu tunjevine i samo malo majoneze (kupi onu jednu kesicu, pazi da je datum valjan...)
-
Timotije
Imate li kakvih finih variva, a da nije grah, sarma, sataras i sl.
Ja sam recimo tek vani naucio praviti jako lagano i ukusno varivo od puretine (moze i piletina) sa gljivama, lukom, mrkvom, persunom i jednom kockom kokosije supe na kraju. Jako brzo i lagano jelo. Ko ne moze bez masnoce nek ovo jelo preskoci.
Luk i puretinu (piletinu) lagano prodinstate, dodate vode, mrkvu, svjezi persun i kocku supe na samom kraju i to je to.
P.S. Nije za poguzije koje ne mogu bez mesa!
Ja sam recimo tek vani naucio praviti jako lagano i ukusno varivo od puretine (moze i piletina) sa gljivama, lukom, mrkvom, persunom i jednom kockom kokosije supe na kraju. Jako brzo i lagano jelo. Ko ne moze bez masnoce nek ovo jelo preskoci.
Luk i puretinu (piletinu) lagano prodinstate, dodate vode, mrkvu, svjezi persun i kocku supe na samom kraju i to je to.
-
callmethebreeeze
imam ja fino varivo, rezultat moje kreativnosti u kuhinji i sto je najvaznije ispalo je jako jestivo.Timotije wrote:Imate li kakvih finih variva, a da nije grah, sarma, sataras i sl.
- the_forgotten
Gljive u bijelom sosu...a kao prilog riza
Nije teska hrana...lagano za napravit...a jos njjjaaammmm
Nije teska hrana...lagano za napravit...a jos njjjaaammmm
-
Shoshana
POranis, brate ujutro, dok jos nije ugrijalo, pa skuhas nesto sto se lako da podgrijati:
Riblja corba sa paradajzom (osvjezavajuce - svjez paradajz da blago kiselkast okus - sluzis sa preprzenim kockicama hljeba)
Fajitas (ili bilo sto se sluzi u tortiljama)
Narolas sushi (
odo'da rolam)
Pancit (Filipinski rezancici sa povrcem i mesom/piletinom/rakovima)
Napravis dalmatinsku krompir salatu (kuhani krompirici i luk na kolutove, limunov sok, so i biber) i sluzis sa slanim srdelama
Lukmira
Posaljes co'eka do coska da ti donese nesto iz restorana

Riblja corba sa paradajzom (osvjezavajuce - svjez paradajz da blago kiselkast okus - sluzis sa preprzenim kockicama hljeba)
Fajitas (ili bilo sto se sluzi u tortiljama)
Narolas sushi (
Pancit (Filipinski rezancici sa povrcem i mesom/piletinom/rakovima)
Napravis dalmatinsku krompir salatu (kuhani krompirici i luk na kolutove, limunov sok, so i biber) i sluzis sa slanim srdelama
Lukmira
Posaljes co'eka do coska da ti donese nesto iz restorana
-
pesak
Ubacis u serpu kesu sa zamrznutim raznim povrcem, dodas grudi pilece bez koze, dodas sve moguce zacine na celu sa lovorom i kuvas na tihoj vatri...savrseno...bez masnoce ikakve...najbolje ujutru kuvati, dok nije vrucina..sto vise zacina, tim bolje...pola ubacis kad se ohladi, u zamrzivac i imas da jedes danima...
-
Princess Fiona
Evo jedan prijedlog od mene, paella.
Proprzis piletinu na maslinovom ulju, onda izvadis i ostavis sa strane. Na istom proprzis isjeckanog luka, 2-3 oguljena i isjeckana paradajza, paprike (jedna crvena, jedna zelena
), dodas malo bijelog luka. Dodaj onu piletinu i zacine (persun , safran,...) i dvije soljice rize (ona za rizoto, npr. Arborio). Nakon par minuta zalij sa vrucom vodom (otprilike 5-6 solja). Ostavi tako 10-ak minuta pa dodaj solju graska, lagano promjesaj te po povrsini rasporedi morske plodove (dagnje, skampe, kozice). Ostavi jos desetak minuta na srednjoj temperaturi. Kada je gotovo ukrasi persunom i kriskama limuna.
Proprzis piletinu na maslinovom ulju, onda izvadis i ostavis sa strane. Na istom proprzis isjeckanog luka, 2-3 oguljena i isjeckana paradajza, paprike (jedna crvena, jedna zelena
- lady midnight
ja nish' ne pravim, meni se zadnjih sedmica sve servira na gotovo

- lady midnight
maccarona wrote:i morala si to sad da nam saopstis![]()
![]()
![]()
![]()
http://www.coolinarika.com/pretrazivanj ... all&page=1
ma ozbiljno, ubishe me ove priche o sarajevskim temperaturama, a kod mene sivo, oblachno, hladno, svako mala kisha...k'o da je oktobar.... sunca ni za lijeka vec deset dana