Putovanja...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zlata

Post by zlata »

U Rio je najbolje ici van sezone...ili za novu godinu.

Karneval u Riu je spektakl... koji se prizvodi za TV...i najvise...strane turiste...i nije vise ono sto je bio nekad davno...a to jeste...karneval SVIH gradjana...koji izlete na ulice...i ludo se vesele...danima. Cak su izgradili karnevalski stadion, Sambodromo....da bi lakse "unovcili" karnevalsku slavu Rio de Janeiro-a. A tko zeli vid'ti kako se ljudi spremaju za karneval...cak i van sezone...moze posjetiti vjezbe "ensaios" raznih karnevalskih "skola" (grupa-Escolas de Samba)...koje se naticu svake godine...za karnevalski sampionat!

Jos su takvi (k'o nekad) karnevali u Recife-u (Olinda), u Salvadoru (Salvador da Bahia). Tamo...moze svak' i plesati i pjevati i lud'ti...isto k'o domacini.

Osim tog...Salvador i Recife su trenutno najvazniji...kao izvorni centri brazilske pop-folk muzike....takozvane MPB...ili Musica Popular Brasileira. Vecina najpoznatijih brazilskih MPB izvodjaca....je tih sjevernijih krajeva:

Caetano Veloso, Djavan, Roberto Gil, Maria Bethania, Gal Costa, Aleceu Valenca, Roberto Carlos...upravo malo k'o je iz Ria ili iz Sao Paulo-a...od tih poznatih muzickih velikana.

Nova godina...u Brazilu...a norocito u Rio... je nesto FANTASTICO...a steta (mozda jos bolje :D ) da su ljudi slabo upoznati sa posebnim novogodisnjim obicajima...koji poticu iz africke voodoo...umbanda...tradicije.

Stojite u ponoc na Ipanemi....zajedno sa hiljadama i hiljadam "Karioka" (Zitelja Ria)...koji su svi obuceni u najsvecanije BIJELO...i gledate na more...koje izgleda...k'o da je planulo. Taj "plamen" su male barke i splavovi...nakiceni upaljenim svjecama i prekrasnim cvjecem...a na kojim'je glavna figura Boginja Iemanja (Jemanzha)...koja je isto "rodom Afrikanka".

Formalno...Brazil se racuna kao katolicka zemlja....al' de fakto...milijuni ljudi su slijedbenici Umbande (oblik Voodoo-a)....i ne samo "crnci"...nego...opcenito...potomci i drugih imigranta. Jedan'put sam bila na skupu...gdje su glavni govornici...sljedbenici Umbande bili Arap, Talijan...itd. Umbanda nije "iskljuciva". Cak ih ni crkva ne'smi' "barkati"...jer ih ima PUUNO...a cesto se izjasnjavaju kao katolici....mada najvise "vise" u takozvanim "terreiros" (da Umbanda) a najmanje po crkvama.

Za "nase" putnike...imaju charter letovi iz Graca i Beca...(Condor, Laudair)...i mislim da imaju takodjer iz Trsta...ili Verone...ako se ne varam.

Sreeeeeken put. Bon Voyage!
repeater

Post by repeater »

flora.sa wrote: Sjeverna Amerika:
skoro nista...ali hajd moze Njujork, ili nesto tako
to je malo za ovakvu golemu zemlju. u ostalom, new york je dio amerike samo po geografiji, po svemu ostalom to je zemlja za sebe. ili sto pokojna susan sonatag rece, manhattan je nalik brodu usidritom u uvali kontinentalne amerike. ako te ikad put nanese vamo (nama :D ), ja ti preporucujem da odes vidjeti boje neba nad zapadnim teksasom, da se prosetas bosonoga pustinjom od bijelog pijeska u novom meksiku; da provedes ljeto u alaski, a zimu u new england; da osjetis pljusak usred kansasa, toliko jak da doslovno ljude obara sa nogu, itd.
King Kikapu

Post by King Kikapu »

volio bih otici na slickrock u utahu, USA, i na whistler u british columbiji, kanada, jer su to vjerovatno dva najljepsa mjesta na svijetu za mountain biking.

mada, i u BiH ima toliko planina na kojima jos nisam bio...zelengora, cabulja, veeeliki komad veleza, maglic...

od gradova bih volio vidjeti moskvu, prag i varsavu.
dashing

Post by dashing »

Singapore .Trenutno zivim u njemu .Super drzavica/grad.Tonu stvari za vidjet i posjetit.Ponekad se dobije osjecaj gusenja jer je prenatrpan za svoju velicinu ipak obiluje u parkovima ogromnom zoloskom vrtu, botanickom vrtu, itd...Naj multinacionalniji grad u cijeloj Aziji.Povezan je mostovima sa Malezijom nekih 15 minuta voznje od mog apartmana do Johora gradic u Malesiji cim predjes granicu.Indonesija blizu sa plazama i hotelskim resortima. Tajland ( zene,shoping),Honkong disneyland,Korea skijanje... Uvijek je toplo nova godina u bazenu itd...Engleski je glavni jezik pored kineski ,malajski,mandarin,hindu.Uglavnom je super za zivot.Licno se dopada vise od ucmale Engleske osim sto ponekad pomislim da bih Londonu mogla zivjet.
pozdrav,
poslala bih vam i koju slicicu al nesto ne kontam ovo dobro.drugi put.
zlata

Post by zlata »

repeater wrote:
to je malo za ovakvu golemu zemlju. u ostalom, new york je dio amerike samo po geografiji, po svemu ostalom to je zemlja za sebe. ili sto pokojna susan sonatag rece, manhattan je nalik brodu usidritom u uvali kontinentalne amerike. ako te ikad put nanese vamo (nama :D ), ja ti preporucujem da odes vidjeti boje neba nad zapadnim teksasom, da se prosetas bosonoga pustinjom od bijelog pijeska u novom meksiku; da provedes ljeto u alaski, a zimu u new england; da osjetis pljusak usred kansasa, toliko jak da doslovno ljude obara sa nogu, itd.
To je sve krasno....al' JEDINI GRAD u SAD-u koji je im'o DUH....koji nema nikoji drugi...u toj golemoj zemlji....(nazalost)...nestaje...umire...tone. :sad:

NEW ORLEANS :-)

(I ne cudi me...da niko u Washington'u ne pi*zdi. Tamo vladaju bezdusni ljudi! :x koji nemaju milosti ni duse...ni za sto! Bezdusni ljudi ne mogu ni skuziti ni osjetiti....ono sto je bio New Orleans. Zato im je sve'dno.)
repeater

Post by repeater »

zlata - tell me something i don't know. :zzzz:
anais_nin

Post by anais_nin »

neko je spomenuo new orleans, koji je je uvijek na mojoj listi sto se sjeverno americkih gradova tice (i PS. zaboravila si kanadu 100% na ovoj listi sjeverne amerike) ali ja sam nedavno imala priliku posjetiti New York i ostala sam totalno PUF! Grad je nadmasio sva moja ocekivanja. Sve sto su prikazivali na seriji Sex i grad je STVARNO TAKO :lol: :D igrom slucaja cak se potrefila i "sedmica flota" (Fleet week) koju su reklamirali na seriji dok sam ja bila tamo....bilo je shega :D u svakom slucaju mene je odusevio duh grada, kao i cinjenica da sastavom i stavovima stanovnistvo uveliko odudara od mnogih stereotipa o amerikancima :D floriana, toplo preporucujem :D
flora.sa

Post by flora.sa »

anais_nin wrote:

neko je spomenuo new orleans, koji je je uvijek na mojoj listi sto se sjeverno americkih gradova tice (i PS. zaboravila si kanadu 100% na ovoj listi sjeverne amerike) ali ja sam nedavno imala priliku posjetiti New York i ostala sam totalno PUF! Grad je nadmasio sva moja ocekivanja. Sve sto su prikazivali na seriji Sex i grad je STVARNO TAKO :lol: :D igrom slucaja cak se potrefila i "sedmica flota" (Fleet week) koju su reklamirali na seriji dok sam ja bila tamo....bilo je shega :D u svakom slucaju mene je odusevio duh grada, kao i cinjenica da sastavom i stavovima stanovnistvo uveliko odudara od mnogih stereotipa o amerikancima :D floriana, toplo preporucujem :D
tnx... :kiss: ...anais vracaj se iz te Kanade :roll:

p.s. nisam zaboravila...nesto je ovih dana ne gotivim previse. :D :D
flora.sa

Post by flora.sa »

Da sada dodam jos i Ohrid (odusevljena sam prirodom nakon filma Karaula)...a nije ni daleko

Sto se tice Grcke, zaboravila sam da dodam Santorini :-)
zlata

Post by zlata »

Rasprodaja karata- charter letova iz Engleske:

Manchester/London-Salvador da Bahia (Brazil) 260 Eura...povratna karta (14 dana) sa svim dodatnim porezima.
http://www.mytravel.com
http://www.flightmapping.com
merieka

Post by merieka »

Pa Zlato jesi li ti to tamo vec bila? Citam ovo sto si napisala o Brazilu i Riju ali nigdje sa pise "tamo sam..." ili sl.
I mene isto Brazil fascinira i imam najvise prijatelja od tamo, ne mislim prave nego se dopisujemo vec dugo dugo vremena.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

flora.sa wrote:
anais_nin wrote:

tnx... :kiss: ...anais vracaj se iz te Kanade :roll:

p.s. nisam zaboravila...nesto je ovih dana ne gotivim previse. :D :D
ne diraj mi kanadu! :D

montreal, quebec city, rocky mountains, niagra falls, itd itd....
yellowknife - usred zime - aurora borealis itd itd :-D
itekako puno se moze vidjeti u kanadi!
anais_nin

Post by anais_nin »

Vozdra_123 wrote: ne diraj mi kanadu! :D

montreal, quebec city, rocky mountains, niagra falls, itd itd....
yellowknife - usred zime - aurora borealis itd itd :-D
itekako puno se moze vidjeti u kanadi!
:D hehe

za mene ovaj vikend:

Killbear National Park, Ontario, Kanada :D

Image

Image

Image
zemljotres

Post by zemljotres »

konjic
Image