Satovi
Moderator: anex
- Qler
#151 Re: Satovi
ja koliko znam da je extra dobar onaj u svrakinom, mala kucica sa desne strane prije trole, tj prije one raskrsnice kad ides prema alipasinom. Ima reklama, ne mozes fuliti.
- O'zone
- Globalni moderator
#152 Re: Satovi
JAO! Ovaj Legendary Diver's watch je predivan. Jel baš u ovoj "roso gold" boji ili je žuto zlato? Proizveden prvi put negdje 1960 godine u čast obaranju svjetskog rekorda u zaranjanju batiskafom "Trieste" za kojeg je Longines radio mjerne instrumente. Imao sam više puta priliku da ga držim u rukama i probam i stvarno je fenomenalan, posebno dio sa dvije krunice gdje jedna pomjera kazaljke a druga unutrašnji rotirajući disk koji roniocima omogućava da vide koliko su vremena proveli pod vodom. Ukratko blago tebikilam wrote:Satovi su moja velika strast.. imao sam priliku iz velike blizine diviti se IWC, Panerai, Patek Philippe i ostalim vrhunskim satovima, cak ih i nosati neko vrijeme ali na zalost ne posjedujem ni jedan... Trenutno skupljam pare za Tag Heuer Carrera sat, ali po svim prilikama to ce potrajat![]()
Od satova koji su vrijedni spomena imam
Ovakav sam naslijedio, godina proizvodnje 1974. i citav je zlatni:
I jos jedan iz nasljedstva:
a za svakodnevnu upotrebu koristim:
- Visoki Predstavnik
#153 Re: Satovi
Vidim da vecina pise i o svojim zeljama... Zelje moje pusti snovi,moj slijedeci sat ce iti neki automatik a i ja bih volio da si mogu priustiti jedan dobar Longines, IWC, Omega, TAG Heauer, Audemars Piguet, Bell & Ross, Rado, Baume & Mercier, Movado, Zenith...
Evo par favorita na mojoj listi:
IWC Portuguese Chrono Automatic

Rado Ceramica XL Chronograph

Bell & Ross

Baume & Mercier Men's Classima Automatic Chronograph

Omega De Ville

Evo par favorita na mojoj listi:
IWC Portuguese Chrono Automatic

Rado Ceramica XL Chronograph

Bell & Ross

Baume & Mercier Men's Classima Automatic Chronograph

Omega De Ville

Last edited by Visoki Predstavnik on 09/06/2010 11:50, edited 1 time in total.
- iceman ze
#154 Re: Satovi
@ Visoki Predstavnik
hvala i tebi na savjetima, tema vam je izvrsna, javicu se opet kada budem imao dilema oko satova....poz
hvala i tebi na savjetima, tema vam je izvrsna, javicu se opet kada budem imao dilema oko satova....poz
-
Dwndler
#155 Re: Satovi
I ja sam nekakav kolekcionar satova, samo ja ganjam starije mehanicke satove, a uza specijalnost su mu satovi marke Zenith i stari automatik satovi sa posebnom vrstom automatik mehanizma zvanom cekic-automatic ili bumper automatic, sto bi rekle kolege sa BBC.
http://vintagezenith.blogspot.com/ ovdje smo jedan svedjanin i ja postavili slike nekih svojih Zenith-a, sa podatcima o mehanizmu i starosti sata, a evo jos par slika satova koje imam.
Inace mi se svidja dizajn 50'ih i 60'ih, pa ako neko ima nekog interesa neka mi se javi, ja kupujem i prodajem, oduzimam i dodajem

Ovo je bumper automatic Omega iz 1945

Ovo je Omega sa cal. 266 (legendarni 30 mm mehanizmi) iz 1953.

Ovo je Longines cal. 12.68Z iz 1952
Toliko od mene za ovaj put
http://vintagezenith.blogspot.com/ ovdje smo jedan svedjanin i ja postavili slike nekih svojih Zenith-a, sa podatcima o mehanizmu i starosti sata, a evo jos par slika satova koje imam.
Inace mi se svidja dizajn 50'ih i 60'ih, pa ako neko ima nekog interesa neka mi se javi, ja kupujem i prodajem, oduzimam i dodajem

Ovo je bumper automatic Omega iz 1945

Ovo je Omega sa cal. 266 (legendarni 30 mm mehanizmi) iz 1953.

Ovo je Longines cal. 12.68Z iz 1952
Toliko od mene za ovaj put
-
vmastilo
#156 Re: Satovi
Ja sam pomalo u svijetu satova, kupujem, prodajem, popravljam , mijenjam stakla, narukvice i baterije.
Možete se javiti na 065 620 113 i dogovoriti bilo šta iz te oblasti.
Savjete dajem besplatno.
Možete se javiti na 065 620 113 i dogovoriti bilo šta iz te oblasti.
Savjete dajem besplatno.
- ChataDodajStaHoces
#157 Re: Satovi
Ima li neko da bi mi mogao dati vise informacija o Trebor satovima? Dobio sam jedan na poklon, od eminentne osobe s logotipom kompanije unutar sata, sto ocigledno implicira da je limited edition po narudzbi i zaista ne djeluje kao jeftin ili kopija. Mislio sam ga odnijeti na procjenu, ali nisam bas upoznat s markom Trebor tako da sam mislio i ovdje da se raspitam 
-
Eborg
#158 Re: Satovi
Kakvi su Skagen satovi, jesu li cijenjeni imalo ili je to nivo New Yorkera, Urban Republica i sličnih stvari? 
-
Dwndler
#159 Re: Satovi
Sa horoloskog stajalista, manje vise nikakvi,ali imaju unikatan dizajn, skandinavski ili danski da budem tacan. U Danskoj su jedan model Skagen sata dijelili kad narucis 3 broja nekog casopisa,pa ja imam jedanEborg wrote:Kakvi su Skagen satovi, jesu li cijenjeni imalo ili je to nivo New Yorkera, Urban Republica i sličnih stvari?
Skagen je inace najsjeverniji dio kontinentalne Danske (na poluostrvu Julandu), mjesto gdje se Skagerak i Katekat susrecu.
Sto bi meni moj kolega Claus rekao: "Google is your friendChata87 wrote:Ima li neko da bi mi mogao dati vise informacija o Trebor satovima? Dobio sam jedan na poklon, od eminentne osobe s logotipom kompanije unutar sata, sto ocigledno implicira da je limited edition po narudzbi i zaista ne djeluje kao jeftin ili kopija. Mislio sam ga odnijeti na procjenu, ali nisam bas upoznat s markom Trebor tako da sam mislio i ovdje da se raspitam
http://www.trebor.ch/aboutus.asp
Meni licno to ime ne prica nista,a ako je poklon i ako ti se sat svidja, sta te briga koliko vrijedi,ako je tebi drag.
- ahuseino
#160 Re: Satovi
jeli bio ovaj?

cijena $$$$$$$$$...
Meni se naj vise svidja Tag Monaco

cijena $$$$$$$$$...
Meni se naj vise svidja Tag Monaco

-
Dwndler
#161 Re: Satovi
I babo bi sine,ali ca. 20.000 KM za vintage Hauer Monaco je malo previse za moj dzep
, mada, da se mene pita ja bih se zaletio na vintage Zenith El Primero, prvi automatic kronograf sa 36.000 bhp ili ti poluoscilacija u minuti
, ali se u glavnom nema vremena
Ja sam danas stavio ovu Omegu Automatic Seamaster iz 1955 na ruku
sa orginalnom krunom za navijanje i staklom sa Omega logom.

Ja sam danas stavio ovu Omegu Automatic Seamaster iz 1955 na ruku

-
Dwndler
#163 Re: Satovi
Ako je vjerovat zenama u brijacnicama, ovi veliki, tj. siroki satovi, koji zauzmu pola kvadrata, znaci preko nekih 44mm su u povratnoj putanji, tj., sad se navodno u modu vracaju vintage kronografi,ali hiljadu ljudi, hiljadu cudi, hiljadu zena, dvije hiljade jastuka za odmoriti dusu i tijelo
, sto bi nasi stari rekli 
-
Eborg
#165 Re: Satovi
Tnx!Dwndler wrote:Sa horoloskog stajalista, manje vise nikakvi,ali imaju unikatan dizajn, skandinavski ili danski da budem tacan. U Danskoj su jedan model Skagen sata dijelili kad narucis 3 broja nekog casopisa,pa ja imam jedan,ali mislim da su u Americi napravili boom, zato sto se Ameri pale na skandinavski dizajn,pa im je to kao podiglo cijenu,a unutra su kvarcni mehanizmi "made ih china"
Skagen je inace najsjeverniji dio kontinentalne Danske (na poluostrvu Julandu), mjesto gdje se Skagerak i Katekat susrecu.
- ahuseino
#166 Re: Satovi
@Dwinler onaj prvi Tag sto sam naljepio, sto nema lica
ce te povaliti stoju tisuca eVra, kaze sajt - zbograd' 150-tiraznog broja
Ne znam kome to nije puno...
Sta mislis o ovoj Festini...
Ja uzeo prije nekoliko godina; naso da mi malo lici na Tag, a cuo da nije losa kvaliteta.
'ta ce fukara kad nema 100 keka za sat...
Ja uzeo prije nekoliko godina; naso da mi malo lici na Tag, a cuo da nije losa kvaliteta.
-
Updated
#167 Re: Satovi
Stari casio.Da li se negdje u Sarajevu moze naci ovakav?

-
Dwndler
#168 Re: Satovi
Ne pratim Heuer-a toliko,a inace ne pratim nesto puno nove satove, mada bi mi jedan Jaeger Lecoultre Master Calendar fino lego. To bi me zadovosljstvo kostalo nekih 5-6.000 euricaahuseino wrote:@Dwinler onaj prvi Tag sto sam naljepio, sto nema licace te povaliti stoju tisuca eVra, kaze sajt - zbograd' 150-tiraznog broja
![]()
Nema slike Festine,pa ti nemogu reci sta mislim,ali ako je automatic, sto da ne. Inace generalno, satovi koji iole imaju neku vrijednost su oni sa mehanickim mehanizmom (ako se ovako to kaze na bosanskom), znaci automatic ili rucno navijanje. Festina je novija,ali kvalitetna marka, a takvih je u zadnje vrijeme izletilo hrpa, jer se opet vratila moda mehanickih satova,pa su svicarci iskopali sve moguce brendove, koji su ikad postojali.
Ja sam inace sverco Heuer stoperice, oko kojih postoji isto interesovanje,a mogu se nabaviti relativno jeftino i prodati uz finu zaradu. Ne znam koliko si platio Festinu,ali vjerujem da se Heuer stari kronograf da naci za ispod tisuce eVra (jest mi ovo evra para usi,ali stas, kad je to jedan od dva ravnopravna izgovora tako voljene valute)
Ova vrsta satova dozivljava renesansu zadnjih par godina, kao i uostalom razdoblje koje mnogi nazivaju 80'teStari casio.Da li se negdje u Sarajevu moze naci ovakav?
- ahuseino
#169 Re: Satovi
Ma ova Festina nije mehanicka, vec na baterijeDwndler wrote:Ne pratim Heuer-a toliko,a inace ne pratim nesto puno nove satove, mada bi mi jedan Jaeger Lecoultre Master Calendar fino lego. To bi me zadovosljstvo kostalo nekih 5-6.000 euricaahuseino wrote:@Dwinler onaj prvi Tag sto sam naljepio, sto nema licace te povaliti stoju tisuca eVra, kaze sajt - zbograd' 150-tiraznog broja
![]()
'ta ce fukara kad nema 100 keka za sat...![]()
Nema slike Festine,pa ti nemogu reci sta mislim,ali ako je automatic, sto da ne. Inace generalno, satovi koji iole imaju neku vrijednost su oni sa mehanickim mehanizmom (ako se ovako to kaze na bosanskom), znaci automatic ili rucno navijanje. Festina je novija,ali kvalitetna marka, a takvih je u zadnje vrijeme izletilo hrpa, jer se opet vratila moda mehanickih satova,pa su svicarci iskopali sve moguce brendove, koji su ikad postojali.
Ja sam inace sverco Heuer stoperice, oko kojih postoji isto interesovanje,a mogu se nabaviti relativno jeftino i prodati uz finu zaradu. Ne znam koliko si platio Festinu,ali vjerujem da se Heuer stari kronograf da naci za ispod tisuce eVra (jest mi ovo evra para usi,ali stas, kad je to jedan od dva ravnopravna izgovora tako voljene valute)![]()
Ova vrsta satova dozivljava renesansu zadnjih par godina, kao i uostalom razdoblje koje mnogi nazivaju 80'teStari casio.Da li se negdje u Sarajevu moze naci ovakav?
Nije skupa, 280 dolares prije neke tri godine
Toliki gazija nisam (jos) da dajem tisuce na sat, mada mi ne bi bilo mrsko prosetat' jednog Breitlinga (a'la Dzemo Bond) ili Tag-a...
Mehanicke i ja volim (automatik), samo me nervira sto nakupe minuta u nekoliko dana...
S baterijom nemam tih problema.
-
Dwndler
#170 Re: Satovi
Dzemo nosi Omegu trenutno, mada mu prije ni Rolex nije bio stran,a bilo je tu i Seiko satova. http://www.jamesbondwatch.org.uk/Ma ova Festina nije mehanicka, vec na baterije
Toliki gazija nisam (jos) da dajem tisuce na sat, mada mi ne bi bilo mrsko prosetat' jednog Breitlinga (a'la Dzemo Bond) ili Tag-a...
Mehanicke i ja volim (automatik), samo me nervira sto nakupe minuta u nekoliko dana...
A sto se tice Breitlinga, nije to ni tako skupo,kao sto raja misli. Prosle godine sam u Porecu naletio na jednog za pola milje ojra,znaci relativno jeftino u odnosu na kao ono kontas Breitling, ah to je skupo (jest kad je nov,a i u DK bi sigurno trazili vise,ali sistem ponude i potraznje je cudo)
Bolje da brza, nego da spori,ali i to se da nastimati, mada sto se tice preciznosti, kvarcni satovi su bez premca i cak ni najskuplji mehanicki nemogu prici blizu preciznosti jeftinih kvarcnih. Mehanicki se kupuju jer imaju dusu i jer to mozes dat nekome za 20-30 ili 50 godina (ako je neki kvalitet),kao sto danas ima rucnih Omega iz 50'ih i 60'ih koje rade i izgledaju perfektno. Ne samo Omega, vec dosta drugih kvalitetnih marki iz tog vremena,a imas i dosta dzepnih satova, koji su prevalili i po 100 godina, ako ne i vise
- anonimni clan
#171 Re: Satovi
Nije tacno!Dwndler wrote:Dzemo nosi Omegu trenutno, mada mu prije ni Rolex nije bio stran,a bilo je tu i Seiko satova. http://www.jamesbondwatch.org.uk/Ma ova Festina nije mehanicka, vec na baterije
A sto se tice Breitlinga, nije to ni tako skupo,kao sto raja misli. Prosle godine sam u Porecu naletio na jednog za pola milje ojra,znaci relativno jeftino u odnosu na kao ono kontas Breitling, ah to je skupo (jest kad je nov,a i u DK bi sigurno trazili vise,ali sistem ponude i potraznje je cudo)
Bolje da brza, nego da spori,ali i to se da nastimati, mada sto se tice preciznosti, kvarcni satovi su bez premca i cak ni najskuplji mehanicki nemogu prici blizu preciznosti jeftinih kvarcnih. Mehanicki se kupuju jer imaju dusu i jer to mozes dat nekome za 20-30 ili 50 godina (ako je neki kvalitet),kao sto danas ima rucnih Omega iz 50'ih i 60'ih koje rade i izgledaju perfektno. Ne samo Omega, vec dosta drugih kvalitetnih marki iz tog vremena,a imas i dosta dzepnih satova, koji su prevalili i po 100 godina, ako ne i vise
To su funk satovi kojima je preciznost +/- jedne mikrosekunde bazirane na atomskom sistemu racunanja vremena.
Danasnje savremeno racunanje vremena je umrezeno tj sihronizovano bez obzira o kojem sistemu racunanja vremena je rijec,kvarcni,radio,atomski...........tj uzela se u obzir i duzina trajanja tj putanje radio valova,satelitskih sistema itd.........tako da se u danasnje moderno doba, vrijeme mjeri kao stalna konstanta bez obzira nakojem dijelu zamljine kugle se nalazili ....ili van nje tj u svemiru.
- ahuseino
#172 Re: Satovi
Eki fakat Dzemo se sminko Seikom u sedamdesetim i osamdesetimDwndler wrote:Dzemo nosi Omegu trenutno, mada mu prije ni Rolex nije bio stran,a bilo je tu i Seiko satova. http://www.jamesbondwatch.org.uk/Ma ova Festina nije mehanicka, vec na baterije
Nista onda, necu kupovat' Breitling-a.
Slazem se ti pricas o kolekcionarskim vrijednostima. Sjecam se iz djetinjstva, moj je amidza puno polagao na to, i svako nekoliko mjeseci kupovao neki novi (birvaktilski) saHat, pa mi pokaziv'o, objasnjavo... a ja ko tele u sarena vrata, blenem i kontam "sta li mu se tu ima svidjati - sat star ko grcka... k'o da ga je poplava izbacila"
K'o dijete...
Od mehanickih mi se ni malo, nikad nisu svidjali ovi na navijanje, preferirao bih automatic.
Sta bi ti preporucio kao najprecizniji automatik brand? Naravno ne u tisucama...
Koji je dobar nacin (pouzdano) kupovati tako starije, a pouzdane automatic-e?
-
Dwndler
#173 Re: Satovi
Easy tigerNije tacno!
To su funk satovi kojima je preciznost +/- jedne mikrosekunde bazirane na atomskom sistemu racunanja vremena.
Danasnje savremeno racunanje vremena je umrezeno tj sihronizovano bez obzira o kojem sistemu racunanja vremena je rijec,kvarcni,radio,atomski...........tj uzela se u obzir i duzina trajanja tj putanje radio valova,satelitskih sistema itd.........tako da se u danasnje moderno doba, vrijeme mjeri kao stalna konstanta bez obzira nakojem dijelu zamljine kugle se nalazili ....ili van nje tj u svemiru.
Ovdje je pjesnik htio da kaze, da su kvarcni satovi uvijek precizniji od mehanickih satova
Ako nece modze, mojne ni tiEki fakat Dzemo se sminko Seikom u sedamdesetim i osamdesetim... to garant kad su digitronci bili IN, kao svako novo cudo tehnologije... Znao sam za Omegu, ali ne znam zasto sam ja vezao i Breitling-a za Dzemu.
Nista onda, necu kupovat' Breitling-a.![]()
Danas ETA, koju drzi SWATCH pravi mehanizme za skoro sve low i mid end brandove, cak i IWC koristi njihove neke kronograf mehanizme, ali oni kazu da ih dobro prerade. A iako se recimo radi o razlicitim markama, nije iskljuceno da ih ne drzi SWATCH group.Sta bi ti preporucio kao najprecizniji automatik brand? Naravno ne u tisucama...
Koji je dobar nacin (pouzdano) kupovati tako starije, a pouzdane automatic-e?
Ne znam sta bih ti rekao, nema nekog pravila sto se tice preciznosti,ali ako vec mozes gledaj da je recimo chronometre (COSC, ukratko +6/-4 sekunde na dan, plus razliciti polozaji i temperatura) certificiran (obicno na brojcaniku pise chronometre), jer je onda kvalitetniji mehanizam, koji je prosao test i gledaj da je servisiran unazad par mjeseci,da ti nemoras o tome misliti
Ako vidis nesto negdje trzni link,pa cu ti ja reci sta mislim, ukoliko te zanima
- anonimni clan
#174 Re: Satovi
Danas ETA, koju drzi SWATCH pravi mehanizme za skoro sve low i mid end brandove
Obrnuto.
SWATCH je kao proizvod najveci uspjeh koncerna ETA.Znaci ,SWATCH ne drzi ETA-u vec obratno.
ETA sa svojom proizvodnjom,razvojnim centrima,marketingom itd.itd.....(bez obzira sto je tu i veliki dio jeftinih masovnih produkata koji se rade na dalekom istoku) drzi preko 80% svjetske industrije kad je proizvodnja satova u pitanju.
Obrnuto.
SWATCH je kao proizvod najveci uspjeh koncerna ETA.Znaci ,SWATCH ne drzi ETA-u vec obratno.
ETA sa svojom proizvodnjom,razvojnim centrima,marketingom itd.itd.....(bez obzira sto je tu i veliki dio jeftinih masovnih produkata koji se rade na dalekom istoku) drzi preko 80% svjetske industrije kad je proizvodnja satova u pitanju.
-
Dwndler
#175 Re: Satovi
Ja sam izostavio group pored ono SWATCH,jer se svuda spominje da je ETA jedan dio Swatch group koncerna. http://www.swatchgroup.com/en/brands_and_companiesanonimni clan wrote:Danas ETA, koju drzi SWATCH pravi mehanizme za skoro sve low i mid end brandove
Obrnuto.
http://en.wikipedia.org/wiki/ETA_SA
http://www.eta.ch/