Šta pravite za ručak na ovoj vrućini?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

luciferino

#1 Šta pravite za ručak na ovoj vrućini?

Post by luciferino »

Danas razbijam glavu šta da napravim. Ne mogu jesti ništa teško, uključivanje rerne ne dolazi u obzir, salate su super stvar, ali nisu dovoljne, jaja, piletinu i mlijeko izbjegavam zbog mogućeg trovanja. :(
Trebaju mi ideje i recepti za narednih nekoliko dana. Help please!
danas

Post by danas »

mediteranska i blisko-istocna kuhinja... recepti iz grcke, turske, italije, spanije, lebanona... tako nesto...
Sogan

Post by Sogan »

Ovdje kod mene vikend kisovit i prohladan pa sam sebi ubiJo jaja na sudzuku :D
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Srdelice malo uvaljati u brasno pa ih na tavu baciti. Uz to jos salatica sa blitvom i krompirom, zacinjena maslinovim uljem. Sve to zaliti jedno litrom crnog domaceg vina po osobi i superiska...
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Paradajz salata sa bosiljkom i maslinovim uljem.
danas

Post by danas »

Celicna_saka wrote:Paradajz salata sa bosiljkom i maslinovim uljem.
i svjezeg mocarela sira usjec... :)
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

danas wrote:
Mozzarellu pored naseg travnickog, boze ti sacuvaj...
danas

Post by danas »

GandalfSivi wrote:
danas wrote:
Mozzarellu pored naseg travnickog, boze ti sacuvaj...
e, pa posalji mi malo travnickog naseg u USA... :D humanitarna... :roll: :roll: :roll:
van Basten

Post by van Basten »

Danas sam uzeo 3 paradajza, 3 paprike, 2 krastavca... dodao malo piletine (hladne), umiješao u pavlaku i onda preko svega toga narendao travničkog sira... obrok je bio predviđen za 2 osobe... i mogu reći da drži
danas

Post by danas »

sve to moze da drzi ako ima proteina u tim salaticama... najbolje je hladna piletina (bijelo meso) ili kvalitetna tunjevina... ili prsut ko voli... druge opcije su legumi, pa je recimo meni falafel odlican izbor...
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

danas wrote: e, pa posalji mi malo travnickog naseg u USA... :D humanitarna... :roll: :roll: :roll:
Ista situacija, ali barem mogu mastati malo...
melb26sa

Post by melb26sa »

GandalfSivi wrote:
danas wrote: e, pa posalji mi malo travnickog naseg u USA... :D humanitarna... :roll: :roll: :roll:
Kako to kod vas nema travnickog? Ja u prodavnicu evropske hrane - jedina u gradicu od 5,000 ljudi kad: Sarajevski kiseljak, cevapi, travnicki sir (neko pakovanje od 300 grama), ABC namaz....ma nema sta nema. Sjeverozapadna IN.
bedifferent12

Post by bedifferent12 »

ubaci u salatu makarona, konzervu tunjevine i samo malo majoneze (kupi onu jednu kesicu, pazi da je datum valjan...)
Timotije

Post by Timotije »

GandalfSivi wrote:
Probio se do Skandinavije vec, redovno ga uzimam, valjda moze i malo broda izdrzati...
Saian

Post by Saian »

danas wrote:
ja mislim da ja u ovome vec lagano pretjerujem, al sta cu kad mi je fino :D, nekad nabavim i sushenih PoMiDoRa :D
Timotije

Post by Timotije »

Imate li kakvih finih variva, a da nije grah, sarma, sataras i sl.
Ja sam recimo tek vani naucio praviti jako lagano i ukusno varivo od puretine (moze i piletina) sa gljivama, lukom, mrkvom, persunom i jednom kockom kokosije supe na kraju. Jako brzo i lagano jelo. Ko ne moze bez masnoce nek ovo jelo preskoci.
Luk i puretinu (piletinu) lagano prodinstate, dodate vode, mrkvu, svjezi persun i kocku supe na samom kraju i to je to.
P.S. Nije za poguzije koje ne mogu bez mesa!
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

Timotije wrote:Imate li kakvih finih variva, a da nije grah, sarma, sataras i sl.
Ja sam recimo tek vani naucio praviti jako lagano i ukusno varivo od puretine (moze i piletina) sa gljivama, lukom, mrkvom, persunom i jednom kockom kokosije supe na kraju. Jako brzo i lagano jelo. Ko ne moze bez masnoce nek ovo jelo preskoci.
Luk i puretinu (piletinu) lagano prodinstate, dodate vode, mrkvu, svjezi persun i kocku supe na samom kraju i to je to.
P.S. Nije za poguzije koje ne mogu bez mesa!
imam ja fino varivo, rezultat moje kreativnosti u kuhinji i sto je najvaznije ispalo je jako jestivo. :D na jedno kolo sam stavio zelene lece da se kuhaju u posoljenoj vodi i dodao sam lovorovog lista. na drugom kolu sam u u tavi preprzio bijeli i crni luk, u maslinovim ulju i raznim indijskim zacinima. obario sam cetiri zrela paradjza, ogulio kozu i izmiksao ih sa malo paradjz-pirea pa sam sve to stavio na vec proprzen luk. kad se to malo usaftalo stavio sam svjezeg spinata i pustio samo minutu-dvije da se spinat malo "opusti", kad je sve to bilo pri kraju stavio sam kuhane lece i sve to fino pomijesao. meni je bilo jako ukusno, a sve ovo je takodje i zdravo, jer su lece pune proteina, a za spinat je nepotebreno govoriti, dovoljno je samo pogledati popaja. :D
the_forgotten

Post by the_forgotten »

Gljive u bijelom sosu...a kao prilog riza :)
Nije teska hrana...lagano za napravit...a jos njjjaaammmm :-D
Shoshana

Post by Shoshana »

POranis, brate ujutro, dok jos nije ugrijalo, pa skuhas nesto sto se lako da podgrijati:

Riblja corba sa paradajzom (osvjezavajuce - svjez paradajz da blago kiselkast okus - sluzis sa preprzenim kockicama hljeba)
Fajitas (ili bilo sto se sluzi u tortiljama)
Narolas sushi ( :-) odo'da rolam)
Pancit (Filipinski rezancici sa povrcem i mesom/piletinom/rakovima)
Napravis dalmatinsku krompir salatu (kuhani krompirici i luk na kolutove, limunov sok, so i biber) i sluzis sa slanim srdelama
Lukmira

Posaljes co'eka do coska da ti donese nesto iz restorana :oops:
:P
pesak

Post by pesak »

Ubacis u serpu kesu sa zamrznutim raznim povrcem, dodas grudi pilece bez koze, dodas sve moguce zacine na celu sa lovorom i kuvas na tihoj vatri...savrseno...bez masnoce ikakve...najbolje ujutru kuvati, dok nije vrucina..sto vise zacina, tim bolje...pola ubacis kad se ohladi, u zamrzivac i imas da jedes danima...
danas

Post by danas »

Shoshana wrote: Posaljes co'eka do coska da ti donese nesto iz restorana :oops:
:P
ko zna -- zna :D :D :D
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

Evo jedan prijedlog od mene, paella.
Proprzis piletinu na maslinovom ulju, onda izvadis i ostavis sa strane. Na istom proprzis isjeckanog luka, 2-3 oguljena i isjeckana paradajza, paprike (jedna crvena, jedna zelena :D ), dodas malo bijelog luka. Dodaj onu piletinu i zacine (persun , safran,...) i dvije soljice rize (ona za rizoto, npr. Arborio). Nakon par minuta zalij sa vrucom vodom (otprilike 5-6 solja). Ostavi tako 10-ak minuta pa dodaj solju graska, lagano promjesaj te po povrsini rasporedi morske plodove (dagnje, skampe, kozice). Ostavi jos desetak minuta na srednjoj temperaturi. Kada je gotovo ukrasi persunom i kriskama limuna.
lady midnight

Post by lady midnight »

ja nish' ne pravim, meni se zadnjih sedmica sve servira na gotovo
:oops: :oops: :skoljka: :run:
maccarona

Post by maccarona »

lady midnight

Post by lady midnight »

maccarona wrote:i morala si to sad da nam saopstis :roll: :D :D :D

http://www.coolinarika.com/pretrazivanj ... all&page=1
:P:P morala :D:D
ma ozbiljno, ubishe me ove priche o sarajevskim temperaturama, a kod mene sivo, oblachno, hladno, svako mala kisha...k'o da je oktobar.... sunca ni za lijeka vec deset dana :(:(:(
Post Reply