PROMJENA PREZIMENA
Moderator: anex
-
laka
Black ne budi tuzna ili tuzan. Ovdje ja pokusavam malo analizirati BiH muskarca, nema to veze s ljubavlju. Nisam li u pravu, jesam li kazala nesto sto nije istina?
Je l se mi i pored toga udajemo i mijenjamo prezimena? Dakle? Ljubav, nesto drugo, hahaha ma zar je bitno?
Je l se mi i pored toga udajemo i mijenjamo prezimena? Dakle? Ljubav, nesto drugo, hahaha ma zar je bitno?
-
photo
#28 Re: PROMJENA PREZIMENA
Laka. meni NIJE bitno kako ce se prezivati moja zena, meni NIJE dokaz ljubavi hoce li imati moje prezime ili ne. meni je bitno da me voli (prezime to ne dokazuje), meni je bitno da se osmjhne kada god me pogleda, meni je bitno da se poljubimo pred spavanje i nakon budjenja, meni je bitno da stvari radimo zajedno, da zajedno rjesavamo probleme i da se radujemo i placemo zajedno. savrseno me aboli koje ce prezime zadrzati. i, da, rekao sam svojoj djevojci PRIJE vjencanja da mi je svejedno koje ce przime uzeti ili zadrzati svoje.laka wrote:Dragi moji Bosanci/Hercegovai bas mi je drago da ste tako suvremeni je l' te, glede ovog zadrzavanja prezimena.
Da,i moj muz sada kaze da sam komotno mogla zadrzati svoje prezime, kad ja pocnem cviliti kako je komplikovano promjeniti sve (ali bas sve tako da ti stari vise nigdje ne postojis).
Hahaha kljucna rijec je ovo "mogla si", kao ja sam trebala dozvolu hahahaha.
Medjutim, u realnosti stvar je sasvim drugacija. Da vama je jako vazno kako vam se zena preziva, DA vama je dokaz neizrecive ljubavi ako zena uzme vase prezime, DA vi zelite da ona cinom udaje postane vase vlasnistvo. Dragi moj niste vi krivi sto poticete iz ove, nase sredine. Ma meni se uostalom i dopada sto ste takvi, djetinjasti. Sta to ima veze, mi cemo se namuciti do bola oko promjene prezimena, ali sta to mari , nama je prosto svejedno prezivali se ovako ili onako, a vama to toliko znaci. Prosto je smjesan ponos muskaraca cija je zena uzela njegovo i odrekla se svog prezimena. HAHAHa drage zenice budite mudre, hahah vjerujte, zbilja je zabavno, njegovati iluziju za njih u kojoj su oni "hranitelji porodice" hahaha a u biti zna se koj "direk" hahaha.
Auf raspricah se ja, a niste mi ipak dali konkretan odgovor. Ja svoju patnju oko promjene dokumenata pocinjem sutra i bit cu toliko dobra, kad sve zavrsim, dokumentirat cu taksativno korake do promjene prezimena na ovom topicu.![]()
LP, Laka
P.S. Fascinantno kojom se brzinom nizu reply-i
ako si se ti pokajala sto zi uzela njegovo, tvoj problem. ima nas koji nismo toliko zatucani u glavu da nesto uradimo pa se kasnije kajemo. ima nas koji razmisljamo unaprijed, a ne za trenutak ispred.
-
PITARKA_SA
nista mjenjanje prezimena,samo na svoje dodati njegovo.
-
laka
#32 Re: PROMJENA PREZIMENA
Dragi, blago tvojoj buducoj, imat ce jednog kosmopolitu za muza. Nema potrebe da se srdis. Losim ironijama nema mjesta ovdje, svi smo mi hercegovci i bosanciiiiiiiiiiiiiii lalalalaphoto wrote:Laka. meni NIJE bitno kako ce se prezivati moja zena, meni NIJE dokaz ljubavi hoce li imati moje prezime ili ne. meni je bitno da me voli (prezime to ne dokazuje), meni je bitno da se osmjhne kada god me pogleda, meni je bitno da se poljubimo pred spavanje i nakon budjenja, meni je bitno da stvari radimo zajedno, da zajedno rjesavamo probleme i da se radujemo i placemo zajedno. savrseno me aboli koje ce prezime zadrzati. i, da, rekao sam svojoj djevojci PRIJE vjencanja da mi je svejedno koje ce przime uzeti ili zadrzati svoje.laka wrote:Dragi moji Bosanci/Hercegovai bas mi je drago da ste tako suvremeni je l' te, glede ovog zadrzavanja prezimena.
Da,i moj muz sada kaze da sam komotno mogla zadrzati svoje prezime, kad ja pocnem cviliti kako je komplikovano promjeniti sve (ali bas sve tako da ti stari vise nigdje ne postojis).
Medjutim, u realnosti stvar je sasvim drugacija. Da vama je jako vazno kako vam se zena preziva, DA vama je dokaz neizrecive ljubavi ako zena uzme vase prezime, DA vi zelite da ona cinom udaje postane vase vlasnistvo. Dragi moj niste vi krivi sto poticete iz ove, nase sredine. Ma meni se uostalom i dopada sto ste takvi, djetinjasti. Sta to ima veze, mi cemo se namuciti do bola oko promjene prezimena, ali sta to mari , nama je prosto svejedno prezivali se ovako ili onako, a vama to toliko znaci. Prosto je smjesan ponos muskaraca cija je zena uzela njegovo i odrekla se svog prezimena. HAHAHa drage zenice budite mudre, hahah vjerujte, zbilja je zabavno, njegovati iluziju za njih u kojoj su oni "hranitelji porodice" hahaha a u biti zna se koj "direk" hahaha.
Auf raspricah se ja, a niste mi ipak dali konkretan odgovor. Ja svoju patnju oko promjene dokumenata pocinjem sutra i bit cu toliko dobra, kad sve zavrsim, dokumentirat cu taksativno korake do promjene prezimena na ovom topicu.![]()
LP, Laka
ako si se ti pokajala sto zi uzela njegovo, tvoj problem. ima nas koji nismo toliko zatucani u glavu da nesto uradimo pa se kasnije kajemo. ima nas koji razmisljamo unaprijed, a ne za trenutak ispred.
-
PITARKA_SA
mogu imati SAMO babukino,kad ih bude babuka nosio u sebi,i crkavo na porodu za njih...prema tomepitt wrote:ma dodaji sta hoces........al djetici ima samo da imaju babukino:D
- karanana
Haj donekle bi i popustio, nek ona nosi koje hoce, ali djeca IMA DA NOSE BABUKINO i TACKA.PITARKA_SA wrote:mogu imati SAMO babukino,kad ih bude babuka nosio u sebi,i crkavo na porodu za njih...prema tomepitt wrote:ma dodaji sta hoces........al djetici ima samo da imaju babukino:D
alajhmanet Sevala
![]()
nista od toga
-
PITARKA_SA
cuj,donekle bi i popustio??karanana wrote:Haj donekle bi i popustio, nek ona nosi koje hoce, ali djeca IMA DA NOSE BABUKINO i TACKA.PITARKA_SA wrote:mogu imati SAMO babukino,kad ih bude babuka nosio u sebi,i crkavo na porodu za njih...prema tomepitt wrote:ma dodaji sta hoces........al djetici ima samo da imaju babukino:D
alajhmanet Sevala
![]()
nista od toga
pa nije zena vase vlasnistvo halloo centrala??
balkanske mu*onje
-
Hierarchia
#38 Re: PROMJENA PREZIMENA
Ako vam je svejedno, kojeg ces se onda vraga peglati sa stajanjem u redovima za papire?laka wrote:Dragi moji Bosanci/Hercegovai bas mi je drago da ste tako suvremeni je l' te, glede ovog zadrzavanja prezimena.
LP, Laka
Ovaj tvoj post je paradoksalan.
- pitt
cuj niosao.......babuka je najtezi dio posla odradioPITARKA_SA wrote:mogu imati SAMO babukino,kad ih bude babuka nosio u sebi,i crkavo na porodu za njih...prema tomepitt wrote:ma dodaji sta hoces........al djetici ima samo da imaju babukino:D
alajhmanet Sevala
![]()
nista od toga
-
Pearl
#40 Re: PROMJENA PREZIMENA
i ja se pitam koja je poentaHierarchia wrote:Ako vam je svejedno, kojeg ces se onda vraga peglati sa stajanjem u redovima za papire?laka wrote:Dragi moji Bosanci/Hercegovai bas mi je drago da ste tako suvremeni je l' te, glede ovog zadrzavanja prezimena.
LP, Laka
Ovaj tvoj post je paradoksalan.
jedina "neugodnost" za koju sam ja cula ako zena zadrzi svoje prezime, je da mora sa sobom nositi vjencani list najmanje 6 mjeseci star ako ide sa djecom vani a ona nose ocevo prezime (da dokaze da ih nije ukrala)..
jadni li su ti brakovi, u kojima je uzimanje muzevog prezimena dokaz ljubavi
mislim da je to najmanji od problema i kompromisa koji ih cekaju.. ako tu ne mogu da se dogovore, nek i ne planiraju vjencanje
ima zena koje smisao svog zivota ostvare udajom, pa hoce odmah da "natakare" muzevljevo prezime, ima onih koje su nesto ostvarile pod svojim prezimenom, pa hoce da ga ostave, sto iz sujete sto iz potrebe, ima i onih koje ostave svoje prezime iz inata.. a ima i onih kojima je apsolutno svejedno... dakleM, izbora ima
-
Svemirski_Jebach
zakon je ko sto u pojedinim dijelovima amerike jos uvijek ima...zena se ne oslovljava nit imenom nit prezimenom...nego samo kao supruga tog i tog
npr. supruga Johna Smitha je Mrs. John Smith
al fakat...
npr. supruga Johna Smitha je Mrs. John Smith
- Ahmmed
Ih, ima i u nas toga, koliko hoćešSvemirski_Jebach wrote:zakon je ko sto u pojedinim dijelovima amerike jos uvijek ima...zena se ne oslovljava nit imenom nit prezimenom...nego samo kao supruga tog i tog
npr. supruga Johna Smitha je Mrs. John Smith![]()
![]()
![]()
al fakat...
-
Leonid Breznjev
Ha ja lahko je kad him ljudi imaju lijepa imena ahmmede!Ahmmed wrote:Ih, ima i u nas toga, koliko hoćešSvemirski_Jebach wrote:zakon je ko sto u pojedinim dijelovima amerike jos uvijek ima...zena se ne oslovljava nit imenom nit prezimenom...nego samo kao supruga tog i tog
![]()
![]()
al fakat...
Mehinica, Muratovica, Mujinica, Fadilovica.....itd, itd
A sta cemo sa ovim novokomponovanim: Alenica, Denisovica, Damirovica, Amerovica ili tako njekako!
Last edited by Leonid Breznjev on 07/05/2007 17:34, edited 1 time in total.
-
PITARKA_SA
Arslan wrote:Ha jalahko je kad him ljidi imaju lijepa imena ahmmede!Ahmmed wrote:Ih, ima i u nas toga, koliko hoćešSvemirski_Jebach wrote:zakon je ko sto u pojedinim dijelovima amerike jos uvijek ima...zena se ne oslovljava nit imenom nit prezimenom...nego samo kao supruga tog i tog
![]()
![]()
al fakat...
Mehinica, Muratovica, Mujinica, Fadilovica.....itd, itd
A sta cemo sa ovim novokomponovanim: Alenica, Denisovica, Damirovica, Amerovica ili tako njekako!
"cija si ti?jes Mehina mala?"
- Ahmmed
E, to je po babiPITARKA_SA wrote:Arslan wrote:Ha jalahko je kad him ljidi imaju lijepa imena ahmmede!Ahmmed wrote: Ih, ima i u nas toga, koliko hoćešMehinica, Muratovica, Mujinica, Fadilovica.....itd, itd
A sta cemo sa ovim novokomponovanim: Alenica, Denisovica, Damirovica, Amerovica ili tako njekako!![]()
![]()
"cija si ti?jes Mehina mala?"
![]()
-
sigicalo
Ja sam zbog razloga kojeg navodis mijenjala dokumente.Cipsove dokumente vadis nove sa ponovnim slikanjem i glasnom napomenom tete na salteru da se sad moras potpisati kao na vjencanom listu.Radnu knjizicu ti sredjuje firma, tako je kod mene bilo, ili odes u opcinsku sluzbu za rad itd. u opcini u kojoj ti je firma smjestena i oni u radnu knjizicu samo dodaju prezime, a to traje 7 dana...Zdravstvenu sam knjizicu vadila novu i tu je navodno procedura, ali sam ja imala srece pa je sekretarica i to uradila.
Uglavnom kupis novu knjizicu, firma ti ispuni formulare i u zavod u red.U banci nisam mijenjala karticu, a kad kupujem ne prave probleme ako je djevojacko prezime na kartici, a u licnoj i jedno i drugo prezime.
Pozz
Uglavnom kupis novu knjizicu, firma ti ispuni formulare i u zavod u red.U banci nisam mijenjala karticu, a kad kupujem ne prave probleme ako je djevojacko prezime na kartici, a u licnoj i jedno i drugo prezime.
Pozz
- janje_
moji roditelji su se vjencali kad sam ja imo 24 godine. prije toga, brat i ja smo bili djeca iz "divljeg" braka.
i bio mi je pravi smor u godinama osnovne skole objasnjavati zasto mi se mati ne preziva isto ko i ja. prava trauma.
u biti, bas me briga koje ce mi zena imati prezime dok god se mi slazemo, ali bi rado nasu djecu postedio frustracija kroz koje smo moj brat i ja prolazili.
i bio mi je pravi smor u godinama osnovne skole objasnjavati zasto mi se mati ne preziva isto ko i ja. prava trauma.
u biti, bas me briga koje ce mi zena imati prezime dok god se mi slazemo, ali bi rado nasu djecu postedio frustracija kroz koje smo moj brat i ja prolazili.
-
melb26sa
Promjena prezimena na dokumentima je lagana (posebice ako ne mijenjas opstinu prebivalista, tada moze postati teze).
Ja sam nakon udaje u roku 2 sedmice promijenila licnu, vozacku i pasos. Za sve obavezno nosis vjencani list. Kada predajes za novu licnu sjeti se da odmah trazis ispis nove licne (imace tvoj novi broj licne i sliku) da bi kasnije mogla da preuzmes pasos bez prave licne - drugacije ne daju (znam jer sam se ja nahodala od MUPa do Obale i nazad) jer mi nisu rekli iako sam im ja rekla da mi se licna radi.
Bankovne kartice - trebalo mi je mjesec dana da dobijem nove - i to se mijenja uz predaju vjencanog lista.
Nisam mijenjala radnu knjizicu i zdravstvenu jer to nemam.
Ja sam nakon udaje u roku 2 sedmice promijenila licnu, vozacku i pasos. Za sve obavezno nosis vjencani list. Kada predajes za novu licnu sjeti se da odmah trazis ispis nove licne (imace tvoj novi broj licne i sliku) da bi kasnije mogla da preuzmes pasos bez prave licne - drugacije ne daju (znam jer sam se ja nahodala od MUPa do Obale i nazad) jer mi nisu rekli iako sam im ja rekla da mi se licna radi.
Bankovne kartice - trebalo mi je mjesec dana da dobijem nove - i to se mijenja uz predaju vjencanog lista.
Nisam mijenjala radnu knjizicu i zdravstvenu jer to nemam.