saim_adka wrote:ko se razumije u satove, jel ovaj sat ima neku vrijednost?
od dede ostalo:
Itekako da ima. To je VC, po nekima medju prvih 3 u svijetu high-end urarstva, a zasigurno medju prvih 5.
Sad koliko je taj model vrijedan je tesko reci, ali neka laicka pretpostavka ide izmedju 1-3.000 Eura.
Zavisi koji je mehanizam unutra, da li je(a pretpostavljam da jeste) zlatno i koji karat, dijametar, da li ima orginalna kutija, krunica, kopca, stanje brojcanika, neki papiri, itd.
Upisi na chrono24.com Vacheron Constatin i manual winding,pa ce ti se pokazati sta i kako. nadji neki model koji lici na tvoj. Nemoj da te njihove cijene navedu da ti mozes dobiti te cifre, niti da oni prodaju sat za tu cijenu ili da sat na toj stranici ode za sekudnu, cak sto vise. Ja sam znao imat sat kod njih po par mjeseci bez ikakvog kontakta, plus da bi dobio pravu cijenu moras bas naletit na VC kolekcionara, a kad vide odakle se prodaje sat odmah svi ocekuju manju cijenu.
Probaj odraditi istu potraznju na ebay.de i isprati koju aukciju za slican sat, to ti je mozda i najbolji pokazatelj vrijednosti, jer je aukcija i citav svijet je ucesnik.
Moj savjet ti je, mojne prodavat. Imas nesto sto malo ko ima i sto mozes ti nosat, plus ostaviti svojoj djeci i unucima, kao sto je tebi tvoj djed.