PROMJENA PREZIMENA

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

karanana

Post by karanana »

Nije cura - sada zena - napisala nista lose, samo je u krivu da se samo u ovoj nasoj sredini prakticira uzimanje muzevog prezimena. I na zapadu, vecina zena uzme muzevo prezime.
laka

Post by laka »

Black ne budi tuzna ili tuzan. Ovdje ja pokusavam malo analizirati BiH muskarca, nema to veze s ljubavlju. Nisam li u pravu, jesam li kazala nesto sto nije istina?
Je l se mi i pored toga udajemo i mijenjamo prezimena? Dakle? Ljubav, nesto drugo, hahaha ma zar je bitno?
photo

#28 Re: PROMJENA PREZIMENA

Post by photo »

laka wrote:Dragi moji Bosanci/Hercegovai bas mi je drago da ste tako suvremeni je l' te, glede ovog zadrzavanja prezimena.
Da,i moj muz sada kaze da sam komotno mogla zadrzati svoje prezime, kad ja pocnem cviliti kako je komplikovano promjeniti sve (ali bas sve tako da ti stari vise nigdje ne postojis).
Hahaha kljucna rijec je ovo "mogla si", kao ja sam trebala dozvolu hahahaha.

Medjutim, u realnosti stvar je sasvim drugacija. Da vama je jako vazno kako vam se zena preziva, DA vama je dokaz neizrecive ljubavi ako zena uzme vase prezime, DA vi zelite da ona cinom udaje postane vase vlasnistvo. Dragi moj niste vi krivi sto poticete iz ove, nase sredine. Ma meni se uostalom i dopada sto ste takvi, djetinjasti. Sta to ima veze, mi cemo se namuciti do bola oko promjene prezimena, ali sta to mari , nama je prosto svejedno prezivali se ovako ili onako, a vama to toliko znaci. Prosto je smjesan ponos muskaraca cija je zena uzela njegovo i odrekla se svog prezimena. HAHAHa drage zenice budite mudre, hahah vjerujte, zbilja je zabavno, njegovati iluziju za njih u kojoj su oni "hranitelji porodice" hahaha a u biti zna se koj "direk" hahaha.

Auf raspricah se ja, a niste mi ipak dali konkretan odgovor. Ja svoju patnju oko promjene dokumenata pocinjem sutra i bit cu toliko dobra, kad sve zavrsim, dokumentirat cu taksativno korake do promjene prezimena na ovom topicu. :-D
LP, Laka

P.S. Fascinantno kojom se brzinom nizu reply-i
Laka. meni NIJE bitno kako ce se prezivati moja zena, meni NIJE dokaz ljubavi hoce li imati moje prezime ili ne. meni je bitno da me voli (prezime to ne dokazuje), meni je bitno da se osmjhne kada god me pogleda, meni je bitno da se poljubimo pred spavanje i nakon budjenja, meni je bitno da stvari radimo zajedno, da zajedno rjesavamo probleme i da se radujemo i placemo zajedno. savrseno me aboli koje ce prezime zadrzati. i, da, rekao sam svojoj djevojci PRIJE vjencanja da mi je svejedno koje ce przime uzeti ili zadrzati svoje.

ako si se ti pokajala sto zi uzela njegovo, tvoj problem. ima nas koji nismo toliko zatucani u glavu da nesto uradimo pa se kasnije kajemo. ima nas koji razmisljamo unaprijed, a ne za trenutak ispred.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

nista mjenjanje prezimena,samo na svoje dodati njegovo.
laka

Post by laka »

:faraon1:
pitt

Post by pitt »

ma dodaji sta hoces........al djetici ima samo da imaju babukino :D:D
laka

#32 Re: PROMJENA PREZIMENA

Post by laka »

photo wrote:
laka wrote:Dragi moji Bosanci/Hercegovai bas mi je drago da ste tako suvremeni je l' te, glede ovog zadrzavanja prezimena.
Da,i moj muz sada kaze da sam komotno mogla zadrzati svoje prezime, kad ja pocnem cviliti kako je komplikovano promjeniti sve (ali bas sve tako da ti stari vise nigdje ne postojis).

Medjutim, u realnosti stvar je sasvim drugacija. Da vama je jako vazno kako vam se zena preziva, DA vama je dokaz neizrecive ljubavi ako zena uzme vase prezime, DA vi zelite da ona cinom udaje postane vase vlasnistvo. Dragi moj niste vi krivi sto poticete iz ove, nase sredine. Ma meni se uostalom i dopada sto ste takvi, djetinjasti. Sta to ima veze, mi cemo se namuciti do bola oko promjene prezimena, ali sta to mari , nama je prosto svejedno prezivali se ovako ili onako, a vama to toliko znaci. Prosto je smjesan ponos muskaraca cija je zena uzela njegovo i odrekla se svog prezimena. HAHAHa drage zenice budite mudre, hahah vjerujte, zbilja je zabavno, njegovati iluziju za njih u kojoj su oni "hranitelji porodice" hahaha a u biti zna se koj "direk" hahaha.

Auf raspricah se ja, a niste mi ipak dali konkretan odgovor. Ja svoju patnju oko promjene dokumenata pocinjem sutra i bit cu toliko dobra, kad sve zavrsim, dokumentirat cu taksativno korake do promjene prezimena na ovom topicu. :-D
LP, Laka

Laka. meni NIJE bitno kako ce se prezivati moja zena, meni NIJE dokaz ljubavi hoce li imati moje prezime ili ne. meni je bitno da me voli (prezime to ne dokazuje), meni je bitno da se osmjhne kada god me pogleda, meni je bitno da se poljubimo pred spavanje i nakon budjenja, meni je bitno da stvari radimo zajedno, da zajedno rjesavamo probleme i da se radujemo i placemo zajedno. savrseno me aboli koje ce prezime zadrzati. i, da, rekao sam svojoj djevojci PRIJE vjencanja da mi je svejedno koje ce przime uzeti ili zadrzati svoje.

ako si se ti pokajala sto zi uzela njegovo, tvoj problem. ima nas koji nismo toliko zatucani u glavu da nesto uradimo pa se kasnije kajemo. ima nas koji razmisljamo unaprijed, a ne za trenutak ispred.
Dragi, blago tvojoj buducoj, imat ce jednog kosmopolitu za muza. Nema potrebe da se srdis. Losim ironijama nema mjesta ovdje, svi smo mi hercegovci i bosanciiiiiiiiiiiiiii lalalala :-D.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

pitt wrote:ma dodaji sta hoces........al djetici ima samo da imaju babukino :D:D
mogu imati SAMO babukino,kad ih bude babuka nosio u sebi,i crkavo na porodu za njih...prema tome :zzzz: alajhmanet Sevala :D :D nista od toga :D
karanana

Post by karanana »

PITARKA_SA wrote:
pitt wrote:ma dodaji sta hoces........al djetici ima samo da imaju babukino :D:D
mogu imati SAMO babukino,kad ih bude babuka nosio u sebi,i crkavo na porodu za njih...prema tome :zzzz: alajhmanet Sevala :D :D nista od toga :D
Haj donekle bi i popustio, nek ona nosi koje hoce, ali djeca IMA DA NOSE BABUKINO i TACKA.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

karanana wrote:
PITARKA_SA wrote:
Haj donekle bi i popustio, nek ona nosi koje hoce, ali djeca IMA DA NOSE BABUKINO i TACKA.
cuj,donekle bi i popustio??
:lol: :lol:
pa nije zena vase vlasnistvo halloo centrala?? :lol: :D :D

balkanske mu*onje :x :x :lol: :D
tempora

Post by tempora »

Ja danas izgleda ama bas nista ne kontam. :? Da se i prezime moze vezati za moderno/zaostalo ili zlostavljanje i slicno. :?
Od cega vi jos necete napraviti farsu? :?
laka

Post by laka »

:run: ovdje postaje zanimljivo hehehe
Hierarchia

#38 Re: PROMJENA PREZIMENA

Post by Hierarchia »

LP, Laka

Ako vam je svejedno, kojeg ces se onda vraga peglati sa stajanjem u redovima za papire?
:shock:
Ovaj tvoj post je paradoksalan. :roll:
pitt

Post by pitt »

PITARKA_SA wrote:
cuj niosao.......babuka je najtezi dio posla odradio :D:D:D pa zamisli tako uradis....i cerka ti ima 2 prezimena.....i onda se ona uda i doda trece.....itd itd :D
Pearl

#40 Re: PROMJENA PREZIMENA

Post by Pearl »

Hierarchia wrote:

LP, Laka

Ako vam je svejedno, kojeg ces se onda vraga peglati sa stajanjem u redovima za papire?

:shock:
Ovaj tvoj post je paradoksalan. :roll:
i ja se pitam koja je poenta :)

jedina "neugodnost" za koju sam ja cula ako zena zadrzi svoje prezime, je da mora sa sobom nositi vjencani list najmanje 6 mjeseci star ako ide sa djecom vani a ona nose ocevo prezime (da dokaze da ih nije ukrala).. :D

jadni li su ti brakovi, u kojima je uzimanje muzevog prezimena dokaz ljubavi :)
mislim da je to najmanji od problema i kompromisa koji ih cekaju.. ako tu ne mogu da se dogovore, nek i ne planiraju vjencanje :)

ima zena koje smisao svog zivota ostvare udajom, pa hoce odmah da "natakare" muzevljevo prezime, ima onih koje su nesto ostvarile pod svojim prezimenom, pa hoce da ga ostave, sto iz sujete sto iz potrebe, ima i onih koje ostave svoje prezime iz inata.. a ima i onih kojima je apsolutno svejedno... dakleM, izbora ima :)
amalka

Post by amalka »

Cinderella, javi se :oops: :D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

zakon je ko sto u pojedinim dijelovima amerike jos uvijek ima...zena se ne oslovljava nit imenom nit prezimenom...nego samo kao supruga tog i tog

npr. supruga Johna Smitha je Mrs. John Smith :D :D :D :D al fakat...
amalka

Post by amalka »

To mi je glupo. Samim tim, zena gubi vlastiti identitet. Ja na to ne bih pristala.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Svemirski_Jebach wrote:zakon je ko sto u pojedinim dijelovima amerike jos uvijek ima...zena se ne oslovljava nit imenom nit prezimenom...nego samo kao supruga tog i tog

Ih, ima i u nas toga, koliko hoćeš :) Mehinica, Muratovica, Mujinica, Fadilovica.....itd, itd :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

Ahmmed wrote:
Svemirski_Jebach wrote:zakon je ko sto u pojedinim dijelovima amerike jos uvijek ima...zena se ne oslovljava nit imenom nit prezimenom...nego samo kao supruga tog i tog

Ih, ima i u nas toga, koliko hoćeš :) Mehinica, Muratovica, Mujinica, Fadilovica.....itd, itd :D
Ha ja lahko je kad him ljudi imaju lijepa imena ahmmede!
A sta cemo sa ovim novokomponovanim: Alenica, Denisovica, Damirovica, Amerovica ili tako njekako!
Last edited by Leonid Breznjev on 07/05/2007 17:34, edited 1 time in total.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

Arslan wrote:
Ahmmed wrote:

Ha jalahko je kad him ljidi imaju lijepa imena ahmmede!
A sta cemo sa ovim novokomponovanim: Alenica, Denisovica, Damirovica, Amerovica ili tako njekako!
:shock: :D

"cija si ti?jes Mehina mala?"
:D :D
Ahmmed

Post by Ahmmed »

PITARKA_SA wrote:
Arslan wrote:
Ahmmed wrote: Ih, ima i u nas toga, koliko hoćeš :) Mehinica, Muratovica, Mujinica, Fadilovica.....itd, itd :D
Ha jalahko je kad him ljidi imaju lijepa imena ahmmede!
:shock: :D

"cija si ti?jes Mehina mala?"
:D :D
E, to je po babi :D
sigicalo

Post by sigicalo »

Ja sam zbog razloga kojeg navodis mijenjala dokumente.Cipsove dokumente vadis nove sa ponovnim slikanjem i glasnom napomenom tete na salteru da se sad moras potpisati kao na vjencanom listu.Radnu knjizicu ti sredjuje firma, tako je kod mene bilo, ili odes u opcinsku sluzbu za rad itd. u opcini u kojoj ti je firma smjestena i oni u radnu knjizicu samo dodaju prezime, a to traje 7 dana...Zdravstvenu sam knjizicu vadila novu i tu je navodno procedura, ali sam ja imala srece pa je sekretarica i to uradila.
Uglavnom kupis novu knjizicu, firma ti ispuni formulare i u zavod u red.U banci nisam mijenjala karticu, a kad kupujem ne prave probleme ako je djevojacko prezime na kartici, a u licnoj i jedno i drugo prezime.
Pozz
janje_

Post by janje_ »

moji roditelji su se vjencali kad sam ja imo 24 godine. prije toga, brat i ja smo bili djeca iz "divljeg" braka.

i bio mi je pravi smor u godinama osnovne skole objasnjavati zasto mi se mati ne preziva isto ko i ja. prava trauma.

u biti, bas me briga koje ce mi zena imati prezime dok god se mi slazemo, ali bi rado nasu djecu postedio frustracija kroz koje smo moj brat i ja prolazili.
melb26sa

Post by melb26sa »

Promjena prezimena na dokumentima je lagana (posebice ako ne mijenjas opstinu prebivalista, tada moze postati teze).

Ja sam nakon udaje u roku 2 sedmice promijenila licnu, vozacku i pasos. Za sve obavezno nosis vjencani list. Kada predajes za novu licnu sjeti se da odmah trazis ispis nove licne (imace tvoj novi broj licne i sliku) da bi kasnije mogla da preuzmes pasos bez prave licne - drugacije ne daju (znam jer sam se ja nahodala od MUPa do Obale i nazad) jer mi nisu rekli iako sam im ja rekla da mi se licna radi. :x

Bankovne kartice - trebalo mi je mjesec dana da dobijem nove - i to se mijenja uz predaju vjencanog lista.

Nisam mijenjala radnu knjizicu i zdravstvenu jer to nemam.
Post Reply